Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Să nu vorbească altul în numele meu. Nemulțumirea unui profesor

Sorin Cîmpeanu/ Inquam

Foto: Inquam Photos

Ministrul Educației a declarat azi (18 iulie a.c.) că e nevoie de schimbarea Legii Educației “pentru că profesorii sunt nemulțumiți de programe și de lipsa lor de libertate în crearea de conținuturi adaptate la nevoile clasei și ale copiilor cu care lucrează”.

În calitatea mea de profesor cu 32 de ani vechime la catedră, sunt profund nemulțumit că, în ziua când am revenit în cancelarie, pe piept cu medalia de argint primită în Italia pentru merite profesionale, mi s-a comunicat ordinul actualului ministru să mi se taie sporul de doctorat, pe care-l primeam deja de 21 de ani. Premiat printre străini, eram pedepsit acasă. De atunci îmi dispar, în fiecare zi, 25 de lei din buzunar, prin tăiere salarială cu efect retroactiv.

Domnul ministru poate să facă demagogie cu ceilalți politicieni, dar nu printre profesorii care zilnic lucrează în specialitate. Ei aveau și până acum deplina libertate să creeze “conținuturi adaptate la nevoile clasei”. Dar pe ei îi deranjează că viața se scumpește zilnic, iar salariile lor stagnează, prin blocarea abuzivă a legii de indexare a veniturilor din învățământ. Asta pe lângă salariile profesorilor cu doctorat, care în medie au scăzut cu 12% pe lună, ori salariile personalului din creșă, în prăbușire vertiginoasă. Însă pe tema asta nu se face vorbire în public, e marele schelet din dulap, care deja pute.

Noua lege a Învățământului este o frișcă multicoloră, care împachetează multă vorbărie, pentru a face uitată problema fundamentală a profesorilor: subfinanțarea sistemului, dublată de agresarea și insultarea zilnică a cadrelor didactice, prin comunicate denigratoare ale ministrului de resort, pentru a-i descuraja în protestele și indignarea lor legitimă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Noua lege a Învățământului este o frișcă multicoloră, care împachetează multă vorbărie, pentru a face uitată problema fundamentală a profesorilor: subfinanțarea sistemului, dublată de agresarea și insultarea zilnică a cadrelor didactice, prin comunicate denigratoare ale ministrului de resort, pentru a-i descuraja în protestele și indignarea lor legitimă." - absolut corect!

    "mi s-a comunicat ordinul actualului ministru să mi se taie sporul de doctorat, pe care-l primeam deja de 21 de ani. Premiat printre străini, eram pedepsit acasă." - asta e noua, n-o stiam. Asadar dam unda verde doctoratului PLAGIAT al lui Victor Ponta, dar dam in cei care si l-au obtinut in mod cinstit. De cate alte dovezi mai avem nevoie ca sa concluzionam cu totii ca Sorin Campeanu (refuz sa-i spun "domn") NU are ce sa caute in postul de ministru al invatamantului? As merge mai departe sa spun ca nu are ce sa caute in invatamant sub nici o forma, in nicio functie.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult