Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Salariul minim brut ar putea crește la 3.000 de lei, din ianuarie anul viitor

Plata salariu

Foto: Getty Images​​

Salariul minim brut ar putea ajunge la 3.000 de lei, de la 2.550 de lei în prezent, începând din ianuarie 2023, au declarat joi surse guvernamentale, citate de Hotnews.ro. Totodată, angajatorii vor putea opera o majorare cu 200 de lei, fără plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale aferente acestei sume.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, și ministrul Muncii, Marius Budăi, au anunțat la sfârșitul lunii august că PSD propune ca salariul minim brut să fie majorat, de anul viitor, la 3.000 lei. 

Parlamentul European a aprobat miercuri directiva privind salariul minim european, care prevede că statele membre care au salariu minim pe economie, inclusiv România, să „garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent, ținând seama de costul vieții și de nivelul general al salariilor”, scrie sursa citată.

Directiva europeană urmează să fie adoptată și de Consiliul UE, după care va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE, iar statele membre vor avea la dispoziție maximum doi ani pentru transpunerea în legislațiile naționale. 

„Pentru evaluarea caracterului adecvat al salariilor lor minime legale existente, statele membre pot să utilizeze ca referință un coș de bunuri și servicii la prețuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut”, se arată într-un comunicat al Parlamentului de la Strasbourg, transmis StartupCafe.

Aproximativ 1,5 milioane de români sunt plătiți cu salariul minim brut pe economie, iar creșterea preconizată de la 1 ianuarie anul viitor ar fi cea mai mare din ultimii șapte ani, potrivit datelor centralizate de ZF.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ar putea fi foarte bine să fie mult mai mare prin scăderea taxelor pe muncă fiindcă sunt mari și nu au făcut absolut nimic de 32 ani...ah,pardon au furat! ...
    • Like 0
    • @ Constantinoaia Sorin
      atat timp cat proportia dintre salariati si pensionari este cea actuala, nu se pot reduce contributiile sociale
      • Like 0
  • Toate bune, dar cu cât va creste si inflatia ? La noi veniturile ramân întotdeauna cu un pas, sau mai multi, în urma preturilor.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon