Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Salariul minim brut ar putea crește la 3.000 de lei, din ianuarie anul viitor

Plata salariu

Foto: Getty Images​​

Salariul minim brut ar putea ajunge la 3.000 de lei, de la 2.550 de lei în prezent, începând din ianuarie 2023, au declarat joi surse guvernamentale, citate de Hotnews.ro. Totodată, angajatorii vor putea opera o majorare cu 200 de lei, fără plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale aferente acestei sume.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, și ministrul Muncii, Marius Budăi, au anunțat la sfârșitul lunii august că PSD propune ca salariul minim brut să fie majorat, de anul viitor, la 3.000 lei. 

Parlamentul European a aprobat miercuri directiva privind salariul minim european, care prevede că statele membre care au salariu minim pe economie, inclusiv România, să „garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent, ținând seama de costul vieții și de nivelul general al salariilor”, scrie sursa citată.

Directiva europeană urmează să fie adoptată și de Consiliul UE, după care va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE, iar statele membre vor avea la dispoziție maximum doi ani pentru transpunerea în legislațiile naționale. 

„Pentru evaluarea caracterului adecvat al salariilor lor minime legale existente, statele membre pot să utilizeze ca referință un coș de bunuri și servicii la prețuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut”, se arată într-un comunicat al Parlamentului de la Strasbourg, transmis StartupCafe.

Aproximativ 1,5 milioane de români sunt plătiți cu salariul minim brut pe economie, iar creșterea preconizată de la 1 ianuarie anul viitor ar fi cea mai mare din ultimii șapte ani, potrivit datelor centralizate de ZF.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ar putea fi foarte bine să fie mult mai mare prin scăderea taxelor pe muncă fiindcă sunt mari și nu au făcut absolut nimic de 32 ani...ah,pardon au furat! ...
  • Like 0
  • @ Constantinoaia Sorin
   atat timp cat proportia dintre salariati si pensionari este cea actuala, nu se pot reduce contributiile sociale
   • Like 0
 • Toate bune, dar cu cât va creste si inflatia ? La noi veniturile ramân întotdeauna cu un pas, sau mai multi, în urma preturilor.
  • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult
sound-bars icon