Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

S-a decis ridicarea MCV. De acum, totul e bine și frumos. Nu mai sunt reforme de făcut

Justiție nu corupție

Foto: Virgil Simionescu/Inquam Photos

MCV a însemnat monitorizarea europeană a justiției și anticorupției din țara noastră, postaderare. Inițial s-a constituit pentru 3 ani, apoi s-a prelungit pe încă 3 ani când nu ne îndeplinisem angajamentele, apoi s-a prelungit până când vom fi îndeplinit toate criteriile fixate la momentul aderării la UE și recomandările ulterioare.

Dacă se ridică MCV înseamnă că:

- Cele patru noi coduri intrate în vigoare acum 4 ani se aplică fără probleme: nu sunt texte neclare, nu sunt decizii ale CCR de implementat, societatea e reglată, pământurile restituite, casele confiscate de comuniști la fel, familiile sunt în regulă, contenciosul administrativ este inutil, ordinea de drept e respectată, nu se mai încearcă eliminarea infracțiunilor din Codul penal să scape marii corupți, nu se mai încearcă modificarea Codului de procedură penală ca magistrații să nu mai instrumenteze cazuri cu cei sus-puși;

- Justiția este independentă: nu există imixtiuni politice, judecătorii se supun exclusiv legii, ministrul justiției numește procurorii de la vârful Ministerului Public doar pe criterii meritocratice, Inspecția Judiciară nu mai urmărește magistrații ce fac pe rețelele de socializare sau ce declarații dau la ziare ori pe unde călătoresc, ci se ocupă cu adevărat de managementul judiciar, CSM guvernează ca o echipă sudată întregul corp de magistrați, pe nimeni nu mai îngrijorează pensiile speciale, presa nu mai are subiecte de scandal din interiorul justiției, iar deasupra tuturor se află CCR, alcătuită din membri onorabili și cu o bogată activitate publicistică de specialitate, ale cărei decizii sunt adoptate cu profundă respectare a dreptului Uniunii Europene și fără ca în conținutul lor să dea indicații cum să aplice judecătorii legea.

- Justiția este eficientă: numărul de magistrați este suficient, a scăzut numărul pensionărilor, procurorii au suficienți polițiști de judiciar cu care fac echipă, practica judiciară este unitară, procesele se judecă în termen optim, motivările hotărârilor judecătorești sunt consistente și scrise pe înțelesul oamenilor de rând, căile de atac se soluționează repede, numărul de infracțiuni a scăzut, nu mai sunt cauze cu Autor Necunoscut, infracțiuni prescrise nu mai sunt în lucru.

- Anticorupția e un succes: s-a diminuat corupția la nivel înalt, nu mai există corupție judiciară, DNA are toate pârghiile să se ocupe de puținii corupți care mai există, pedepsele aplicate de judecători sunt descurajante pentru oricine încearcă să încalce legea, ANI descoperă toate cazurile de incompatibilitate și de conflict de interese în rândul funcționarilor și demnitarilor.

- În aceste condiții, înseamnă că după 15 ani România nu mai este o țară de mâna a doua. De acum, totul e bine și frumos, constant și ireversibil. Nu mai sunt reforme de făcut. Europenii nu mai au grija noastră, nu ne mai dictează ce să facem, nici măcar nu mai au ce să ne recomande. Să ne bucurăm, zic. Afară este cald și soare!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult