Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

România fierbe. În suc propriu

România 2019 - Tudorel Toader

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Se împlinesc în acest an 30 de ani de la căderea comunismului. Cei născuți în 1990 ajung azi la maturitate și pot deveni, așa cum vedem prin instituții publice sau firme, oameni cu răspundere și putere de decizie.

O generație complet nouă, care a crescut pe un strat de compromisuri, minciuni și frici. Mediul în care au trăit, de la naștere până azi, a fost saturat de falsitate și impostură, de promiscuitate și de oportunism. Au ajuns la liceu când școala a devenit o povară, au intrat la facultate când universitatea, cu rare excepții, a devenit o fabrică de diplome. Au trăit într-un spațiu mediatic populat de silicoane, manele, bani și dușmani, au văzut înmulțindu-se în jurul lor reușitele prin aranjamente, pile, descurcăreală, ocolirea legii. Au devenit și ei, asemeni părinților lor, îngăduitori la imoralitate și ilegalitate. Şi le-au adoptat, ca șansă de succes într-o societate destructurată și necruțătoare.

După trei decenii în care am cultivat cu toții, tineri și mai puțini tineri, grădina acestor compromisuri, minciuni și tăceri, azi culegem fructele „muncii” noastre: figurile obscene ale celor care mânjesc azi ecranele televizoarelor au crescut cu noi, printre noi, datorită nouă. Ei nu sunt nici negri, nici musulmani, nici chinezi, nici marțieni. Sunt impostori, hoți și mincinoși alături de care nu am avut niciun fel de dificultate să trăim vreme de decenii. Ei sunt doar aceia dintre noi care au „reușit” după acest model dominant din cauza căruia noi, ceilalți, am „eșuat”. Desigur, asta nu înseamnă nici pe departe că suntem toți așa, că vrem cu toții să reușim în acest fel. Ci doar că reușita prin impostură, falsificare sau minciună este atât de răspândită, încât a devenit noul bun-simț. Câte un tânăr care reușește într-o universitate sau o firmă occidentală trece drept un extraterestru. Simona Halep e tot ceea ce nu suntem cei mai mulți dintre noi, ea este excepțională nu doar pentru că a reușit, ci și pentru că a reușit într-un mod în care cei mai mulți dintre noi nu vrem sau nu știm să reușim: prin muncă cinstită și sacrificiu de sine.

Există în țara asta o mână de oameni pe care îi revoltă nerușinarea și disprețul celor care ne conduc. Însă pe mulți nu îi deranjează, poate pe cei mai mulți. Ei sunt humusul care a hrănit și a accelerat dezvoltarea acestor specimene care au înflorit azi în toate splendoarea pentru a umple până la refuz spațiul public. Dar până să-i vedem la televizor, strălucind în toată prostia lor fudulă, ei au fost ca noi și cu noi, zi de zi. Dacă privim doar puțin în biografiile lor, vom constata cu ușurință că toți au reușit fie printr-un furt, fie printr-o înșelătorie, fie printr-un aranjament: după studii mediocre, toate diplomele lor sunt fraudate, toate averile lor sunt suspecte.

Bunăoară, azi ne indignăm de câtă mârșăvie este în stare Tudorel Toader. Dar a devenit el mârșav doar de câteva luni, de când e ministru? Documentele PCR ne conving că nu: același caracter meschin îl avea și înainte de 1989. Meschinăria lui sinistră nu a făcut decât să se rafineze, încurajată fiind de îngăduința celor care l-au înconjurat în ultimii ani. El nu a devenit odios într-un mediu ostil, ci, dimpotrivă, într-un mediu foarte prietenos, înconjurat de oameni care i-au admirat și i-au încurajat atitudinile și comportamentele. El este cel care, din mediul lui profesional, a reușit cel mai bine prin aceste metode. Şi atunci de ce să ne mire că procentul celor care îl contestă din universitatea lui este sub 5%?

Am luat doar un exemplu cunoscut, din actualitatea noastră cea mai nemijlocită. Exemplele pot fi însă multiplicate la nesfârșit, în toate orașele și în toate domeniile, iar în felul acesta vom descoperi același algoritm care alimentează în permanență mașinăria infernală a imposturii, dintr-un bazin atât de larg din care poate fi oricând selecționat, la întâmplare, un alt candidat. O directoare la Zoo, ajunsă și acolo prin fraudă, foarte probabil, poate fi numită mâine la conducerea oricărui minister. Scandalul e doar în mintea noastră, a celor care credem că modelul Halep poate fi transpus în politică sau în relațiile de putere.

Sarcina unei politici noi constă, în primul rând, în a desțeleni grădina care produce toate aceste buruieni sufocante ce se dau drept flori exotice și neprețuite. În al doilea rând, o politică nouă trebuie – prin forța propriului exemplu – să întrerupă acest algoritm diabolic al promovării clientelare, mafiotizate, să deconstruiască toleranța la hoție și permisivitatea la minciună, să denunțe familiaritatea cu aranjamentele, cu plicul, cu atenția, cu cadoul.

Sunt încă foarte mulți Tudorei în România. Dar ei pot fi neutralizați și reduși la ceea ce sunt cu adevărat, niște creaturi ridicole și demne de milă, lucrând asupra celor 95% care îi idolatrizează, care le găsesc scuze pentru glorioasa ticăloșie sau care își găsesc lor înșile justificări savante pentru a nu face nimic.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Așa a fost acest "popor" mereu, sub toate formele de guvernare, de la "formarea sa" până in prezent. Viitorul va fi la fel. Asta este structura "romanului". Mai sunteti mândri?!
  • Like 0
  • @ Zugravu Mircea
   Opinion check icon
   Da, intotdeauna mandru! Tara asta a avut si cred ca inca mai are multi eroi, oameni capabili, oameni cu constiinta! Datorita lor si in memoria lor sunt mandru! Depinde ce alegi sa consideri ca este mai important.
   • Like 0
  • @ Opinion
   Eu nu am motiv să fiu mândru. Nu trăiesc in trecutul, discutabil până la urmă. Viața mi-a fost "mâncat ă" de comuniști, apoi de caricaturile lor prezente. Și unii și alții hoți, mincinoși, cu pretenția de a hotărâ ei ce e bine și ce e rău cu toate ca habar nu aveau și nu au și au fost și sunt slugile celor ce-i lasă să-și facă de cap.
   • Like 2
  • @ Zugravu Mircea
   Opinion check icon
   Va respect pozitia! Nici eu nu traiesc in trecut, am scris ca tara asta inca mai are oameni...nu doar ca a avut. Nu va ramane atunci decat sa ii "mancati" si dvs. la vot.
   • Like 0
  • @ Zugravu Mircea
   Opinion check icon
   Era interesant ce spunea dl. profesor Daniel David de la Cluj, daca tin bine minte ceva de genul ca Romania o sa se schimbe atunci cand vor ajunge la maturitate sociala generatiile nascute dupa 1989. Deci am mai avea de asteptat cel putin 10 ani. Sper sa am viata lunga, macar sa imi satisfac curiozitatea.
   • Like 1
 • Domnul nostru Isus Hristos spune......lasa mortii sa-si ingroape pe mortii lor. Si da, vorba unui prieten, toate pleaca de la lipsa de Credinta. Ma gandesc la Tanase Scatiu si Duiliu Zamfirescu. Si pentru conducatori la fel ca pentru popor se va termina urat. Foarte putini realizeaza ca este vremea socotelilor. Zilele cu oscilatii de temperatura 20 grade Celsius in 24 ore devin frecvente. Nici o planta nu se adapteaza la asa o diferenta, cerealele la 39 de grade isi stopeaza cresterea. Peste 80 % din planeta sufera de seceta si totusi 40% din hrana se arunca. O forta necunoscuta actioneaza asupra materiei intunecate din Univers, descoperire recenta a unor savanti. Orice, numai numele lui Dumnezeu sa fie evitat. Doar copii si ei putini mai au reactii firesti inca mai poti sa-i vezi bucurandu-se de ceva. Am vazut batrana si nu una, cu ochii sclipind de ura. Unii soferi au bate de baseball sau chiar PISTOL IN MASINA. Celularul a devenit parte a fiziologiei umane. Bolile fac ravagii, medicina anunta noi descoperiri salvatoare, mortalitatea, in crestere. Si in timp ce toate astea se intampla si se merge constant spre mai arau, prea putini se obosesc macar sa puna lucrurile cap la cap si sa vada. Da, Toate pleaca de la lipsa de Credinta.
  Ioan 3:18-21

  Oricine crede in El, nu este judecat; dar cine nu crede, a si fost judecat, pentru ca n-a crezut in Numele singurului Fiu al lui Dumnezeu.

  Si judecata aceasta sta in faptul ca, odata venita Lumina in lume, oamenii au iubit mai mult intunericul decat lumina, pentru ca faptele lor erau rele.

  Caci oricine face raul, uraste lumina, si nu vine la lumina, ca sa nu i se vadeasca faptele.

  Dar cine lucreaza dupa adevar, vine la lumina, pentru ca sa i se arate faptele, fiindca sunt facute in Dumnezeu.”
  Numai Dumnezeu stie cat timp de pocainta a ramas.
  • Like 0
  • @ Victorin Borsciov
   "Orice, numai numele lui Dumnezeu sa fie evitat" - stiinta nu lucreaza cu povesti, lucreaza cu dovezi. Cand aveti dovezi obiective pentru existenta lui dumnezeu, sa ne anuntati. Pana una-alta, cum era in Evul Mediu, mai bine sau mai rau fata de cum e azi? Nu de alta, dar in Evul Mediu in Europa biblia era litera de lege, sau oricum pe-acolo.
   "Da, Toate pleaca de la lipsa de Credinta." - cu toatea astea tarile cu grad mai scazut de religiozitate o duc mai bine.
   • Like 1
  • @ Jonn Jonzz
   Opinion check icon
   Doar o opinie, credinta nu trebuie sa fie neaparat legata de religie, cel putin eu asa vad lucrurile.
   • Like 0
 • Da, justificarile savante pentru a nu face nimic sunt groaznice! Nu inteleg cum oamenii care mai cred in corectitudine si dreptate nu se revolta! Ar trebui sa facem cu randul stand cu niste pancarde uriase pe care sa scriem lucrurile oribile care nu ne plac la acesti guvernanti, sa le strigam ca nu e drept ce fac. Nu injuraturi obscene, ci EXACT ce fac rau. Dar stand in casa, ne intoarcem la national comunism cu conducatori mafioti, fara sa fi protestat puternic, macar sa avem constiinta impacata ca am incercat sa luptam!
  • Like 2
  • @ Adriana Negruti
   Opinion check icon
   Doamna Adriana Negruti, oamenii care mai cred in corectitudine si dreptate se revolta, dar trebuie atinsa o masa critica pentru a produce schimbarea (regula democratiei, ca ne place sau nu). Deci oamenii acestia de bine trebuie sa ii convinga si pe cei care nu (mai) cred in corectitudine si dreptate ca varianta pe care le-o propun este mai buna pe termen lung. Altfel argumentul concret al unor lei in plus azi la pensie sau la salariu este destul de convingator si nu trebuie sa ii judecam prea aspru pe cei fara posibilitati, ci sa vedem cum ii putem convinge ca se poate si mai bine. Doar cu dispret nu ii aduci de partea ta.
   • Like 1
  • @ Opinion
   Doamne, dar cine a zis ca nu am incercat cu vorba buna? Cati dintre noi nu am incercat cu vorba buna sa-i convingem pe privitorii la Antena 3 sa nu mai creada in minciunile lor? I-au fascinat atat de tare, incat sunt pierduti pe viata. Eu ma ingrijorez de cei care sunt cu opozitia si nu mai ies in strada! Astia, nu ca merita dispret, dar eu nu-i inteleg, chiar vor sa aiba mustrari de constiinta ca au lasat vraiste toate sperantele de schimbare in bine? Poate ca nu mai avem sanse si lucrurile sunt facute sa ni se puna pumnul in gura, dar sa nu incercam NIMIC de atatea luni de zile, cand se insiruie tot mai multe marsavii ale puterii, mi se pare ca e sfarsitul lumii...E cumplit. Faceti doar o mica lista cu marsavii si veti vedea ca fie si numai una din ele si merita un protest cat un oras intreg! Si romanii nostri stau PARALIZATI in casa !!!
   • Like 1
  • @ Adriana Negruti
   Opinion check icon
   Ati vazut un proiect concret in care sa vina cineva cu o contraoferta, inclusiv financiara, de exemplu: ei va maresc acum salariile si pensiile, iar maine vi le taie, noi va marim salariile si pensiile corelat cu cresterea economica de acum si pana in vecii vecilor?
   Sau: o sa facem un cadru prin care o sa atragem atat de multe investitii in tara incat salariile vor creste in mod natural si pe termen lung, pe fondul competitiei pentru forta de munca.
   Intotdeauna a fost sfarsitul lumii si intotdeauna au fost marsavii, trebuie gasite solutiile potrivite si oamenii potriviti.

   • Like 1
 • Opinion check icon
  Apreciez foarte mult luciditatea articolelor dvs., va multumesc!
  Din pacate din protestele de strada nu s-au ridicat conducatori, iar emulatia s-a cam epuizat.
  Conducatorii capabili sunt produsele cele mai valoroase ale unei tari. Daca nu ii avem trebuie sa ii facem sau sa ii importam. In oricare dintre variante trebuie sa ne asumam sa facem o investitie mare.
  • Like 2
 • Mr.Oh check icon
  Doar animalele domestice se raporteaza numai la hrana. Animalele salbatice se raporteaza si la libertate. Cele domestice primesc hrana de la grajdar. Cele salbatice isi procura singure hrana.
  Comunismul a transfrmat poporul roman in niste oameni care nu vad decat hrana si nu inteleg libertatea.
  Sunt ca si acele animale tinute in captivitate pe care nu le poti elibera fiindca nu pot supravietui.
  Romania va deveni un parc zoologic cu oamneni inadaptati la libertate. Printre acestia si niste sacali.
  Cei care sunt adaptati, cei putini care mai sunt prin tara, vor pleca si ei la randul lor. Nu e nici un farmec sa stai printre oameni care nu inteleg libertatea, creativitatea. Care doar se misca inspre locul unde le pune paznicul hrana.
  • Like 9
  • @ Mr.Oh
   Frumoasă comparația cu animalele captive si din nefericire foarte corectă. Ne străduim eu, fratele meu, mama mea (ardeleancă, urăște comunismul și neocomunismul) să îl trezim la realitate pe tatăl meu, fost mândru membru al PCR. Este imposibil, orice argument rațional este respins cu un slogan Antena 3 sau Ghiță Tv. Când îi demontam logic sloganurile, vine cu cele 2 lozinci ale celor care nu concep decât că statul trebuie să le dea și au Psdismul în sânge :
   "mi-au marit pensia" și "nici ceilalți nu sunt mai buni"
   • Like 6
  • @ Mario Popesco
   Exact asa se-ntampla in mii si mii de familii.Exact pe asta se bazeaza acesti ticalosi, pe tipul de om creat de socialism: comod in gandire, caruia palavrele spuse la Antena 3 li s-au potrivit manusa! Sper ca macar sa fie doar 30% din populatie. Si mai sper sa mai avem alegeri libere, ceea ce, daca nu suntem vigilenti ACUM, suntem in primejdie sa pierdem!
   • Like 5
  • @ Mario Popesco
   Ati putea incerca si cu alte argumente "nerationale", referitiva la viitorul vostru al copiilor tatalui, sa aibe sansa la un alt viitor nu sa ajunga si ei sa astepte la mila unor politruci. Intrati in politica la ce partid doriti, si cereti.i tatalui sa va sprijine pe dumneavoastra. Nu luptati cu el, incercati sa ii intelegeti viziunea si oferiti.i dragoste. Poate functioneaza.
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Adevărat, dar cu o mică (de fapt, mare, enorm de mare) corectură. România nu a avut nicodată "popor" ci doar o populaţie. N Grosu explică fără tăgadă în "BLESTEMELE NAŢIEI ROMÂNE - o tomografie socială" cum starea de pre-popor în care evoluaserăm pe vremea monarhiei a fost prăvălită înapoi la starea de populaţie de comunismul consolidat în a doua jumătate a secolului XX. Aici suntem! Hoţia şi pomana sunt idealurile unei majorităţi covârşitoare a acestei populaţii.

   Pe la demonstraţiile provocate de OUG 13 se tot căinau unii cu "uite domne câtă lume, de ce n-au fost la vot?" Tragedia e că ăia au fost la vot, dar alţii nu prea mai sunt. De două săptămâni urmăresc evoluţia acumulării de voturi on-line la petiţia pro Kovesi. A ajuns la 122 de mii, şi se târâie. Dacă mă întrebai acum două săptămâni aş fi pariat că se vor aduna peste 3 milioane de voturi. Din păcate, atâţia suntem, câteva sute de mii. Restul fie cu mâna lungă, fie cu mâna-ntinsă, fie cu mintea scurtă. O populaţie. Rumegătoare şi şacali.

   • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult