Foto: Profimedia Images
Câteodată, oamenii pe care îi cunoaștem și care sunt dornici să contribuie sau să ne fie un sprijin, valorează mai mult decât studiile noastre, pentru că ne deschid uși către creșterea profesională sau personală. Arta de a crea conexiuni și relații cu oamenii este ceva ce diferă ca proces pentru fiecare dintre noi, în funcție de personalitate, interese, deschidere spre nou.
Dialoguri cu sens, nu cu scop
Dintotdeauna am fost dornica să cunosc oameni noi și interesanți, fară intenția de a obține contacte valoroase pentru o posibilă cerere ulterioară. Când interacționez cu orice persoană în mod autentic sunt curioasa să o descopăr și să văd lumea prin ochii ei, prin experiențele ei, prin valorile ei. Pun întrebări să înțeleg ce pare că ne deosebește și împărtășesc experiențe personale despre interese comune. La final, indiferent de durata interacțiunii, stiu ceva relevant despre acea persoană care este punct de plecare pentru conversații viitoare cu sens. Poate fi ceva despre cartea preferată sau ultima călătorie. O rețea de conexiuni vine ca o consecință a interacțiunilor umane autentice.
Calitate, nu cantitate
Un număr restrâns de relații apropiate valorează mai mult decât un număr mare de necunoscuți adunați pe un profil de rețele sociale. În mod real, putem avea relații de calitate cu un număr limitat de persoane. De cele mai multe ori, relațiile de calitate înseamnă plăcerea de a petrece timp împreună și interes real pentru cealaltă persoană. La care se adaugă respect, apreciere și încredere. Aproape fară excepție, cei cu care avem relații de calitate ne dau acces la rețeaua lor de cunoscuți în caz de nevoie. Când prietena mea cea mai buna a revenit în Romania după mulți ani și a început să fie interesata de domeniul investițiilor, i-am făcut legătură cu cei pe care eu îi cunoșteam și ea a început căutarea de la niste contacte deja selectate. Se spune că poți ajunge la orice persoana din aceasta lume prin maxim 5 contacte. Eu aș adaugă că e nevoie că primul contact să fie cineva cu care ai o relație de calitate.
Devino o resursă pentru ceilalți, fără așteptări
Înainte că tu să ai nevoie de ceva, ajută-i pe cei care au nevoie. Un gest care necesită un efort minim pentru tine, poate să îl aibă un efect semnificativ pentru cel care cere ajutorul. Fă asta fără să te aștepți la o răsplată. Aproape întotdeauna, suntem ajutați de persoane diferite de cele pe care le ajutăm noi. A fi o resursă pentru ceilalți nu este ceva tranzacțional, ci mai degrabă un dar. Așa se susține un comportament colectiv de a contribui la binele celorlalți care, inevitabil, se întoarce că un bumerang.
În plus, este o ocazie de a cunoaște oameni plini de inspirație. Prin programele în care am fost mentor pentru antreprenori sau pentru studenți am cunoscut oameni cu care am dezvoltat chiar prietenii. La întoarcerea în România, am început proiectul adoptamstudenti.ro, prima platformă de crowdfunding din țară care susține studenții să obțină finanțare pentru continuare studiilor. Am pornit proiectul din dorință de a ajuta și de a împărtăși din avantajele pe care educația de calitate mi le-a adus mie. Trei ani mai tărziu, sunt încă fascinata de cât de mulți oameni am cunoscut prin intermediul acestui proiect, atât studenți, cât și susținători, cu toții împărtășind aceeași pasiune pentru educația de calitate.
Pentru că iți place, nu pentru că trebuie
Cel mai mult îi conectează pe oameni interesele și experiențele comune. Ce iți place cu adevărat să faci? Poate fi un sport, activități culturale, că mersul la teatrul sau să povestești despre cărțile preferate. Adu împreună oameni cu aceeași pasiune că a ta. Organizează întâlniri regulate pe teme care te pasionează. Vei cunoaște alti oameni cu interese și valori similare, iar în timp se vă crea un grup sau o comunitate. Când facem împreună ceea ce ne place, că alergatul în parc, automat ne conectăm mai repede la un nivel mai personal și mai profund. Iar oamenii aceștia devin cu plăcere și natural parte din networkul tău. La întoarcerea în România, am creat un concept de cine tematice cu scopul de a aduce împreună oameni preocupați de subiecte comune pe care le dezbatem în timpul unei cine.
Relațiile se construiesc continuu, nu când ai nevoie de ele
Când avem nevoie de o recomandare sau de un serviciu, de obicei, avem nevoie repede. Cei mai mulți dintre noi ne amintim că știm un avocat bun sau un doctor bun când suntem în impas. Dacă știm aceste persoane de mult timp și nu le-am mai salutat măcar sau nu le-am trimis gânduri bune cu anumite ocazii, va fi greu să activăm relația la nevoie. Bineînțeles, nu încurajez interacțiunile superficiale, dar aprecierea în relațiile de orice fel se arată prin atenție și timp acordat, nu doar prin așteptări ca nevoile noastre să fie auzite.
Cum trăiești, nu cum vorbești este cea mai buna prezentare a ta
Prin acțiunile noastre zilnice transmitem nonverbal adevăratele noastre principii, mai bine decât orice cuvinte alese cu grijă. Mai important decât să facem o impresie bună în contexte formale, este să o susținem constant cu comportamentul nostru zilnic. Cum granițele dintre personal și profesional încep să dispară, ceilalți observă ușor dacă facem ceva ce nu este aliniat cu ce spunem. Iar acest lucru afectează încrederea oamenilor în noi, atât personal, cât și profesional. Am fost surprinsă când m-am conectat pe Linkedin cu unul din vecinii mei și am văzut câte contacte comune aveam. Înainte să știm unul despre celălalt în ce industrii lucrăm, știam lucruri mult mai personale și părerea despre calitatea umană a celuilalt era deja formată.
Aceasta nu este o rețetă cu ingrediente standard, ci o împărtășire a ceea ce funcționează pentru mine și îmi vine natural. Când suntem curioși să îi descoperim pe ceilalți și deschiși să ne prezentam pe noi, conexiunile se formează firesc. Iar când nu am avut ocazia să creăm o relație și chiar avem nevoie să ne conectăm cu cineva anume, cel mai bine este să ne spunem sincer povestea: de unde venim, ce nevoie avem și de ce acea persoana poate face diferența pentru noi. Acolo unde este emoție în comunicare, este și răspuns.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.