Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Putin vrea un războiaș

Vladimir Putin.

Foto: Getty Images

Războiele mititele a mai avut. A invadat Cecenia în 1999, Georgia în 2008 și Ucraina în 2014. De război îi este frică; oricât de nebun ar fi, știe că nu are cum să câștige în fața americanilor. Așa că acum visează la un războiaș, nici prea mare, nici prea mic, numai bun pentru a-i asigura o bătrânețe liniștită.

Căci și Putin îmbătrânește, iar dictatorii sângeroși nu au opțiunea de a ieși la pensie. Cel puțin dacă speră să nu-și petreacă ultimele zile într-o pușcărie sau în fața plutonului de execuție... Așa că „tătucul" e nevoit acum să-și găsească o asigurare pentru viitor, mai ales că politicile dezastruoase ale regimului său au șubrezit economia Rusiei și au produs inegalități sociale enorme. Mai mult, țara este amenințată și de o uriașă criză demografică; într-un cuvânt, Rusia lui Putin este o țară lipsită de viitor. Succesul unui atac asupra Ucrainei sau, și mai bine, obținerea unor importante concesii doar prin amenințarea cu războiul, i-ar încununa cariera și i-ar oferi o uriașă creștere de popularitate în țară, astfel încât să aibă peste câțiva ani opțiunea unui exit mai lin și mai sigur.

Poate și mai important din perspectiva establishment-ului de la Moscova ar fi efectul pe care l-ar obține în est, nu în vest. „Marea prietenie" ruso-chineză este frecvent afișată în mass-media și are o bază reală care ține de o anumită complementaritate economică a celor două țări, dar este departe de a fi o prietenie sinceră. În această alianță de facto, Moscova este partenerul junior și riscă să-și piardă foarte mult din influența pe care o are acum în orientul îndepărtat. Ca să dau un singur exemplu, în vara lui 2020, Rosneft a fost nevoită să abandoneze un proiect petrolier off-shore în Vietnam în urma presiunii politice a Chinei. Singurul punct forte al Rusiei în fața Beijingului este forța militară, iar un succes în Ucraina i-ar oferi Moscovei un statut ceva mai bun în negocieri.

Dar este posibil un astfel de succes militar? Depinde.

Fără îndoială, armata rusească este mult mai mare, mai bine echipată și mai pregătită decât cea ucraineană. În cazul unui atac pe scară largă, Rusia ar putea ocupa Ucraina, mai ales că aceasta este aproape înconjurată de trupele inamice. Însăși capitala este foarte vulnerabilă, căci se află la doar o aruncătură de băț (sau de rachetă...) de granița cu Belarus, acolo unde alte zeci de mii de soldați ruși așteaptă ordinul de atac.

Totuși, succesul sau insuccesul vor fi măsurate după un criteriu specific: eficiența armatei. Cât de ușor ar putea să învingă? Ce pierderi vor avea? Cât ar costa, mai ales din punct de vedere uman, ocupația? Dacă armata rusească ar suferi mii de morți, iar ocupația s-ar transforma într-un lung și costisitor război de gherilă, consecințele pentru Rusia ar fi catastrofale, iar regimul lui Putin s-ar prăbuși rapid. Iar rezultatele armatei rusești în luptele din ultimele două decenii sunt departe de a fi strălucite...

Bineînțeles că Putin a câștigat și în Cecenia, și în Georgia, și în estul Ucrainei. Dar cu ce costuri? Estimările variază enorm, dar chiar și în cazul în care luăm în calcul valorile minime avansate, numărul militarilor morți este impresionant. În cel de-al doilea război din Cecenia au murit peste 7.000 de oameni, circa 9% din soldații trimiși în regiune; în Donbas – un conflict de mult mai mică amploare și în care majoritatea pierderilor s-au înregistrat în cadrul trupelor paramilitare – armata „oficială" rusească tot a pierdut peste 2% din oameni (cel puțin 220 de morți, înregistrați în doar două bătălii, dintr-un total de circa 10.000 de soldați). Ca să avem un termen de comparație, în cel de-al doilea război din Irak - un război major -, trupele americane au pierdut doar 139 de oameni. Până și în micuța Georgie, rușii au avut probleme, pierzând nu mai puțin de 7 avioane de luptă!

Așa că Putin nu vrea un război, ci un războiaș. Vrea să obțină o victorie facilă, fără să fie nevoit să justifice, în fața acoliților și a poporului, pierderi enorme de vieți omenești și, la fel de important, fără a arunca Rusia într-o criză economică de proporții. Dar speranțele i se clatină în fața hotărârii ucrainenilor de a-și apăra țara și a poziției ferme a Occidentului, iar timpul nu lucrează în favoarea lui.

Tactica americană de a evita orice provocare și, în paralel, de a expune în public mișcările de trupe și planurile de luptă rusești a avut succes și l-a forțat pe Putin să tot amâne atacul. Până și Hitler s-a străduit din greu să fabrice un casus belli împotriva Poloniei, așa că devoalarea intențiilor sale a prins Moscova pe picior greșit. Pe zi ce trece, justificarea unei acțiuni militare împotriva Ucrainei devine din ce în ce mai trasă de păr.

Așa că Putin va fi forțat curând să ia o decizie. Primăvara se apropie, iar temperatura tot crește, pământul dezghețat tranformându-se într-un noroi gros, ce face dificilă deplasarea rapidă a tancurilor și camioanelor. Costurile mobilizării a peste 100 de mii de soldați sunt importante, atât financiar, cât și politic. Mai presus de orice, fiecare zi de întârziere afectează moralul trupelor, căci mă îndoiesc că soldatul rus obișnuit privește cu entuziasm perspectiva de a merge la război împotriva unui oponent motivat și hotărât să-și vândă scump pielea.

Intrăm într-o perioadă foarte periculoasă. Există un risc semnificativ ca Putin să joace totul pe o carte, ca să-și obțină războiașul mult dorit. În 1939, Hitler îi spunea lui Grigore Gafencu, ministrul român de externe de la acea dată: „Am 50 de ani. Aș prefera să am războiul acum, nu la 55 sau la 60 de ani". (*) Putin a împlinit deja 69 de ani și s-ar putea să nu mai aibă răbdare.

Doar că războiașele au voința lor proprie și vor mereu să crească. Asta mă îngrijorează cel mai mult...


(*) Antony Beevor, The Second World War

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • putin demonstreaza cit este de important, ca actor politic de care depinde stabilitatea zonei in prezent si in urmatorii ani. acum isi consolideaza imaginea cu liderii momentului pe care ii aseaza la masa dupa regulile sale. tot dupa reguli proprii va actiona agresiv in mai multe planuri pina va transforma ucraina intr-o tara neeligibila pentru aderarea la ue sau nato.
    • Like 1
  • Toate bune si frumoase, desi nici bune nici frumoase nu se prefigureaza a fi. Nu inteleg totusi de ce administratia Biden nu da garantii scrise ca Ukraina nu va deveni membru NATO asa "just for kicks" vorba americanilor sa vedem dupa aceea daca Putin se "linisteste". Vad mai degraba ca tactica americana este ceva de genul "fight fire with fire" si nu cred ca va iesi prea bine,
    • Like 0
  • Dorin check icon
    „Căci și Putin îmbătrânește, iar dictatorii sângeroși nu au opțiunea de a ieși la pensie. Cel puțin dacă speră să nu-și petreacă ultimele zile într-o pușcărie sau în fața plutonului de execuție... Așa că „tătucul" e nevoit acum să-și găsească o asigurare pentru viitor,”

    Rezultă că dacă Putin ar fi fost astăzi cu 30 de ani mai tânăr decât e, ar fi stat cuminte în banca lui și n-ar mai fi făcut valuri.

    E ciudat cum în ultimă instanță totul se reduce la evoluția personală a decidentului politic. Sau este explicat în această cheie.

    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult