Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Scutirea de la plata majorată a contribuțiilor sociale pentru angajatorii care au salariați plătiți cu mai puțin de 1.450 de lei pe lună și care lucrează și la alte firme

companie--

(Foto Guliver/Getty Images)

Începând cu veniturile aferente lunii august, angajatorii sunt obligați să achite contribuții majorate de asigurări sociale (CAS) și asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru salariații remunerați lunar cu sume mai mici decât nivelul salariului minim brut de 1.450 lei, indiferent de norma de lucru. 

Totuși, există și câteva excepții, iar una dintre acestea face referire la angajații cu mai multe contracte de muncă, al căror venit brut total este de cel puțin 1.450 de lei. Pentru a scăpa de plata majorată a contribuțiilor pentru acești salariați, angajatorii trebuie să urmeze o anumită procedură, publicată recent în Monitorul Oficial și explicată în cele ce urmează.

Prin intermediul Ordonanței Guvernului nr. 4/2017, ce a apărut în Monitorul Oficial la finalul lunii iulie, s-a stabilit că angajatorii să plătească, începând cu veniturile aferente lunii august, contribuții la pensii și sănătate la nivelul salariului minim brut pentru toți salariații care câștigă lunar mai puțin de 1.450 de lei brut.

Totuși, actul normativ reglementează și câteva situații în care angajatorii sunt scutiți de la plata contribuțiilor majorate. Concret, prevederile nu se aplică atunci când salariații se află în una dintre următoarele situații:

* sunt elevi sau studenți, cu vârstă de până la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare;

* sunt ucenici în vârstă de până la 18 ani;

* sunt persoane cu dizabilități cărora prin lege li se recunoaște posibilitatea de a lucra sub opt ore pe zi;

* sunt pensionari pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii, cu excepția pensionarilor pentru limită de vârstă care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum și a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii cu orice altă pensie stabilită într-un sistem de pensii neintegrat sistemului public de pensii;

* realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în bază a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată a acestora este cel puțin egală cu salariul minim brut pe țară.

În ceea ce privește procedura efectivă pentru aplicarea scutirii de contribuții majorate pentru salariații care realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în bază a două sau mai multe contracte de muncă, iar baza lunară de calcul este cel puțin egală cu 1.450 lei, aceasta a fost stabilită recent prin intermediul Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 2.343/2017, publicat la începutul acestei luni.

Concret, salariații part time care lucrează la mai multe firme trebuie să depună lunar declarații pe propria răspundere din care să reiasă un câștig lunar brut de minimum 1.450 de lei (nivelul actual al salariului minim brut).

Declarațiile pe propria răspundere trebuie depuse lunar până la data de 5 a lunii următoare celei pentru care acestea sunt necesare. Pentru veniturile aferente lunii septembrie, salariații vor depune declarațiile până cel târziu pe 5 octombrie.

Potrivit ordinului de ministru, angajatorul are obligația să îi elibereze salariatului, la cererea acestuia, o adeverință din care să rezulte venitul brut. În cazul în care angajatul nu depune la timp declarația pe propria răspundere, angajatorii au obligația de a plăti contribuțiile la nivelul salariului minim.

Așadar, declarațiile pe propria răspundere depuse lunar de către angajați reprezintă pentru angajatori documente justificative folosite de aceștia pentru a scăpa de plata contribuțiilor majorate la pensii și sănătate. Documentele trebuie înregistrate și păstrate de fiecare firmă.

În concluzie, plata contribuțiilor sociale majorate nu se aplică în cazul salariatului cu mai multe contracte de muncă, cu condiția ca aceste contracte, chiar dacă sunt toate cu normă parțială, să însumeze lunar cel puțin echivalentul salariului minim brut. Dacă însă nu se atinge nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, de 1.450 de lei, atunci angajatorul va datora contribuții majorate pentru CAS și CASS. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult