Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Să zicem bogdaproste că e doar Șoșoacă...

Diana Sosoaca

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sunt prea multe campanii electorale în care opţiunea politică a fost determinată pe principiul „alegem răul cel mai mic” ori „să salvăm ţara de hoţi”. Poţi mobiliza electoratul speriindu-l cu „noaptea ca hoţii” sau „veţi avea iar guvern de analfabeţi”, dar de câte ori merge ulciorul la apă cu aceleaşi refrene?

Strategii de campanie ştiu că temerile induse populaţiei, crearea unui duşman care sapă la rădăcina societăţii mobilizează cel mai bine electoratul. Acesta a fost succesul campaniei în urma căreia a câştigat Donald Trump chiria pe patru ani la Casa Albă. Viktor Orban o practică cu succes de ceva vreme, reuşind să transforme Ungaria în „cetatea asediată” de emigranţii arabi trimişi în valuri să spulbere credinţa şi vieţile tihnite ale maghiarilor de evreul Soros. Salvatorii noştri au transformat România într-o republică ameninţată de la interior de talibanii pesedişti ai lui Dragnea, Firea sau Dăncilă.

Doar că, să marşezi campanie după campanie aţâţând frica de Ordonanţa 13, Iordache, Năstase, nepotisme şi corupţie, devine din ce în ce mai puţin credibil şi motivant. Cu atât mai puţin când aceleaşi metehne şi aceleaşi priviri goale pot fi văzute şi la actualii ministeriabili ori la oamenii lor de încredere recompensaţi rapid cu scaune directoriale pe la instituțiile din ţară.

Preocupaţi să ne speriem, am uitat să mai schiţăm proiecte. Degeaba vorbim despre „România educată” când, după sinistra Ecaterina Andronescu, urmează o doamnă ministru al Educaţiei care se întrece în a stâlci limba română, când inspectorii şcolari sunt numiţi după bunul plac al mahărilor locali cu conexiuni în guvern, când din primăvară ştiam că toamna va veni cu şcoală online, dar nu am fost în stare să comandăm nişte amărăte de tablete sau să dotăm şcolile cu conexiuni internet. Care este proiectul nostru pentru generaţia care acum învaţă? Care este proiectul nostru pentru Sănătate? Dar pentru Justiţia care am aşteptat un an să fie tratată după malpraxisul „ievaluatorului” Tudorel? Mai putem spera că vom reprezenta ceva în politica internaţională, că vom reuşi să coalizăm alte state în jurul unor idei de colaborare regională?

Nu doar speranţele ne lipsesc de ani buni, ci şi liderii. Preşedintele Băsescu a spart hegemonia baronilor roşii, dar nu a putut vreodată să joace mai mult decât un fundaş care degajează mingile în tribună şi îşi cotonogeşte adversarii. Preşedintele Iohannis a rămas blocat în ameninţarea PSD, cu un discurs fad, care nu a mai ieşit din clişeul seriozităţii germane în contrapoziţie cu mitomania lui Ponta. La PSD se succed lideri care ar putea, cel mult, îndeplini funcţia de şefi de sală, cu limbaj bolovănos şi figuri de ştabi din oraşe miniere. Ludovic Orban şi ceilalţi lideri liberali pot părea orice, mai cu seamă stâlpi de cafenele, dar nu pot inspira seriozitate şi decenţă. Dan Barna se doreşte elitist, dar nu reuşeşte să iasă din schemele cazone ale unui funcţionar.

Nimeni care să trezească din amorţire electoratul, care să vorbească mai multor categorii de votanţi, să stârnească pasiuni, să insufle speranţă, să ne încoloneze în urma sa pentru proiecte care să ne facă să simţim că trăim istoric.

La câţi români au plecat în străinătate pentru a putea trăi, la câţi tineri au crescut cu bunicii, plângând după ziua în care îşi vor vedea părinţii, la ce „valorile” li se livrează încă din şcoală prea multor copii, la ce „vedete” care ni se oferă ca modele, suntem totuși un popor binecuvântat că încă nu am am îmbrăcat „veste galbene” şi ne-am mulţumit cu elucubraţiile doamnei senator Şoşoacă şi cu slujbele Înaltului Teodosie. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din pacate tipul asta de rebut uman nu este unic. Nu o uitati pe nemernica de firea. Va fi si scarba asta senatoare. Cei ce locuiesc la bloc ar trebui, in fiecare zi, sa o pomeneasca. Ne-a adus inapoi in "anii de glorie ceausist"a. Stam in frig datorita prefacutei firea care a aruncat banii pe hachitele popimii. Ei si imbuibatilor nesatui de popi trebue sa le "multumim" azi pentru frigul indurat.. Si au fost si sant multe descreierate si descreierati in parlamentul romaniei. Parca ar fi "puscarie si casa de nebuni" careia sa-i dai foc. Mi-e groaza cati intra acum. Doar 47 de la aur si cati or mai fi. Vor fi si hotii si sabotorii psd. I-a "votat poporul". Vai de mama lui de popor.
    • Like 1
  • Sosoace am mai avut , mai avem si vom mai avea in parlament . Nu asta este problema noastra , asta este doar problema celor care au votat-o si cu care se identifica acest gen de romani . Problema este ca acest gen de romani nu pot sa faca diferenta dintre vorbe frumoase sau chiar si intentii bune si rezultatul final . Ei nu inteleg istoria sau cred ca istoria nu se repeta . Ei da , din pacate se repeta . Ce au realizat bun fascistii , nazistii , comunistii si fundamentalistii religiosi pana la urma ? Au vorbit si urlat tare , iar rezultatulfinal a fost colapsul si este in continuare in tarile conduse de acestia . Sarmanii nostii concetateni fugariti de saracie in occcident sunt si ei de toate felurile , iar unii chiar cred ca niste extremisti pot readuce bunul simt in tara asta . Pentru ca daca ar fi fost bun simt tara asta ar fi aratat alfel . Bunul simt se invata , se educa si doar educatia celor care conduc a fost capabila sa aduca prosperitate pe termen lung in occident . De aceee acesti oameni nu sunt capabili sa aleaga oameni capabili si de bun simt si se iluzioneaza cu oameni care promit (si mint) sau sosoace care urla tare ( chiar daca ceea ce urla este adevarat ) . Asa se explica ca au ales Aur ( gablont ) in loc de oameni educati ( pe bune ) . Romanii se identifica mai bine cu cel cu care seamana sau si-ar dori sa semene , mai putin cu cel care-i este superior inclusiv prin pregatire sau bun simt , iar asta este cheia sigura catre lipsa de performanta a intregii societati romanesti .
    • Like 1
    • @ Claudiu Mircea Radu
      Stimate domnule Claudiu Mircea Radu,chapeau bas,mai rar așa comentariu la obiect!
      Mi-ar place să-mi permiteți să-l distribui pe paginea mea facebook și pe un grup din care fac parte,Opinca Românească.
      • Like 0
    • @ Claudiu Mircea Radu
      "...cel care-i este superior..."
      Fix aroganța asta este cea care subminează alternativa USR. Câtă vreme se cred "superiori" și "Unșii Domnului Corectitudinii Politice", nu vor reuși să convingă...
      • Like 0
  • check icon
    Din pacate analfabetii si conspirationistii au drept de vot si au votat. Au avut cel mai mare scor exact in judetul Suceava - zona cea mai sfidatoare a regulilor, cea mai neobrazata in aceasta pandemie. Tot din pacate multi dintre ei s'au si reprodus deja, isi vor needuca si mai prost copiii, deci inca o generatie pierduta in specificul HAUR.

    La 1:35:15, 1:41:10, 1:47:40, 1:51:10 sunt ilustrate premisele depopularii in curs a Romaniei. Straluceste camaradul George Simion in rolul actorului Ovidiu Iuliu Moldovan.

    https://www.facebook.com/geobartonfoundation.eu/videos/570009890288093

    Poate o punem de un razboi civil fix de Craciun cu HAUR astia
    • Like 0
  • AUR ASTA chiar are ceva bun,si anume ca ne-a aratat cati mai sunt dusi cu pluta in tara asta,dar,singuri nau facut-o:
    1.-"Mai multe despre G.Simion
    Un episod cu George Simion. Momentul "de aur" dintre Ponta, Ghita si Basescu
    de Ramona Ursu, redactor-sef Ziare.com
    2.-"“Dacă nu te-ai fi grăbit să scrii și să iei primul link de pe Google, ai fi aflat că băiatul ăsta, (George) Simion, care e doar un golănete aproximativ, a fost folosit o perioadă în jocurile operative ale SIE (Serviciul de Informații Externe) în Republica Moldova, pe vremea când se făceau mari strategii la București cu privire la această chestiune… de s-a ales praful de ele.
    Cu Plahotniuc, dacă ați auzit de el. De unde (și) voturile pentru AUR (venite) de la frații moldoveni și de unde și interdicția respectivului de a mai călca pe acolo.."

    • Like 4
  • Nu impartasesc pesimismul din finalul articolului (traind cu speranta ca elementele nocive se extirpa de la sine), dar sunt de acord ca lehamitea si dezamagirea generala, pe un fond de oboseala psihica determinata de pandemie, au adus pe culmi nebanuite ( inclusiv de protagonisti) acest conglomerat haotic si zgomotos, numit aur. Mare tristete...
    • Like 2
  • Eterna vorba romaneasca: "Doamne fereste de mai rau!" De altceva nu am fost in stare niciodata de-a lungul istoriei. Ne-au calcat toti, ne-a condus toata lifta venetica, toti care au cumparat tronul de la marile puteri tutelare. Asa suntem si asa vom fi. Vom tolera pe cei ce ne vor minti frumos despre orice.
    • Like 4
    • @ Mircea Zugravu
      Articol cu subiect inteligent si de mare actualitate, Aseara la Haznaua 3 ,acesta impostoare ,,intentionat a fost invitata de ,,gadele , sa se mai faca inca o data de minune , in fata unei natiuni ,Se contrazicea si-i ,,,taia microfonul , unui Domn parlamentar de ala UDMR,., exact ,ca lelea Floarea de la Floraria din Piata din Ferentari ,, Nu cred ca are ,studii superioare , acesta impostoare ,care nu are notiuni elementare de bun simt, sau cei 7 ani de acasa , Este de un caracter josnic,, de mahala ,, Pana si taranul ,fara scoala , are bunul simt ,sa faca un dialog civilizat, DACA ASA CEVA ,NE ,REPREZINTA IN PARLAMENTUL ROMANIEII , ?? NE MERITAM, SOARTA, , UNDE ESTI TU TEPES DOAMNE ?
      • Like 5
  • Dorin check icon
    Tare mi-e teamă că peste 4 ani mahalagioaca de Șoșoacă să nu aibă mai multe clone în parlament.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult