Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Republic

Cristian Tudor Popescu --

Acest articol predictiv, publicat în august, face parte dintre puținele a căror infirmare m-ar bucura. Însă primul pas, din scenariul negru pe care l-am descris atunci, se va face la noapte...

Imperiul Puting nu vrea război cu America. Vrea război în America

2022-08-11

Cele două megalodictaturi care ocupă jumătate din lume amenință tot mai agresiv democrația. Dincolo de Ucraina și Taiwan, Rusia și China și-au precizat obiectivul la scară mare: desființarea rolului global al Statelor Unite de apărător al lumii libere. Izolarea SUA.

Pentru că înfrângerea Americii nu e de luat în considerare. Chiar sincronizându-și acțiunile, imperiul Puting nu poate învinge forța de război și economică a SUA. Însă întoarcerea simbolică a Americii între propriile-i granite, acolo unde era cu mai bine de un secol în urmă, e posibilă. Și o poate face chiar America, nu e nevoie de sforțările lui Puting.

Perioada Biden pare o pauză de respirație pentru zecile, dacă nu sutele de milioane de trumpiți, înainte de asaltul final. Din ce în ce mai violenți, îi amenință cu moartea pe procurorul general al SUA, Garland, și pe șeful FBI, Wray, pentru că au îndrăznit anchetarea și percheziționarea Dumnezeului lor. În amintirea atacului de la Capitoliu, trumpiții cu cap de bizon vorbesc despre înarmare și război civil pentru a-și lua țara înapoi. Trumpf le-a dat de înțeles că în scurt timp își va anunța candidatura pentru Casa Albă în 2024.

Până atunci, alegerile legislative din noiembrie vor fi câștigate de republicani, ceea ce va însemna deja schimbări semnificative în politica externă americană. Democrații se află în cădere liberă, nu au soluție pentru 2024 – Biden reloaded, sau Kamala Harris, sunt înfrângeri dinainte anunțate.

Îndată ce va câștiga al doilea mandat, Trumpf va începe să lucreze la a nu mai repeta greșeala din primul, când a lăsat, totuși, să se desfășoare alegeri. În 2024 vor fi ultimele alegeri mai mult sau mai puțin libere în America – după ce va lua puterea, Trumpf va institui un totalitarism perpetuu, de drept cvasidivin, gen Putin și Ping, față de care și-a manifestat admirația invidioasă. Sub lozinca „America înainte de toate” va da, mai mult sau mai puțin voalat, mână liberă Rusiei în Europa și Chinei în Asia.

Fără sprijinul Statelor Unite, și cu ajutorul suveraniștilor naționaliști utili care colcăie în Europa, de la Budapesta, la Paris, continentul va intra sub dominația Rusiei. Poate doar Anglia, ca în al Doilea Război Mondial, să mai reziste. România e și ea pe undeva, pe acolo…

Iată de ce nu cred că soarta omenirii se va decide în războiul din Ucraina, ci în războiul din America.

P.S.

Adaug acum cele spuse de secretarul general ONU, Antonio Guterres: „Emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească. Temperaturile globale continuă să crească. Planeta noastră se apropie rapid de puncte de inflexiune care vor face ireversibil haosul climatic. Suntem pe o autostradă către iadul climatic, cu piciorul pe accelerator”. Republicanii cu Trumpf – pentru care catastrofa climatică e o șmecherie chinezească, menită să submineze economia americană – la conducerea SUA va înseamna pedala de accelerație spre iad apăsată la blană. Iar pe la noi vor fi destui de părere că în iad, totuși, e cald.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult