Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Service-urile auto din România vor să angajeze muncitori chinezi. Ce salarii își propun să le ofere

service auto

(Foto Guliver/Getty Images)

Service-urile auto vor să angajeze muncitori chinezi pe care ar urma să îi plătească cu 250 - 800 de euro net lunar, potrivit unui comunicat al Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI), citat de Agerpres.

Asociația profesională solicită intervenția Ambasadei Chinei pentru a putea angaja cetățeni chinezi.

Reprezentanții ASSAI susțin că industria de reparații auto din România se confruntă de peste cinci ani cu un deficit în creștere de forță de muncă pregătită în acest domeniu.

Angajații calificați aleg să plece și să muncească pe bani mai mulți în țări precum Olanda, Anglia, Irlanda, Italia, spune sursa menționată.

ASSAI intenționează să deruleze un program pilot de recrutare și relocare a 80 de persoane din Republica Populară Chineză iar, dacă se dovedește că aceste persoane se pot integra și face performanță în service-urile auto care au acceptat să între în acest proiect, programul va continua până când va fi rezolvată problema deficitului de personal.

„Salariile oferite de către angajatori sunt: între 250 — 300 de euro net pentru spălătorii auto. În acest domeniu nu este necesară experiența; între 500 — 800 euro net pentru specialiștii cu minim trei ani de experiență din celelalte categorii: tinichigerie, vopsitorie, mecanică, electrică și diagnoză auto. În afară de aceste salarii, angajatorii asigura suplimentar cazare și mâncare pentru expați. Amintim faptul că deficitul de forță de muncă pregătită în România în domeniul reparațiilor auto, depășește în prezent 20.000 de persoane", a mai spus președintele ASSAI.

Munteanu spune că o parte dintre angajații cu experiență „își încropesc un atelier clandestin și fără autorizație în curtea casei, știind că nu vor fi niciodată deranjați de către instituțiile cu rol de control, care verifică exclusiv firmele autorizate, fără a le trece pragul celor care fac evaziune fiscală și lucrează fără niciun fel de autorizații”. 

Pe de altă parte, reprezentantul asociației susține că angajații cu experiență „au ajuns să șantajeze patronii de service-uri, profitând de lipsa de forță de muncă pregătită în acest domeniu și nu acceptă salarii sub 1.000 - 1.400 de euro net”. 

„Este dificil să asiguri unui angajat un astfel de salariu lună de lună, în condiții de instabilitate și lipsa de predictibilitate legislativă și fiscală, așa cum se prezintă mediul de afaceri românesc”, mai adaugă reprezentantul ASSAI.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Un specialist în domeniu nu-l poți plăti doar cu 2000 lei net, hai să fim serioși, poate un ucenic.Restul e doar gargară.
  • Like 0
 • Acesta e motivul pentru care s-a inventat Statul paralel. Ii inchidem pe romanasi in Romanica pentru ca nici chinezii nu mai vin sa munceasca pentru noi. Am furat tara, ne-am facut smenuri de milioane de euro, dar trebuie sa schimbam noi anvelopele, suprise...Parca o vad pe Firea la rampa. Ce sa fac mama, eu le-am dat si 4000 de lei, cazare, dar nu au stat. Au plecat si nu inteleg de ce. Asta e Noua Revolutie. Ii lasam singuri sa se fure intre ei si nu mai trimitem nici bani. Duceti-va dracu cu salariile voastre europene ! Chemati chinezi !
  • Like 1
 • Anon check icon
  Tare ar fi ca nici chinezii sa nu accepte salarii de sub 1000 de euro.
  • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult