Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Scutirea de la plata majorată a contribuțiilor sociale pentru angajatorii care au salariați plătiți cu mai puțin de 1.450 de lei pe lună și care lucrează și la alte firme

companie--

(Foto Guliver/Getty Images)

Începând cu veniturile aferente lunii august, angajatorii sunt obligați să achite contribuții majorate de asigurări sociale (CAS) și asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru salariații remunerați lunar cu sume mai mici decât nivelul salariului minim brut de 1.450 lei, indiferent de norma de lucru. 

Totuși, există și câteva excepții, iar una dintre acestea face referire la angajații cu mai multe contracte de muncă, al căror venit brut total este de cel puțin 1.450 de lei. Pentru a scăpa de plata majorată a contribuțiilor pentru acești salariați, angajatorii trebuie să urmeze o anumită procedură, publicată recent în Monitorul Oficial și explicată în cele ce urmează.

Prin intermediul Ordonanței Guvernului nr. 4/2017, ce a apărut în Monitorul Oficial la finalul lunii iulie, s-a stabilit că angajatorii să plătească, începând cu veniturile aferente lunii august, contribuții la pensii și sănătate la nivelul salariului minim brut pentru toți salariații care câștigă lunar mai puțin de 1.450 de lei brut.

Totuși, actul normativ reglementează și câteva situații în care angajatorii sunt scutiți de la plata contribuțiilor majorate. Concret, prevederile nu se aplică atunci când salariații se află în una dintre următoarele situații:

* sunt elevi sau studenți, cu vârstă de până la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare;

* sunt ucenici în vârstă de până la 18 ani;

* sunt persoane cu dizabilități cărora prin lege li se recunoaște posibilitatea de a lucra sub opt ore pe zi;

* sunt pensionari pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii, cu excepția pensionarilor pentru limită de vârstă care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum și a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii cu orice altă pensie stabilită într-un sistem de pensii neintegrat sistemului public de pensii;

* realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în bază a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată a acestora este cel puțin egală cu salariul minim brut pe țară.

În ceea ce privește procedura efectivă pentru aplicarea scutirii de contribuții majorate pentru salariații care realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în bază a două sau mai multe contracte de muncă, iar baza lunară de calcul este cel puțin egală cu 1.450 lei, aceasta a fost stabilită recent prin intermediul Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 2.343/2017, publicat la începutul acestei luni.

Concret, salariații part time care lucrează la mai multe firme trebuie să depună lunar declarații pe propria răspundere din care să reiasă un câștig lunar brut de minimum 1.450 de lei (nivelul actual al salariului minim brut).

Declarațiile pe propria răspundere trebuie depuse lunar până la data de 5 a lunii următoare celei pentru care acestea sunt necesare. Pentru veniturile aferente lunii septembrie, salariații vor depune declarațiile până cel târziu pe 5 octombrie.

Potrivit ordinului de ministru, angajatorul are obligația să îi elibereze salariatului, la cererea acestuia, o adeverință din care să rezulte venitul brut. În cazul în care angajatul nu depune la timp declarația pe propria răspundere, angajatorii au obligația de a plăti contribuțiile la nivelul salariului minim.

Așadar, declarațiile pe propria răspundere depuse lunar de către angajați reprezintă pentru angajatori documente justificative folosite de aceștia pentru a scăpa de plata contribuțiilor majorate la pensii și sănătate. Documentele trebuie înregistrate și păstrate de fiecare firmă.

În concluzie, plata contribuțiilor sociale majorate nu se aplică în cazul salariatului cu mai multe contracte de muncă, cu condiția ca aceste contracte, chiar dacă sunt toate cu normă parțială, să însumeze lunar cel puțin echivalentul salariului minim brut. Dacă însă nu se atinge nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, de 1.450 de lei, atunci angajatorul va datora contribuții majorate pentru CAS și CASS. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult