Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Propaganda și manipularea din Ungaria. Studiu de caz despre cum poți reduce la tăcere opoziția democratică

Viktor Orban - AFP/ Profimedia

Foto: AFP/ Profimedia

După o călătorie recentă la Budapesta am tras unele concluzii referitoare la modul murdar în care se face politică în această țară. Cu toate că de la distanță putem spune că regimul Orban este o replică mai agreabilă a regimului Putin, lucrurile nu stau nici pe departe întocmai.

Regăsim mai multe elemente de intimidare a opoziției unite din Ungaria. Chiar dacă aceste metode nu sunt ca cele dictate din turnurile de la Kremlin, este cert că astfel de comportamente totalitare nu-și au legitimitatea într-o țară care poate avea mult mai mult potențial. 

Oare cum ar putea ca cineva să-l învingă pe Orban? Atunci când acesta posedă un arsenal de instrumente care îi pot asigura cu ușurință cel puțin încă 2 mandate pe lângă cel obținut recent, în aprilie.

Cum ar putea opoziția unită maghiară să învingă un întreg monopol mediatic care trâmbițează de dimineața până seara despre “reușitele” lui Orban în ale promisului de salarii mai generoase ori în ale politicilor sociale pentru mult-pomenita familie, concept promovat pe toate gardurile din Budapesta.

Care sunt lecțiile învățate din alegerile din Ungaria, acum că a trecut suficient timp încât să ne dăm seama mai bine de magnitudinea situației?

De exemplu în campania electorală pentru alegerile legislative din Ungaria, opoziția unită a reușit să-și promoveze propunerea de prim-ministru într-un interval de timp de exact 90 de secunde la postul de televiziune de stat Magyar Televízió (care are un buget anual de circa 1,5 miliarde de forinți), aceasta în timp ce speech-ul lui Orban era difuzat non-stop la aceeași televiziune.

Oare există o luptă egală între cele două forțe politice? Pentru că una dintre ele folosește la greu resursele administrative, care în teorie ar fi ilegal de folosit. Conform datelor Capital Politic, una dintre ONG-urile care s-a ocupat de monitorizarea alegerilor din Ungaria, doar în luna mai 2022, în campania electorală s-au folosit resurse mult peste plafonul maxim legal (3,2 milioane euro). Conform acelorași date, care sunt oficiale de altfel, (publicate pe pagina Comisiei Electorale), putem observa că partidul de guvernământ Fidesz a fost promovat din mai multe direcții: surse financiare guvernamentale; bugetul partidului și desigur imensul imperiu mediatic al lui Lajos Simicska, prietenul cel mai bun al lui Viktor Orban, care este format din mai mult de 500 de publicații mass-media maghiare cum ar fi TV, radio, site-uri de știri, dar și ziare și reviste care sunt distribuite în toate colțurile țării.

Deci până la urmă de ce nu există o adevărată concurență între Fidesz și Opoziția Unită? Pentru că este o luptă între David și Goliath unde resursele financiare și umane sunt disproporționate complet. Procentajul obținut (36,9%) de cei din opoziția unită versus 52,5% obținut de Fidesz chiar ar trebui să ne bucure, pentru că la cum arată proporțiile dintre cele două forțe ar fi putut fi și mult mai dezamăgitor.

Foarte interesant este și faptul că mass-media maghiare care spală pe creier populația face trimitere la “veritabile surse”, de exemplu renumitul Russia Today sau chiar inegalabilul Sputnik.

Narațiuni intens promovate pe social media, în special Facebook, cea mai populară platformă din Ungaria fac referire la faptul că în caz de izbândă a rușilor în război, Putin va înapoia Transcarpatia maghiarilor, or faptul că ucrainenii îi urăsc pe maghiari, de ce i-am ajuta în acest război?

Propaganda înflorește nu numai la alegeri, ea a acoperit și subiectul legat de COVID-19, dar acoperă în continuare războiul din Ucraina și implicit criza refugiaților ucraineni, toate acestea pentru a sublinia neimplicarea Ungariei în problemele altora și desigur cum putem să fim atât de cruzi încât să refuzăm gazul rușilor? Am vrea oare ca cetățenii maghiari să moară de foame?

Această chestiune este conturată și de plafonarea prețurilor la combustibil, unde doar rezidenții maghiari primesc un discount, ceilalți “străini” nu au parte de același tratament preferențial.

Interesul național mai presus de toate, însă acest naționalism se traduce în izolaționismul pe care îl simte Rusia, iar dacă situația va continua în aceeași manieră, îl va resimți din plin și frumoasa Ungarie.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ion check icon
  Orban nu poate fi bătut; a găsit o combinație de politici economice și sociale care funcționează. Iar oamenii....trec cu vederea alte lucruri. Atrage investiții majore, stimulează natalitatea prin deduceri și scutiri nu prin ajutoare bănești care aduc pe lume copii neodoriti făcuți de mame care nu au mers la școală. Și multe altele. Nu spun că e un model de urmat dar pe unguri i-a convins!
  • Like 1
 • Pai si la noi ii democratie? Servicile bagate peste tot in afaceri , mass-media. Cu un partid aproape unic PNL -PSD-UDMR . Singurele critici care le auzi la televizor despre politicieni sunt despre USR si AUR , de parca astia au condus tara in ultimii 32 de ani. Trec legi care nici macar nu sunt dezbatute public. Daca esti ziarist si spui ceva impotriva statului si servicilor de dau afara ( ex CTP , care a avut "nesimtirea" sa critice legile servicilor) . Ce democratie avem ?
  Da-mi numele a 5 publicatii romanesti in care nu este propaganda. Nu prea le gasesti.
  • Like 1
 • Nume check icon
  Sunt numai doua diferente intre regimul lui Putin si cel al lui Orban:
  - totusi persoanele nu dispar peste noapte, nu se arunca de la etaje inalte si ceaiul are inca gust de ceai, inca
  - nu are resursele si forta armata
  Cam atat. In rest totul este la fel, Ba intr-un fel chiar mai rau pentru ca puterea economica este numai in mana catorva intre care nu exista o competitie, deci secretele sunt si mai bine mentinute.
  Problema este ca EU si NATO nu isi permit sa taxeze izolationalismul maghiar prin sanctiuni pentru ca imediat ar trece de partea rusilor si impreuna cu "neutra" Austrie s-a asigura un coridor interesant pana la Berlin.
  Iar noi, de dragul puterii si a intereselor rezultate, ne aliniem si facem guvernul cu FIDESZ-ul local si le permitem sa isi experimentele operatiunile in RO unde au un teren de joaca cat cuprinde. Prin urmare in loc sa lucram impreuna sa reducem animozitatile intre romani si unguri de fapt prin inactivitatea noastra dam mana libera lui FIDESZ si reprezentantilor lor in Transilvania sa radicalizeze si mai mult populatia maghiara.
  • Like 5
  • @ Nume
   dan check icon
   Au teren de joaca pentru ca de fiecare data UDMR si-a jucat bine cartea ca partid balama.
   Din pacate politicienii maghiar sunt mult peste cei romani si isi urmeaza ca un pitbull scopul final , autonomia Transilvaniei , pana acum au facut pasi importanti si au ca model european Catalunia.
   • Like 1
 • dan check icon
  Din Romania nu se vede atat de rau ce se intampla in Ungaria , sunt gramezi de mesaje pro Orban la majoritatea articolelor .
  Nu m-ar mira sa ajungem ca ei in cativa ani avand in vedere ca opozitia este aproape inexistenta .
  La cum se mananca intre ei astia de la USR vom ramane cu PSD , AUR , UDMR , PNL (care numai de dreapta nu e) si putem stinge lumina.
  Cat priveste mas media a mai ramas DIGI si asta firav dupa cum vedem restul fac propaganda scarboasa celor care dau banul.
  Tinerii se informeaza de pe internet dar nu voteaza asa ca drumul spre un regim asemanator cu a lui Orban este aproape.
  Sa nu uitam ca daca nu era razboiul din Ucraina AUR la ora asta avea peste 25%..

  • Like 5
  • @ dan
   Nume check icon
   Toti fac propaganda scarboasa. Chiar si DIGI, in ciuda spoielii ca lor le pasa si cica fac jurnalism de calitate.
   • Like 1
  • @ Nume
   Dan check icon
   Fata de , canalele tv infecte rtv ( Rusinea TV ) , realitatea mincinosa , haznaua 3 cu gadele nesuferit cu ideile lui SF de manipulare grosolana a celor inculti in mod deosebit , canbalul tv Digi 24 este inca unul ,respectabil ,Personal de la ei ma informez,
   --Cat despre , orbanul unurilor ,,este destul de periculos ptr romanii din Ardeal ,
   -- A initiat o initiativa marsava ,Acorda cate 300 lei lunar la toti copii hungurilor din Ardeal care sunt pe l;istele udmr -ului ,,bani ca sa-si poata cumpara carti-caiete etc ptr a depasi analfabetismul ! Apoin prin tot felul de interpusi a recuperat ( luat cu japca ) ,,cladiri care ,(sac ) au apartinut candva in sec XV , -lea unor smecheri ,grofi ,h unguresti ,!!!!
   SMECHERIE CU TUPEU ,,h unguresc ,
   • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult