Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Rodica Culcer: „Odată anihilată Ucraina, Rusia se poate prezenta cu trupele la granița cu statele NATO, o graniță foarte lungă și greu de apărat”

Trupe rusești

Foto: Getty Images

Când se discută despre război, istorie și agresiune, riscul să dai de o informație greșită sau falsă este foarte mare. De aceea am vrut să aflu de la jurnalista Rodica Culcer, pe scurt, ce înseamnă tot ce se întâmplă zilele acestea, de la discursul lui Putin din 21 februarie până la invadarea Ucrainei de ruși. A cui este Ucraina? De ce o vrea Putin?

Rodica Culcer, de ce vrea Rusia Ucraina?

Dintotdeaua Rusia a vrut orice teritoriu care s-a aflat la frontierele sale. Așa s-a creat nu numai Imperiul Țarist, ci și Uniunea Sovietică. Formată ca stat în luptele duse împotriva tătarilor și mongolilor, dar atacată și de suedezi pe vremea lui Petru cel Mare, Rusia a rămas, se pare, cu un permanent sentiment de insecuritate pe care nu îl poate calma decât cucerind și asuprind popoarele ce au neșansa să o înconjoare.

Problema noastră este însă mai degrabă de ce vrea Putin să anihileze complet Ucraina acum. Explicațiile sunt complexe, dar ne putem concentra asupra câtorva motive esențiale:

1. O țară democratică și orientată spre Vest, cum a început să devină Ucraina, este un pericol pentru o mare putere totalitară, pentru că poate deveni un model pentru cei care îi contestă regimul. Așa înțelegem de ce Ucraina este percepută ca o amenințare pentru Rusia, iar Belarus sau Kirghizstan nu sunt. Să observăm că Ucraina nu reprezenta o problemă când era condusă de foștii comuniști Kravciuk, Kucima, sau Ianukovici, care acceptau discret tutela Rusiei, în schimb a devenit o problemă după „revoluția portocolie” și Euromaidan.

in 2012 încoace, după ce a câștigat cu greu și chiar fraudulos alegerile, fiind puternic contestat pe plan intern, dar și pe plan extern de SUA și de UE, Putin a început să se simtă mai puțin sigur și a instituit un regim de teroare, cu măsuri draconice împotriva opoziției. O demonstrație de forță în Ucraina, sub nasul NATO și al UE și în disprețul lor, îi asigură, crede el, o aură de lider invincibil și este gândită să-i intimideze pe adversarii săi din interior.

2. Obsedat de trauma dezmembrării URSS, Putin dorește probabil să pedepsească Ucraina, a cărei declarație de independență în 1990 a forțat dizolvarea fostei Uniuni, căci, după cum a explicat istoricul Serhii Plokhy, care predă istoria Ucrainei la Harvard, Rusia a rămas în minoritate în fața republicilor din Asia Centrală. În consecință, a fost nevoită să dizolve URSS pentru a sparge și blocul asiatic.

3. În sfârșit, pentru că Ucraina desparte geografic Rusia de teritoriul NATO. Odată anihilată Ucraina, Rusia se poate prezenta cu trupele la granița cu statele NATO, o graniță foarte lungă și care va fi foarte greu de apărat. Putin speră să poată exercita astfel presiuni asupra occidentalilor pentru a forța o reîmpărțire a lumii, adică pentru a institui o nouă ordine mondială, în care Rusia să exercite o putere mult mai mare decât acum. În acest demers, Putin contează pe slăbirea SUA și pe divizarea aliaților occidentali, din motive economice. Miza majoră este deci ordinea mondială și subordonarea Occidentului față de puterea rusească.

Ucraina este parte a Rusiei? A fost?

Ucraina este un stat independent și suveran, membru al ONU. Și-a câștigat legitimitatea declarându-și independența față de fosta URSS, la fel ca Republica Moldova, printre alte state, în 1990 și întărind această declarație în 1991 printr-un referendum în care majoritatea locuitorilor Ucrainei, fie ei rusofoni sau ucraineni, au votat pentru independență.

54% din locuitorii Crimeei au votat atunci pentru independență. Mai mult, Rusia însăși a garantat granițele Ucrainei în 1994, când Kievul a acceptat să renunțe la armele nucleare amplasate pe teritoriul ei.

Istoria este desigur mai complicată. Ucraina a fost înghițită de Imperiul Țarist, dar inițial, înainte să se afirme Moscova, între secolele IX-XIII, Rusia kieveană, creată de o ramură a vikingilor suedezi înfrățită cu niște triburi de slavi, era cel mai puternic și înfloritor stat din zonă. L-au anihilat mongolii în 1241, condamnându-l ulterior la stăpânirea Hanatului Hoardei de Aur, a Poloniei, a Ducatului Lituaniei și apoi a Uniunii polono-lituaniene.

Sătui de asuprirea polonă, o parte din supuși, cazacii – s-au desprins și au ocupat o zonă de graniță între Polonia, Rusia și Turcia, oferindu-și serviciile militare Țarului Rusiei împotriva polonilor și a otomanilor. Potrivit unor interpretări, „ucraina” ar însemna chiar zonă de graniță.

Ucraina fost încorporată în final în Imperiul Țarist, care a încercat să-i contracareze aspirațiile la independență inventând teoria că Ucraina ar fi de fapt o soră mai mică a Rusiei (Malorossia). De aici vin și ideile lui Putin despre inexistența unei Ucraine distincte și a unei identități ucrainene. Ucraina a devenit stat independent în 1918, profitând de scurtul interval în care Lenin a permis autodeterminarea națiunilor din fostul Imperiu Țarist.

Citiți continuarea interviului pe cristinastanciulescu.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bau Bau exista de-adevaratelea.

    Cand aveam 8 ani, Rusia invada Cehoslovacia. Nu aveam habar de Rusia si nici de Cehoslovacia, dormeam in pat cu parintii mei, inveliti fiind cu acelasi cerceaf fin si protector. Nimic rau nu mi se putea intampla.

    In perioada aceea am inceput - pentru prima data - sa fiu atent. Parintii mei incepusera sa vorbeasca in soapta. Cel mai adesea auzeam 'ataca rusii', 'laser', 'ce ne facem'.

    Parintii isi vedeau de treaba lor zilnica insa eu ma uitam, din ce in ce mai ingrijorat, spre un colt al camerei. Oare pe acolo urma sa intre rusii peste vietile noastre? Habar nu aveam ca ei - rusii - erau cu noi inca din '44. Caligrafiam cu mandrie pagini intregi cu: 'Traiasca Republica Populara Romana, RPR'. Era atit de simplu ! Nu cerea niciun efort de gandire.

    Totusi, rusii continuau sa ma inspaimante, din moment ce urmau sa intre cu tancurile peste noi in casa, in vietile noastre, sub cearceafurile noastre.

    Parintii mei continuau sa vorbeasca uneori in soapta ca sa nu aud eu (ei nu stiau cat de bine se poate preface un copil sa doarme).

    De data aceasta, ei vorbeau despre un 'laser', ca despre o speranta.
    Pe acel 'laser' l-am asemuit mult mai tarziu cu Super Man...

    Apoi am inceput sa pricep ca laserul care sa-i opreasca pe invadatorii rusi, nu exista.

    Peste ani si ani am ramas cu teama cu care privesc spre coltul camerei - pe unde intra rusii. Si ei chiar intra!
    • Like 0
    • @ Valentin Stütz
      Liberty check icon
      eram la Praga, cu Trabantul, ce vezi azi in filmele TVR vedeam eu pe viu, in cel mai frumos oras al Europei si astazi...
      de ce nu scri o carte...? decreteii te vor premia...
      • Like 0
  • Ovidiu check icon
    Dna Culcer ne spune niste lucruri arhicunoscute, indelung discutate si rediscutate in ultimele luni pe toate canalele media interne si internationale si ne ofera succint cateva date istorice care tin de cultura generala si pe care, cei mai curiosi dintre noi, le-am fi putut afla de pe enciclopediile online. M-as fi asteptat la mai mult.
    Desigur, prognosticul e rezervat, un conflict armat direct RUSIA-NATO ar fi o priemera. Putin poate provoca o situatie din care nu mai poate da inapoi si datorita mintii lui bolnave. Psihopatii care au devenit dictatori intotdeauna au produs catastrofe. El si clica lui ar trebui eliminati urgent de la putere, dar cine sa o faca? Ne-ar trebui un supererou din filmele bazate pe benzi desenate din seria Marvel. Altfel, nu ne ramane decat sa speram in efectele sanctiunilor si in faptul ca invazia sa se impotmoleasca pe undeva, ridicand si mai mult costurile rusilor in a sustine acest razboi criminal si absurd.
    • Like 0
  • Dna Culcer vorbeste de parca in spatele acelei frontiere nu sunt zeci de milione de oameni si forte armate.
    Se remarca analistii realismului pesimist, cei care nu vad decat rahatul dintr-o situatie. Da, ca Putin sa ajunga aici este o posibilitate pe care nu trebuie sa fii prea dotat s-o intrevezi deci daca as vrea sa mi se respecte opinia eu n-as mai itera asemenea banalitate.
    Dar mai sunt si alte planuri pe care cei si cu creier nu numai notorietatea ar putea sa le exploreze. De exemplu:
    - De ce inainteza Putin asa de greu in Ucraina?
    - Cat de supraevaluta se dovedeste a-i fi inteligenta?
    - Cat de periculoasa este cu adevarat Armata Rosie?
    - Ce se va intampla cu pro-putinismul dupa acesta aventura dementa?
    - Ce pondere au reactia Chinei si Turciei in surprizele neplacute care-l asteapta pe Putin?
    - Cat va conta rezistenta care creste a socitetatii civile ruse?
    - Cat de cretini ar trebui sa fie Nato sa nu consolideze flancul estic si sa nu raspunda cu moneda nucleara la retorica dementului de la Kremlin?
    - Cu cat ne-am mari sansele daca am incepe de acum pregatirea militara a civililor?
    Hai sa ne folosim creierele si pozitiv, ca negativist poate sa fie orice idiot.
    • Like 1
    • @ Mihai Butoi
      Buna ziua, este greu de inteles reflexul acesta agresiv la dumneavoastra si la altii. Efectul pe cate il creati este bruierea ideilor pe care intentionati sa le transmiteti.
      • Like 2
    • @ Mihai Butoi
      China și Turcia... ce? Orban și Erdogan sunt cele două mari găuri din blindajul NATO. Sau n-ați băgat de seamă?
      • Like 0
    • @ bobe.razvan@gmail.com
      Există nervi...
      • Like 0
    • @ Ciobanu Ion Ciobanu Ion
      Mulțumim că ne-ați luminat. Ce ne-am fi făcut, altfel...?
      • Like 1
    • @ Ciobanu Ion Ciobanu Ion
      Mai, tu ma sperii cu atata cultura!
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult