Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Un ministru constată cu suprindere că, în 2016, pentru prima dată, s-au născut mai mulți copii români în diaspora decât în țară. UPDATE

Bebeluș

Foto: Guliver Getty Images

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, spune că, potrivit EUROSTAT, anul trecut s-ar fi născut mai mulți copii români în diaspora decât în țară, fiind pentru prima dată când se întâmplă acest lucru.

UPDATE: Potrivit RFI, Eurostat nu confirmă datele prezentate de ministrul Andreea Păstîrnac. „Eurostat, oficiul european de statistică, nu poate furniza însă date mai noi de doi ani. In prezent, cele mai recente cifre și date deținute de Eurostat sunt cele pentru 2015. Privind natalitatea românilor, Eurostat , contactat la Luxembourg de RFI, a declarat că nu are date disponibile pentru anul 2016. Apoi, Eurostat a precizat că modul în care sunt realizate statisticile permite doar cunoașterea numărului de copii născuți într-o țară într-un anumit an”, relatează RFI.

Andreea Păstîrnac declarase marți: „Astăzi avem peste 4,4 milioane de cetăţeni români în aceste comunităţi (din diaspora - n.r.) şi anul trecut pentru prima dată, conform statisticilor Eurostat, s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în România. Sunt nişte cifre care ne ridică extrem de multe semne de întrebare în ceea ce priveşte modul în care tânăra generaţie îşi vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia în Europa, de a lucra şi unde se regăseşte în acest ciclu şi România - ţara de origine, care este echilibrul exact între dorinţa normală de perfecţionare, de continuare a unei cariere atât în România cât şi în celelalte state membre ale Uniunii Europene”, scrie News.ro

Aceasta mai spune că este nevoie de campanii care să îi ajute pe copiii născuți în străinătate să învețe limba română. „Marea majoritate nu mai învaţă astăzi limba română într-un sistem educaţional fie agreat prin acorduri bilaterale cu aceste state membre, fie, în mare parte, organizat de asociaţii şi de voluntari. Am lansat o campanie prin care să dăm cât mai multe manuale, suport de studiu al limbii române electronic - de la tablete până la manuale digitale - şi cred că e nevoie de o dezbatere largă în ceea ce priveşte modul de a ajuta tinerii născuţi în diaspora să înveţe limba română”, a afirmat ea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Da este adevarat .Parintii mei au 5 copii dintre care trei au copii nascuti in Anglia si vorbesc de generatia 30 ani 40 ani Tot tineretul roman care l am intalnit aici toti au copii nascuti aici
  • Like 0
 • Mr.Oh check icon
  Curat santaj emotional. "Daca nu faceti cum zicem noi, atunci sunteti oameni rai, si va excomunicam. Pe voi si tot neamul vostru."
  Asa procedeaza parazitii. Neavand niciun argument rational prin care sa-i determine pe romani sa ramana in tara si "sa le suga sangele" recurg la santajul emotional. De fapt asta e cea mai mizera forma de solidarizare sociala. Aceasta sta la baza nationalismului.
  Va asigur ca o persoana care a emigrat nu inghite asemenea basme. Daca decide sa ramana in afara granitelor sau sa vina acasa, o va face rational si nu emotional.
  Ceea ce pentru multi a fost o emigrare provizorie, pentru a aduna bani si apoi a se intoarce acasa, datorita aberatiilor din tara reintoarcerea e din ce in ce mai indepartata.
  Banii pe care i-ai economisit dispar cat ai zice peste fara un loc de munca. Si cum tara nu e interesata de asa ceva, ci doar cum sa-ti toace tie banii, romanii nu se vor inghesui sa vina acasa decat daca aceasta ar reprezenta cea mai buna solutie. M-as mira. Dar sunt situatii si situatii. Dupa ce mor parintii -fiindca asta e legatura cea mai profunda - ruptura de Romania se va produce inevitabil si ireversibil.
  Cunosc si romani care au venit acasa si au dat vreo 2000 euro mita ca sa-si angajeze nevasta intr-o functie publica. Considerandu-se astfel realizati.
  • Like 1
 • check icon
  Cred că putem discuta la modul minimal serios pe baza unor date mai precise, nu care se modifică de la o oră la alta. Ca principiu general, nici eu nu cred că majoritatea celor plecați se mai întoarce în țară, iar copiii lor aparțin deja, spiritual și uman, țării unde s-au născut sau unde au ajuns copii fiind și s-au stabilit acolo odată cu părinții. Ei NU mai sunt români, chiar dacă părinții lor sunt/au fost. Ne facem iluzii. Doar un nivel de trai sensibil mai bun și un grad superior de civilizație i-ar face pe unii/pe mulți să se întoarcă.
  • Like 0
 • check icon
  Eurostat nu confirmã aceste date. Atunci ,dna.Pãstârnac,de unde le are? A numãrat scutecele puse la uscat,in balcoane,dupã modelul domniei sale,la ambasada Israelului?
  • Like 1
 • Anon check icon
  Ha ha! Cat de bine se potriveste! In curand vom avea mai multi romani in afara granitelor decat inauntrul lor. Perfect!

  "Sunt nişte cifre care ne ridică extrem de multe semne de întrebare în ceea ce priveşte modul în care tânăra generaţie îşi vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia în Europa, de a lucra şi unde se regăseşte în acest ciclu şi România - ţara de origine" - asta nu stiu daca e dovada de prostie crasa sau tupeu a la Dragnea. Nu stiti de ce pleaca lumea din tara? Serios?! Printre altele din cauza unor specimene ca dumneata, madam ministru. Unde se regaseste Romania in acest ciclu? Ceva imi spune ca nu prea e un ciclu, ca Romania e punctul de plecare si atat pentru cei mai multi.
  • Like 0
 • Pai hai s-o rezolvam cumva in spiritul socialismului si egalitarismului, situatia nu mai poate continua in acest fel. Un model chinezesc, dar in alt sens: taxa pe fiecare copil roman nascut in strainatate, iar daca parintii nu vor sa plateasca taxa, retragerea cetateniei si a dreptului de vot, ca oricum sunt vanzatori de tara, strainizati dezradacinati si nu voteaza niciodata patriotic. Doamna Pastirnac stiu ca nu actioneaza de capul ei, ca acel minister oricum e o sinecura lipsita de utilitate, dar domnul Dragnea ar putea sa analizeze aceasta posibilitate... si uite asa avem o solutie pentru plata salariilor bugetarilor supracalificati prin banii alora care au tradat tarisoara si nu fac un copil si pentru tara, cum a zis arhiepiscopul gura aurita.
  • Like 2
 • În tot acest timp, copiii din satele românești se culcă flămânzi, poartă zdrențe și cad în closetele improvizate în curtile școlilor.Ministru pt.copiii români nu avem ? ( retoric. ..)
  • Like 1
 • check icon
  Da, numai că aceștia nu prea mai sînt români, în cea mai mare parte. Mulți nici nu vor mai vorbi româna, iar copiii lor cu atît mai puțin. A aparține unei etnii înseamnă, în primul rînd, să trăiești în rîndurile unui grup etnic. În cel mai bun caz, unii se vor (mai) întoarce în țară și, eventual, s-ar putea restabili aici. Vor fi puțini, eu unul nu văd perspective așa de rapide de relocare acasă a românilor plecați. Poate dv., poate mă înșel...
  • Like 0
 • check icon
  Vorbe...
  Iar Andreea Păstârnac cred că deja știe mai bine ebraica decât româna. Nu că ar fi făcut mare brânză în Israel pentru români - dimpotrivă - dacă este să ne luăm după ce găsim pe Google...
  Am căutat și eu un formular de contact, o adresă de e-mail, ca să-i împărtășesc o idee - nimic! Cică „vrem dezbatere publică” , dar stăm ascunși și observăm că viitorul și centrul de greutate al României se mută încet-încet în străinătate...
  • Like 0
  • @
   check icon
   Prin „dezbatere publică” în România se înțelege, în cel mai bun (și unic) caz o adresă de e-mail. La mesajele trimise nu răspunde nimeni, nu există nici măcar un răspuns automat gen „sunt plecat(ă) la cumpărături, dar mesajul dv. va fi citit cu atenție și apoi analizat înainte să fie aruncat la coș”. Culmea este că absolut niciun trust media nu a analizat aceste situații tipice și nu a făcut vreo anchetă. Nici nu cred că va face.
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult