Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Roberta Metsola: „Este gata. S-a decis. Este meritat. România și Bulgaria vor adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025”

Români în spațiul Schengen

Foto: Daniel Mihăilescu/ AFP/ Profimedia

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunțat joi că România și Bulgaria vor adera la Spațiul Schengen, în mod deplin, de la 1 ianuarie 2025.

„Este gata. S-a decis. Este meritat. România și Bulgaria vor adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025. Felicitări cetățenilor ambelor țări care au muncit din greu și îndelung pentru acest lucru. Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai sigură și mai unită”, a scris Roberta Metsola într-o postare pe platforma X (fostul Twitter).

Comunicatul transmis de Comisia Europeană:

„Comisia salută decizia unanimă de astăzi a Consiliului de a ridica controalele la frontierele interne terestre cu România și Bulgaria începând cu 1 ianuarie 2025. Acest pas important finalizează intrarea deplină a celor două țări în spațiul Schengen. Acest lucru nu numai că consolidează spațiul Schengen, dar va consolida și mai mult piața internă, va spori călătoriile, comerțul și turismul. Un spațiu Schengen robust consolidează unitatea UE și o face mai puternică la nivel global.

Decizia de astăzi înseamnă că, începând cu 1 ianuarie 2025, cetățenii pot călători fără controale la frontierele terestre către și între Bulgaria și România.

Din decembrie anul trecut, când Consiliul a decis să primească România și Bulgaria în spațiul Schengen, ambele state membre au luat toate măsurile necesare pentru a asigura o aplicare fără probleme a normelor Schengen începând cu 31 martie 2024. La acea dată, controalele la frontierele interne aeriene și maritime au fost ridicate, iar normele Schengen au început să se aplice, inclusiv în ceea ce privește eliberarea vizelor Schengen.

Cadrele de cooperare pe care Comisia le-a lansat în luna martie a acestui an cu Bulgaria și România se bazează pe implementarea cu succes a proiectelor-pilot pentru proceduri rapide de azil și returnare. Ambele țări vor sprijini în continuare eforturile europene comune de asigurare a securității la frontierele externe ale UE și de abordare a provocărilor legate de migrație. De asemenea, Comisia va continua să ofere sprijin financiar și asistență Frontex ambelor state membre”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Asta este o veste extraordinară, trecând peste umilințele ultimilor ani, când am fost ținuți pe dinafară fără motiv. E ca o gură de oxigen (și pentru noi cetățenii, dar și pentru cei de la putere, care își mai repară imaginea jalnică). Lăsând acum la o parte toate mizeriile guvernării PSD-PNL, ei trebuie totuși felicitați pentru această victorie. Ei, guvernul, nu parazitul de Johannis, care n-a avut nicio contribuție. Să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului.
    Abia aștept concediul de la vară, din Grecia, cu mașina. Am fost așa în fiecare an, dar vămile erau exasperante. Acum o să fie ”boierie”.... Sper...
    • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      RazvanP check icon
      Stai, că s-a zis ceva despre controale "aleatorii", nu zi hop!
      Plus că, evident, aufwiedersehen gazul din Marea Neagră, stai să vezi cât o să fie facturile din aprilie încolo!
      • Like 0
  • RazvanP check icon
    Așa, și?
    Crede madama asta că așa spală umilința la care au fost supuși românii?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult