Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

S-a lansat „Platforma Cioloș”. România - 100 de zile ale schimbării: 10 principii ale unei guvernări pentru cetățeni

Premierul Dacian Cioloș a lansat luni „Platforma România 100”, pe site-ul ro100.ro. Platforma cuprinde zece principii ale unei guvernări pentru cetățeni și un „portofoliu de proiecte naționale" despre care spune că ar trebui continuate sau începute de guvernul viitor.

„Am dorit să arătăm că România se poate guverna și altfel – cu onestitate, corectitudine, integritate. Eu cred că în România poate exista un alt mod de a administra interesul public, deschis, în dialog cu oamenii, pornind de la ideea ca interesul general este mai bine servit de o administrație profesionistă și nu politizată. Asta am început să fac în acest an. Nu totul a mers bine, dar am încercat să corectăm cu onestitate greșelile făcute”, scrie premierul Cioloș.

Premierul reamintește decizia sa de a nu candida la alegerile parlamentare din acest an și de a nu se implica politic.

„Am promis că nu voi candida în aceste alegeri și că nu mă voi implica politic pe durata acestui mandat. Decizia mea rămâne fermă, iar Guvernul pe care îl conduc rămâne unul independent.

Mandatul de Premier pe care l-am preluat în noiembrie 2015 a avut obiectivul de a asigura stabilitatea politică și economică a țării. Totodată, a avut rostul de a da partidelor politice răgazul necesar să se reformeze, să recâștige încrederea oamenilor, să se deschidă mai mult spre societate”, scrie premierul Cioloș.

„Unele partide nu par să fi mers pe această cale. Acest an de guvernare excepțională, independentă politic, a fost pentru ele doar o formă de a trage de timp, pentru a lăsa să se domolească energiile descătușate de #Colectiv. În esență, modul lor de a se raporta la oameni, la alegători, a rămas același.

Am dorit să arătăm că România se poate guverna și altfel – cu onestitate, corectitudine, integritate. Eu cred că în România poate exista un alt mod de a administra interesul public, deschis, în dialog cu oamenii, pornind de la ideea ca interesul general este mai bine servit de o administrație profesionistă și nu politizată. Asta am început să fac în acest an. Nu totul a mers bine, dar am încercat să corectăm cu onestitate greșelile făcute”, continuă mesajul șefului Guvernului.

Premierul își exprimă speranța că schimbarea poate să continue, și adaugă că este nevoie de o reformă profundă a statului. 

„Din punctul meu de vedere, un proiect de guvernare după alegerile din 11 Decembrie 2016, ar trebui dezvoltat în baza unor principii asumate public, susținute de partidele, de oamenii politici, de grupurile civice sau organizațiile societății civile, de oamenii de afaceri, de fiecare dintre noi, cei care credem că această schimbare e necesară.

În 2018, România va celebra centenarul Marii Uniri. 100 de ani au însemnat cicluri dramatice, de la totalitarism către democrație, de la războaie și crize profunde la integrarea în NATO și Uniunea Europeană. Dacă vrem ca România să crească, avem nevoie de o reformă profundă a statului. Avem nevoie de o reîmprospătare profundă a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, să ni le asumăm dincolo de angajamente politice și cicluri electorale”, continuă primul-ministru.

„De aceea, vă propun Platforma #Romania100 – România la 100 de ani - 10 principii ale unei guvernări pentru cetățeni, însoțite de un portofoliu de proiecte naționale care cred că ar trebui continuate sau începute de guvernul viitor. O platformă pentru a ne recâștiga încrederea în România și în noi înșine”, mai spune șeful Executivului.

Cele 10 principii de pe „Platforma România 100” lansată de premierul Dacian Ciolos:

#1 Susțin o Românie fără corupție

Nicio forță politică din România nu trebuie să pună opreliști luptei împotriva corupției, să slăbească justiția și statul de drept. Corupția înseamnă sărăcie, corupția ne condamnă la subdezvoltare. De aceea, lupta împotriva corupției trebuie asumată de fiecare dintre noi, la nivel individual, cu conștiința că, în momentul în care unul dintre noi dă sau primește mită, cere sau oferă un drept necuvenit, devine parte a sistemului care corupe și ucide România. La 100 de ani, România are nevoie de o justiție puternică, independentă.

#2 Susțin o Românie cu o clasă politică responsabilă

După alegerile din 11 Decembrie 2016, România riscă să aibă în prima linie, să fie condusă de oameni politici cercetați penal, cu condamnări penale, oameni care nu mai pot reprezenta viitorul. La 100 de ani de la Marea Unire, România merită o clasă politică cinstită, care să devină un model de etică și onestitate, nu de populism și demagogie. Merită un Parlament ai cărui membri respectă justiția, care țin cont de nevoile și de așteptările societății, care lucrează pentru țară, nu pentru interese private. România are nevoie de oameni politici, demnitari și oameni de stat vizionari, în serviciul cetățenilor.

#3 Susțin o Românie guvernată cu bun simț

Mandatul scurt al actualului guvern a demonstrat limitele schimbării în condițiile unui aparat administrativ opac, nereformat și puternic politizat. Ne-am aliat cu cetățenii pentru a le simplifica interacțiunea cu instituțiile statului. La 100 de ani, românii merită un stat puternic, reformat, cu o administrație competitivă, profesionistă, deschisă, pentru oameni. Este nevoie de o reformă profundă a administrației și de crearea unui corp administrativ competent, integru. Respectul pentru cetățeni trebuie scris în ADN-ul administrației. Doar în felul acesta administrația va inspira încredere și respect.

#4 Susțin o Românie în care fiecare muncește și este plătit cinstit

Creșterea economică sănătoasă și nivelul de trai vor putea fi menținute numai dacă vom crea mai multe locuri de muncă. Creșterile de salarii, de pensii sunt posibile numai dacă există suficienți oameni care muncesc, care aduc valoare în economie. Crearea de noi locuri de muncă trebuie să fie obiectivul principal al guvernului, preocuparea permanentă a decidenților politici. Pentru aceasta avem nevoie de investitori, de capital autohton consolidat dar și de capital de peste hotare. Oamenii trebuie să-și găsească de muncă nu numai la București, în Cluj sau în Timiș, dar și în Botoșani, Vaslui sau Dolj.

#5 Susțin o Românie fără sărăcie

Aproape jumătate din populația țării trăiește în sărăcie. Un copil din trei abandonează școala. Avem unul dintre cele mai ineficiente sisteme de asistență socială din Europa. În loc să fie sprijiniți, cei mai săraci dintre noi sunt puși pe drumuri, sunt folosiți ca masă de manevră electorală. România are nevoie de un nou concept de incluziune socială, bazat pe activarea economică a celor în nevoie. Trebuie să continuăm reforma asistenței sociale, să promovăm pachete de sprijin integrat pentru oamenii săraci și pentru familiile lor, care să ducă la o reală integrare în societate: locuri de muncă, sănătate, școală pentru toți.

#6 Susțin o Românie cu o economie competitivă

La aproape 100 de ani de la Marea Unire, România nu are o autostradă care să treacă munții. Polul sărăciei din Europa este la noi și există dezechilibre majore de dezvoltare între regiuni. La asta ne-au adus inconsecvența, incapacitatea de a duce până la capăt proiecte și de a avea abordări strategice, sistemele arbitrare de a distribui banii cu scopul de a “cumpăra” primari pentru campania electorală. La 100 de ani, România are nevoie de o viziune de dezvoltare multianuală, care unifică resursele bugetare naționale cu fondurile europene, care încurajează investițiile private și eficientizează investițiile publice. Debirocratizarea trebuie să continue, în relația cu cetățenii, în interacțiunea statului cu mediul de afaceri, în interiorul instituțiilor publice. Mediul de achiziții publice trebuie gestionat mai eficient, mai transparent, astfel încât să maximizăm investițiile din bugetul țării.

#7 Susțin o Românie cu adevărat educată

În România de azi avem un sistem de educație în mare parte decredibilizat de interese partinice și de non-valori, subfinanțat, un sistem în care dascălii onești sunt sufocați de hățișuri de interese. Avem un sistem care îi exclude pe cei săraci sau pe cei din zonele rurale, în care liceele tehnice și agricole au fost neglijate, în care multe universități au devenit fabrici de diplome. La 100 de ani, România merită altceva, românii merită mai mult. Avem nevoie să continuăm asanarea și repunerea pe fundamente etice a sistemului universitar, să scoatem politica din școli. Trebuie să dăm o șansă egală elevilor și profesorilor din mediul rural, să recuperăm și să dezvoltăm învățământul tehnic, agricol și învățământul dual astfel încât școala să înțeleagă realitățile pieței, să lucreze direct cu întreprinderile și să fie direct cuplată la economie.

#8 Susțin o Românie sănătoasă

Prea mulți medici pleacă din țară. În România nu s-au mai construit spitale noi, România nu a avut în ultimii 26 de ani un plan de dezvoltare, de modernizare a infrastructurii spitalicești. Odată cu alocarea unui buget suficient, este nevoie de o reformă profundă a sistemului de sănătate, care să elimine corupția, politicul și conflictele de interese din managementul spitalelor, care să ofere condiții de muncă și de dezvoltare decente, astfel încât medicii noștri să rămână în țară. Este nevoie de un program de modernizare a infrastructurii spitalicești, de un plan național de resurse umane pentru reprofesionalizarea administrației și a managementului în sistemul medical din România, de un sistem transparent, meritocratic, etic, care să pună pacientul în centrul său. Trebuie să creștem accesul și calitatea serviciilor medicale la sate și în orașele mici și mijlocii. România la 100 de ani are nevoie de spitale noi, are nevoie de performanță, nu numai în clinicile de vârf, ci în fiecare spital obișnuit.

#9 Susțin o Românie care contează în Uniunea Europeană și în NATO

Urmează vremuri tulburi pentru Europa. Uniunea Europeană este în criză. România trebuie să decidă dacă vrea să fie parte din problemă sau parte din soluție. Trebuie să decidem dacă preferăm o Europă a populismului, etnocentrismului și demagogiei sau o Europă a democrației, toleranței și prosperității. În 2019, România centenară va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene. Avem forța și oportunitatea să arătăm că România este un stat membru puternic și să construim Uniunea Europeană alături de nucleul dur al celor care doresc să țină împreună Europa. Avem forța de a deveni ancora din Est a Europei unite. Avem forța să rămânem cel mai de încredere partener din Europa de Est al Statelor Unite ale Americii. Totodată, avem datoria istorică și morală de a-i ține lângă noi, pe o cale europeană, pe românii din Republica Moldova, de a pregăti regăsirea neamului nostru în orice formă vor dori generațiile care vin, de aici și de dincolo de Prut.

#10 Susțin o Românie a tuturor românilor

Cei mai mulți dintre românii plecați să muncească în străinătate fac asta pentru că și-au pierdut încrederea că acasă se poate mai bine. Avem datoria de a le respecta decizia, de a-i proteja și sprijini acolo unde au ales sa trăiască, dar și obligația de a nu-i înstrăina de țară și de a-i încuraja să se întoarcă acasă. România este a fiecăruia dintre noi, cetățenii ei, în măsura în care ne-o asumăm, indiferent de etnia noastră, de credințele noastre, de locul unde trăim sau muncim. La 100 de ani de la Marea Unire, o Românie puternică are nevoie mai mult ca oricând de un spirit de neam puternic, de un țesut social solid, bazat pe valori, bazat pe ceea ce ne definește și ne unește. Pentru aceasta, avem nevoie să regăsim încrederea în noi, unii în ceilalți și în noi înșine. O nație puternică, încrezătoare, își susține și promovează valorile pe care se construiește.

Pe lista celor care au semnat pentru susținerea platformei s-au strâns deja peste 400 de semnături.

(clic pe imagine pentru a mări)

Portofoliul de proiecte naționale propus pe „Platforma România 100”:

* Reforma administrației publice: modificarea Legii 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici pentru introducerea unor criterii noi de recrutare, evaluare și stimulare a acestora. Obiectivul este de a crea o administrație publică profesionistă, competentă, integră, transparentă, atât la nivel central cât și la nivel local.

* Modificarea Legii-cadru 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice pentru eliminarea discrepanțelor și discriminărilor între diferitele sectoare ale sectorului public.

* Operaționalizarea Strategiei Naționale Anticorupție, întărirea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), Pact multianual pentru finanțarea și întărirea sistemului judiciar.

*Asumarea și operaționalizarea celor 17 capitole ale Strategiei România Competitivă.

* Crearea unui Program național pentru sprijinirea antreprenorialului ca motor al economiei românești. Fiecare leu investit din fonduri publice trebuie să susțină o creștere economică durabilă, de calitate, crearea de locuri de muncă și atragerea capitalului privat.

* Continuarea Pachetului anti-sărăcie, cu alocare bugetară, schimbări legislative, termene concrete de îndeplinire asumate anual.

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

* Propunere legislativă pentru stabilirea unui cadru financiar multianual, care să asigure continuitatea investițiilor majore în economie, prin angajarea multianuală a resurselor bugetare. Bugetul României va fi elaborat astfel încât să urmeze programe și obiective, nu nevoia unor instituții de a-și justifica existența.

* Stabilirea unui portofoliu de proiecte de investiții de interes național, care să beneficieze de fonduri europene și buget național în domeniile sănătate, educație, infrastructură mare.

* Prioritizarea cercetării aplicate, dezvoltării și inovării ca element de creștere a valorii adăugate în economie.

* Încurajarea participării Diasporei în economie prin abordări de tipul “RePatriot” și continuarea programelor Diaspora Start-Up.

* Revizuirea legislației și crearea unui Program național pentru păduri care să permită conservarea și exploatarea durabilă a acestora.

* Reorganizarea Agenției Domeniilor Statului într-o structură care să permită achiziționarea de terenuri agricole, comasarea și revânzarea acestora către tineri agricultori, astfel încât să sprijine dezvoltarea agriculturii locale, întărirea fermei de familie, a formelor asociative și a clasei de mijloc la sate.

* Un pachet legislativ pentru încurajarea în agricultură a producției și comercializării (inclusiv la export) de valoare adăugată, asocierii și organizării pe filieră în agricultură și înființarea Camerelor Agricole ca structuri independente de consultanță agricolă și sprijin pentru fermieri, coordonate de aceștia.

* Continuarea investițiilor în cadastrarea teritoriului țării, cu precădere pentru terenurile agricole.

* Continuarea și îmbunătățirea programului de prevenire și gestionare a riscurilor de cutremur și alte catastrofe naturale.

* Continuarea schimbării de perspectivă în implementarea programelor europene, cu accent pe simplificare, creșterea calității proiectelor și a impactului pe care programele finanțate îl au în economie. Dezvoltarea instrumentelor financiare inovatoare demarate cu ajutorul fondurilor europene.

* Implementarea strategiilor de Investiții Teritoriale Integrate din fonduri europene și buget național în Delta Dunării, Valea Jiului, zona Moldovei, Roșia Montană-Apuseni și identificarea altor zone care necesită pachete de intervenție integrate din fonduri publice si private.

* Pregătirea în condiții optime a Președinției române a Consiliului Uniunii Europene în 2019.

* Dezvoltarea gazoductului Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA) și continuarea eforturilor de interconectare energetică și consolidare a independenței și securității energetice a țării.

* Abordare multianuală a punerii în valoare a patrimoniului istoric și cultural național.

* Sprijinirea sportului de performanță și dezvoltarea unui program național de promovare a sportului de masă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De asa oameni are nevoie România! Felicitari Dl Ciolos! Va susțin !
    • Like 0
  • Datorita mafiei din sistemul de Asigurari transportatorii Romani sant haituiti in Franta si cu ajutorul Jandarmeriei Franceze sant jefuiti la drumul mare.
    • Like 0
  • Am citit si am semnat. De ce? Pentru ca omul face diferenta. Ceea ce scrie in acest program nu sunt lucruri noi. Intr-un fel sau altul, mai mult sau mai putin fiecare partid care a venit la putere a avut parti ale acestui program ca si prevederi, ca si program in campaniile electorale. Ulterior, cand au ajuns la putere nici unul dintre premieri sau presedinti, nici un partid nu s-a tinut de cuvant. Domnul Dacian Ciolos mi se pare primul si singurul politician, pentru ca, de fapt este un politician din acest moment, pe care il cred. De ce? Pentru ca este singurul care raspunde afirmativ, de exemplu, la decalogul lui Cristian Tudor Popescu. Si mai cred ceva. Deocamdata, domnul Dacian Ciolos este din afara sistemului, chiar daca a indeplinit si in trecut diverse functii la nivelul statului roman sau ca reprezentare la nivel european. Si din acest motiv cred ca se va putea sparge acel cerc viciios in care oamenii, dupa ce au facut niste bani, mai mult sau mai putin onest, au intrat in politica, si-au cumparat postul, fie de deputat sau senator, fie de ministru, dupa care a trebuit sa-si acopere investitia, intrand intr-un sistem in care, la toate nivelurile, banul public era dirijat in primul rand in functie de invetitiile personale si datoriile personale si nu directionat catre binele si dezvoltarea publica. Cred ca domnul Dacian Ciolos poate sparge acest cerc vicios si poate pune bazele unei clase politice daca nu evident curate, macar ceva mai curate si mai ales responsabile. Romania are nevoie de aceasta curatire mai ales acum, intr-un context politic international foarte complicat, astfel aratand ca poate fi un partener serios fata de singurii aliati si parteneri pe care ni-i putem permite, respectiv Uniunea Europeana si Statele Unite, cu toate problemele lor, in contextul in care orice alta asociere sau ideea de independenta autarhica este o naivitate sau pur si simplu o idee anti-nationala.
    • Like 0
  • check icon
    Intr-o tara oamenii traiesc mai bine daca economia produce mai multi bani. Banii se produc fie din exploatarea resurselor (activitate egoista si nesustenabila, gen economia ruseasca) fie din activitati economice. Activitatile economice pentru a se dezvolta este nevoie de .... NIMIC. Statul trebuie doar sa le lase in pace. Statul trebuie: sa scada impozitarea muncii, sa scada birocratia, sa simplifice sistemul fiscal, intr-un cuvant sa lase mediul de afaceri sa se dezvolte. Ma uit la punctele 4 si 6 din acest ”program” si vad o abordare centralista si nici o referire la competitia libera, la mecanismele economiei de piata, la descurajarea monopolurilor. Vad referiri la sistemul achizitiilor publice de tip formal adica descurajante pe cei mici si usor de ocolit de clientela de partid in loc stabilirii de raspunderi clare si personale. Mai vad ca au identificat nevoi doar ale statului si nu a cetatenilor (buget multianual si alte prostii). Vad referiri la sanatate in conditiile in care in Romania avem ca pe vremea lui Ceausescu o singura casa de sanatate de stat, obligatorie, monopolista asa cum NU exista nicaieri in lume. Face referire la educatie si in perioada de guvernare a crescut puterea inspectoratelor scolare in atribuirea titularizarilor, a funciilor de directori, fara evaluari obiective si fara premierea evolutiei pozitive a elevilor. Mai vad referiri la NATO in conditiile in care am achizitionat avioane second-hand. Spune ca vrea o clasa politica responsabila si alegerile au fost organizate pe cel mai prost model, in sistem de vot proportional pe liste blocate, sistem care blocheaza posibilitatea independentilor sa candideze spre o reusita nemeritata a partidelor politice organizate sub forma de structuri mafiote. Se mai refera si la justitie si ii scapa lipsa de control pe care trebuie sa o exercite societatea asupra castelor care compun justitia: judecatorii se judeca pe ei prin CSM, avocatii se judeca ei pe ei, notarii sa pun doar intre ei, procurorii au un statut incorect fiindca ei nu sunt magistrati si se judeca tot ei pe ei (de asta avem dosare care nu se lucreaza si dosare care se lucreaza foarte convenabil). Nimic din ce propune nu este concret. Nici actele normative pe care spune ca trebuie sa le modifice nu propun ceva pentru cetatean ci doar mecanisme pentru stat, pentru institutiile deturnate ale statului, pentru politruci si pentru functionari care dau limbi la afise si la alte parti moi ale sefilor. Nu am vazut nici o referire la sistemul bancar care nu finanteaza economia si care beneficiaza de prevederi legale care ne obliga pe noi toti sa-l imbogatim fara sa primim servicii echivalente. Nimic interesant, nimic util, doar PR. Tragedia nu este ca are program demagogic si inept ci ca este cel mai bun program la care poate sa spere populatia asta de slugi. Abordarile sunt de tip medieval, intr-o lume caracterizate de abuzuri si arbitrariu din partea statului, in care afacerile mici sunt descurajate, antreprenorii sunt caracterizati ca fiind hoti (multi sunt hoti si dintre ei multi sunt hoti fiindca altfel ar trebui sa inchida si sa creeze someri - fiindca asa vede statul economia). Procedurile la finante sunt absolut imposibile unei firme mici. Toate procedurile sunt gandite pentru firme care au angajate 20 de contopisti si care sufoca o firma care are 3 - 4 angajati. Avem un stat in care tot felul de turme de spagari de la institutii vin sa jecmaneasca mediul de afaceri. Rambursarea TVA este NU un drept al oricarei firme ci un favor pe care ti-l face statul. In domeniul financiar prezumtia de buna-credinta nu exista si contribuabilul este obligat sa dovedeasca prin tone de hartii ca nu este infractor (si adesea nu reuseste cu toate ca nu este un evazionist, timp in care marii evazionisti reusesc sa-si dovedeasca birocratic nevinovatia). NU avem democratie, nu avem responsabilitate pentru prejudicii, nu avem sanatate, nici educatie, nici aparare. Avem in schimb multe institutii desprinse de foarte mult timp de scopul pentru care au fost infintate. Avem politruci pe toate posturile care necesita competenta si pe inca alte milioane de posturi inutile create pentru ei ca multam pentru sustinerea politica.
    • Like 0
  • Tot ce am citit seamănă a campanie electorala din anii anteriori,promisiuni.Susțin Ciolos doar sa scap de Ceilalți. Rămâne,ca de fiecare data,speranță.În anii care vin soarta Romîniei de va decide .....știți ce vreau da spun.Cine va rămîne la guvernare va purta toată vina sau toate meritele.
    • Like 0
  • Tot ce am citit seamănă a campanie electorala din anii anteriori,promisiuni.Susțin Ciolos doar sa scap de Ceilalți. Rămâne,ca de fiecare data,speranță.În anii care vin soarta Romîniei de va decide .....știți ce vreau da spun.Cine va rămîne la guvernare va purta toată vina sau toate meritele.
    • Like 0
  • Venom check icon
    Văzut. Citit. Semnat. Ce lipsește? Stoparea sifonării banului public și reforma constituțională. 11. Modificarea Constituției pentru un Parlament format din 300 de membri, potrivit referendumului și reforma "imunității" penale. După dezbaterea publică, adoptarea unei proceduri mult mai clare care să diferențieze declarațiile politice ale parlamentarilor/președintelui/foștilor miniștri de umbrela pentru justiție care este acum; FOARTE FOARTE important, și eficientizarea Curții de Conturi, orice suspiciune de încălcarea legii, privind banii publici - plângere penală. Adică traseul de la raporturile Curții la urmărirea penală a funcționarilor suspectați trebuie scurtat. În sensul că ar trebui un termen de 30 sau 60 de zile, dar să fie precizat, în care presupusele fapte de corupție cheltuieli nejustificate etc. trebuie să ajungă sub formă de plângere la Parchete. Acum procurorii se pot sesiza sau se auto sesizează, dar nu of fac. Sute de infracțiuni sunt constatate, dar atât. Sunt sute de cazuri ca Bordurile sau Panseluța sau altele care sunt făcute publice în rapoarte de o instituție a statului, acuzațiile trebuie reformulate de procurori în plângeri penale de o alta, dacă tot sunt constatate cele suspecte. Iar dacă cine trebuie să facă plângerea nu o face, sancțiuni (mergând până la desfacerea contractului de muncă, în anumite condiții). Pentru stoparea sifonării banilor, legal dar imoral, o dezbatere publică pe Legea achizițiilor publice directe, care trebuie limitate drastic și, corelate cu un SEAP 2.0, mai simplu, mai eficient și mai transparent. Tot la acest capitol, declarațiile de avere, anuale și extinse asupra magistraților și medicilor și funcționarilor publici sau angajați în companiile de stat de un anumit grad, reactualizate dacă e cazul; nedepunerea declarației de avere, în termen de XX zile să fie considerată o nouă infracțiune. Falsul în aceste declarații să aibă sancțiuni mai mari.
    • Like 0
    • @ Venom
      check icon
      Distinse domn, parlamentul este cheia unei țări democratice. A avea mai puțini membri în parlament și transformarea lui în parlament monocameral cu 299 sau 301 membri este un pas decisiv spre dictatură, pe modelul Adunării Naționale din perioada comunistă, model luat în propunerea dv. Referendumul non-mandatory organizat de Băsescu nu a avut alt rol decît a mai obține cîteva procente de la cei dornici de un stat totalitar. Pasul următor este desființarea parlamentului. Este ciudat că moderatorii de pe republica.ro dau drumul la asemenea incitări la un stat nedemocratic de tip fascist sau comunist, foarte ciudat. Propunerile dv. fac parte din categoria celor folosite în statele totalitare. Nu știu ce vîrstă aveți, dar aveți stofă de luptător al DAESH, vă angajează sigur.
      • Like 0
    • @ Venom
      Bayard check icon
      Modificarea Constitutiei este doar treaba parlamentului si pe urma a poporului prin referendum, Guvernul nu are nicio atributie in sensul asta.
      • Like 0
  • Romania nu are cum sa conteze in NATO atat timp cat armata romana nu este echipata la standarde NATO iar militarii romani nu sunt platiti la fel ca militarii NATO.trebuie facuta o reforma a sistemului de aparare cat mai repede!!!
    • Like 0
  • Sper ca va fi prim ministru si in urmatorul guvern.Ar fi bine pentru Romania.
    Și prima pe ordinea de zi ar trebui sa fie CORUPȚIA și lăsat DNA ul sa își facă treaba
    • Like 0
  • check icon
    Frumos, texte corect scrise, banalități, generalități... Felul cum s-au făcut cozi la programul Casa Verde, integral elaborat și gestionat de guvernul Cioloș arată clar ce A FĂCUT concret: cel mai birocratic și mai prost gestionat dosar din ultimii ani. Că va face, va drege, ba una, ba alta, vorbe, vorbe, vorbe... Mă înșel? Prea bine, și au aș dori să mă înșel.
    • Like 0
    • @
      Te inseli. Balamucul cu casa verde fu în Teleorman. Daca județul acesta nu iti zice nimic, poate ca anumite combinații făcute de funcționarii de acolo (acceptarea unor dosare înainte de termen) "rings a bell". Oricum sa te mai gândești ca totuși nu e relevant sa iei Teleorman ca exemplu.
      • Like 0
    • @ Bogdan Guta
      check icon
      Balamucul ăla o fi fost cel mai mare, dar balamucul A FOST GENERAL, monșer. Da, am avut și eu un dosar pregătit, luat cu mers la x instituții pt hîrtii absolut inutile și irelevante, așa că nu mă lua pe mine cu miștoul că nu ține. Vorbesc din proprie experiență. Oricum, am renunțat. Am cheltuit deja vreo 300 de lei cu drumurile, îmi ajunge. Vă pasez dv. plăcerea să scrieți un poem encomiastic la adresa guvernului Cioloș. Și, la o adică, jud. Teleorman nu face parte din România? Acolo nu e tot guvernul Cioloș? Sau cumva și-au declarat independența și nu știam noi?
      • Like 0
    • @ Bogdan Guta
      la acest program Casa verde, si-a adus contributia din plin Dancu, care isi doreste sa ajunga premier din parte psd. Acesti oameni nu vor primi nimic in final,doar promisiuni pana la alegeri.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult