Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Rusia, nevoită să accepte că nu are forța pentru a lupta în multe locuri deodată. Cu trupele și echipamentele tot mai afectate, bătălia pentru Donbas va fi probabil ultima ofensivă majoră a războiului

tanc rusesc

Foto: Getty Images

Rusia a făcut cel mai semnificativ progres în această săptămână după schimbarea strategiilor de a se concentra asupra estului Ucrainei. S-a apropiat mai mult de capturarea întregii regiuni Lugansk. Elanul reînnoit al armatei ruse arată avantajele reieșite din concentrarea pe o zonă mai îngustă din estul Ucrainei, în loc să-și răspândească atacul pe întreg frontul de est. Însă victoriile vin cu un preț, iar Ucraina are încă șanse mari să oprească și apoi să inverseze câștigurile pe care Rusia le obține în prezent pe câmpul de luptă.

În analiza de marți noapte spre miercuri dimineață, Institutul pentru studiul Războiului din Washington (ISW) transmite că concentrarea Moscovei asupra confiscării Severodonețk și Donbasului continuă, în general, să creeze vulnerabilități pentru Rusia în Oblastul Herson, unde contraofensivele ucrainene continuă. 

Herson, teren critic

- ISW spune că Hersonul este un teren critic, deoarece este singura zonă a Ucrainei în care forțele ruse dețin controlul teritoriului pe malul de vest al râului Nipru.

- Analișii americani precizează că dacă Rusia este capabilă să păstreze controlul în Herson atunci când luptele se vor opri, atunci armata rusă va fi într-o poziție foarte puternică din care să lanseze o viitoare invazie spre alte linii de front.

- Pe de altă parte, ISW spune că dacă Ucraina va recâștiga Hersonul, Kievul va fi într-o poziție mult mai puternică pentru a se apăra împotriva viitorului atac rusesc. Acest calcul strategic ar trebui, în principiu, să influențeze Rusia să aloce suficientă putere de luptă pentru a deține Hersonul pe termen lung. Dar Vladimir Putin a ales, în schimb, să concentreze toate forțele și resursele care pot fi reunite într-un efort disperat și sângeros de a ocupa zonele din estul Ucrainei, care îi vor oferi câștiguri în mare măsură simbolice, se mai arată în evaluarea ISW.

- Se pare că conducerea ucraineană a evitat în mod înțelept să desfășoare forțe de luptă în mod egal cu prioritizările greșite ale lui Putin, mai spune ISW. Kievul ar fi putut angaja mai multe rezerve și resurse pentru apărarea orașului Severodonetsk, iar eșecul de a face acest lucru a atras critici. orțele ucrainene se retrag acum din Severodonețk, mai degrabă decât să lupte până la capăt, un factor care le-a permis rușilor să se deplaseze în oraș relativ rapid după ce au început asaltul pe scară largă.

Borodyanka, Ucraina / Foto: Getty Images

 -Atât decizia de a evita angajarea mai multor resurse pentru a salva Severodonețk, cât și decizia de a se retrage din acesta au fost corecte din punct de vedere strategic, oricât ar fi de dureroase, spun analiștii ISW. Ucraina trebuie să-și exploateze resursele mai limitate și să se concentreze pe recâștigarea terenului critic, mai degrabă decât pe apărarea terenului al cărui control nu va determina rezultatul războiului sau condițiile pentru reînnoirea războiului.

- ISW notează că o bună prioritizare ucraineană a operațiunilor de contraofensivă și defensive i-a împins pe ruși aproape în afara razei de acțiune a orașului Harkov și a oprit avansurile rusești de la Izium, ambele fiind realizări mai importante decât apărarea Severodonețk. 

Analiști americani: Ucraina are șanse să inverseze câștigurile pe care Rusia le obține în prezent în luptă

- Conducerea Ucrainei a trebuit să facă alegeri incredibil de dificile în acest război și, în general, le-a făcut pe cele potrivite, cel puțin la nivelul prioritizării strategice și legate de ritmul, amploarea și ambițiozitatea contraofensivelor sale, subliniează ISW.

- De aceea, Ucraina are încă șanse mari să se oprească și apoi să inverseze câștigurile pe care Rusia le obține în prezent pe câmpul de luptă, remarcă analiștii americani.

- În evaluarea ISW se mai prevede că forțele ruse încearcă probabil să exploateze rezervele de echipamente din Belarus pentru a compensa pierderile materiale grele de pe frontul din Ucraina. ISW citează Statul Major ucrainean, care a raportat pe 31 mai că forțele armate din Belarus mută tancuri și vehicule de luptă de infanterie din depozitele sale interne spre Rusia pentru a reface pierderile de luptă.

-  Acest raport coroborează raportările anterioare ale ISW conform cărora forțele ruse și-au epuizat în mare măsură propriile rezerve. Totodată, informațiile indică faptul că regimul de la Kremlin încă își exercită influența asupra Belarusului pentru a utiliza echipamentul belarus.

Mariupol/ Foto: Getty Images

- Unii dintre bloggerii de război pro-ruși au început să surprindă realitățile frustrante ale războiului limitat din Ucraina, iar ISW spune că acest lucru ar putea intensifica și mai mult tensiunile societale din Rusia.

-  Personaj politic prorus și autoproclamat „guvernatorul popular al regiunii Donețk”, Pavel Gubarev, a spus că mobilizarea limitată a rușilor pentru război a împărțit societatea rusă în două grupuri: o mică parte, care este implicată în război și „rușii din vremea păcii”, care se îndepărtează de efortul de război al Kremlinului și sunt deranjați de sancțiunile străine.

- Gubarev i-a acuzat pe rușii care vor pace pentru că nu au început să strângă donații pentru echipamentele rusești, în timp ce a criticat Moscova pentru creșterea propagandei despre succesele rusești în timpul „operațiunii militare speciale” din Ucraina.

- Gubarev surprinde cu acuratețe un fenomen ce este normal într-un război limitat, dar care generează totuși victime multe, spune ISW. Resentimentele celor care luptă într-un astfel de război și ale familiilor lor împotriva celor care nu sunt atinși de ororile luptei pot alimenta chiar și o armată profesionistă formată din voluntari, așa cum au experimentat țările occidentale în timpul războaielor din Irak și Afganistan.

- Această stare de fapt este probabil să fie și mai pronunțată în Rusia, a cărei armată se bazează atât de mult pe recruți și rezerviști chemați involuntar. Concret, acest resentiment poate eroda moralul și voința de a luptă, precum și tendința oamenilor de a se oferi voluntari pentru serviciul militar, subliniază ISW, care mai amintește că la sfârșitul lunii mai, cetățenii ruși au continuat să efectueze o serie de atacuri asupra centrelor de recrutare militare ruse, probabil în semn de protest față de mobilizarea ascunsă și forțată pe care o practică Kremlinul.

- În evaluarea sa, ISW amintește și că autoritățile de ocupație ruse au continuat să jefuiască și să stabilească condiții pentru controlul permanent al societății în așezările ucrainene ocupate. Consilierul primarului Mariupol, Petro Andryushchenko, a raportat că forțele ruse au început să „naționalizeze” portul Mariupol, ceea ce a inclus confiscarea celor 34 de nave ucrainene rămase acolo.

-  De asemenea, forțele ruse din Mariupol și Melitopol au început să accepte documente pentru cetățenia rusă și au vizat o procedură simplificată a pașapoartelor în mod specific orfanilor. Forțele ruse continuă, totodată, înmormântările în masă, înregistrările video geolocalizate de ISW sugerând că armata lui Putin a îngropat deja între 22.000 și 45.000 de locuitori ai Mariupolului.

Antreprenori ucraineni refuză să folosească băncile și moneda rusă

- În același timp, forțele ruse au continuat să se confrunte cu provocări semnificative în încercările lor din ultimele 24 de ore de a consolida autoritatea de ocupație. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat că primarul desemnat de Rusia al Melitopolului, Halyna Danylenko, a demisionat din cauza activității partizane din oraș. Centrul de Rezistență ucrainean a adăugat că antreprenorii ucraineni au oprit operațiunile fabricii de conserve Kupyansk din nord-estul Oblastului Harkov și refuză să folosească băncile și moneda rusă.

-  Ministerul britanic al Apărării transmite, în evaluarea războiului de miercuri dimineață, că operațiunile terestre rusești rămân puternic concentrate, cea mai mare parte a focului fiind concentrată în cadrul unui sector mic din regiunea Lugansk.

- În decursul zilelor de 30-31 mai, luptele s-au intensificat pe străzile din Severodonețk, forțele rusești apropiindu-se de centrul orașului. Peste jumătate din oraș este ocupat, inclusiv de luptători ceceni, spun britanicii.

- Concluzie de etapă: Armata Rusiei a trebuit să accepte în ultimele zile realitatea dificilă că nu are forța necesară pentru a lupta în prea multe locuri deodată. Rusia are o fereastră limitată pentru a restabili impulsul de luptă și pentru a face progrese semnificative. După aceea, rușii vor fi probabil forțați să se retragă în poziții mai defensive, iar războiul ar putea ajunge într-un impas. Cu trupele și echipamentele în scădere și din ce în ce mai afectate, bătălia pentru Donbas va fi probabil ultima ofensivă majoră a războiului.

- Harta evidențiază controlul evaluat al teritoriului din jurul orașului estic Severodonetsk la 31 mai spre 1 iunie. Sursă: Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW).


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Este plin internet-ul de experti. Dupa ce s-a terminat pandemia toti au luat la ochi razboiul din Ucraina. Vezi ce arme au rusii? Ce au facut ucrainienii? Vedeti ce prapad fac dronele? Rusia va ataca NATO. Rusia nu va ataca NATO. Ce prosti sunt rusii. Dar parca nu sunt atat de prosti. Si toate tampeniile posibile pentru cei carora le lipseste pandemia si virusul cu maimuta nu este inca suficient de viral.
    Atata timp cat Rusia inca este pe teritoriul Ucrainei situatia nu este deloc buna, indiferent de ce spun tot analistii lui peste'.
    • Like 0
  • Alice in tara minunilor - Ucraina ajunge pana in Siberia conform 'Analistilor/Expertilor Americani' desi pierde teren si vieti zilnic'

    PS: Da stiu cu acest comentariu devin dintr-o data pro-rus.
    Dar pana la urma exista un pret prea mare pentru adevar ?
    • Like 0
    • @ ControlTheNarrative
      Delia MC Delia MC check icon
      Problema e, care adevăr. Mai precis, al cui.
      URSS n-a ajuns la Berlin? Nu și-a luat juma de Europa în custodie?
      • Like 0
    • @ ControlTheNarrative
      Nu, deveniți dintr-odată confuz... cu prea multe apostrofuri ...
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult