Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Se apropie întâlnirea de vârf Donald Trump - Vladimir Putin

Foto: Guliver Getty Images

Zvonuri circulaseră mai demult, dar miercuri 27 iunie 2018 a venit anunțul oficial: președintele Trump se va întâlni cu Vladimir Putin în luna iulie a acestui an, cu ocazia călătoriei pe care o va face în Europa.

Definitivarea proiectului s-a făcut la Moscova, unde Vladimir Putin l-a primit pe John Bolton, consilierul pentru securitate națională al președintelui american.

Trump și Putin

Se pare că ne vom întâlni cândva, nu într-un viitor prea îndepărtat, a spus Donald Trump, răspunzând ziariștilor. Și, așa cum am spus din prima zi, este un lucru foarte bun să ne înțelegem cu Rusia și cu China. E bine pentru întreaga lume, e bine pentru noi, e bine pentru toți, a elaborat președintele american. La întrebarea despre ce se va discuta la întâlnirea celor doi președinți, Trump a spus că pe agendă vor fi și Ucraina și Siria.

La rândul lui, John Bolton a transmis presei următoarele: o întâlnire directă între cei doi poate aduce beneficii întregii lumi. Amândoi președinții cred că pot găsi soluții constructive.

Până acum, pentru călătoria europeană a președintelui Trump erau înscrise două evenimente majore: participarea la mitingul NATO de la Bruxelles (11-12 iulie 2018) și vizitarea Marii Britanii (o vizită de durata unei zile, programată pe 13 iulie, care va fi doar o "vizită de lucru", nu una de stat cu întregul protocol ceremonial). Acum a fost adăugat un al treilea moment, care se pare că le va eclipsa pe primele două.

Mitingul de vârf Putin-Trump nu ar fi primul lor contact direct. Ei s-a întâlnit la întrunirea G-20 din Hamburg în 2017 și încăodată în același an în Vietnam.

Dar de atunci s-au adunat un număr de probleme majore și relația ruso-americană a atins un nivel foarte jos, mai ales după introducerea sancțiunilor economice aplicate Rusiei pentru invadarea Ucrainei și de la declanșarea anchetelor despre amestecul rusesc în alegerile prezidențiale americane. Unii analiști au definit noua situație ca un "al doilea război rece".

Relația Statelor Unite cu Rusia are o istorie lungă, de mai bine de 200 de ani. Cele două țări și-au trimis reciproc reprezentanți încă din anul 1780, darprimele misiuni diplomatice au fost stabilite în 1809.

În istoria diplomației ruso-americane, un rol special l-a jucat românul George Pomutz (Gheorghe Pomuț - 1816-1882), născut la Săcele (lângă Brașov) și stabilit ulterior cu familia la Giula (Gyula) din Ungaria. El a urmat cursurile Academiei Militare din Viena și ale școlii de ofițeri Saint Etienne din Franța, după care a devenit ofițer în armata austro-ungară. Pomutz a participat activ la revoluția din 1848, după înfrângerea căreia s-a refugiat în Statele Unite, unde a primit azil politic aprobat de președintele Zachary Taylor.

La începutul războiului civil (1861) Pomutz s-a înscris voluntar în armata nordistă, unde a fost primit ca locotenent. Pentru multiple fapte de bravură, românul a fost medaliat și avansat și el a terminat războiul cu gradul de general de brigadă. Remarcat de generalul Ulysses Grant din timpul campaniei, Pomutz a fost numit consul al Statelor Unite în Rusia când Grant a devenit președinte (1865). În această calitate, Pomutz a jucat un rol esențial în achiziționarea de către a Statele Unite a Alaskăi (1867).

Primul președinte american care a avut întâlniri oficiale cu liderul sovietic Iosif Stalin a fost Franklin Delano Roosevelt (Teheran 1943 și Ialta 1945).

Toți președinții care au urmat după Roosevelt au avut cel puțin o întâlnire de vârf cu liderii sovietici (1945-1990) sau ruși (1990-2017).

Harry Truman s-a întâlnit cu Stalin la Potsdam în 1945, iar Dwight Eisenhower a avut trei întâlniri cu Nichita Hrușciov (Geneva 1955, Washington D.C. 1959 și Paris 1960).

La Paris, în 1961 a avut loc întâlnirea de vârf Hrușciov-Kennedy.

Leonid Brejnev s-a întâlnit de trei ori cu Richard Nixon (Moscova 1972 și 1974 și Washington D.C. 1973), de două ori cu Gerald Ford (Vladivostok 1974 și Helsinki 1975) și odată cu Jimmy Carter (Viena 1979).

Între Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov au avut loc cinci mitinguri (Geneva 1985, Reykjavik 1986, Washington D.C. 1987, Moscova 1988 și New York 1988).

Gorbaciov și George Herbert Bush au avut istoricul miting din Malta (Valetta 1989), urmat de alte șase întâlniri (Washington D.C. 1990, Helsinki 1990, Paris 1990, Londra 1991, Mocova 1991 și Madrid 1991).

Boris Yeltsin a vizitat USA în anul 1992, când s-a întâlnit cu George W.H. Bush, apoi a avut contacte cu Bill Clinton la Ialta în 1993 și la Washington D.C. în 1994.

Între Bill Clinton și Vladimir Putin au fost două întâlniri: în Rusia și la Okinawa, ambele în anul 2000.

George W. Bush s-a întâlnit de trei ori cu Putin: la Sankt Petersburg în 2002, la Bratislava în 2005 și la București în 2008.

Curând după alegerea sa ca președinte, Barack Obama a delegat-o pe secretara de stat Hillary Clinton să promoveze o "resetare" a relației ruso-americane, după care s-a întâlnit direct cu președintele Putin de trei ori: la Praga în 2010, la Sankt Petersburg în 2013 și în Turcia în 2015.

Multiple probleme au fost discutate și negociate la aceste summitturi, dar la fiecare din ele un subiect de primă importanță nu a lipsit: controlul armelor de distrugere în masă.

Cele două contacte Trump-Putin (Hamburg 2017 și Vietnam 2017) nu au fost întâlniri de vârf, ci scurte mitinguri legate de participarea la evenimente internaționale (G-20, APEC).

Mitingul care se pregătește acum va fi unul la vârf și va fi structurat astfel ca cei doi șefi de stat să aibă timp suficient pentru a aborda nultele teme care se cer lămurite.

Cu doar câteva zile în urmă, vorbind despre circumstanțele în care va avea loc întâlnirea Trump-Putin, secretarul de stat (ministrul de externe) Mike Pompeo a precizat: să spui că există un singur subiect care este responsabil pentru lipsa unei relații cordiale între cele două țări este o eroare. Sunt împreună situația războiului din Siria, problema ucrainiană, acțiunile rușilor...sunt sigur că există mai multe subiecte pe care președintele Trump și președintele Putin le vor discuta și fiecare din ele este important pentru a pune relația înapoi, la un nivel care include un set de înțelegeri.

John Bolton a spus că el crede că cel mai important lucru care poate fi așteptat de la viitorul miting este găsirea unor căi de îmbunătățire a relațiilor Rusia-USA, cu identificarea acelor probleme în care putem cădea de acord și prin care putem face un progres împreună.

Și - a mai adăugat consilierul - în anticiparea campionatului de futbol care va fi organizat în anul 2026 în America de Nord, aș vrea să aud ce are de spus Putin despre cum a reușit o organizare atât de bună a celui actual.

(Text publicat pe www.republica.ro și www.marginaliaetc.ro)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult