Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Să nu vorbească altul în numele meu. Nemulțumirea unui profesor

Sorin Cîmpeanu/ Inquam

Foto: Inquam Photos

Ministrul Educației a declarat azi (18 iulie a.c.) că e nevoie de schimbarea Legii Educației “pentru că profesorii sunt nemulțumiți de programe și de lipsa lor de libertate în crearea de conținuturi adaptate la nevoile clasei și ale copiilor cu care lucrează”.

În calitatea mea de profesor cu 32 de ani vechime la catedră, sunt profund nemulțumit că, în ziua când am revenit în cancelarie, pe piept cu medalia de argint primită în Italia pentru merite profesionale, mi s-a comunicat ordinul actualului ministru să mi se taie sporul de doctorat, pe care-l primeam deja de 21 de ani. Premiat printre străini, eram pedepsit acasă. De atunci îmi dispar, în fiecare zi, 25 de lei din buzunar, prin tăiere salarială cu efect retroactiv.

Domnul ministru poate să facă demagogie cu ceilalți politicieni, dar nu printre profesorii care zilnic lucrează în specialitate. Ei aveau și până acum deplina libertate să creeze “conținuturi adaptate la nevoile clasei”. Dar pe ei îi deranjează că viața se scumpește zilnic, iar salariile lor stagnează, prin blocarea abuzivă a legii de indexare a veniturilor din învățământ. Asta pe lângă salariile profesorilor cu doctorat, care în medie au scăzut cu 12% pe lună, ori salariile personalului din creșă, în prăbușire vertiginoasă. Însă pe tema asta nu se face vorbire în public, e marele schelet din dulap, care deja pute.

Noua lege a Învățământului este o frișcă multicoloră, care împachetează multă vorbărie, pentru a face uitată problema fundamentală a profesorilor: subfinanțarea sistemului, dublată de agresarea și insultarea zilnică a cadrelor didactice, prin comunicate denigratoare ale ministrului de resort, pentru a-i descuraja în protestele și indignarea lor legitimă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Noua lege a Învățământului este o frișcă multicoloră, care împachetează multă vorbărie, pentru a face uitată problema fundamentală a profesorilor: subfinanțarea sistemului, dublată de agresarea și insultarea zilnică a cadrelor didactice, prin comunicate denigratoare ale ministrului de resort, pentru a-i descuraja în protestele și indignarea lor legitimă." - absolut corect!

    "mi s-a comunicat ordinul actualului ministru să mi se taie sporul de doctorat, pe care-l primeam deja de 21 de ani. Premiat printre străini, eram pedepsit acasă." - asta e noua, n-o stiam. Asadar dam unda verde doctoratului PLAGIAT al lui Victor Ponta, dar dam in cei care si l-au obtinut in mod cinstit. De cate alte dovezi mai avem nevoie ca sa concluzionam cu totii ca Sorin Campeanu (refuz sa-i spun "domn") NU are ce sa caute in postul de ministru al invatamantului? As merge mai departe sa spun ca nu are ce sa caute in invatamant sub nici o forma, in nicio functie.
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult