Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Școala online - ore cu camera video închisă, copii care se joacă Fortnite, profesori care mențin cu greu disciplina: calea către un electorat tembel și manipulabil

Copil școală online

Foto: Getty Images

Școala online a fost opțiunea salvatoare pe principiul ca decât deloc e bine și atât. Startul în educația online s-a făcut după posibilități, după gradul de adaptabilitate a profesorilor imigranți digitali la noua realitate, după dorința lor de a continua să educe și alți factori. Unii elevi s-au bucurat! Să stea în fața calculatorului/tabletei adică acolo unde părinții le dădeau voie limitat era ca și cum școala a venit pe terenul lor de joacă. Și o bună bucată de vreme chiar ei erau cei care îndrumau profesorii cum să butoneze aplicațiile. Entuziasmul, elementul de noutate s-a topit când toți au înțeles că școala online nu e o măsură temporară, are tendința să devină un canal de educare de lungă durată.

Ca într-un mariaj forțat toată lumea a primit ceva, dar nimeni nu e cu adevărat satisfăcut. Despre impactul școlii online vorbesc profesorii pe la colțuri, căci ei își cunosc elevii, îi simt. Mai vorbesc psihologii pe ici pe colo. Și strigă părinții – dar câți sunt auziți? Probabil că va veni o vreme când se vor face și studii bine argumentate – până una alta iată câteva observații personale. Le fac în baza implicării mele în programe de educație în public speaking cu copii din întreaga țară – atât din sistemul de învățământ public, cât și din cel privat, dar din postura de părinte a trei elevi de școala primară și gimnazială. 

1. Educația timpurie a fost lovită crunt. Părinții au evitat înscrierea copiilor în grădinițe – unele și așa aglomerate. Copii de 2-3 ani stau acasă și interacționează cu copiii de vârsta lor sporadic. Impactul în dezvoltare și mai ales în dezvoltarea limbajului și a interacțiunilor sociale va fi probabil aproape de amploarea copiilor mici ținuți în izolare în orfelinatele românești din anii ’90 cu deosebirea că ei, copilașii de azi, au părinți, dar de când cu lucrul de acasă – acești părinți muncesc și mai mult, petrec uneori în fața ecranelor mult mai timp decât în dialog cu proprii copii.

2. Comunicarea de tip WhatsApp. Comunicarea elevilor de școală primară devine laconică – de tip WhatsApp. Pentru că acesta este modul preferat în care ei comunică între ei, modul în care profesorii comunică cu ei între ore și uneori modul în care noi părinții comunicăm cu ei. Cât de greu le este să dezvolte un subiect, să-și structureze mesajul, să exprime emoții în cuvinte și nu cu ajutorul emoticoanelor. De altfel într-un mic sondaj efectuat cu elevii școlii noastre marea lor majoritate preferă să comunice pe WhatsApp sau mai nou pe Discord (tărâmul elevilor în care părinții nu și-au băgat încă nasul).

Dar marile examene școlare pe sistem românesc cer exprimare coerentă, detaliată în limba română și handicapul ce se construiește sub ochii noștri îi va lovi pe acești copii în momentele decisive ale vieții lor școlare.

3. Problemele emoționale și mentale. Adolescenții și tinerii studenți au fost probabil cei mai afectați emoțional de imposibilitatea de a-și face noi prieteni, de a interacționa fizic cu amicii lor, de a practica sport, de a face școala așa cum și-o imaginau când trăgeau tare pentru examenele de admitere la facultate. E ca și cum încerci să stingi un vulcan cu foc. Toată această presiune se reflectă în adolescenți însingurați ce au găsit o refulare în jocurile video sau se exprimă abundent pe canalele social media din dorința de a atrage atenția sau suferă în tăcere neștiuți de nimeni, somatizând apoi în felul lor.

Aveți idee cât timp își petrece un copil din România azi în jocuri video? (nu întreb câți adulți mai nou, asta e o altă discuție interesantă). Ei nu doar se joacă acolo, acolo se iluzionează că au prieteni și dialoghează cu oameni din lumea întreagă. Probabil că cei de la Fortnite ne pot da o statistică relevantă. Atunci când îmi întreb clasele de elevi din toată țara care e pasiunea lor, dacă în alți ani era sportul, cititul, dansul etc. azi sunt jocurile video – ele tronează indubitabil în topul pasiunilor. Și stiți de ce? Pentru că părinții capitulează ușor, ușor. Dacă înainte erau fermi cu timpul petrecut online al copiilor lor acum școala este online – ce să mai cuantifici? Au picat multe reguli sănătoase, pentru că mami e acum într-o conferință sau tati – lucrând de acasă – are nevoie de liniște ca să se concentreze pe un subiect important de la serviciu. Qustodio – aplicația de monitorizare a timpului petrecut pe internet de propriul copil a devenit pentru mulți părinți – inutilă. Nu numai problemele mentale și emoționale ale tinerilor noștri ne vor lovi în viitorul apropiat, dar și cele de sănătate – copii aduși de spate, copii cu probleme de vedere, copii obezi… Nu mai menționez de un alt tip de problemă stimulată de școala online – securitatea cibernetică, vulnerabilitatea copiilor în fața a tot felul de prădători prin supraexpunerea lor în online.

Niciun părinte nu a fost pus în postura să gestioneze în epoca noastră un astfel de tip de cenzură socială. Fiecare se descurcă cum poate. Mulți au însă nevoie de ajutor. Tot timpul mi-am spus că medicii sunt acum în linia întâi, însă va veni rândul psihologilor să vină în linia întâi și să oblojească sănătatea mentală a tinerilor noștri, dar și a părinților lor.

4. Școala online – scade apetența pentru învățare, curiozitatea elevului nu mai este stimulată. Pentru mulți elevi de școală primară școala online a fost așa ca o joacă, pentru că în mintea lor, tableta, calculatorul (canalul prin care vine acum ”educația”) era instrumentul cu care ei se jucau pe diverse aplicații/jocuri. Nivelul lor de atenție fără privirea atentă a profesorului scade dramatic. Întrebați-vă profesorii/învățătorii – câți dintre elevi se joacă jocuri video în timpul orelor? De plictiseală sau pentru că le e la îndemână, pentru că nu pot rezista tentației sau pentru că nu e niciun adult care să le spună că nu e ok… Un creier nestimulat se îndobitocește. Un tânăr care își pierde curiozitatea devine un adult limitat.

Orele de clasă desfășurate cu camera video închisă, ore în care profesorii mențin cu greu o disciplină sau orele în care profesorii pur și simplu au renunțat să mai încerce, deși s-au străduit o vreme, vor crea ceea ce-și dorește orice clasă politică – un electorat tembel și manipulabil. În niciun caz nu vor reconstrui România. Pe mulți părinți îi așteaptă o vacanță de primăvară prelungită – o lună de zile în care sute de mii de creiere vor fi puse pe pauză și se vor alimenta cu inutilități. Cuantifică asta dacă poți!

Articol preluat de pe amaliasterescu.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "marile examene școlare pe sistem românesc cer exprimare coerentă, detaliată în limba romana" Cer pe naiba...uite.i în viata de zi cu zi pe absolvenții de studii superioare cu 2-3 facultăți la baza, plus vreo 2 "mastere", cum se exprima în scris în lb. maternă ; "i-mi place" și " a-ți plecat" e fenomen de masă...și fără scoala "online" Să fim serioși, sistemul de învățământ scoate pe bandă agramați și semianalfabeti în orice condiții
  • Like 0
  • @ Mircea Florian
   Va rog sa nu generalizati, eu am absolvit facultatea in 2020 si sunt capabila sa scriu coerent si corect gramatical o fraza, la fel si colegii mei. Si nu, nu am absolvit litere pentru a fi o "exceptie". Nu cred ca noi suntem generatia care nu stie sa se exprime corect gramatical. In plus, acest lucru l-am observat ori la generatiile mai tinere (care oricum mai au multe de invatat), ori la cele mai inaintate in varsta. Si pot confirma ca motivatia este greu de gasit in aceste conditii de scoala online, insa, sincera sa fiu, cand profesorii predau cu drag si de drag, acest lucru se reflecta imediat si in performantele elevilor/ studentilor, chiar si in scoala online!
   • Like 0
  • @ Elena Silvia
   Elena Silvia, fara a generaliza, dar adevarul trist este si mai trist. Nu am niciun motiv sa nu cred ceea ce scrie Otniel Veres. Nu cred ca a scris ca sa arate cat de "dăjtept" este. Citeste si, poate, o sa zici ca mine ca tu esti o fericita exceptie. Ma lovesc aproape zilnic de marea majoritate care nu e ca tine.

   https://republica.ro/am-fost-profesor-un-semestru-si-mi-a-ajuns?utm_source=newsletter&utm_medium=li4623_mi207626&utm_content=articol&utm_campaign=Am+fost+profesor+un+semestru+si+mi-a+ajuns&utm_term=li4623_mi207626_s46859
   • Like 0
  • @ Elena Silvia
   Marian check icon
   da.. subscriu si eu si v-a rog sa nu generalizati, chiar daca a-ti dorii sa ne faceti pe toti prosti. Si eu am terminat 2 facultati (cei drept la fara frecventa) si consider ca stapanesc bine scrisul in limba materna pe care lam studiat in scoala.
   Problema majora este că copii din ziua de azi nu m-ai vor sa scrie in cuvinte intregi... ci incearca sa scrie abreviat - asta denota lipsa lor de rabdare si faptul ca sa ajuns la un nivel deplorabil de educatie scolara.
   Eu m-a bucur ca nu apartina acestei generati de dobitoci si anagramati si ca a-m reusit sa invat carte asa cum trebuia pe vremea "comunistilor". (e vorba de un pamflet aici... sper ca ati observat:)).
   • Like 0
 • Școala on line a scos la iveală sau a accentuat toate fenomenele descrise mai sus, dar dintre toate, gravă mi se pare incapacitatea generalizată a elevilor de gimnaziu și liceu de a lucra independent și de a folosi manualul. Dacă profesorul nu este de față ca să le dicteze ce să învețe pe dinafară și dacă părintele/bunicul nu este acolo ca să-i asculte ce au învățat pe dinafară, sau dacă părintele nu-și pune pielea în saramură ca să plătească preparatori la toate materiile majoritatea copiilor noștri se simt pierduți. Ce generații creștem dacă elevi premianți de la licee de elită fac pregătire pentru bac până și la istorie și geografie?Unde sunt generațiile părinților noștri care, ca să-și scutească părinții de taxele școlare, învățau singuri cu manualul ca să poată absolvi doi ani într-unul singur?
  • Like 1
  • @ Stroe Adriana
   maripos check icon
   Au ajuns asa tocmai pentru ca profesorii doar le dicteaza si le pretind sa memoreze.
   • Like 0
 • Razvan G check icon
  Pe fond, comentariul este corect. Totusi, invatamantul online s-a extins ca o necesitate/optiune, pe fondul pandemiei si nu a inlocuit natural si total pe cel normal. Dezbaterea nu are un castigator net. Care sunt optiunile: lasam scolile deschise si sufocam sistemul sanitar (care este si asa praf) sau continuam temporar in online pana trece pericolul? Greu de ales.
  Pe de alta parte, calitatea invatamanului online este alterata masiv de comportamantul si atitudinea participantilor, deopotriva. Cu ceva mai multa vointa, atat profesorii, cat si elevii, ar putea duce lucrurile la un nivel acceptabil.
  Nu degeaba se spune ca "schimbarea incepe de la fiecare dintre noi".
  Putem? Vrem?
  • Like 1
 • Articol care descrie adevarul trist....
  • Like 0


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult