Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

S-a decis ridicarea MCV. De acum, totul e bine și frumos. Nu mai sunt reforme de făcut

Justiție nu corupție

Foto: Virgil Simionescu/Inquam Photos

MCV a însemnat monitorizarea europeană a justiției și anticorupției din țara noastră, postaderare. Inițial s-a constituit pentru 3 ani, apoi s-a prelungit pe încă 3 ani când nu ne îndeplinisem angajamentele, apoi s-a prelungit până când vom fi îndeplinit toate criteriile fixate la momentul aderării la UE și recomandările ulterioare.

Dacă se ridică MCV înseamnă că:

- Cele patru noi coduri intrate în vigoare acum 4 ani se aplică fără probleme: nu sunt texte neclare, nu sunt decizii ale CCR de implementat, societatea e reglată, pământurile restituite, casele confiscate de comuniști la fel, familiile sunt în regulă, contenciosul administrativ este inutil, ordinea de drept e respectată, nu se mai încearcă eliminarea infracțiunilor din Codul penal să scape marii corupți, nu se mai încearcă modificarea Codului de procedură penală ca magistrații să nu mai instrumenteze cazuri cu cei sus-puși;

- Justiția este independentă: nu există imixtiuni politice, judecătorii se supun exclusiv legii, ministrul justiției numește procurorii de la vârful Ministerului Public doar pe criterii meritocratice, Inspecția Judiciară nu mai urmărește magistrații ce fac pe rețelele de socializare sau ce declarații dau la ziare ori pe unde călătoresc, ci se ocupă cu adevărat de managementul judiciar, CSM guvernează ca o echipă sudată întregul corp de magistrați, pe nimeni nu mai îngrijorează pensiile speciale, presa nu mai are subiecte de scandal din interiorul justiției, iar deasupra tuturor se află CCR, alcătuită din membri onorabili și cu o bogată activitate publicistică de specialitate, ale cărei decizii sunt adoptate cu profundă respectare a dreptului Uniunii Europene și fără ca în conținutul lor să dea indicații cum să aplice judecătorii legea.

- Justiția este eficientă: numărul de magistrați este suficient, a scăzut numărul pensionărilor, procurorii au suficienți polițiști de judiciar cu care fac echipă, practica judiciară este unitară, procesele se judecă în termen optim, motivările hotărârilor judecătorești sunt consistente și scrise pe înțelesul oamenilor de rând, căile de atac se soluționează repede, numărul de infracțiuni a scăzut, nu mai sunt cauze cu Autor Necunoscut, infracțiuni prescrise nu mai sunt în lucru.

- Anticorupția e un succes: s-a diminuat corupția la nivel înalt, nu mai există corupție judiciară, DNA are toate pârghiile să se ocupe de puținii corupți care mai există, pedepsele aplicate de judecători sunt descurajante pentru oricine încearcă să încalce legea, ANI descoperă toate cazurile de incompatibilitate și de conflict de interese în rândul funcționarilor și demnitarilor.

- În aceste condiții, înseamnă că după 15 ani România nu mai este o țară de mâna a doua. De acum, totul e bine și frumos, constant și ireversibil. Nu mai sunt reforme de făcut. Europenii nu mai au grija noastră, nu ne mai dictează ce să facem, nici măcar nu mai au ce să ne recomande. Să ne bucurăm, zic. Afară este cald și soare!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult