Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

RFI: Eurostat nu confirmă afirmația ministrului pentru Românii de Pretutindeni, care spusese că în diaspora s-au născut mai mulți copii români decât în țară

Andreea Pastârnac

Foto: George Călin/Inquam Photos

Marți, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac afirmase că anul trecut s-ar fi născut, pentru prima dată, mai mulți copii români în diaspora decât în țară. Eurostat nu confirmă însă informația, nedeținând date despre românii născuți în UE, relatează RFI.

„Eurostat, oficiul european de statistică, nu poate furniza însă date mai noi de doi ani. In prezent, cele mai recente cifre și date deținute de Eurostat sunt cele pentru 2015. Privind natalitatea românilor, Eurostat , contactat la Luxembourg de RFI, a declarat că nu are date disponibile pentru anul 2016.

Apoi, Eurostat a precizat că modul în care sunt realizate statisticile permite doar cunoașterea numărului de copii născuți într-o țară într-un anumit an. Din aceștia, Eurostat , bazându-se pe naționalitatea mamei, poate spune câți sunt străini, dar nu și naționalitate au”, scrie RFI.

Andreea Păstârnac declarase marți: „Astăzi avem peste 4,4 milioane de cetăţeni români în aceste comunităţi (din diaspora - n.r.) şi anul trecut pentru prima dată, conform statisticilor Eurostat, s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în România. Sunt nişte cifre care ne ridică extrem de multe semne de întrebare în ceea ce priveşte modul în care tânăra generaţie îşi vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia în Europa, de a lucra şi unde se regăseşte în acest ciclu şi România - ţara de origine, care este echilibrul exact între dorinţa normală de perfecţionare, de continuare a unei cariere atât în România cât şi în celelalte state membre ale Uniunii Europene”, a scris News.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Filbert check icon
    Unde o fi gasit dragnea toate tutele astea? Nu-s in stare sa lege doua cuvinte, nu inteleg cele mai simple notiuni si sint ministri/ministrese, parlamentari, etc...
    Cum sa se nasca mai multi copii romani in strainatate?!! Poate ca rata natalitatii, numarul noilor nascuti la mia de persoane, sa fie ceva mai mare la romanii din strainatate, din motive usor de inteles de oricine (conditii mai bune de educatie si injrijirea sanatatii, predominanta persoanelor cu virsta potrivita pentru procreere, etc.)
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult