Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Service-urile auto din România vor să angajeze muncitori chinezi. Ce salarii își propun să le ofere

service auto

(Foto Guliver/Getty Images)

Service-urile auto vor să angajeze muncitori chinezi pe care ar urma să îi plătească cu 250 - 800 de euro net lunar, potrivit unui comunicat al Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI), citat de Agerpres.

Asociația profesională solicită intervenția Ambasadei Chinei pentru a putea angaja cetățeni chinezi.

Reprezentanții ASSAI susțin că industria de reparații auto din România se confruntă de peste cinci ani cu un deficit în creștere de forță de muncă pregătită în acest domeniu.

Angajații calificați aleg să plece și să muncească pe bani mai mulți în țări precum Olanda, Anglia, Irlanda, Italia, spune sursa menționată.

ASSAI intenționează să deruleze un program pilot de recrutare și relocare a 80 de persoane din Republica Populară Chineză iar, dacă se dovedește că aceste persoane se pot integra și face performanță în service-urile auto care au acceptat să între în acest proiect, programul va continua până când va fi rezolvată problema deficitului de personal.

„Salariile oferite de către angajatori sunt: între 250 — 300 de euro net pentru spălătorii auto. În acest domeniu nu este necesară experiența; între 500 — 800 euro net pentru specialiștii cu minim trei ani de experiență din celelalte categorii: tinichigerie, vopsitorie, mecanică, electrică și diagnoză auto. În afară de aceste salarii, angajatorii asigura suplimentar cazare și mâncare pentru expați. Amintim faptul că deficitul de forță de muncă pregătită în România în domeniul reparațiilor auto, depășește în prezent 20.000 de persoane", a mai spus președintele ASSAI.

Munteanu spune că o parte dintre angajații cu experiență „își încropesc un atelier clandestin și fără autorizație în curtea casei, știind că nu vor fi niciodată deranjați de către instituțiile cu rol de control, care verifică exclusiv firmele autorizate, fără a le trece pragul celor care fac evaziune fiscală și lucrează fără niciun fel de autorizații”. 

Pe de altă parte, reprezentantul asociației susține că angajații cu experiență „au ajuns să șantajeze patronii de service-uri, profitând de lipsa de forță de muncă pregătită în acest domeniu și nu acceptă salarii sub 1.000 - 1.400 de euro net”. 

„Este dificil să asiguri unui angajat un astfel de salariu lună de lună, în condiții de instabilitate și lipsa de predictibilitate legislativă și fiscală, așa cum se prezintă mediul de afaceri românesc”, mai adaugă reprezentantul ASSAI.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Un specialist în domeniu nu-l poți plăti doar cu 2000 lei net, hai să fim serioși, poate un ucenic.Restul e doar gargară.
    • Like 0
  • check icon
    Acesta e motivul pentru care s-a inventat Statul paralel. Ii inchidem pe romanasi in Romanica pentru ca nici chinezii nu mai vin sa munceasca pentru noi. Am furat tara, ne-am facut smenuri de milioane de euro, dar trebuie sa schimbam noi anvelopele, suprise...Parca o vad pe Firea la rampa. Ce sa fac mama, eu le-am dat si 4000 de lei, cazare, dar nu au stat. Au plecat si nu inteleg de ce. Asta e Noua Revolutie. Ii lasam singuri sa se fure intre ei si nu mai trimitem nici bani. Duceti-va dracu cu salariile voastre europene ! Chemati chinezi !
    • Like 1
  • Anon check icon
    Tare ar fi ca nici chinezii sa nu accepte salarii de sub 1000 de euro.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult