Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum arată PSD în sondaje după șase luni de guvernare. Sociologul Alin Teodorescu, la Digi24: „Ca sa scadă PSD la 35%, trebuie să crească alții”

PSD conduce în sondaje cu 45%, după șase luni de guvernare, a spus miercuri seara sociologul Alin Teodorescu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu. 

Întrebat dacă prestația PSD în acest an nu s-a decontat politic, fostul consilier al lui Adrian Năstase a explicat că lupta liderilor social democrați cu justiția nu are legătură cu votul, iar pentru ca PSD să scadă în sondaje ar trebui „să crească alții”.  

„Este o luptă cu justiția, dar a liderilor. Nu are legătură cu votul. Ca sa scadă PSD la 35%, trebuie să crească alții. Cine să crească?”, a spus Alin Teodorescu, adăugând că în opnia sa PNL nu urcă în sondaje pentru că „nu au nicio comunicare cu publicul, nu știu cui să se adreseze, nu știu ce au de făcut”.

La întrebarea de ce nu îl consideră pe președintele Klaus Iohannis oponentul PSD, sociologul Alin Teodorescu a spus că șeful statului nu este în prezent oponentul PSD.

 „(Klaus Iohannis -n.n.) a fost oponentul PSD atunci când în ianuarie s-a dus la ședința de guvern și a spus că avem o problemă. Publicul l-a aprobat, dar în doi ani este cam puțin”, a subliniat invitatul de miercuri seara al emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

În opinia sa, Klaus Iohannis nu are deocamdată contracandidat la următoarele alegeri electorale prezidențiale, iar în eventualitatea unei candidaturi la cea mai înaltă funcție în stat, Liviu Dragnea „va pierde cu succes pentru că publicul român nu dorește penali în funcții publice ridicate”.

(Foto captura video)

În orașele unde au ieșit primari persoane care au făcut pușcărie Alin Teodorescu spune că a fost „un blat” pentru că acolo „nimeni nu a făcut campanie în afara candidatului respectiv”. 

„Uitați-vă foarte atent la fiecare situație de acest gen. Se spune că România a ales un penal. Da, au ales un penal că nimeni nu a prezentat un alt contracandidat. Și a fost un blat. «Eu am soția director în primărie, eu am fiul director în primărie sau într-o firmă care lucrează cu primăria și sunt la un alt partid”, a explicat sociologul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Acest tip se (ne) imbata cu apa rece (ca si Pieleanu) cu rezultatele sondajelor lor.Neinformatii (ca sa fiu bland in exprimare) de la tara vor vota,probabil,tot cu psd,dar cred ca un numar insemnat dintre sustinatorii "urbani" ai psd-ului o vor lua in barba cu masurile lui Dragnea si se vot suci...Partea proasta e ca o vom lua toti in barba din cauza "gandirii originale pesediste".
    • Like 0
  • check icon
    Electoratul PSD este format exclusiv din îngrămădiți,pensionari,analfabeți cu diplome de bac, facultăți pe genunchi sau școli profesionale ceaușiste,foști activiști și paraziți asemenea, țărani care nu știu de ce plouă și care așteaptă încă, ca alții să le vândă marfa convenabil lor fără să facă nimic în afară de căsoaie inutile pt. niște copii plecați pe viață în străinătate, inadaptații la societatea concurențială, șomerii unei industrii făcute praf tocmai de oamenii PSD-ului etc. oameni care au fost obișnuiți de tătuca Dej sau Ceaușescu că nu e treaba boborului ce face partidul,cât fură,câtă treabă face,dacă face etc., ca atare acest electorat nu va scădea în sondaje decât odată cu moartea la propriu a componenței acestei pături formată din oameni rupți de lumea modernă în fapt.Și da, din păcate alte partide serioase în contra partidă nu există,pur și simplu, deci ne merităm soarta.
    • Like 3
    • @
      sunt si oameni foarte educati intre membri: profesori universitari, academicieni. Ai fi surprins sa afli cati sunt dispusi sa faca un compromis pentru o conjunctura favorabila.
      • Like 3
  • In opinia mea, cei care voteaza PSD au de regula fie un interes egoist (cresteri de pensii, salarii pentru categoria din care fac parte - ceea ce nu e de acuzat, pentru ca toti fura, nu?) fie nu se informeaza aproape deloc despre ce au facut/vor face candidatii din acest partid, caci vor vota mereu cu ei, indiferent de ce s-ar intampla, pana la moarte. Asa ca nu e nici o mirare ca nu au scazut, si nu vor scadea prea curand in sondaje.
    Am o intrebare inca de la alegeri. Cum se face ca USR a strans cele 200 000 de semnaturi cu chiu cu vai, cu mobilizari aparent fantastice, iar partide ca ALDE, PMP, PRU, aparute si ele relativ peste noapte au putut candida fara cam nici un efort de strangere a semnaturilor? poate ca usr au pozat in oameni mai corecti intr-o miscare subtila, dar..
    Din ce inteleg, se plaseaza cate un cort cu un amarat care se preface sa stranga semnaturi, iar semnaturile (de fapt nume si serii de buletin sau CNP-uri, cu o mazgaleala falsa) vin din institutii care culeg date personale. Universitati, sefi de camin, registre auto, sectii de pasapoarte, absolut orice entitate are de-a face cu buletine. Circulau pana si pe retelele de cartier baze de date cu date personale.
    De PSD si PNL nu mai zic, cred ca s-au nascut cu semnaturile in traista.
    De ce nu investigheaza nimeni daca aceste semnaturi sunt reale, pentru absolut toate partidele? Printr-un sondaj se poate verifica destul de usor, chiar si 200 000 sau 1milion cate or avea PSD. Eu cred ca majoritatea sunt stranse in mod ilegal. Nu am cum sa dovedesc asta, insa privind la cati oameni au votat, si la cate semnaturi ar trebui sa fie la un loc, sunt un pic ingrijorat.

    • Like 3
  • george check icon
    Domnule Teodorescu sociolog.
    Ca sa scada PSD trebuie sa creasca altii.
    Pai daca din titlu pleci cu formula asta de logica de doi bani, restul nici nu ma mai intereseaza.
    • Like 1
  • check icon
    Mai interesant decat ca PNL este egal cu 0 sau ca la locale s-au facut blaturi intre putere si opozitie este ca sistemul electoral nu reuseste sa ofere alegatorilor posibilitatea de a alege in mod real, o alternativa dezirabila sau ca, societatea romaneasca nu reuseste sa faca propuneri corecte.
    Ar mai fi de spus ca presa nu reuseste sa identifice nisa de calitate care conteaza si sta cantonata in prostie, ura si manipulare.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult