Foto: Inquam Photos / George Călin
Auto-medicația și administrarea de antibiotice la sfatul unor persoane neautorizate sunt situații des întâlnite în România. Peste 60% din populaţia ţării apelează la automedicaţie pentru afecţiuni minore sau stări de disconfort. Atunci când sunt răciţi, acuză dureri de cap, dureri articulare sau musculare, au gripă, suferă de balonare, arsuri gastrice sau dureri de stomac, românii preferă să se trateze singuri. Și de multe ori o fac cu antibiotice. Așa că Ministerul Sănătății a decis noi reguli privind eliberarea antibioticelor. Astfel, vei avea posibilitatea să iei din farmacie doar doza de urgență, mai exact tratamentul pentru 48 de ore. Însă va trebui să completezi o declarație pe proprie răspundere că nu ai ridicat din altă farmacie același antibiotic, în cursul aceluiași tratament.
Dacă vrei antibiotic pentru mai mult de două zile, e nevoie să mergi la medic ca să fie clarificată problema și să-ți prescrie o rețetă. Iar de acum este obligatoriu ca rețete pentru antibiotice să fie clare și complete, iar pe ele să fie trecute CNP-ul pacientului, diagnosticul exact, doza de tratament, numărul rețetei și seria. În plus, farmaciștii vor stoca în sistem toate aceste informații.
Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, spune într-un interviu pentru Republica că „asistăm la o creștere a rezistenței la antibiotice, fapt care determină la un moment dat ca antibioticele pe care să le folosim împotriva unor infecții puternice să nu mai fie eficiente”.
Ce trebuie să știe oamenii despre noile reglementări privind antibioticele
„Acest ordin de ministru a apărut ca o măsură pentru a limita consumul de antibiotice, pentru ca aceste antibiotice să rămână în continuare o armă de temut împotriva infecțiilor produse de bacterii. Oamenii trebuie să știe că antibioticul se poate prescrie doar de către medic. În situații excepționale, atunci când nu au acces la o consultație, pot merge la o farmacie unde pot prezenta simptomele unei infecții, iar dacă farmacistul consideră necesar, atunci se poate elibera pentru maxim 48 de ore o rețetă pe baza unei declarații pe proprie răspundere. Iar această eliberare de antibiotic din farmacie, pe bază de proprie răspundere, nu înlătură în nicun fel obligativitatea prezentării la medic pentru continuarea prescripției, deoarece un medicament pentru doar 48 de ore nu ajută cu nimic”, spune medicul Gindrovel Dumitra.
Acesta mai atrage atenția că antibioticele pe care noi le folosim în acest moment, din păcate, sunt folosite în exces.
„România se află pe locul doi în Europa, după Grecia, la consumul excesiv de antibiotic și, implicit, la rezistența la antibiotice. Avem foarte mulți oameni care ajung în spital și care pierd lupta cu bacteriile și mai ales cu boala, nu pentru că bacteriile există, ci pentru că nu mai avem cu ce să tratăm boala produsă de bacteriile respective. Iar dacă vom reuși, într-un fel sau altul, ca împreună să limităm această rezistență la antibiotice, atunci se poate spune că am câștigat lupta. Dacă nu, o vom pierde. Și o vom pierde definitiv”, crede medicul Gindrovel Dumitra.
El mai crede că măsura propusă de Ministerul Sănătății e compusă din elemente care ajută o farmacie să poată să raporteze într-un soft, astfel încât consumul de antibiotice să poată să fie monitorizat și, într-un fel sau altul, prescripția să se limiteze doar la cazurile care necesită cu adevărat să fie prescris antibiotic.
Trebuie să folosim rațional antibioticele
„Amintiți-vă că la momentul descoperirii, pentru prima dată, a penicilinei de către Alexander Fleming, în secolul trecut, asta a reprezentat o minune pentru medicină, pentru că boli care până atunci produceau mortalitate foarte înaltă au reușit să poată să fie controlate prin intermediul antibioticului.
Discutam la un moment dat cu oamenii mai în vârstă decât mine și aceștia spuneau: Domne, dacă făceai o penicilină la un moment dat, păi puteai să ai și pneumonie, că se vindeca imediat. Ei bine, în acest moment avem nevoie de zeci de flacoane, și nu de penicilină, ci de cefalosporine, adică de antibiotice din generația înaltă, ca să putem să controlăm o infecție bacteriană.
De ce se întâmplă acest lucru? Tocmai pentru că această lume a microorganismelor s-a adaptat la folosirea excesivă a antibioticelor și am ajuns în această situație. Problema o constituie faptul că, din păcate, nu mai vin din urmă clase de antibiotice sau sunt descoperite cu foarte multă dificultate antibiotice care să se adreseze în special bacteriilor rezistente”, explică Gindrovel Dumitra.
„Uitați-vă că, recent, a apărut o știre care vorbește despre descoperirea unui nou antibiotic, care a funcționat nu pe oameni, ci în laborator, împotriva unui germen foarte de temut: e vorba de Pseudomonas. Practic, a trebuit să pierdem foarte mult timp ca să găsim un nou antibiotic. Nu avem încă garanția că acesta va funcționa perfect, dar reprezintă o speranță. Ca să putem să ajungem iarăși la situația în care antibioticele să devină din nou eficiente este suficient ca folosirea lor să fie rațională”, crede vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei.
Nu e un drept să ceri antibiotice
Gindrovel Dumitra spune a discutat cu foarte mulți farmaciști care i-au spus că este o avalanșă în acest moment și oamenii cer antibiotice. „Nu, oamenii nu trebuie să ceară antibiotice. Nu e un drept acesta. Ci trebuie să prezinte farmacistului simptomele sau semnele care pot să conducă farmacistul la a elibera în regim de urgență un antibiotic”, mai precizează vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei.
„Reiterez mesajul că antibioticele eliberate pentru doar două zile nu ne ajută. Nu vindecă nici boala și pot să contribuie la creșterea rezistenței acesteia dacă indicația de urgență nu este confirmată ulterior de către un medic. De aceea, folosirea pe scară largă ca regulă a prezentării în farmacie și declarației pe proprie răspundere este, de fapt, o armă cu două tăișuri. Și, din păcate, cel care afectează pacientul este tăișul cel mai mare”, mai spune Gindrovel Dumitra.
Proiect susținut de Rețeaua de sănătate REGINA MARIA – partener principal de obiceiuri sănătoase. Un demers educativ, menit să stimuleze mintea și corpul pacientului modern.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Stim ca daca nu se iau minim 7 -9 zile, antibioticul poate sa nu distruga complet bacteria si atunci poate creea o bacterie rezistenta la acel antibiotic......
Problema de baza insa nu se schimba pentru ca si medicii dau antibiotice dupa ureche deoarece la noi nu se fac exudate cu antibiograma decontate in timp util. Deci pana la urma tot la privat se ajunge si tot la cheltuiala daca vrei sa lucrezi ca la carte.
In concluzie este doar o bariera birocratica ca si declaratia din timpul pandemiei.
LE
Eu folosesc rar, la indicația medicului și cu responsabilitate antibiotice dar nu stau fără a avea un stoc de 3-4 feluri de antibiotice din clasă superioară, cele mai noi molecule care pot fi prescrise în afara spitalelor.