Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Revoluția lui Mihai Călin: „Am dat nas în nas cu tata la Revoluție. Brusc, s-a oprit și a zis: «Ce faci, mă, fumezi»?”

Foto facebook Mihai Calin

Foto: Dinu Lazăr

Pe 21 decembrie 1989, un prieten l-a sunat pe Mihai Călin: „Hai, că a început!” Actorul Teatrului Național era student la momentul izbucnirii revoluției. Tot auzise păreri care spuneau că ceva trebuia să se întâmple, că românii trebuie să scape cumva de dictator. 

La Universitate avea să vadă, în aceeași zi, prima oară în viața lui, trupe ale Unității Speciale de Luptă Antiteroristă (USLA).

Se spărsese mitingul oficial și erau deja sute, poate peste 1.000 sau 2.000 de oameni pe Bd. Magheru, între Arhitectură și Teatrul Național. Atunci Mihai Călin a auzit pentru întâia dată oameni strigând contra dictatorului și regimului comunist.

„Era senzațional să strigi « jos Ceaușescu! ». Aș putea să spun că a fost cea mai fericită zi din viața mea. E un sentiment de eliberare să strigi în fața USLA-șilor. Te simți puternic, zbori. Alergam pe trotuare și strigam la cei care asistau spectatori să vină cu noi pe bulevard. Asta le urlam: dacă acum nu veniți cu noi, nu mai aveți dreptul să criticați nimic, niciodată. Apoi s-au complicat lucrurile, au trecut TAB-urile, unii au fost loviți, au început să tragă cu trasoare și lacrimogene”, a povestit actorul Mihai Călin la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

În mulțimea ieșită pe străzi, înainte de a se lăsa intunericul, a cunoscut o fată. Au devenit buni prieteni. Ulterior, ea avea să plece „afară”, petrecându-și acolo 28 din cei 30 de ani care au trecut.

Tânăra era orfană. „Îmi spune frati-miu, iar părinților mei - mami și tati. Ea mă știa de la Teatrul Podul, fusese la niște spectacole, și așa a intrat în vorbă cu mine. Era de o exaltare incredibilă. Voia să se urce pe baricadă la Universitate, să stea în fața TAB-urilor. Fiind mult mai nebună decât mine, s-a transferat un fel de responsabilitate și atenție către ea. Ca ea au fost probabil mulți dintre cei care au murit în acele zile”.

„La 11:30 am văzut cum TAB-urile se apropiau și mi-am dat seama că e o schimbare, primiseră o comandă. I-am zis: « Hai să mergem ». Ea nu voia, i-am dat o palmă și am plecat. La un sfert de oră după ce am plecat eu, la miezul nopții au început arestările”, spune Mihai Călin.

Actorul a povestit cum, în mijlocul evenimentelor, s-a întâlnit cu tatăl său care a aflat atunci că fiul său fuma.

„În mulțimea aia de oameni am dat nas în nas cu tata. Nu știam unul de celălalt. Era pe 22 decembrie. Ne-am îmbrățișat, era fericire. Brusc, tata s-a oprit și-a zis: « Ce faci, mă, fumezi? » Aveam țigara în mână. Fumam, nu mult. După aceea, toate celelalte zile au fost un amestec de fericire cu multe multe picături de jale. Era o emoție foarte puternică”, a descris Mihai Călin.

„Când a apărut Ion Iliescu, noi eram pe străzi. Mi s-a părut tare ciudat. Tata mi-a zis să nu mă mai duc la Televiziune, că e o diversiune. De Iliescu se vorbea de câteva luni. Era pregătit să fie el Gorbaciovul României”, spune actorul.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.05. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "„Era senzațional să strigi « jos Ceaușescu! ». Aș putea să spun că a fost cea mai fericită zi din viața mea."

    Nu iti contrazic sentimentul pomenit mai sus. Dar deși am strigat si eu, insa pe 22 decembrie dimineața, la inimă am sunetul din Piața Universității de peste cîteva luni:" Jos comunismul"...
    • Like 0
  • M0sh0o check icon
    "Trăgeau TAB-urile cu lacrimogene" și deja la faza asta m-a cam luat plânsul sau ceva. Si doar de la lacrimogene. Mai rău ca-n serialele turcești, indiene sau poate din Laz Fierbinți, ceva. Nu știu, oare asta și-a primit cumva și titlul de revoluționar al revoluției după ce și-a pocnit gagica pe care-a cunoscut-o fix pe 22 si-apoi a si plecat acasă doar cu țigara-n mana, spre alte aventuri?
    • Like 0
  • da, da, daaaa....DUPA ce s-a strigat in Strada , din toti plaminii, cu disperare si speranta : JOS COMUNISMUL , Atunci a-nceput sa se traga virtos !si tot atunci am vazut scris maaaare, pe un zid : " Comunist...te-as scuipa da' mi-e rusine....nu de tine ci de mine !" UNDE suntem dupa 30 ani ?
    • Like 1
  • Doar o palma i-ai dat?
    V-ati muiat de tot. Pai trebuia s-o iei la suturi. Ce stie ea, femeie proasta, ce e o revolutie! Trebuie invatata de barbati adevarati, revolutionari cu tigarea in gura cum se schimba sistemul. (Dar marlanul ba)
    • Like 2
    • @ Val Verde
      Corina check icon
      O palmă care i-a salvat viața.
      • Like 3
    • @ Corina
      Da, ca revolutia-i buna, da’ s-o faca altii.
      Si fetei i-a fost mai multa frica de o palma decit de TAB-urile armatei despre care stia autorul ca “primisera ordin”
      Asta da sistem educational.
      • Like 1
    • @ Val Verde
      Corina check icon
      Ați fost în focul evenimentelor într-un oraș mare atunci? V-ați riscat viața?Păcat că n-au primit și alții o palmă dată cu dragoste, la timp. Schimbarea ar fi reușit și fără morții de după fuga lui Ceaușescu, poate.
      • Like 4
    • @ Val Verde
      O palma te trezeste din lesin, te scoate dintr-un atac de panica, te trezeste la realitate, Dvs. aveti mintea deschisa numai la palma din bataie...
      P.s. Ma gandesc cum ar arata la dvs. , o recenzie la "Cenusareasa" , sau la "Alba ca zapada" :)
      • Like 4
    • @ Danescu Cristina
      Va uitati la prea multe telenovele, dna!
      Nu e niciodata recomandat sa palmuiti o persoana care trece printr-un atac de panica. Informati-va.
      Nici macar starea de lesin nu se trateaza asa.
      Oricum, in istoria noastra nici una din situatii nu se aplica.

      Concluzia generala e ca cei care nu au avut norocul sa primeasca niste palme au stat pe baricade in timp ce palmuitii au asteptat infaptuirea revolutiei asa cum spune o alta doamna, mai sus.

      Foarte relevant: Cenusareasa si Alba ca Zapada sunt asociatiile naturale la Revolutia Romana. Mai aveti comentarii pe tema asta?
      Dar daca va intereseaza recenziile mele, ambele sunt povesti stupide, despre copii abuzati, din care copiii din ziua de azi nu pot trage decit concluzii daunatoare.

      • Like 2
    • @ Corina
      Lasa-l in pace ca asta e Gica contra si nu e linistit pana nu are el ultimul cuvant.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult