Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Școala” de acasă a actorului Mihai Călin: „I-am spus copilului meu ce mi-a zis și mie tata. Eu n-o să-ți pun niciodată pile”

Școala românească (Foto: Octav Ganea)

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Actorul Mihai Călin are un fiu, iar unul dintre lucrurile pe care a încercat să i le transmită este că nu banul este cel care dă valoare vieții. 

„I-am spus că se pot întâmpla accidente la un moment dat să ia puterea o haită de neisprăviți, de ticăloși. Dar asta nu înseamnă că tu nu poți să-ți construiești o viață frumoasă, să înveți să gândești, să interacționezi, să iubești, indiferent de cine ajunge la putere. Nu banul dă valoarea. Fenomenul Becali este foarte puternic în societatea românească, un om plin de bani, necioplit, foarte mediatizat în societatea româneacă, indiferent ce ar face.

I-am spus ce mi-a zis și mie tata: Eu n-o să-ți pun niciodată pile. Niciodată! Mai bine să ajungi un muncitor, un bucătar, important e să ajungi să faci ceea ce-ți palce să faci. Și atunci vei fi un om fericit”, a spus Mihai Călin, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Acesta a povestit și că nu și-a educat copilul pentru a pleca din țară. „Noi nu l-am educat pe băiatul nostru în ideea de a pleca. Deloc, deloc. Probabil va pleca să studieze afară, dar cu dorința de a se întoarce. Noi trebuie să facem tot efortul să-i aducem în țară pe tinerii care au plecat la studii. E treaba noastră cum le curățăm pe aici locul”, crede actorul.

Emisiunea „În fața ta” în care îl puteți urmări pe Mihai Călin va fi difuzată de Digi24 duminică, de la ora 14.05.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Viteza extraordinara a circulatiei informatiei online combinata cu ceea ce vede si simte acasa,la scoala,in societate,in spital ii determina educatia si actiunea individului de a pleca sau a ramane in tara in care s-a nascut si copilarit.Dar niciodata nr.celor plecati nu va depasi pe a celor ramasi,fiindca ii aproape imposibil ca toti sa ne "ingramadim"in America,ca aici numai cei de care are nevoie tara tuturor posibilitatilor(inclusiv a crimelor ordinare)vor fi primiti.
    • Like 0
  • Este incredibil cate comentarii negative la ideea de a nu-ti educa copilul sa plece din tara! Este incredibil si cata ipocrizie (inconstienta) zace in unii dintre noi! A nu-ti educa copilul sa plece din tara lui, tara aflata la greu, echivaleaza cu a nu educa copilul sa nu paraseasca tara cand o ataca rusii, de pilda, de asemenea aflata la greu. Educati-va copiii sa-si iubeasca tara, sa n-o paraseasca (decat eventual pt a se scolii si a se intoarce musai cu drag in ea), cand e atacata de cotropitorii straini sau, dupa caz, de catre cei interni (corupti, mafioti, needucati, parveniti, ipocriti...). Altimenteri, nu e nicio diferenta intre cel educat sa-si paraseasca tara pt a -si face un viitor, lasand-o pe mana neispravitilor, incompetentilor, mafiotilor, laolalta dornici de a ``sfasia``, si cel care o paraseste in vremuri de razboi, pt acelasi motiv aparent legitim.
    • Like 0
  • Cred ca unul dintre cele mai frumoase daruri pe care un parinte le poate da copiilor sai este posibilitatea de a vedea ca are alegeri. Deshiderea si increderea ca pot decide singuri si mai ales ca vor fi sustinuti. “Meseria” de parinte mi se pare senzational de dificila. Simplele cuvinte ca iti poti “educa copilul sa nu plece” imi par un pic limitate. Daca iti educi copilul acesta prin educatia aceea va alege ceea ce intr-in final va fi bine pentru el, iar alaturi de el, de acel copil devenit apoi adult, vor fi parintii care l-au sustinut si sprinijit.
    • Like 0
  • 'Sa-l educi sa nu plece' cred ca inseamna sa-l impingi spre varful piramidei sociale, de unde poate avea o anumita situatie dublata de foarte multe compromisuri. Asta, deocamdata. Sa-l educi sa nu plece inseamna sa-l sacrifici. Deocamdata. Sau, sa fie oarecum ca Becali. Deocamdata. Sau...sa-l faci sa iubeasca atat de mult Miorita (atat balada cat si fantana de la intrarea prin nord in Bucuresti), incat ....Dar asta se poate numai cu hash...Deocamdata.
    • Like 0
  • Da, omul trebuie sa-si urmeze calea lui. Nu a parintelui, este clar. Dar cum adica sa-l educi sa nu plece? Asta inseamna interventie in decizia lui. Dcaa el va dori sa plece, daca va simti ca altundeva este locul lui, sa plece! Este viata lui si poate decide sa si-o faca mai buna , daca asa considera. Este si a naibii de scurta s-o prapadeasca pe idealuri desarte! Eu, acum, regret ca n-am plecat atunci...regretul nu are nimic placut in el. Da, sa facem ceva sa curatam locul, ca sa ii vina sa decida sa ramana! Asta da! O mai fi timp?
    • Like 0
    • @ Danescu Cristina
      Nu-i spune să nu plece, îi spune doar că "plecatul" nu e o soluție care să îi rezolve problema. Atâta timp cât nu îi impui odraslei ce să facă, îi poți oferi idei sau exemple ca opțiuni sau alternative și asta nu înseamnă intervenție, ci educație.
      • Like 0
  • Valentin check icon
    E adevărat că nu toată lumea trebuie să lucreze în ograda lui Bill Gates sau la NASA. Orice meserie e bună şi onorabilă, însă multe din liceele în care poţi ajunge se scaldă într-un anturaj dubios pe care copilul şi părinţii vor să-l evite.
    Din fericire interesul şcolilor e să ofere medii mari - unele chiar din burtă - ca să avantajeze instittuţia. Plus o notă mică mai pune şi o problemă suplimentară, cea a profesorului: a predat bine? A respectat toate regulile didacticiii? Nota este eşecul elevului sau eşecul profesorului? Aşa că mulţi profesori îşi sperie elevii cu un carneţel în care îşi notează - chipurile - tot felul de chestii, pentru ca în final să le dea totuşi o notă bună.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon