Sari la continut
Republica
Prevenție

Se schimbă radical modul de eliberare a antibioticelor în România. „Avem foarte mulți oameni care ajung în spital și pierd lupta cu boala, pentru că nu mai avem cu ce să tratăm boala produsă de bacterii” - medicul Gindrovel Dumitra

Gindrovel Dumitra

Foto: Inquam Photos / George Călin

Auto-medicația și administrarea de antibiotice la sfatul unor persoane neautorizate sunt situații des întâlnite în România. Peste 60% din populaţia ţării apelează la automedicaţie pentru afecţiuni minore sau stări de disconfort. Atunci când sunt răciţi, acuză dureri de cap, dureri articulare sau musculare, au gripă, suferă de balonare, arsuri gastrice sau dureri de stomac, românii preferă să se trateze singuri. Și de multe ori o fac cu antibiotice. Așa că Ministerul Sănătății a decis noi reguli privind eliberarea antibioticelor. Astfel, vei avea posibilitatea să iei din farmacie doar doza de urgență, mai exact tratamentul pentru 48 de ore. Însă va trebui să completezi o declarație pe proprie răspundere că nu ai ridicat din altă farmacie același antibiotic, în cursul aceluiași tratament.

Dacă vrei antibiotic pentru mai mult de două zile, e nevoie să mergi la medic ca să fie clarificată problema și să-ți prescrie o rețetă. Iar de acum este obligatoriu ca rețete pentru antibiotice să fie clare și complete, iar pe ele să fie trecute CNP-ul pacientului, diagnosticul exact, doza de tratament, numărul rețetei și seria. În plus, farmaciștii vor stoca în sistem toate aceste informații. 

Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, spune într-un interviu pentru Republica că „asistăm la o creștere a rezistenței la antibiotice, fapt care determină la un moment dat ca antibioticele pe care să le folosim împotriva unor infecții puternice să nu mai fie eficiente”.

Ce trebuie să știe oamenii despre noile reglementări privind antibioticele

„Acest ordin de ministru a apărut ca o măsură pentru a limita consumul de antibiotice, pentru ca aceste antibiotice să rămână în continuare o armă de temut împotriva infecțiilor produse de bacterii. Oamenii trebuie să știe că antibioticul se poate prescrie doar de către medic. În situații excepționale, atunci când nu au acces la o consultație, pot merge la o farmacie unde pot prezenta simptomele unei infecții, iar dacă farmacistul consideră necesar, atunci se poate elibera pentru maxim 48 de ore o rețetă pe baza unei declarații pe proprie răspundere. Iar această eliberare de antibiotic din farmacie, pe bază de proprie răspundere, nu înlătură în nicun fel obligativitatea prezentării la medic pentru continuarea prescripției, deoarece un medicament pentru doar 48 de ore nu ajută cu nimic”, spune medicul Gindrovel Dumitra. 

Acesta mai atrage atenția că antibioticele pe care noi le folosim în acest moment, din păcate, sunt folosite în exces. 

„România se află pe locul doi în Europa, după Grecia, la consumul excesiv de antibiotic și, implicit, la rezistența la antibiotice. Avem foarte mulți oameni care ajung în spital și care pierd lupta cu bacteriile și mai ales cu boala, nu pentru că bacteriile există, ci pentru că nu mai avem cu ce să tratăm boala produsă de bacteriile respective. Iar dacă vom reuși, într-un fel sau altul, ca împreună să limităm această rezistență la antibiotice, atunci se poate spune că am câștigat lupta. Dacă nu, o vom pierde. Și o vom pierde definitiv”, crede medicul Gindrovel Dumitra.

El mai crede că măsura propusă de Ministerul Sănătății e compusă din elemente care ajută o farmacie să poată să raporteze într-un soft, astfel încât consumul de antibiotice să poată să fie monitorizat și, într-un fel sau altul, prescripția să se limiteze doar la cazurile care necesită cu adevărat să fie prescris antibiotic.

Trebuie să folosim rațional antibioticele

„Amintiți-vă că la momentul descoperirii, pentru prima dată, a penicilinei de către Alexander Fleming, în secolul trecut, asta a reprezentat o minune pentru medicină, pentru că boli care până atunci produceau mortalitate foarte înaltă au reușit să poată să fie controlate prin intermediul antibioticului.

Discutam la un moment dat cu oamenii mai în vârstă decât mine și aceștia spuneau: Domne, dacă făceai o penicilină la un moment dat, păi puteai să ai și pneumonie, că se vindeca imediat. Ei bine, în acest moment avem nevoie de zeci de flacoane, și nu de penicilină, ci de cefalosporine, adică de antibiotice din generația înaltă, ca să putem să controlăm o infecție bacteriană.

De ce se întâmplă acest lucru? Tocmai pentru că această lume a microorganismelor s-a adaptat la folosirea excesivă a antibioticelor și am ajuns în această situație. Problema o constituie faptul că, din păcate, nu mai vin din urmă clase de antibiotice sau sunt descoperite cu foarte multă dificultate antibiotice care să se adreseze în special bacteriilor rezistente”, explică Gindrovel Dumitra.

„Uitați-vă că, recent, a apărut o știre care vorbește despre descoperirea unui nou antibiotic, care a funcționat nu pe oameni, ci în laborator, împotriva unui germen foarte de temut: e vorba de Pseudomonas. Practic, a trebuit să pierdem foarte mult timp ca să găsim un nou antibiotic. Nu avem încă garanția că acesta va funcționa perfect, dar reprezintă o speranță. Ca să putem să ajungem iarăși la situația în care antibioticele să devină din nou eficiente este suficient ca folosirea lor să fie rațională”, crede vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei.

Nu e un drept să ceri antibiotice

Gindrovel Dumitra spune a discutat cu foarte mulți farmaciști care i-au spus că este o avalanșă în acest moment și oamenii cer antibiotice. „Nu, oamenii nu trebuie să ceară antibiotice. Nu e un drept acesta. Ci trebuie să prezinte farmacistului simptomele sau semnele care pot să conducă farmacistul la a elibera în regim de urgență un antibiotic”, mai precizează vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei.

„Reiterez mesajul că antibioticele eliberate pentru doar două zile nu ne ajută. Nu vindecă nici boala și pot să contribuie la creșterea rezistenței acesteia dacă indicația de urgență nu este confirmată ulterior de către un medic. De aceea, folosirea pe scară largă ca regulă a prezentării în farmacie și declarației pe proprie răspundere este, de fapt, o armă cu două tăișuri. Și, din păcate, cel care afectează pacientul este tăișul cel mai mare”, mai spune Gindrovel Dumitra. 

Proiect susținut de Rețeaua de sănătate REGINA MARIA – partener principal de obiceiuri sănătoase. Un demers educativ, menit să stimuleze mintea și corpul pacientului modern.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Danny check icon
    Dar daca iti da doar pentru 3 zile....si pacientul renuta sa mai ia inca pentru 4 zile cate este in general durata minima.... nu o sa fie mai rau? Nu o sa se inmulteasca acele cazuri de bacterii rezistente la antibiotice?
    Stim ca daca nu se iau minim 7 -9 zile, antibioticul poate sa nu distruga complet bacteria si atunci poate creea o bacterie rezistenta la acel antibiotic......
    • Like 1
  • Mihai check icon
    Nici pana acum nu se dadeau in farmacie antibiotice fara reteta mai mult de 24 de ore. Deci mare lucru nu se schimba.
    • Like 1
  • Masura pare buna. Dar ce te faci cand boala, simpomele grave, debuteaza vineri dupa pranz. Medic de familie nu ai, la specialist nu poti merge fara trimitere de la medicul de familie si fara o programare, chiar si la medicul de familie, in unele cazuri "post mortem". Nu exagerez deloc. Asta se intampla atunci cand ai nevoie de un consult de specialitate in baza decontarii de catre casa de sanatate. la privat, in multe cazuri preturile sunt imposibile pentru multi pentru o consultatie, la care se adauga eventuale investigatii, daca au dotarile necesaree si personalul aferent, fara de care nu se poate stabili un diagnostic si tratamentul adecvat care sa-si faca efectul si nu o bajbaila care consuma timp si agraveza boala, Iar necesitand alte consultatii, deci alte cheltueli, deloc mici si testari de medicamente. Ca sa nu mai spun ca si la specialist trebuie o programare care este mai curand sau mai intarziata, in functie de competenta si renumele medicului. Si ce fac cei din mediul rural sau din orasele mici care nu au un specialist si nici spital cu dotarile necesare. S-au vazut cazuri multiple. Conditionarea de prescriptie medicala, reteta, aparent, este buna, normala, dar nu este cazul in romania, tara in care sistemul de sanatate este la pamant, cu multiple carente si neglijat de guvernanti, cu un ministru al sanatatii incompetent si nepasator, un criminal, cu unii medici spagari. Cei ce au fost dedicati sunt judecati, in mod ipocrit si abuziv pentru implicarea lor in apararea sanatatii poporului platitor de impozit deturnat spre alte interese ale guvernantilor nepasatori si rau intentionati. Asta este inca o masura UE impotriva bunastarii oamenilor, masura , ca si toate celelalte, pe care conducerea tarii, din prostie si slugarnicie si interese obscure se reped sa o adopte. Vorbesc in cunostinta de cauza. Sufar de bpoc care imi provoaca pneumonii repetate, vindecate numai cu antibiotic puternic si scump, necompensat. Eu stiu, din experienta repetata, ce-mi trebuie. Si am cheltuit mult peste puterile financiare de fiecare data cand a fost cazul si cu consultatii in privat si cu analize de specialitate si cu medicatie. Nu consider ca in prezent la noi este o masura buna. Vom spori numarul de decese in cazul unor boli care, intr-o tara civilizata, s-ar putea vindeca. Nu este cazul romaniei actuale. Ce vom face? Vom sufoca la propriu camerele de garda, acolo unde exista, vom pierde timp pe drumuri lungi si imposibil de facut in cazul unor situatii grave? Vom spagui medicii pentrua ne acorda atentie? Unii dintre ei vor fi depasiti fizic.
    • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Mihai check icon
      Probabil ca lumea va incepe sa isi faca stocuri dupa cum fac unii cand merg in concediu. Atunci apare problema cand expira si trebuie reciclate conform politicii de mediu UE doar ca acolo e mai greu de verificat conformarea.
      • Like 1
    • @ Mihai
      Alternativa cu facutul stocurilor nu este la indemana oricui. Medicamentele in general sunt scumpe, unele nu sunt compensate, de regula cele mai eficace. Asta inseamna, in cazul in care nu le folosesti, bani aruncati. Cati isi permit o achizitie de 2-300 sau mai mult ca mai apoi sa o arunce? Apoi se pune problema: cati medici si in ce conditii ( bacsis ) vor fi de acord sa elibereze retete, compensate sau nu, fara a avea o motivatie reala? Mai ales ca se preconizeaza verificarea unora. Va lua nastere,sau se va acutiza, contrabanda cu antibiotice si alte medicamente. Iata ce genereaza o adoptare fara judecata a unor masuri "sugerate " de altii, cu care nu ne putem compara, in dmeniu.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Mihai check icon
      Din cate stiu si pana acum erau restrictii care au fost introduse la inceputul anilor 2000. Diferenta e ca acum trebuie 3 persoane diferite sa solicite o doza spre deosebire de situatia anterioara cand o singura persoane putea solicita acest lucru la 3 farmacii diferite. Contrabanda nu va creste semnificativ dar nici efectele dorite nu vor fi produse. Sigur ca se vor aglomera urgentele in perioadele reci, lucru total contraproductiv.
      Problema de baza insa nu se schimba pentru ca si medicii dau antibiotice dupa ureche deoarece la noi nu se fac exudate cu antibiograma decontate in timp util. Deci pana la urma tot la privat se ajunge si tot la cheltuiala daca vrei sa lucrezi ca la carte.
      In concluzie este doar o bariera birocratica ca si declaratia din timpul pandemiei.
      • Like 0
  • Romania are de multi ani un circuit restrictionat pentru vanzarea antibioticelor. Nu poti cumpara antibiotice fara retata. Cu toate acestea Romania e pe primul loc in UE la consumul de antibiotice pentru ca in majoritatea covarsitoare a cazurilor antibioticele luate de oameni fara nici un rost sunt prescrise chiar de medici. Mi s-a intamplat de mai multe ori sa-mi fie prescris un antibiotic pentru o simpla viroza si cu toate ca am pus intrebari mi s-a spus ca e pentru a preveni infectiile oportuniste (am luat retata dar nu l-am cumparat). Cred ca nu e un secret pentru nimeni faptul ca este aproape imposibil sa cumperi antibiotice in Romania fara reteta de la medic, nu-i asa? De fapt situatia este aproape absurda cum se vede si din intamplarea reala de petrecuta in urma cu 1 an si jumatate cand chinuit de o infectie la un ochi m-am trezit in Craiova ca mi se terminasera picaturile care contineau antibiotic dar nu mai aveam reteta. Eram grabit, cu treaba, si am colindat pe la vreo 7 farmacii pana am dat peste un farmacist care gandea si care mi-a vandut un flacon de picaturi pentru ochi. Pericolul social produs de automedicatie, desi real, nu poate avea legatura cu antibioticele pentru ca acestea au circuit restrictionat. Poate ca medicii romani ar trebui sa emita mai putine prescriptii cu antibiotice mai ales ca majoritatea sunt date fara o antibiograma din cele cu spectru larg. In final scriu ca ideea din spatele restrictionarii circuitului medicamentelor e gresita pentru ca transforma milioane de oameni maturi in copii care au nevoie de aprobarea parintelui-medic. Solutia este educatia, nu impunerea tutelei medicale.
    • Like 0
  • Ion check icon
    Mai întâi poate facem în vreun fel ca toți cetățenii și rezidenții din România să aibă asigurare medicală și acces la medic.
    LE
    Eu folosesc rar, la indicația medicului și cu responsabilitate antibiotice dar nu stau fără a avea un stoc de 3-4 feluri de antibiotice din clasă superioară, cele mai noi molecule care pot fi prescrise în afara spitalelor.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult