Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Șefa Delegației Comisiei Europene în România: „Începând cu anul viitor vor fi scoase de pe piață 10 produse din plastic"

Paie de plastic

Foto: Guliver/Getty Images

10 produse din plastic omniprezente astăzi vor fi interzise în UE începând de anul viitor. Printre ele, farfuriile de plastic, tacâmurile de unică folosinţă din plastic, paiele, beţele pentru baloane şi beţişoarele pentru urechi, care amenință atât sănătatea mediului, cât și sănătatea oamenilor, a explicat Angela Cristea, șefa Delegației Comisiei Europene în România.

„Pentru 10 produse din plastic care sunt în topul celor mai nocive produse, care amenință sănătatea mediului, dar și sănătatea omului, pentru că multe dintre aceste microingrediente ajung până la urmă în corpul nostru, va exista interdicție de producție. Paiele de la băuturi, de la cocktail, de la sucuri, tacâmurile de plastic, paharele de plastic. Vor fi înlocuite cu alternative mult mai sustenabile și mai prietenoase față de mediu.

Pentru alte produse le vom cere producătorilor să acopere costul curățării acestor deșeuri. Vrem să creștem foarte mult rata de reciclare a produselor din plastic. Acum avem o rată de 30 la sută și vrem să o ducem la 70 la sută.

Începând cu anul viitor vor fi scoase de pe piață. Mediul de afaceri urmărește foarte atent aceste schimbări și le anticipează. În multe lanțuri comerciale avem sacoșe deja din materiale reciclabile, sunt mult mai puține cafele to go în pahare de plastic, ci în pahare de carton sau de bambus”, a explicat Angela Cristea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mike mike check icon
    Dormi linistit cand UE vegheaza pentru tine.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon