Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Războiul din Ucraina a devenit cel mai sângeros război din Europa de după Al Doilea Război Mondial. Rușii pierd 500 de oameni pe zi și nu mai au resurse să continue ofensiva

Război în Ucraina

Foto: Profimedia

Cu 500 de soldați ruși uciși sau răniți în fiecare zi, conform ultimei estimări făcute de oficialii americani, avansul Rusiei a încetinit în Ucraina. Sosirea sistemelor de rachete americane în tabăra ucraineană a blocat și mai mult ofensivele Armatei Ruse, arată analiza NY Times.

Rata uluitor de mare a victimelor rusești în Ucraina înseamnă că președintele Vladimir V. Putin ar putea să nu reușească să-și atingă unul dintre obiectivele sale cheie de război: acapararea întregii regiuni de est a țării în acest an. Declarațiile aparțin unor oficiali ai administrației Biden și experților militari. Inițial, Rusia își propusese să cucerească Ucraina în 3 zile. În vehiculele blindate ale rușilor, în zona Kyiv au fost găsite uniforme de gală.

Ritmul lent al Rusiei în est a fost blocat și mai mult de sosirea sistemelor americane de rachete cu lansare multiplă

Sistemele HIMARS au permis trupelor ucrainene să recupereze un anumit teritoriu și au îngreunat soldații ruși să ajungă în alte zone.

La începutul acestei veri, forțele ruse au capturat regiunea Lugansk din Ucraina, cea mai estică a țării. Dar în Donețk, învecinat, progresul lor a stagnat, în mare parte din cauza pierderilor grele, au spus oficialii militari americani.

“Cred că este sigur să sugerăm că rușii au suferit probabil 70 sau 80.000 de victime în mai puțin de șase luni”, a declarat luni Colin Kahl, subsecretarul apărării pentru politică, reporterilor de la Pentagon

„Au obținut câteva câștiguri în est, deși nu foarte mult în ultimele două săptămâni. Dar acestea au venit cu un cost extraordinar pentru armata rusă. Armata ucraineană a performat foarte bine”.

Doi oficiali americani au declarat că această estimare a pierderilor Rusiei include aproximativ 20.000 de morți

Din acest număr, se crede că 5.000 ar fi mercenari de la Grupul Wagner. Declarațiile au fost făcute sub protecția anonimatului, deoarece nu era autorizat să discute evaluări militare sensibile. Oficialii americani spun că estimările lor privind numărul de victime se bazează pe imagini din satelit, interceptări, rețele de socializare. De asemenea, au fost utilizate rapoarte de pe teren ale presei.

Guvernul rus clasifică decesele trupelor ca fiind secrete de stat. Morții de război ai țării sunt rareori menționați la televiziunea de stat. Rusia a anunțat ultima dată o cifră oficială în martie. La finalul lunii martie oficialii de la Moscova au declarat că 1.351 de soldați ruși au fost uciși în război. La vremea respectivă, oficialii americani au estimat că numărul acestora era mai apropiat de 5.000.

În același timp, Ucraina estimează numărul victimelor în rândul armatei ruse la peste 45.000 militari. Ucraina a distrus sau capturat peste 1900 de tancuri. Un număr de 4200 de vehicule blindate ale armatei ruse au fost distruse. De asemenea, 250 de avioane și elicoptere au fost doborâte.

Ucraina a suferit, de asemenea, pierderi grele, spun oficialii

Guvernul ucrainean a fost reticent în a dezvălui cifre. Dar aceștia au declarat că între 100 și 200 de militari mor zilnic.

Deoarece Ucraina se află în război cu separatiștii ruși de aproape un deceniu, are la dispoziție o mare rezervă de veterani experimentați pentru luptă. Cu toate acestea, oficialii americani spun că acest conflict a devenit cel mai sângeros război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Dar pentru Rusia, numărul mare de victime a însemnat un progres mai lent. Rezultatul, a spus Colin Kahl, este că “situația din est s-a stabilizat în esență”. Rusia a fost forțată să își redistribuie forțele în sud, în timp ce Ucraina intensifică o campanie de recucerire a teritoriului din această zonă.

De asemenea, regimul Putin a mărit rândurile armatei cu foști soldați. Dar eficiența pe câmpul de luptă a celor sosiți este destul de slabă.

“Armata rusă este serios epuizată”, a declarat Seth G. Jones, directorul programului de securitate internațională de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

“Acest lucru are implicații asupra capacității lor de a duce o campanie terestră eficientă în Ucraina”. În timp ce armata rusă suferă pierderi abrupte, aceasta s-a străduit să aducă rezerviști și noi recruți în luptă.

Rusia a angajat deja aproape 85% din armata sa în teren în război. Rusia a apelat la trupe din Orientul Îndepărtat al țării și la desfășurări din întreaga lume. Înainte de invadarea Ucrainei în februarie, armata rusă avea aproximativ 900.000 de soldați activi.

“Probabil că rușii nu au suficiente forțe de luptă efective pentru a cuceri complet Donețk“, a declarat Seth Jones într-un interviu.

Moscova a recrutat, de asemenea, trupe cecene și luptători din Siria, al cărei președinte este aliat cu regimul Putin. Bazându-se pe acești luptători, au declarat oficialii, președintele Putin a evitat o revoltă internă cu privire la victime și necesitatea, până acum, de a decreta o mobilizare generală.

“Au mărit vârsta de recrutare în Rusia și au făcut alte lucruri pentru a îndulci situația” pentru voluntari, a declarat Evelyn Farkas, director al Institutului McCain și înalt oficial al Pentagonului pentru Ucraina în administrația Obama. “Ei recrutează oameni de peste tot”.

Dar, a adăugat doamna Farkas: “Dacă nu vor avea o mobilizare în masă, ceea ce nu îi văd capabili să facă în acest moment din punct de vedere politic, vor fi în pierdere”.

După ce a cucerit Luhansk, Rusia a declarat că întrerupe campania din est pentru a se regrupa și reînarma

Rusia a continuat să bombardeze orașele și localitățile din regiune. Trupele sale au continuat să lupte. Între timp, trupele ucrainene au trecut la ofensivă în orașele din Donețk, recuperând fărâme de teren acolo.

În timp ce luptele s-au intensificat în sudul Ucrainei, o serie de explozii au zguduit o bază aeriană rusă din Crimeea, peninsula din sudul Ucrainei, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014. Imaginile din satelit arată cel puțin opt avioane de război distruse la locul exploziei.

Ucraina nu și-a asumat oficial responsabilitatea pentru explozii. Dar un oficial militar ucrainean de rang înalt a declarat că în spatele atacului s-au aflat forțele speciale ale țării și luptătorii locali din rezistența partizană loială guvernului Ucrainei.

În condițiile în care Ucraina se află în ofensivă pentru a recâștiga teritoriile din sud, oficialii spun că Putin ar putea fi nevoit să transfere mai multe trupe acolo

Armata rusă a pierdut atât de multe trupe încât, în unele cazuri, unitățile au încercat să forțeze ucrainenii capturați să lupte, potrivit generalului în retragere Philip M. Breedlove, care era comandantul suprem aliat al NATO pentru Europa când Rusia a anexat Crimeea.

“Au o problemă imensă cu forța de muncă și o problemă și mai grea este că forța de muncă pe care o au nu este bine antrenată”, a declarat generalul Breedlove într-un interviu. “Cele mai bune unități ale lor au fost deja distruse”. Oficialii Pentagonului spun că devine din ce în ce mai dificil pentru unitățile rusești să continue să facă presiuni atunci când suferă un număr mare de pierderi.

Armata ucraineană a avariat al patrulea și ultimul pod folosit de ruși pentru transportul peste Nipru. Va fi dificil pentru Rusia să susțină frontul sudic

Armata ucraineană a avariat al patrulea și ultimul pod de pe Nipru din regiunea Herson. Podul era folosit de ruși pentru a transporta echipamente pe malul drept ocupat al fluviului, a declarat Serhiy Chlan, vicepreședintele consiliului regional Herson. În același timp, Comandamentul Operațional „Sud” ucrainean a informat despre un atac reușit asupra podului din Nowa Kachovka.

Ucrainenii au observat că rușii adunau echipamente pe malul stâng în Nowa Kachovka și în orașul Tavrijsk. De acolo, au transportat armele prin barajul hidrocentralei. Dar suprafața drumului a fost distrusă în urmă cu câteva zile.

Articol publicat inițial pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Războiul din Ucraina a devenit cel mai sângeros război din Europa de după Al Doilea Război Mondial.".
    Ce războaie au fost în Europa după 1945, ca să putem compara cu actualul?!
    • Like 0
  • Posibil ca in unele perioade , nici in WWII pe frontul de Est , sa nu fi murit 500 de soldati pe zi . Acest Putin , este o paiata sangeroasa a trecutului . El , clica lui si cele cateva milioane de interesati , paraziti sau profitori - aparatul bugetar , capusele imensului sistem economic si de interese financiare , militia , armata si conexele lor ; ei cred ca omul , chiar si omul rus -cu toata intarzierea sa civilizationala , ( mentala , biologica ? ) mai este dispus sa moara pentru nimic , pentru vorbe goale , pentru gogosile vandute de parazitii pe care i-am mentionat mai sus ? Sau pentru himere - Comunism , Industrializare fortata , Canale intre fluviile interioare , Fratie intre popoare , Pan slavism & ortodoxie , in sec. XIX , sau astazi mai nou ...Rusul de rand vrea sa traiasca rezonabil - generatiile 65+ precum in deceniul 9 al sec. XX , iar tineretul si cei de varsta medie , vor sa calatoreasca in decadenta si putreda Europa , in Lume , sa inoate printre divaisuri de ultima generatie , intr-un cuvant sa traiasca in sec. XXI .
    Stii ce-i trist ? Faptul ca acesti criminali - establishmentul rus & asociatii sai ( cei mentionati mai sus ) desi ignora imensul teritoriu al Rusiei , teritoriu abandonat , nelucrat , doar jefuit de resurse , zic , are nevoie si de pamanturile altora ... Sau intreg poporul rus , gandeste la fel ? Oare acesta , a ramas blocat in Evul Mediu sau este predominant filonul genetic al marelui Invadator Mongol , strabunul sau ? Ambele ? Daca-i asa , suntem in mare pericol - ne vor pune cu spatele la zid , ne vor forta sa alegem : ori ei , ori noi ! Sa nu vi se para improbabil sau imposibil - acum fix 1 an sau chiar 6 luni , ar fi fost trimis la ospiciu cel care ar fi descris vremurile actuale ... Iata , Raul , nu are limite si este Imprevizibil ....
    • Like 0
  • Daca e sa ne luam dupa "analizele expertilor", Putin a pierdut din lipsa de resurse, cancer sau alinierea planetelor inca din a doua saptamana de razboi. Si totusi armata rusa inainteaza. Sa nu ne iluzionam inutil. Propaganda mincinoasa vine din ambele parti, cum e si normal in timpul razboiului.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult