Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Putin dezvăluie de ce a atacat Ucraina. A fost divulgat și planul său privind „lumea rusă”

Vladimir Putin - 7 septembrie

Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Vladimir Putin a dezvăluit motivele pentru care Ucraina este sub atac. Președintele rus a declarat la Forumul Economic de Est de la Vladivostok că „Federația Rusă, la începutul războiului din Ucraina, a răspuns cu o imagine în oglindă acțiunilor inamicului”. Președintele rus a mai spus ce vrea să realizeze în Ucraina.

„După încercări repetate de a rezolva această problemă pe cale pașnică, Rusia a decis să răspundă în același mod cu potențialul nostru adversar, prin mijloace militare”, a spus Putin, referindu-se la războiul care se desfășoară în Ucraina din 24 februarie.

Comentând cauzele conflictului, președintele rus a adăugat că a făcut-o „intenționat” și că toate acțiunile Rusiei „au ca scop ajutarea oamenilor din Donbas”. Ultimul argument este folosit de partea rusă pentru a justifica o „operațiune specială în Ucraina”, așa cum numește Kremlinul invazia lansată în februarie.

În discursul său, Putin a mai afirmat că este convins că „în cele din urmă [războiul din Ucraina – n.red.] va întări Rusia atât pe plan intern, cât și pe plan internațional”.

Putin a semnat un document important. El vorbește despre „dezvoltarea idealurilor lumii ruse”

Putin a aprobat, de asemenea, o nouă doctrină de politică externă luni, 5 septembrie. Documentul de 31 de pagini spune că Rusia ar trebui să „protejeze, să salveze și să dezvolte tradițiile și idealurile lumii ruse”, a informat Reuters.

„Lumea rusă” este un concept folosit de ideologii de la Kremlin pentru a justifica intervenția în afara Rusiei pentru „sprijinirea vorbitorilor de limbă rusă”. Reuters amintește că Putin vorbește de ani de zile despre „soarta tragică” a celor 25 de milioane de etnici ruși care s-au găsit în afara Rusiei după prăbușirea Uniunii Sovietice.

„Federația Rusă oferă sprijin compatrioților săi care locuiesc în străinătate în exercitarea drepturilor lor, pentru a le asigura protecția intereselor și păstrarea identității lor culturale rusești”, se arată în documentul semnat de Putin. Noua doctrină de politică externă mai spune că legăturile Rusiei cu compatrioții din străinătate i-au permis „să consolideze pe plan internațional imaginea unui stat democratic care se străduiește să creeze o lume multipolară”.

Noua doctrină de politică externă mai spune că Rusia ar trebui să consolideze cooperarea cu țările slave, China și India și să-și consolideze în continuare legăturile cu Orientul Mijlociu, America Latină și Africa. Documentul arată că Rusia dorește și o cooperare mai strânsă cu Abhazia și Osetia de Sud, două regiuni care fac parte oficial din Georgia și a căror independență a fost recunoscută de Moscova după războiul din 2008. Rusia dorește, de asemenea, să consolideze legăturile cu cele două republici separatiste din estul Ucrainei, autoproclamate Republica Populară Donețk și Republica Populară Lugansk.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sobolanii Rusiei sunt deja prin comentarii se pare, aruncând cu noroi în Zelensky și Ucraina.
  • Like 2
  • @ Adrian Limbidis
   Like . Va rog sa observati ca este unul destul de prolific , mai in aval ...
   • Like 0
  • @ Luigi Cosma
   Gandalf check icon
   Să fii prolific în bezna minții e ca un tunel spre partea de jos a puțului gândirii. Personaju' la care faceți referire a intrat chiar și-acolo (în (pre)puțul gândirii, adică) prin efracție (ca să nu facă febră musculară la creier o să traduc pentru el: a sărit gardul în marea grădină a Domnului... - pe trei kopeici:D)
   • Like 1
  • @ Gandalf
   Va salut . Ce -i de facut , totusi ? Sunt multi , se inmultesc si odata cu degringolada Armatei Rosii de pe front , devin si mai agresivi si mai insistenti !
   Ca sa vedeti pana unde au ajuns -va rog sa-mi permiteti sa va fac o sugestie , anume : cand aveti timp de pierdut , cautati pe 96,9 / Gold FM - un vechi post radio , muzica de calitate , reclama putina , calitate .
   A fost ! L-a cumparat cameleonul politic C Gusa - i-a schimbat politica , orientarea / spre Est , mult spre Est , cheama invitati pe spranceana - nu devoalez nimic , pastrez surpriza ! La ora 13 este emisiunea insului - garantez soc si groaza ! Romania TV / OTV & Russia Today , sunt mici copii . Sanatate .
   • Like 0
 • Victorie ca la fotbal , dar cu ce pret , The W ashington Post zice :“We lost five people for every one they did,” said Ihor, a 30-year-old platoon commander who injured his back when the tank he was riding in crashed into a ditch.Mai e nevoie de traducere ?Deci , tot pacea e mai buna decat copii morti cu papusile in maini si fereasca sfantul , niste bombe de ne termina pe toti si nu mai scriem decat fiecare pe unde merita , uni in rai ,alti in cazanul cu smoala...Nu e buna victoria a la Pirus , mai bine sa fie bine si nu rau ! Nu-ti trebuie decat un pic de logica , nu gandi la nervi , numara pana la 10 si nu vei mai jigni oameni gratuit , pentru o ambitie razboinica de moment ca apoi sa regretam cu toti, a zis Putin ca-l distruge pe Z elensky , il distruge si gata , se termina razboiul !
  • Like 0
 • Ce razboi ciudat ! Oligarhii au cucerit regatul Monaco , femeile au cucerit Europa ,ba chiar si unele familii ( vezi cazul din Anglia ) ,in Ucraina lupta o mana de oameni amenintati cu legea martiala , majoritatea saraci , mai sunt cativa aventurieri care lupta pentru bani ( mercenari) aventurieri ce au nevoie de bani si care lupta cu arme trimise de alte tari si care atunci cand se ingroasa gluma , o intind acasa , rusii nu stiu nici ei ce vor la urma urmei , totul e f. ciudat si sper sa nu se termine nuclear intr-un moment de nervi ! Z elensky se da in spectacol seara de seara in loc sa puna mana pe arme si sa-si ajute tara , o lume nebuna , nebuna , nebuna....
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult