Foto: Getty Images
1. Este, fără să vrea, creatorul unei mari națiuni, cea ucraineană, și al unui mare lider, Volodimir Zelenski. În urmă cu trei luni, puțini știau să localizeze Ucraina pe harta lumii, și mai puțini auziseră de președintele ei. Azi, această națiune, căreia Putin îi anulase dreptul la existență, se bucură de admirația întregii lumi pentru rezistența ei eroică.
2. A adus, fără să vrea, înapoi America în lume. Revenirea Statelor Unite în Europa e cea mai bună veste pentru noi, cei care locuim în Estul continentului și care nu avem iluzii despre ce înseamnă amenințarea rusească. A făcut din Joe Biden, fără să vrea, un mare președinte, care de la statutul de Sleepy Joe s-a elevat la înălțimea unui bătrân Jedi care găsește resurse nebănuite de energie să se lupte cu Imperiul Răului.
3. A scos, fără să vrea, Europa din fascinația de peste 3 decenii față de Rusia și a readus morala Vestului în discuție. Nu poți să predici democrația, statul de drept sau politicile eco statelor sărace din Est, în timp ce tu, serioasa Germanie, faci afaceri lucrative cu Putin. Nu poți să ceri săracilor din Est austeritate, în timp ce tu îți ungi motorul economiei cu energie ieftină de la ruși.
4. A arătat, fără să vrea, că Marea Britanie are un cuvânt greu de spus în orice strategie de securitate a Europei. Dacă Boris Johnson, la fel ca Joe Biden, nu ar fi înțeles momentul istoric și nu ar fi ales să se plaseze de partea corectă a istoriei, azi noi, românii, eram deja vecini cu rușii.
5. A dat, fără să vrea, un șoc istoriei, făcând-o să meargă pe repede-nainte. Dacă nu era războiul din Ucraina, Europa ar fi stat mult și bine în dependența față de gazul halucinogen rusesc, incapabilă să găsească noi resurse de energie. În privința gazului din Marea Neagră, de pildă, noi, românii, am fi lâncezit mult și rău în proverbiala noastră lene și lipsă de acțiune. În 3 luni, avem -iată!- legea offshore, care n-a putut fi votată în 3 ani de când teoretic regimul Iohannis a învins regimul Dragnea.
6. În fine, agresiunea criminală a lui Putin i-a trezit pe mulți din fascinația față de „înțelepciunea rusească” sau, cel puțin, a închis o vreme gurile de canal care, în numele libertății, patriotismului și suveranismului, făceau o propagandă pestilențială, care mirosea de la o poștă a ruble.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cat despre propagandistii sovietici ar trebui sa se ocupe SRI , dar se pare ca ei sunt ocupati cu politica. In loc de asta, SRI sunt focusati pe jocul politic intern si justitia romana (CSM) pe Danilet.
#2 In toamna sunt alegeri in SUA pentru o parte din locurile din parlamentul lor, iar peste doi ani alegeri parlamentare cat si prezidentiale. Iar la cum arata lucrurile, democratii si Biden stau foarte prost. Ramane de vazut daca din 2024, SUA va mai fi la fel de implicata in Europa.
#3 Unde vedeti asta? Europa de Vest este cat se poate de clar la mana rusilor, chiar si dupa invazie.
#4 Interesant cum "omul rusilor" Boris Johnson s-a dovedit a apara mai bine Europa de rusi, decat politicieni europeni precum Macron sau Merkel.
#5 Sa nu ne grabim. De exemplu NS2 n-a fost dezasamblata. E inca la un aviz distanta de a intra in functiune.
#6 N-as zice. Insa a facut sa vedem ceva mai clar cam unde sta fiecare.
Din păcate pentru tine, numele fostului dictator roman chiar se potrivește anecdotic cu subiectul...
Hai să mai spun Alzhaimăr-ului tău încă una. Se ia o nucă, se alege un perete și apoi se încearcă lipirea nucii din enunț de peretele respectiv. Costache Generalu' face asta cam în toate comentariile lui agramate și defecte. Ca să nu mori prost (slabă nădejde, oricum) ți-am zis general după Iordănescu.
2. Este bine, dar si cu America trebuie sa fi atent
3. Nu sunt convins ca Vestul nu mai este "fascinat" de rusi. Atat timp cat Macron tot spune ca Putler trebuie sa aiba o iesire onorabila, iar Ucraina si Austria joaca cum joaca nu sunt neaparat convins.
4. Pozitia lor din punct de vedere politica externa si militara a fost cam tot timpul anti-Rusia.
5. Cel mai important aspect. Urmatorul trebuie sa fie dependenta de China. Mult mai greu pentru ca aici vorbim de spatii de productie mai mult sau mai putin poluante pe care ecologistii europeni - platiti de Rusia si China - le vor contesta vehement
6. Nu sunt neaparat convins, cred numai ca au intrat putin intentionat intr-un con de umbra. Vom vedea cate voturi vor lua partidele de tipul celor din aur in anii urmatori.
N-ai priceput că analfabeții nu sunt bine veniți pe-aici ?