Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Sectorul 5, Cristian Tudor Popescu și Piedone

Cristian Popescu Piedone - captura

Foto captura video 

Locuiesc în sectorul 5 de aproape 25 de ani. O lungă perioadă am stat chiar pe Calea Ferentari, unul dintre cartierele reprezentative pentru acest sector, alături de Rahova. Care, după cum se zice, sunt populate de cetățeni care trăiesc în condiții paupere, se integrează mai greu și sunt mai predispuși la acte de violență decât alte categorii sociale... una peste alta, prezența acestora, în bună parte, ar transforma zonele în cauză și, prin extensie, sectorul într-o zonă citadină relativ insalubră, nefrecventabilă și cu o reputație îndoielnică (cel puțin, prin comparație cu alte sectoare).

Experiența mea contrazice destule din aceste prejudecăți și clișee, dar nu acesta e subiectul articolului.

L-am auzit pe Cristian Tudor Popescu declarând la Pro-TV că lumea l-a votat pe Cristian Popescu, zis Piedone, întrucât în acel sector „bântuie sărăcia, ignoranța, întunericul”. “Și când duci o astfel de viață, ești mai puțin sensibil la tragediile altora. Empatia îți scade... Oamenii săraci, ignoranți și neștiutori sunt interesați exclusiv de ce se întâmplă cu ei, dacă au astăzi o slujbă, dacă au ce pune pe masă, dacă au o casă... (Piedone) A mizat pe acei oameni care, cu siguranță, nu sunt puțini în Sectorul 5, care cred că a fost vorba de niște sataniști acolo, la Colectiv, și bine că au ars, care sunt convinși că focul a fost pus acolo de către Iohannis și de către Bruxelles, ca să cadă guvernul PSD-Ponta.”

Afirmând acestea, probabil voia să sugereze că mulți locuitori ai sectorului 5 au pus botul la asemenea scenarii. “Săracii, ignoranții și needucații” au mușcat din teoriile cele mai neverosimile despre tragedia de la Colectiv ca din nada adevărului și au fost pescuiți, la alegeri, cu undița lui Piedone. Și uite-așa așa l-au votat pe acesta, care e condamnat, în primă instanță, la 8 ani de închisoare pentru Colectiv, dar și condamnat definitiv la un an de închisoare, cu suspendare, pentru că și-a folosit funcția de primar pentru a avantaja firmele copiilor săi.

Am fost stupefiat. Nu neg, or fi și câțiva rătăciți care prizează scenarii fantasmagorice, dar nici pe departe nu acesta a fost motivul pentru care a fost ales Piedone. Să sugerezi că mulți indivizi l-au votat pe Piedone întrucât, în creierul sărman al acestora, ce s-a întâmplat la Colectiv a fost un lucru bun, căci ăia care au ars au fost sataniști, iar Piedone, în calitate de artizan indirect al acelui act oribil, ar fi fost un erou care acum merită să fie răsplătit cu funcția de edil, iar pe de altă parte, să susții că alții l-au votat pe un considerent cu totul diferit, anume că Piedone a fost o victimă, căci focul a fost pus de Iohannis și Bruxelles ca să cadă Ponta-PSD, iar zevzecii ignoranți ai sectorului 5 au căutat, prin acest gest de reparație morală, să-i redea locul de primar de care a fost pe nedrept îndepărtat... e cel puțin deplasat. Pe de o parte, domnul Popescu spune că pe locuitorii “săraci și ingoranți” ai sectorului 5 îi preocupă strict persoana lor și ziua de mâine, că le lipsește empatia...iar ceva mai încolo, că aceștia l-au votat pe Piedone deoarece au vrut să-l recompenseze că a dat foc la sataniști. Pe bune? Păi, dacă aceștia se gândesc doar la ei, ce le pasă lor de Piedone? Ce le păsa lor de sataniști? De ce nu au votat masiv cu PSD-ul, care – după cum umblă vorba – e pus pe mocangeală? De ce nu au votat cu Venghele, care le-a fost baci vreo trei mandate și care era unul de-al lor? Ce îi doare pe ei de Piedone?

Nu are nicio logică...

Trecând peste asta, adevărul e mult mai banal: mulți au văzut în Piedone un individ care a transformat sectorul 4, după spusele celor care locuiau acolo, în cel mai curat și bine întreținut sector al capitalei. Piedone era perceput, conform acestei legende urbane, un bun administrator, cei din sectorul 5 doreau să facă aceeași treabă la ei, deci l-au votat. Restul, au socotit, este treaba justiției, iar justiția, momentan, i-a cauționat dreptul de a candida în alegerile locale. Dacă justiția îl băga pe Piedone la zdup, era altă problemă. Dar nu a făcut-o, prin urmare, Piedone – care, inițial, se considera vinovat moral pentru tragedia de la Colectiv și promitea că nu va mai reveni în viața publică, iar acum s-a sucit și nu mai consideră o problemă să participe pentru o funcție similară celei care l-a determinat să demisioneze – e eligibil din punct de vedere legal să își depună candidatura unde are chef.

Iar dacă tot pomenim de înțelepciunea românului la vot, să ne amintim de Cătălin Cherecheș, care a fost votat, în 2016, de locuitorii municipiului Baia Mare în timp ce se afla la bulău. Sau de primarul din Sângeorz-Băi, cel care își bătea și umilea fetița și care tocmai a fost reales. Românii au votat la Deveselu un primar care doar ce a murit. Românul votează de ani de zile indivizi care îi fură și umilesc. Sindromul Stockholm e adânc implantat în preferințele sale electorale.

Eu am convingerea că tot atâtea voturi ar fi luat Piedone și în sectorul în care a fost primar, dar i s-a părut o manevră sinucigașă să candideze acolo, așa că s-a îndreptat către sectorul 5. De asemenea, dacă s-ar face un sondaj de opinie în capitală – un sondaj care să includă nu doar pătura “sărăntoacă, ignorantă și needucată” a sectorului 5, ci și păturile prospere și educate din alte sectoare mai luminoase și curate – veți vedea câți îl consideră cu adevărat responsabil pe Piedone pentru tragedia de la Colectiv. Sau, la nivel național, pe fostul premier Ponta. Eu anticipez că vor fi niște surprize.

Încă ceva...

Pentru binele acelorași locuitori săraci, ignoranți și needucați, obișnuiți cu mizeria, au fost candidați și din partea altor partide. Piedone a avut, totuși, concurență. Ca să pararafrazez versurile unei melodii a Deliei, “Ce a avut el și nu au avut ceilalți?” Ce a oferit Piedone, candidat din partea unui partid obscur, și nu au reușit restul, care aveau în spate partide ce dispuneau de resurse mult mai mari? Cu ce a vrăjit electoratul un condamnat penal și nu au reușit niște candidați imaculați, inclusiv primarul în funcție al PSD-ului, partid care din totdeauna a revendicat en fanfare alegerile în acest sector?

Personal, consider că oamenii l-au ales pe Piedone nu pentru că sataniști și Iohannis și Bruxelles și sărăntoci și needucați, ci pentru că – din opțiunile avute la îndemână – mulți au considerat că Piedone, din oferta electorală la dispoziție, părea cel mai potrivit pentru a transforma sectorul cel mai întunecat și mizer într-unul care să arate cum trebuie.

Cât privește tragedia de la Colectiv și principalii responsabili, care ne va urmări pe toți românii mulți ani, ar fi bine pentru toată țara ca justiția să finalizeze dosarul cât mai repede.

Iar vinovații să fie pedepsiți, inclusiv cu retragerea drepturilor de a mai candida vreodată pentru funcții publice.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • 90 % din primarii din Romania sunt corupti si/sau fac abuz de putere. Sunt sigur ca Piedone nu ii diferit. Dar sa il gasesti doar pe el vinovat pt circul Colectiv mi se pare o prostie.
    • Like 0
  • Stimate, eu am citit textul lui CTP intr-o alta cheie. Saracia, nesiguranta zilei de maine, etc te fac sa uiti mai repede, devii mai abrutizat. Si atunci, da, imaginea unui primar care face curatenie primeaza asupra imaginii primarului care a contribuit la acel carnagiu.
    • Like 3
    • @ Marius Andrei
      Articolul dl. Popescu, citit de dvs in orice cheie, a aparut ca urmare a articolului meu, nu invers. In textul la care faceti referire, dl Popescu doar si-a nuantat afirmatiile comentate de mine aici. In plus, am impresia ca vorbim despre lucruri diferite.
      • Like 0
  • Bla bla bla. Individul are o condamnare. Sa vina sa candideze cand o avea sentinta definitiva ca e nevinovat.
    • Like 0
  • Cu toţii trebuie să învăţăm că sunt mulţi care nu ne împărtăşesc părerile, iar într-o democraţie contează votul. Dacă Piedone nu a avut interdicţie din partea instanţei de a candida, votul primit este suveran. Putem să îi reproşăm lipsă de decenţă, bineînţeles, dar lamentaţiile nu folosesc la absolut nimic. Aştept ziua în care cineva va candida la orice şi îşi va face exclusiv campanie cu ceea ce doreşte el să facă şi nu să ne spună că adversarul său este corupt, urât şi mincinios, lucruri pe care, de altfel, şi noi le ştim. M-am cam săturat de ipocrizie.
    • Like 1
  • Bravo dom"le! Plus ca Piedone si-a tras si fata de Kogalniceanu.
    In rest, acelasi nesimtit - "aveti grija cu cine votati, ca sa nu va frigeti". Dar probabil ca la inceputul lui 2021, dupa recurs, va deveni primar la Rahova.
    • Like 1
  • Foarte grav,ca cei din S5 parca nu sunt bucuresteni,si n-au auzit de Colectiv.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult