Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Să nu vorbească altul în numele meu. Nemulțumirea unui profesor

Sorin Cîmpeanu/ Inquam

Foto: Inquam Photos

Ministrul Educației a declarat azi (18 iulie a.c.) că e nevoie de schimbarea Legii Educației “pentru că profesorii sunt nemulțumiți de programe și de lipsa lor de libertate în crearea de conținuturi adaptate la nevoile clasei și ale copiilor cu care lucrează”.

În calitatea mea de profesor cu 32 de ani vechime la catedră, sunt profund nemulțumit că, în ziua când am revenit în cancelarie, pe piept cu medalia de argint primită în Italia pentru merite profesionale, mi s-a comunicat ordinul actualului ministru să mi se taie sporul de doctorat, pe care-l primeam deja de 21 de ani. Premiat printre străini, eram pedepsit acasă. De atunci îmi dispar, în fiecare zi, 25 de lei din buzunar, prin tăiere salarială cu efect retroactiv.

Domnul ministru poate să facă demagogie cu ceilalți politicieni, dar nu printre profesorii care zilnic lucrează în specialitate. Ei aveau și până acum deplina libertate să creeze “conținuturi adaptate la nevoile clasei”. Dar pe ei îi deranjează că viața se scumpește zilnic, iar salariile lor stagnează, prin blocarea abuzivă a legii de indexare a veniturilor din învățământ. Asta pe lângă salariile profesorilor cu doctorat, care în medie au scăzut cu 12% pe lună, ori salariile personalului din creșă, în prăbușire vertiginoasă. Însă pe tema asta nu se face vorbire în public, e marele schelet din dulap, care deja pute.

Noua lege a Învățământului este o frișcă multicoloră, care împachetează multă vorbărie, pentru a face uitată problema fundamentală a profesorilor: subfinanțarea sistemului, dublată de agresarea și insultarea zilnică a cadrelor didactice, prin comunicate denigratoare ale ministrului de resort, pentru a-i descuraja în protestele și indignarea lor legitimă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Noua lege a Învățământului este o frișcă multicoloră, care împachetează multă vorbărie, pentru a face uitată problema fundamentală a profesorilor: subfinanțarea sistemului, dublată de agresarea și insultarea zilnică a cadrelor didactice, prin comunicate denigratoare ale ministrului de resort, pentru a-i descuraja în protestele și indignarea lor legitimă." - absolut corect!

    "mi s-a comunicat ordinul actualului ministru să mi se taie sporul de doctorat, pe care-l primeam deja de 21 de ani. Premiat printre străini, eram pedepsit acasă." - asta e noua, n-o stiam. Asadar dam unda verde doctoratului PLAGIAT al lui Victor Ponta, dar dam in cei care si l-au obtinut in mod cinstit. De cate alte dovezi mai avem nevoie ca sa concluzionam cu totii ca Sorin Campeanu (refuz sa-i spun "domn") NU are ce sa caute in postul de ministru al invatamantului? As merge mai departe sa spun ca nu are ce sa caute in invatamant sub nici o forma, in nicio functie.
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult