
Foto: Nasir Kachroo/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Știu că nu este un subiect ușor de digerat sau de abordat de către mulți dintre cei care zilele astea s-au transformat în comunicatori publici, dar este important să vorbim sincer despre ceea ce urmează și ceea ce trebuie să facem pentru a ne salva de la autodistrugere.
- Luni după-amiază a fost publicată cea de-a treia parte a raportului „Cod roșu pentru umanitate”, care a fost realizat de către Grupul interguvernamental de experţi ai ONU în evoluţia climei (IPPC).
- Aceasta a fost ultima parte a celui de-al șaselea raport privind schimbările climatice de la înființarea sa ca mijloc de evaluare în 1988 și s-a referit la impactul economic și modalitățile de atenuare a schimbărilor climatice.
- Prima parte a fost publicată în august 2021 și a avut în vedere baza științei fizice în ceea ce privește cauzele și efectele pe care le au schimbările climatice.
- A doua parte a fost publicată la finalul lunii februarie și s-a concentrat pe impactul adaptarea și vulnerabilitatea oamenilor, a ecosistemelor, agriculturii și orașelor în raport cu problemele de mediu.
- De asemenea, al șaselea raport de evaluare va culmina cu un raport de sinteză, care va combina cele trei părți și care va fi publicat în septembrie 2022.
„Acum ori niciodată”
- În ciuda avertismentelor privind schimbările climatice emise de IPCC încă din 1990, emisiile globale au continuat să crească în ultimul deceniu, atingând cel mai înalt punct din istorie, este una din concluziile raportului.
O alta se referă la faptul că emisiile globale sunt pe cale să depășească limita de încălzire a temperaturii medii globale de 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale, prevăzută în Acordul de la Paris din 2015, și să atingă aproximativ 3,2 grade Celsius până la sfârșitul secolului.
- În timp ce alte rapoarte recente ale IPPC au abordat cele mai recente descoperiri ştiinţifice în materie de schimbări climatice, precum şi modalităţi prin care lumea se poate adapta la o lume tot mai caldă cu fiecare an, concluziile publicate luni au abordat modalităţile de reducere a emisiilor, ceea ce îl face unul dintre cele mai controversate rapoarte ale pachetului pentru guverne
-În acest moment, doar reducerea severă în acest deceniu a emisiilor în toate sectoarele, de la agricultură şi transporturi la energie şi construcţii, poate schimba lucrurile, se precizează în raportul publicat luni. Chiar şi în acest caz, guvernele ar trebui, totodată, să intensifice eforturile de a planta mai mulţi copaci şi de a dezvolta tehnologii care ar putea elimina o parte din dioxidul de carbon aflat deja în atmosferă după mai bine de un secol de activitate industrială. Scăderea consumului de carne este una din celelalte acţiuni necesare în acest deceniu pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste temperaturile din perioada preindustrială, spun experții climatici ai ONU.
- Unii oameni de ştiinţă au descris procesul de concluzionare a raportului ca fiind „chinuitor”, iar grupul IPPC a fost nevoit să amâne publicarea raportului cu şase ore, luni. „Ţări diferite au interese diferite”, a declarat climatologul şi coautorul raportului Jan Minx după publicare. „Toţi vor să se asigure că preocupările lor sunt abordate, dar oamenii de ştiinţă au ultimul cuvânt”, a adăugat acesta.
- În ziua publicării raportului, comisarul european pentru politici climatice, Frans Timmermans, a îndemnat factorii de decizie europeni să își dubleze eforturile pentru a pune capăt dependenței de cărbune, gaz și petrol rusesc. „Războiul din Ucraina nu a făcut decât să ne intensifice sentimentul de urgență, pentru că acum nimeni nu poate găsi o scuză, în opinia mea, pentru a nu grăbi încetarea utilizării excesive a combustibililor fosili”, a declarat Timmermans în Parlamentul European. „Nu putem continua să importăm cantități masive de combustibili fosili”, a mai adăugat acesta.
- Însă nu mai departe de începutul lunii martie, Frans Timmermans declara că „istoria a luat o altă turnură”, drept pentru care Uniunea Europeană a anunțat că permite revenirea la producerea energiei electrice pe bază de cărbune.
- Față de rapoartele IPCC anterioare care tindeau să se concentreze pe promisiunea unor alternative durabile de combustibil, cum ar fi energia solară și eoliană, noul raport evidențiază în mod unic necesitatea reducerii cererii consumatorilor. Fără a reduce cererea de energie, notează raportul IPPC, reducerea rapidă a emisiilor până la sfârșitul acestui deceniu pentru a menține încălzirea globală sub 1,5 grade Celsius va fi aproape imposibilă. Această „atenuare a cererii”, așa cum spune raportul, impune guvernelor sarcina de a adopta politici care să stimuleze alegerile durabile. Un exemplu ar fi investițiile în pistele de biciclete și transportul public.
- O astfel de acțiune poate încetini creșterea economică cu câteva puncte procentuale pe termen scurt, se arată în raport, dar aceste pierderi ar fi depășite de beneficiile economice generate de prevenirea schimbărilor climatice extreme. În urmă cu un deceniu, reducerea cererii a fost „defavorabilă din punct de vedere politic”, conform experților climatici. „Dar acum, atât cu pandemia, cât și cu criza Rusia-Ucraina, vedem… începutul voinței politice. Când oamenii apreciază cu adevărat amploarea unei crize și problemele pe care aceasta le poate crea, ei sunt dispuși să reducă consumul", a semnalat Daniel Quiggin, cercetător climatic la Institutul pentru politici publice Chatham House din Marea Britanie.
- Un mesaj sincer, deși foarte puțin preluat în actualul context de media internațională, a avut secretarul general al ONU, Antonio Guterres.
- Acesta a denunţat luni minciunile „anumitor guverne şi ale conducerii companiilor" în ceea ce priveşte lupta împotriva încălzirii climatice, ca reacţie la publicarea raportului ICC. „Unele guverne şi şefii unor companii spun una şi fac alta. Pentru a spune mai simplu, ei mint”, a declarat Antonio Guterres. „Ştiinţa ne explică faptul că acesta este rezultatul politicilor noastre energetice actuale", a adăugat secretarul general al ONU, acuzând „ţările şi companiile mari poluatoare (cu gaze cu efect de seră) nu doar că se fac că nu văd, dar mai toarnă şi gaz pe foc”.
-„Ei sufocă planeta noastră, în numele intereselor lor personale şi al investiţiilor lor istorice în combustibilii fosili, în timp ce soluţii regenerabile mai ieftine oferă locuri de muncă verzi, securitate energetică şi o mai mare stabilitate a preţului”, a subliniat liderul ONU, pe fondul crizei energetice legate în special de conflictul din Ucraina.
- Criticând „nebunia morală şi economică” a noilor investiţii în domeniul combustibililor fosili, el a lansat un apel la încetarea oricărei finanţări a cărbunelui şi „transferarea încă de acum a investiţiilor şi subvenţiilor de la combustibilii fosili la energiile regenerabile”.
- „Alegerile făcute azi de către state vor permite menţinerea angajamentului cu privire la limitarea creşterii temperaturii medii globale până la 1,5 grade Celsius sau îl vor distruge. Promisiunile şi planurile trebuie să se transforme în realitate şi în acţiune acum", a conchis secretarul general al ONU.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Știți ce cred eu? La nivel mondial se pregătește renunțarea la democrația tradițională, cu drepturile și libertățile de care (încă) ne mai bucurăm în prezent și trecerea la un fel alienat de ”DEMOCRAȚIE DE CRIZĂ”, care de fapt nu mai e democrație și care favorizează conducerea mai discreționară a ”turmei” umane. De aceea, chiar dacă nu e vreo criză, sau nu e așa de gravă, ea trebuie inventată și trebuie făcut din țânțar armăsar. Ideea nobilă de luptă (rațională și echilibrată) cu schimbările climatice s-a transformat într-o încercare de manipulare globală odioasă. S-a început cu pandemia, așa pentru ”antrenament”, apoi vom rămâne cu ”ecologismul” isteric pe cap. Despre asta e vorba, iar eu la așa ceva NU pun botu, nu accept. Și orice ni se propune (impune) de sus în privința asta, voi privi cu maximă circumspecție, iar dacă cred că e doar manipulare interesată, voi merge până la a face chiar pe dos, din spirit de frondă.
Astazi nici nu se mai pune problema sa discutam daca ce ni se serveste la rece fara sare cu privire la '' clima'' este adevarat sau nu.Nici pomeneala , trebuie jumped on the band wagon , imediat ca altfel ne iau la ochi vecinii.
Eu am devenit circumspect in momentul in care am am realizat ca acea '' perfida gaura in ozon '' care ''ne ameninta viata '' in anii 90' s- a inchis de la sine. Bineinteles ca acesta veste nu a fost mediatizata .Pai altfel cum sa ne mai impuna taxe pe carbon ,pe anvelope, pe dracu mai stie ce is ne faca sa mancam gazon ??? Stiu , sunt rau , si nu vreau binele planetei si nu sustin viitorul copiilor , hai sictir.
Cum ați realizat ? Ce studii ați citit ?
Sau v-ați luminat doar urmărind cu atenție mizeriile de pe TV sau din teoriile conspirației prezente peste tot ?
În concluzie, hai sictir !
Dumnealui a punctat foarte bine, ozonul a fost o problema mult mai serioasa decat CO2-ul, si nu din anii 90, ci din anii 70, cel putin de atunci o urmaresc eu. Exista harti publice, ale unor institute mult mai serioase decat asa zisi cercetatori care nu stiu altceva decat CO2.
Totul e sa stii sa interpretezi ce vezi acolo, unele evenimente gen mega concerte in aer liber chiar isi planifica desfasurarea pe baza acelor predictii, care nu au treaba cu meteorologia.
Asa ca, stergeti-va la gura de sictir si documentati-va de la sursele adevarate, alea care au fost interzise de guvernele cele mai panicarde climatic.
Cum ați fi vrut mai clar ?
Și-apoi, din câte știu, omul este omnivor, de unde atâta patimă ?
De ce deturnați sau absolutizați o idee corectă în sine și nu foarte greu de aplicat ?
PS Promotorii în loc de promontorii ar fi fost de dorit.
În privința poluării, în timp ce noi ne rupem în figuri cu măsuri abracadabrante, unii lângă noi, în Ucraina, dau cu bombe și fac nori toxici , sau întorc brazda radioactivă la Cernobîl.
--- NU mai avem iernile de alta data ,macar alea din anii ,85 ,etc,, NU mai avem zapada ,doar pe la munte ,si prin nordul maramuresului ,,
--- Cred ca la , limitarea fenomenului ar contribui foarte mult
---Reducerea betonarii pamantului ,, Se betoneaza mii de ha , suprafata ptr ,autostrazi , apoi blocuri de locuinte pe orizontala ,etc,Apoi taierile iresponsabile de paduri ,, dar nu se planteaza cat se taie ,In Austria , asa se face .,
--Ma ingozeste ,afirmatia Domnului ,Basescu ,facuta candva , undeva ,;
---Omenirea ,va ajunge sa plateasca ptr 1 L de apa potabila ,.mai mult decat ptr 1 L de benzina !!!!
-- Deja , se vad reducerea drastica ,a ploilor ,! Cel putin in zona noastra ,este cam seceta , pamantul uscat, etc ,
--- Oare mai trebuie sa scrie cineva ceva pe aici ,ca sa vedem un
Adevar ,urat , crunt ????
Dar, pentru unii, e mai simplu un pârț să ne arate cât sunt de "dăștepți"
--Locuiesc vara la tara ,unde am o mica gospodarie ,livada cu pomi ,fam de albine etc, si ,
---Am o fantana ,pe care acum o folosesc doar ptr irigatii in gradina de legume ,Si am observat un fenomen trist , ca nivelul panzei freatice a scazut drastic ,si nu numai la mine ,ci la toti vecinii , Apoi ,iarna nu mai este , ce era odata ,Am avut un singur episod ,cu zapada ,doar de 8 cm ,care s-a topit cam dupa 3 saptamani , Apoi ploile ,sunt foarte putine si doar asa cativa stropi Nu mai sunt nici ploile asa ,torentiale ,asa cum erau odata . Deci sunt fenomene ,care se vad foarte clar , Apoi episoadele de caldura insuportabile vara, sunt foarte evidente .!
--Avem acolo in zona ,un parau ,vale cu apa ,care era destul mare cu anii in urma ,dar acum abia mai curge , putin Era in pericol sa mai functioneze ,,Fabrica de palinca ,,, ptr ca nu mai era apa ptr racirea instalatiei de distliare , etc,,
"Masurile" ce se impun sunt in mare parte izvorate din interese materiale ale unora.
-- Ce voi putea sa fac ,cand Nu voi mai avea apa-n fantana , nici pe vale etc ?
---Apa =Viata ,
--Animale ,vite caii, oi ,capre etc au fost de la inceputul vietii pe pamant ,si vor fi ptr ca sunt necesare vietii omului . Nu cred ca ,prezenta vacilor ,provoaca incalzirea globala ,Cred ca este o ,parere gresita, Cred ca alti factori contribuie la incalzirea globala exagerata ,
-- Betonarea exagerata a pamantului ,, si teierile defirsarile exagerate , a padurilor ,fara a se panta la loc ,cat s-a taiat ,( asa se procedeaza inn Austria de ex . ) , Aceste aspecte ar trebui ,studiate si lamurite ,
Suntem singura specie care dupa ce isi incheie viata activa, atat biologic cat si orice fel de alta activitate, paraziteaza planeta inca cel putin un sfert din cat a trait.
Nu aveti decat sa consultati orice statistica, ne-am inmultit nu din nasteri, ci din cresterea sperantei de viata, dar evident cat mai fara munca pe final...
Ca sa nu existe dubii, am 61 ani, nu postez din perspectiva tanarului care jinduieste la postul unuia care nu mai iese odata la pensie... ci aceluia al carui copil a decis sa nu mai faca copii pentru ca planeta e deja suprapopulata.