Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

România cade mereu pradă politicilor economice pro-ciclice. Tabloul macroeconomic al anului 2024

Marcel Ciolacu - buget

Foto: Inquam Photos / George Călin

Ultimele evoluții ale economiei în 2023 setează și tendința pentru 2024. Prognozele privind creșterea economică a României în 2024 sunt între 2,5% și 3,4%, Guvernul României având cele mai optimiste așteptări. Ne aflăm în fața unui super an electoral, cu patru rânduri de alegeri – europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Fiecare dintre aceste runde electorale are potențialul de afecta stabilitatea economică în cazul în care promisiunile populiste vor prevala asupra logicii economice.

România se pare că nu a învățat prea mult din crizele precedente, politicile economice pro-ciclice fiind cele care poziționează țara noastră într-o situație dificilă.

Cheltuielile bugetare în 2024 vor fi cu cca. 48 de miliarde de lei mai ridicate decât cele din 2023, conform Ministerului Finanțelor. În cel mai optimist scenariu, veniturile cresc cu 47 de miliarde de lei față de anul acesta. Însă este clar că România are slabe șanse a atinge ținta de 3%, conform tratatului de la Maastricht.

Potrivit criteriilor Tratatului de la Maastricht pentru aderarea la zona Euro, deficitul bugetar nu ar trebui să depășească 3% din produsul intern brut (PIB), iar datoria publică generală să nu depășească 60% din PIB.

România a fost în 2023 singura țară din UE în procedură de deficit excesiv, iar în 2024 situația ar putea fi și mai dificilă. România a încheiat 2023 cu un deficit de peste 5% din PIB, cu mult peste ținta asumată de 4,4%. De notat că România se afla, de altfel, încă din 2020 în procedură de deficit excesiv.

Este dificil de anticipat o cifră pentru anul 2024, însă cu certitudine traiectoria României va fi una sinuoasă: de la aproape 10% în 2020, la 6,7% în 2021 și 5,7% în 2022, de cca. 5-5,5% în 2023 și, posibil, o recădere spre 6% în 2024.

În termeni absoluți, deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,97% din PIB după primele 10 luni ale anului în curs, respectiv la 62,81 miliarde de lei, față de un deficit de 47,12 miliarde lei (3,34% din PIB) aferent primelor 10 luni din 2022. Adică o creștere reală de aproape 50%, într-un singur an.

România a eșuat în permanență a urma politici fiscale disciplinate, factorii de decizie căzând constant în capcana menținerii cheltuielilor publice la un nivel înalt. În perioadele de creștere economică am asistat la majorarea cheltuielilor publice, urmate apoi de majorarea taxelor și impozitelor pentru echilibrarea bugetului.

Exemplul cel mai sugestiv este cel al anului 2008, creșterea economică a fost una record, de 8,5%, în timp ce deficitul bugetar a înregistrat tot o valoare record, de 5,1%. În 2009, România a ignorat semnele crizei financiare care se manifesta în UE și în America de Nord și a intrat în această criză nepregătită și mai târziu decât alte țări. Lipsa de disciplină și de viziune cu privire la implementarea de măsuri economice anticiclice au făcut ca România să înregistreze o scădere economică abruptă, de 7,1%.

Efectele crizei nu au fost atenuate prin măsuri preventive și, nici măcar după intrarea în criză, nu au fost întreprinse măsuri corective reale, cu excepția măsurilor de reducere a cheltuielilor publice. Însă aceste măsuri nu au fost omogene în întregul sector al cheltuielilor publice. Lipsa echilibrului și politicile fiscale și bugetare prociclice au constituit factori agravanți. Efectele sociale au fost devastatoare, mai ales după tăierea salariilor din sectorul public cu 25% și majorarea cotei de tva la 24%. Astfel, România s-a aflat în situația de a apela la instituțiile financiare pentru stabilizarea finanțelor.

Ca urmare a crizei financiare declanșate în 2008, România a semnat un acord cu Fondul Monetar Internațional, finalizat în 2013. În 2014 si 2015 deficitele bugetare au fost ținute sub control. În anul 2015 România a fost cel mai aproape de o politică fiscală anticiclică: PIB-ul s-a majorat cu 4%, iar deficitul bugetar a fost de doar 0.6%. Însă, în perioada 2016 – 2018, România a pierdut o mare ocazie de a avea o politică fiscală anticiclică. Astfel, între 2016 si 2018, deficitul bugetar a crescut spre 3%, în condițiile in care PIB-ul s-a majorat în fiecare an cu rate cuprinse între 4.5% și 7.1%.

Dacă privim ultimii 17 ani, de când România a aderat la Uniunea Europeană, observăm că a existat disciplină fiscală doar atunci când țara noastră a avut un acord cu Fondul Monetar Internațional. Cum s-a renunțat la acel acord, deficitul bugetar a crescut către nivelul maxim prevăzut de legislația europeana (3% din PIB).

Privind la deficitul comercial, valoarea acestuia a rămas ridicată, de cca. 28 miliarde euro la nivelul primelor zece luni din 2023:

Deși valoarea deficitului comercial a scăzut cu mai mult de 18% în primele 10 luni ale anului trecut, acesta rămâne la o valoare ridicată. Conform proiecțiilor, România va înregistra o valoare de deficitului comercial de peste 33 miliarde euro în 2023. În pofida reducerii deficitului, România a rămas pe cea mai slabă poziție în regiune.

România a avut o performanță relativ redusă în ce privește ritmul de creștere a exporturilor (+2%). Valoarea este situată sub cele înregistrate de Slovacia (+7%), Ungaria (+5%), Cehia și Polonia (ambele cu +4%), dar mai bine comparativ cu reducerile semnificative din Croația (-5%) sau Bulgaria (-8%). România a păstrat un dezechilibru extern care rămâne îngrijorător, mai ales pe fondul diminuării semnificative a producției industriale (-5,1% după 9 luni), scădere accentuata în luna octombrie (-2,3% față de octombrie 2022).

Pericolele economice pentru 2024 pornesc de la deficitul excesiv, fiind potențate și de riscurile unui super an electoral.

Întrucât deficitul bugetar excesiv limitează posibilităților de mișcare ale guvernului, anul 2024 se preconizează a fi foarte asemănător cu 2023. Însă un deficit excesiv înseamnă și o rată a inflației ridicată, inflația fiind unul din instrumentele prin care guvernele își pot finanța cheltuielile.

Presiunea privind majorarea salariilor angajaților va fi extrem de ridicată, după trei ani consecutivi în care rata inflației a înregistrat valori ridicate: 2021 – 5,1%, 2022 – 13,8%, *2023 – 7,5%, urmând ca în *2024 inflația să înregistreze 4,4% (conform Băncii Naționale a României).

Acesta este tabloul macroeconomic al României la final de 2023, orice exces bugetar sau promisiuni electorale populiste având capacitatea de a ne aduce în situația în care ne-am aflat în 2009.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon