
Oriunde te-ai duce, de la bodegă de colț până la bistrou cu „infuzii moleculare” și plating de galerie de artă, în farfurie tot sfânta treime populează altarul gustului românesc: carne friptă, cartofi prăjiți și, evident, pâine. Pâine multă. Ca să „țină de foame”, cum zice înțelepciunea populară.
E ca un blestem gastronomic transmis din tată în fiu, din epoca lui Ceaușescu până în era influencerilor culinari. Un blestem bine rumenit, prăjit în ulei și scufundat în cocă.
Poți avea meniu grecesc? Desigur! Gyros cu carne prăjită, cartofi prăjiți și lipie – adică pâine cu accent. Meniu arăbesc? Shaorma cu de toate. Traducere liberă: carne friptă, cartofi prăjiți și pâine rulată. Meniu american? Burger cu carne, cartofi prăjiți și chiflă. Ați înțeles ideea. Identitatea națională e bine păstrată în stomac, nu în muzeu.
Dar nu ne putem supăra. Așa a fost istoria: cu carne pe cartelă, barabule în beci și pâine la coadă de noapte. Azi avem supermarketuri pline, food court-uri luxoase, restaurante fusion… dar tot la combinația de bază ne întoarcem. Parcă nu-i masă dacă nu trosnește uleiul, dacă nu simți pâinea ruptă cu mâna, dacă nu-i ceva care să te adoarmă imediat după.
Așa că, indiferent cât de departe am ajuns cu internetul, educația sau globalizarea, românul în farfurie rămâne conservator.
Progresul? Da, dar să vină cu cartofi prăjiți lângă.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Până și la șaorma, atunci când o cumpăr, menționez în mod expres să fie fără cartofi.
Asta nu înseamnă că pâinea, cartofii, mămăliga etc., nu își au locul lor separat, lângă felul potrivit. De exemplu, cred că majoritatea românilor (foarte aiurea incriminați în acest articol) preferă combinații cum ar fi: mititei cu o chiflă, cartofi piure cu un șnițel și mămăligă cu sarmale.
Păcat.
Asa ca friptura cu cartofi prajiti si paine, gyros, shaorma, burger ..............`n-o fi asa grav si-s delicioase toate. Daca adaugam si o salata si variem meniurile cat de des se poate ...............
Către ce ar trebui să se îndrepte preferințele culinare ale românilor ca să fie mai sofisticați (a se citi snobi) și să scape de - sanchi - stilul tradițional / rudimentar / țărănesc? Cumva greieri cu cartofi prăjiți? :-) Sau poate carne artificială cu cartofi prăjiți? :-) :-) Dar cel mai tare cred că ar fi ceva de genul (vorba lui Bobonete) ”pizdulice de vită în sos de Macron” :-) :-) :-)