Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Sfânta Treime a farfuriei românești: E ca un blestem gastronomic transmis din tată în fiu, din epoca lui Ceaușescu până în era influencerilor culinari

farfurie

Oriunde te-ai duce, de la bodegă de colț până la bistrou cu „infuzii moleculare” și plating de galerie de artă, în farfurie tot sfânta treime populează altarul gustului românesc: carne friptă, cartofi prăjiți și, evident, pâine. Pâine multă. Ca să „țină de foame”, cum zice înțelepciunea populară.

E ca un blestem gastronomic transmis din tată în fiu, din epoca lui Ceaușescu până în era influencerilor culinari. Un blestem bine rumenit, prăjit în ulei și scufundat în cocă.

Poți avea meniu grecesc? Desigur! Gyros cu carne prăjită, cartofi prăjiți și lipie – adică pâine cu accent. Meniu arăbesc? Shaorma cu de toate. Traducere liberă: carne friptă, cartofi prăjiți și pâine rulată. Meniu american? Burger cu carne, cartofi prăjiți și chiflă. Ați înțeles ideea. Identitatea națională e bine păstrată în stomac, nu în muzeu.

Dar nu ne putem supăra. Așa a fost istoria: cu carne pe cartelă, barabule în beci și pâine la coadă de noapte. Azi avem supermarketuri pline, food court-uri luxoase, restaurante fusion… dar tot la combinația de bază ne întoarcem. Parcă nu-i masă dacă nu trosnește uleiul, dacă nu simți pâinea ruptă cu mâna, dacă nu-i ceva care să te adoarmă imediat după.

Așa că, indiferent cât de departe am ajuns cu internetul, educația sau globalizarea, românul în farfurie rămâne conservator.

Progresul? Da, dar să vină cu cartofi prăjiți lângă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Suntem o țară cu climat temperat continental, și e firesc sa avem un astfel de meniu. Genetic așa suntem setați să mâncăm. Văd că e o tendință idioată spre meniul mediteranean, că e la modă. Unora chiar le e rușine să mănânce clasic românește la restaurant, ca-i vede lumea și se simt "țărani". Și de fapt prin asta dovedesc că nu sunt altceva decât "niște țărani" cu fițe.
    • Like 0
  • Alin check icon
    La minus 10 grade c e nevoie de alimente satioase. Nu ne comparam cu mediterana unde o salata de rosii e suficient pt min lor de 10 grade plus
    • Like 1
  • Veșnicele generalizări. În familia mea și toți cunoscuții mei nu au combinat niciodată cartofii cu pâinea sau cu mămăliga. Astea se exclud reciproc de când mă știu.
    Până și la șaorma, atunci când o cumpăr, menționez în mod expres să fie fără cartofi.
    Asta nu înseamnă că pâinea, cartofii, mămăliga etc., nu își au locul lor separat, lângă felul potrivit. De exemplu, cred că majoritatea românilor (foarte aiurea incriminați în acest articol) preferă combinații cum ar fi: mititei cu o chiflă, cartofi piure cu un șnițel și mămăligă cu sarmale.
    • Like 1
  • Silver check icon
    Nu as vrea să fiu răutăcios,dar văd un articol tendențios.
    Păcat.
    • Like 3
  • Omenirea e un sat mai mare, zicea cineva, si , in consecinta, bucatariile lumii seamana intre ele mai mult decat am crede la prima vedere .............
    Asa ca friptura cu cartofi prajiti si paine, gyros, shaorma, burger ..............`n-o fi asa grav si-s delicioase toate. Daca adaugam si o salata si variem meniurile cat de des se poate ...............
    • Like 1
  • Așa, și?
    Către ce ar trebui să se îndrepte preferințele culinare ale românilor ca să fie mai sofisticați (a se citi snobi) și să scape de - sanchi - stilul tradițional / rudimentar / țărănesc? Cumva greieri cu cartofi prăjiți? :-) Sau poate carne artificială cu cartofi prăjiți? :-) :-) Dar cel mai tare cred că ar fi ceva de genul (vorba lui Bobonete) ”pizdulice de vită în sos de Macron” :-) :-) :-)
    • Like 0


Îți recomandăm

Guvernul Ciolacu Inquam

România fierbe de un an. A fiert politic, apoi instituțional, bugetar și, în cele din urmă, economic. În doar 12 luni, economia și societatea au intrat într-o spirală a degradării. Iar în centrul acestui haos se află Guvernul Ciolacu — un guvern care a reușit să cheltuiască peste 70 de miliarde de euro în plus, fără să lase urme clare de dezvoltare sau de bunăstare! Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Citește mai mult

Ferma Cernat

În ciuda tuturor costurilor și dificultăților, am simțit la acești oameni o dragoste profundă pentru pământul care ne hrănește pe toți. „Banii au un singur dezavantaj: nu se pot mânca”, râde dl. Moldovan.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Shelly la BT Talks

În cel mai nou episod al podcastului economic al Băncii Transilvania, BT Business Talks, am stat de vorbă cu Andrei „Selly” Șelaru despre transformarea din creator de conținut în antreprenor, despre Beach, Please și despre Nibiru – proiectul unei stațiuni private lângă Costinești, gândită ca o platformă de divertisment cu standarde unitare, mix de evenimente și o infrastructură permanentă.

Citește mai mult

Guvernul Ciolacu 2 și Iohannis

Efectele catastrofale ale guvernului-rotativă, cu premierii Ciucă - Ciolacu și miniștrii de Finanțe Cîciu - Boloș, ultimii învârtiți apoi pe la Fonduri Europene, se văd cu ochiul liber. În 2025, 7% din veniturile bugetare totale merg spre plata dobânzilor pentru datoriile contractate de România, față de 5% în 2024.

Citește mai mult

 Chris M

Pentru Chris Simion-Mercurian, scriitoarea și regizoarea de teatru care a pornit visul, și pentru partenerul ei, Tiberiu Simion-Mercurian, întreaga călătorie a însemnat nouă ani de eforturi, sacrificii și momente de criză, dar și întâlniri și emoții imposibil de trăit altfel. „Nouă ani a durat. A început în 2016. A fost foarte complicat. Și foarte impredictibil.

Citește mai mult