Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Senatorii juriști au decis grațierea condamnaților pentru dare și luare de mită și trafic de influență

Șerban Nicolae

Foto: Șerban Nicolae Facebook

Majoritatea senatorilor din Comisia juridică a votat în favoarea amendamentelor depuse Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, care prevăd că persoanele condamnate pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă vor fi grațiate dacă achită prejudiciul.

„Luarea de mită - am propus-o pentru graţiere, având în vedere că se face eventuala graţiere cu plata prejudiciului şi având recidivişti. E uşor de înţeles ce mă mobilizează. Până la ultima lege a finanţării campaniilor electorale, toate partidele pot fi acuzate aşa cum s-a şi întâmplat cu foarte mulţi oameni şi de luare de mită şi de abuz în serviciu, lucruri pe care se cam merge. Eu sunt de acord să fie pedepsiţi cei care au dus banii acasă. Şi trebuie pedepsiţi. Banii ăştia s-au dus în geci , în umbrele, pentru că aşa au funcţionat lucrurile în realitate. 

Dacă ne facem acum că au venit Fecioarele Maria, neprihănite şi Parchetele noastre pleacă pe această linie, asta a creat o atmosferă de supunere a clasei politice, dacă observaţi. Aţi văzut foarte bine şi pe amărâtul ăla care a dat pui şi a fost condamnat. Nu a dus un pui acasă, dar a distribuit în câteva comune... a fost condamnat. S-au dat mii de geci din China (...) Discutăm de realităţi. Dacă vrem să legăm toate partidele putem să o ţinem aşa”, a declarat, potrivit News.ro, în Comisie Traian Băsescu, adăugând că trebuie să existe „un moment zero în această poveste”.

Dragnea declarase că nu susține amendamentul lui Șerban Nicolae

Grațierea a fost adoptată cu 5 voturi pentru din partea senatorilor PSD și ALDE și 3 împotrivă, acestea din urmă venind de la PNL, USR și UDMR. Hotnews scrie că scorul ar fi putut fi de 5 la 5 dacă de la dezbateri nu ar fi lipsit doi membri PNL. .

Atât CSM, cât și reprezentanții Parchetului General si ai Uniunii Nationale a Barourilor au susținut ca faptele de corupție nu trebuie grațiate, însă la vot nu s-a ținut seama de părerea lor.

Propunerea privitoare la grațiere va fi votată în Parlament. Senatul este prima cameră sesizată, iar Camera Deputaților este cameră decizională. Potrivit reprezentantului Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor a declarat că de graţierea faptelor de corupţie ar beneficia în acest moment 246 de condamnați.

Șeful PSD Liviu Dragnea declarase atunci când Șerban Nicolae si-a depus amendamentul la acest proiect, ca nu îl susține și că, mai mult decât atât, acesta îl va retrage. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar senatorii PSD din comisie au votat cu toții pentru amendament.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    DACA NU VOR INTELEGE CA IN FATA ACESTOR POLITICIENI PENALI SINGURA SOLUTIE ESTE MODIFICAREA ACTUALEI CONSTITUTII, ATUNCI ROMANII ISI MERITA SOARTA!

    ROMANII TREBUIE SA CEARA MODIFICAREA CONSTITUTIEI ASTFEL INCAT EA SA PREVADA CLAR UN MECANISM DE CONTROL PERMANENT AL ALESILOR DE CATRE ALEGATORI !

    PROTESTELE pot fi o solutie pe termen scurt DAR NU SUNT O SOLUTIE PE TERMEN LUNG !
    1)SOLUTIAE PE TERMEN LUNG nu este iesitul in strada, SOLUTIA pe termen lung este MODIFICAREA CONSTITUTIEI, astfel incat ea sa prevada CLAR UN MECANISM DE CONTROL PERMANENT AL ALESILOR DE CATRE ALEGATORI.
    2)CONSIDER CACI TOATE RELELE care s-au intamplat in Romania in ultimii 27 de ani au fost posibile deoarece Constitutia actuala, la fel ca si Constitutia din 1990, nu cuprinde un mecanism clar de CONTROL PERMANENT( si nu numai o data la 4 ani ) AL ALESILOR DE CATRE ALEGATORI.
    In campania electorala partidele spuneau una, dupa ce ajungeau la putere faceau alta.
    Cand erau in opozitie partidele spuneau una, dupa ce ajungeau la putere faceau exact invers.
    Daca ar fi existat un mecanism de CONTROL PERMANENT AL ALESILOR DE CATRE ALEGATORI, prin care alesii sa poata fi demisi daca nu tin seama de interesele si dorintele alegatorilor, alesii nu si-ar mai fi permis sa actioneze dupa propriile interese deoarece exista posibilitatea ca ei sa fie trimisi la plimbare.
    Dupa parerea mea de aici trebuie pornit la revizuirea constitutiei, respectiv cu modificarea art. 2 (Suveranitatea ) al Constitutiei.
    Dupa ce acest articol va fi modificat astfel incat el sa permita poporului sa se pronunte si sa decida cu privire la:
    ‐dizolvarea parlamentului si a consiliilor locale
    ‐demiterea celor care au fost alesi de catre popor
    ‐adoptarea sau anularea unor acte normative
    ‐orice problema de interes national sau local
    poporul ( alegatorii ) se vor putea pronunta si vor putea sa decida cu privire la orice problema de interes national sau local , ca de ex.modificarea unor articole ale Constitutiei sau ale unor legi, adoptarea sau anularea unor acte normative, etc. https://www.facebook.com/groups/1852711965005681/
    • Like 0
  • Paul check icon
    Data viitoare când ieșim in strada trebuie sa cerem și șoriciul lui nicolae și becul lu basitul.
    • Like 1
    • @ Paul
      De luni bune,toata media toaca ,dorinta proaspatului guvern si parlament, de a schimba codul penal,in asa fel, incit sa se gratieze majoritate coruptilor din tara.Aceasta lucrare nu este nici de cum din grija pentru bietilor puscariasi de rind ci din grija celor cu care, unul sau altul din cei condamnati sau cercetati, au fost complici la jaful tarii.
      Vedem oare, ca se preocupa cineva de drepturile oamenilor care nu au nici o vina si ale caror drepturi le sunt incalcate de toti,
      care vor si pot,inclusiv de catre institutiile statului ?
      Numai puscariasii si complicii lor au drepturi?Restul nu suntem oameni?DE ce societate nu se preocupa si de drepturile noastre?
      Credeti-ma , stiu din propria experienta!Dealungul a mai multi ani, am solicitat sprijin de la toate institutiile statului,inclusiv procurori si judecatori.Pentru ca sunt un om de rind,fara bani ,nu a contat ca am si eu drepturi si problemele s-au solutionat in favoarea celor ce au relatii si milioane de euro.Se pare ca in Romania ai drepturi numai deca vii, pe la diversi cu pungile sau cu sacosile pline de baniCei ce nu au ,sa moara.Parlamentul sa traiasca!Poporul si tara sa piara !
      In momentul in care scriu aceste rinduri.la tv.,Basescu ,tuna si fulgera inpotriva organelor de forta,care vezi doamne au iesit din programul pe care el l-a trasat pentru ele si ca, acum ii supara pe politicieni.De ce n- ai tipat cind ele,organele te-au sprijinit sa mai capeti inca un mandat,cind taiai si spinzurai dupa pofta inimii?
      • Like 0
  • Casargoz check icon
    Momentul zero este cand cei vinovati dispar din politica. Momentul zero este momentul tolerantei zero.
    • Like 1
  • Contradicție în termeni: Senator jurist
    • Like 0
  • Este nevoie de un nou protest, mai scurt, dar mai energic, cu finalitate clară.
    • Like 0
  • Pasul 1: Furi bani de la stat cat poti.
    Pasul 2: Investesti in ce vrea sufletul tau si unde ai influenta mai mare - eventual.
    Pasul 3: Cand vin hotii aia imputiti de la DNA sa iti ia banii, ii dai ca de pomana, ca deja ai de N ori mai mult de la Pasul 2, deci nu-ti mai pasa.
    Pasul 4: Profit.
    Optional: Cat timp se desfasoara ancheta (unde este cazul), mergi la televiziuni ca sa arati cat de bogat esti si ca vor aia sa iti fure tot ce ai ca se oftica.
    • Like 1
  • Dar ce este anormal aici?! Cum zicea si calul senator (pentru ca armasar nu prea mai e) - stramos al lui Caligula, dl. Tariceanu - ca tinerii sunt prinsi in mrejele binomului Coldea-Codruta, la fel si Parlamentul Romaniei nu vrea decat ca oamenii din tara asta sa fie lasati in pace sa faca tot felul de combinatii de binom sau de polinom sau de orice aduce banu' gramada, ca dupa aia plateste bajetzii ce trebuie, si ramane si poporul dar si dumnealor cu ceva cascaval, si gata. Toata lumea ok !!! No?! Pai nu asta e libertate, ba prostilor ? Voi din ce traiti? Nu din ce facem noi cei cu spiritele libere?
    • Like 0
  • check icon
    Deci au reusit,au desfiintat DNA!Eu asta inteleg...de ce mai platim politisti,procurori,judecatori?Au anulat munca tuturor acestor oameni si ne-au intors cu 20 de ani in urma!Ne asteapta Venezuela...din pacate!
    • Like 0
    • @
      Rusia ca este mai aproape!Ea cu tarul Putin noi cu DRACnea,carea vesnic:,,eu sunt mic nu stiu nimic.Tata in pod beleste oaia,,
      • Like 0
  • Anon check icon
    Scarbos si previzibil.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult