Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Salariul minim brut ar putea crește la 3.000 de lei, din ianuarie anul viitor

Plata salariu

Foto: Getty Images​​

Salariul minim brut ar putea ajunge la 3.000 de lei, de la 2.550 de lei în prezent, începând din ianuarie 2023, au declarat joi surse guvernamentale, citate de Hotnews.ro. Totodată, angajatorii vor putea opera o majorare cu 200 de lei, fără plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale aferente acestei sume.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, și ministrul Muncii, Marius Budăi, au anunțat la sfârșitul lunii august că PSD propune ca salariul minim brut să fie majorat, de anul viitor, la 3.000 lei. 

Parlamentul European a aprobat miercuri directiva privind salariul minim european, care prevede că statele membre care au salariu minim pe economie, inclusiv România, să „garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent, ținând seama de costul vieții și de nivelul general al salariilor”, scrie sursa citată.

Directiva europeană urmează să fie adoptată și de Consiliul UE, după care va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE, iar statele membre vor avea la dispoziție maximum doi ani pentru transpunerea în legislațiile naționale. 

„Pentru evaluarea caracterului adecvat al salariilor lor minime legale existente, statele membre pot să utilizeze ca referință un coș de bunuri și servicii la prețuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut”, se arată într-un comunicat al Parlamentului de la Strasbourg, transmis StartupCafe.

Aproximativ 1,5 milioane de români sunt plătiți cu salariul minim brut pe economie, iar creșterea preconizată de la 1 ianuarie anul viitor ar fi cea mai mare din ultimii șapte ani, potrivit datelor centralizate de ZF.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ar putea fi foarte bine să fie mult mai mare prin scăderea taxelor pe muncă fiindcă sunt mari și nu au făcut absolut nimic de 32 ani...ah,pardon au furat! ...
    • Like 0
    • @ Constantinoaia Sorin
      atat timp cat proportia dintre salariati si pensionari este cea actuala, nu se pot reduce contributiile sociale
      • Like 0
  • Toate bune, dar cu cât va creste si inflatia ? La noi veniturile ramân întotdeauna cu un pas, sau mai multi, în urma preturilor.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon