Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Românii sunt la cozi. Nu au fost atenți la avertismentele politicienilor și economiștilor. Situația este gravă!

Aglomerație Azuga

Politicienii și economiștii ne avertizează că deficitul nu mai poate fi ținut sub control, că industria și agricultura sunt la pământ, că economia este la un pas de faliment. Dezastru. Dar, din păcate, mesajul nu a ajuns la români, iată ce se vede peste tot în aceste zile.

Țara este blocată de cozi infernale de mașini. Cozi pe orice stradă comercială din orașele României. Nu este ca în mall (și acolo sunt cozi), pe străzile comerciale predomină retailul în alternanța bancă – farmacie – sala de jocuri – magazin alimentar de proximitate – fructe-legume – magazin second hand – magazin IT& C. 

Segmentul premium bubuie, săptămâna trecută la licitația de artă s-a înregistrat un nou record de cumpărături. Nimeni și nimic nu au speriat consumul off- și online din 2024, nici conflictul de lângă noi, nici încetinirea economiei UE, nici tragi-comedia alegerilor, nici avertizările politicienilor și economiștilor că vor urma creșteri de taxe și impozite.

Românii, care sunt îngrijorați că 25 e liber - ba chiar unele magazine nerușinate au și 26 liber - deci nu au unde sta la cozi, nu au aflat încă de avertismentele politicienilor și economiștilor, sunt la cozi. Să le spună și lor cineva! 

Așadar, la magazinul de pâine, coadă lungă și înghesuită, cape vremea lui Ceaușescu. La magazinul de proximitate, coadă. La discounter, coadă. La fructe-legume, coadă. Băncile se închid devreme (haha!) dar, la bancomate, coadă. Peste tot sunt cozi aproape încontinuu, deși politicienii și economiștii ne spun că economia gâfâie.

Inflația astronomică, mai ales la alimente și utilități, din 2022 și 2023, apoi creșterile enorme de prețuri din 2024 (nu mai credeți aiureala cu inflația 5,11% anualizat până în noiembrie), nu au speriat consumul care a atins proporții spectaculoase. În ciuda avertismentelor specialiștilor pentru cumpătare, anul se termina așa cum a început, cozi peste tot, un festival de cheltuit banii la cumpărături. Black Friday a fost un mega succes anul asta, ce-i drept este un succes în fiecare an.

Totul este sold-out la ornamentele și petrecerile de sărbători, la excursiile în țări calde, la petrecerile și vacanțele de iarnă - schiorii cumpără vacanțe în Austria, țară pe care o înjurăm de doi ani pentru că nu ne-a lăsat în Schengen. Cozi la rezervări pentru Revelioanele din stațiunile de munte, noaptea de cazare se duce către 3000 lei. Cozi la firmele de curierat pentru ridicat pachete, ironic, nu?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Același autor, acum un an jumate, aceleași idei fixe, cum că ar fi cozi peste tot:
    https://republica.ro/sapte-luni-extrem-de-dificile-pentru-economia-romaniei?utm_source=newsletter&utm_medium=li4623_mi248553&utm_content=articol&utm_campaign=Cu+TGV-ul+prin+Romania%2F+Sapte+luni+extrem+de+dificile+pentru+economie&utm_term=li4623_mi248553_s78699
    Sigur, e bine să fim cumpătați, dar două sărbători mari avem, Crăciunul și Paștele. Măcar atunci își permite românul să fie mai cheltuitor. Nu mai spun că de Crăciun sunt mulți care beneficiază de al 13-lea salariu...
    Noi să fim sănătoși, că de la anul (după alegerile prezidențiale) o să vedem ce înseamnă cu adevărat austeritatea!
    • Like 4
  • Nu, draga d-le Dragoș, nu.
    Nimeni nu mai sta la coada, pt simplul fapt ca o ducem Ffff bine….
    Nu mai exista cozi reale de vreo 30 ani.
    Suneti fie dezinformat, fie ne-informat, fie mincinos ordinar, fie manipulator securist.
    Prin ceea ce se intelege “ securitatea “ 2024……
    lasam blank
    daca scrieti “ Politicienii și economiștii ne avertizează că deficitul nu mai poate fi ținut sub control, că industria și agricultura sunt la pământ, că economia este la un pas de faliment. Dezastru. “
    trebuie sa reveniti la realitate, domnia voastra - CTP v-o fi dat OK-ul pt aceasta postare ( si stim amandoi cat de lipsit de scrupule este individul, cum calca pe cadavre pt ceea ce considera “ scopul sau nobil “ )
    Alaturi de toti corporatistii care vad ca au comentat, dupa nivelul replicilor…
    Nu, d-le Dragos, Romania este infloritoare, spre deosebire de ceea ce sustine d-l Georgescu:
    Se deschid autostrazi ( vezi centura Capitalei, vezi autostrada Ploiesti-Focsani, vezi viitoarele autostrazi ale Moldovei, Munteniei si Transilvaniei ), avem crestere economica incredibila ( deja am depasit Ungaria si Portugalia )
    Am fost in Portugala anul acesta si va spun - daca am depasit Portugalia cu adevarat, suntem la un nivel inimaginabil !
    Va rog sa fiti realist.
    Crin Antonescu presedinte, PSD + PNL la guvernare si totul va fi foarte, foarte bine.
    Ca pana acum.
    Ce rost are sa ne dam foc la casa ?
    Pt ce aceasta nemultumire ?
    ce vreti dvs , de fapt ?
    o alta Romanie ?
    un alt popor ?
    victoria Ukrainei ?
    reveniti-va.
    • Like 1
  • Ati uitat sa mentionati si cheltuiala de 45 de milioane de euro cu clubul Genoa. Pe langa coada la paine, coada de la bancomat, coada de la magazinul de pulovere cu model de iarna, coada de la carne si piftie trebuia enumerata si cheltuirea acestei sumite pe un moft. Oare o fi scos banii de la bancomat? Cred c-a vandut multa mobila (cumparata de fraierii de la cozile enumerate de dvs. mai sus, in articol, daca e sa ne luam dupa modelul dvs.de gandire).

    „Dan Șucu a devenit oficial, la mijlocul săptămânii trecute, acţionarul majoritar al clubului italian Genoa, după ce a plătit 45 de milioane de euro pentru 77% din pachetul de acţiuni al celei mai vechi echipe de fotbal din Peninsulă. Omul de afaceri deține acum două cluburi, după ce în 2020 a preluat o altă formație de tradiție, Rapid. Iar acum, Dan Șucu a dezvăluit că intenționează să cumpere mai multe cluburi, pentru a avea un grup de echipe pe modelul şeicilor care deţin Manchester City”. - https://adevarul.ro/sport/dan-sucu-nu-se-opreste-afaceristul-mai-cumpara-si-2410511.html

    Pe langa beteala de brad, ornamente si beculete (cumparate iresponsabil de niste insi care dupa un an de munca isi doresc niste globulete in brad si o friptura pe masa plus un cozonac), in curand va fi sold-out si la cluburile de fotbal. Le ia Sucu.

    Cat despre excese, cat la suta din populatia Romaniei ajunge la spital? Ar fi interesant de stiut. 0.50%?, 1.00%? 2.00-5.00-7.00%?
    Iar despre mancare, da, din pacate se arunca pentru ca e imposibil sa iei la gramajul ideal din fiecare aliment si sa consumi totul atat de responsabil, pana la ultima firimitura. Incepand cu magazinele si restaurantele care arunca pentru ca noi, clientii, cand intram in magazin sa gasim cele mai ce fructe si legume. Multe aruncate doar pentru o simpla pata. Am vazut de multe ori persoane care scormone in gramada de mere pana la fundul lazii, rascolind nesimtit prin banane si rosii etc. in cautarea verzei perfecte.

    Cred ca cea mai buna lege ce s-a dat in Romania in ultimii 30 de ani este cea a vanzarii accelerate. Foarte multe alimente sunt salvate in felul asta. Ca de obicei la noi nimic nu merge conform planului, lanturile de magazine au multe greseli in aprovizionare, probabil si pentru ca personalul e putin, iar munca e grea, multa si de amanunt, iar salariile de nimic.

    Iar, Guvernul... Guvernul...
    „GUVERNUL ROMÂNIEI HOTĂRÂRE pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 51/2019 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare
    In temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată și al art. 9 din Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicată Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. Articol unic. Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 51/2019 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, cu modificările și completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 101 din 08 februarie 2019, se modifică și se înlocuiește cu anexa la prezenta hotarare”. - https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2024/08/HGANEXE.pdf

    Complicat. Foarte complicat. Nu am stiut de existenta acestei legi pana anul asta cand a devenit mai evidenta, mai adusa in prim plan, cel putin pentru mine. Poate si pe fondul discutiilor si a trendului de la nivel european si international de a se incerca diminuarea risipei, a inceput sa fie pusa in aplicare. In esenta un lucru foarte bun daca nu e aplicat cu isterie si dus la extreme. Gen incalzirea globala.

    Dar dvs. d-le Dragos D., ce fel de Craciun aveti? Va recomand o carte: „Un altfel de Craciun” de John Grisham si va doresc sa nu deveniti un Grinch.
    • Like 0
  • Ion check icon
    Și dacă am pensie specială(de serviciu) și orice s-ar întâmpla mai puțin de x sumă n-am cum să primesc, chiar și la inflație cu două cifre...?! Ba mai aștept și o mărire?! Ce mă interesează pe mine de deficit bugetar, de creșterea îndatorării, de dobânzi?! Da, inflația mă afectează, ce o mai fi și aia...
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Risipă alimentară de proporții, spitale aglomerate datorită burții, a mâncatului aiurea. Nicio legătură cu Crăciunul, ci cu sentimentul de falsă bogăție. Foamea e foame, risipa e risipă. Ce se întâmplă prin magazine se numește RISIPĂ. Sau LĂCOMIE.
    • Like 1
    • @ Valentin
      Las’ că o să aibă de lucru și anul ăsta sfinții Colebilie și Trifermentie
      • Like 1
    • @ Dan Filip
      Valentin check icon
      Unele afecțiuni se tratează direct cu Gropatin și Lopatin...
      • Like 0
    • @ Valentin
      pixel check icon
      dislike, refuzat de republica, care-și pierde, încet-încet, majuscula.
      • Like 1
  • Mihai check icon
    Se pare ca autorul nu înțelege nici fenomenul inflație care produce consum, nu degeaba se vorbește despre spirală inflaționistă. Nu înțelege nici că oamenii, mai ales cei cu posibilități reduse încearcă măcar acum de sărbători să își ridice pe cat pot nivelul de trai, revenind la normal în scurt timp. Nu îmi dau seama ce ar dori acest autor. Să nu mai cumpărăm mâncare și cadouri de sărbători? Să facem foame? Tot mai des vine cu articole din care reiese că ar fi fost un excelent tovarăș cu răspundere în sistemul de partid și de stat al tov. Ceaușescu.
    • Like 4
    • @ Mihai
      Valentin check icon
      Una e să cumperi de sărbători, alta e să faci risipă. Două argumente:
      1. -ce cantitate de alimente NECONSUMATE se adună prin gunoaie de sărbători? Ați fi uimit să aflați.
      2. - cu ce se confruntă spitalele de sărbători și care este cauza;
      A folosi mâncarea ca status de falsă bogăție e o aiureală totală. Nimeni nu spune să facem foamea, dar ce se întâmplă prin magazine nu are legătură cu Crăciunul, ci cu lăcomia și lipsa de gândire.
      Una e să faci foamea și alta e risipa alimentară. Din nou, resturile alimentare în cantități industriale și spitalele sunt cele mai bune argumente.
      • Like 3
    • @ Valentin
      Mihai check icon
      Ești sigur că cei care se prezintă la spital nu au cumva și alte afecțiuni care impun un anumit regim? Sau nu cumva au consumat în exces și alcool? Risipa nu este din lăcomie ci mai degrabă din dorința să nu îți lipsească nimic iar dacă ai vizitatori să ai cu ce să îi cinstești că doar nu poți planifica cine vine și cât mănâncă. Oricum, nu sărăcește nimeni din asta ci mai degrabă din risipa la nivel administrativ. Restul sunt texte, propagandă, stereotipuri.
      • Like 2
    • @ Mihai
      Valentin check icon
      Cosiderați că mâncarea în exces și la grămadă nu provoacă anumite reacții ale organismului? Întrebați un medic, și veți vedea că și persoanele sănătoase pot sfârși la spital datorită lăcomiei. Cât despre alcool, tot despre exces vorbim, ca și la capitolul alimente.
      • Like 2
    • @ Valentin
      Mihai check icon
      Eventual mâncarea în exces față de posibilitățile individului, la fel ca și cu alcoolul. Dacă cineva are probleme cu fierea și mănâncă 2-3 jumări poate ajunge la spital dar asta nu e lăcomie că nu a mâncat mult. Nu zic, că nu sunt și cazuri de genul dar nu am văzut statistici și mă gândesc că sunt o grămadă de persoane cu probleme cronice cum sunt diabeticii care dacă mănâncă prăjituri și tort apar consecințe chiar dacă nu este o cantitate însemnată.
      • Like 2
    • @ Valentin
      pixel check icon
      clamați, ca atâtea alte trompete alarmiste, risipa alimentară. știu exact că este o gogoașă servită din când în când, ”la ceas aniversar”. știu exact comportamentul clasic urban. nu se regăsește deloc acea risipă. la fel, aglomerația la upu după crăpelniță. dar sunt alegerile dumneavoastră.
      • Like 0
    • @ Mihai
      maripos check icon
      Nu e lăcomie, e iresponsabilitate! Ce e mai trist e ca o fac pe pielea lor, cu bună știință! Adică un an întreg se pot abține și se auto pedepsesc pe final.
      • Like 0
    • @ Mihai
      maripos check icon
      Ba poți planifica cine vine. Ca doar nu vin extratereștrii. Vin cam aceeași ca și în anii trecuți Și dacă musafirii vin doar pentru a mânca, mai bine stau acasă!
      • Like 0
  • RazvanP check icon
    Apropo de cozi, cea mai mare coadă ieri era la aparatele SGR! Dar COADĂ. '89style!
    Civilizație, nu glumă! Așa că înainte să vă luați de oamenii obișnuiți poate ar fi mai bine să vă luați de cei cu idei prostești care le fac viața grea...
    • Like 3
    • @ RazvanP
      Mihai check icon
      Nu se mai stă la ghișee pentru că multe sunt disponibile și online dar se stă la SGR. Minunat, ce să zic.
      • Like 2
  • RazvanP check icon
    Carpe diem! Românii au experiența anilor '90 când dacă nu cheltuiai banii imediat după ce îi luai pierdeai jumătate din valoarea lor până ajungeai acasă.
    Sigur, apelurile la reducerea consumului sunt bune, dar când vin de la economiști ai B"NR", înțepeniți de decenii în funcții plătite regește, sau de la CEO, în cazul de față, sună a gol...
    Dincolo de alarmiștii de serviciu se află oamenii obișnuiți, învățați de secole să se descurce.
    • Like 5
  • Asa-i romanul..... . Amintiti-va ca in decembrie '89 unii mureau pe strada, iar altii dadeau fuga la nemurile "sarace" de la tara si se intorceau cu portbagajele pline cu porci intregi, damigene cu diverse licori, branza, varza, manz ... . Iar de anul nou bagau in ei pana chemau saivarea. Nici daca iese georgescu presedinte si intra rusii in tara nu vor constientiza.
    • Like 3
    • @ Zugravu Mircea
      Valentin check icon
      Ba da, vor conștientiza. Primul lucru pe care îl fac rușii atunci când invadează este violul. Au făcut-0 și în 45, au făcut-o și în Ucraina. Intră prin case, împușcă soțul și restul trece la violat.
      • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult