Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Despre creștinul adevărat nici nu știi că e creștin. Doar simți…

Gabriela Firea - icoane

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

De-a lungul vieții mele am cunoscut tot felul de oameni. Unii dintre ei foarte atașați, la nivel declarativ, de valorile și simbolurile creștine. Oameni care purtau cruci la gât, care vorbeau de valorile sfinte ale familiei creștine, care se duceau la biserică la slujbe și aprindeau lumânări, oameni care povesteau tuturor despre cât de mult iubesc Biserica și pe slujitorii ei. Dacă interacțiunea cu ei s-ar fi rezumat la niște contacte sociale superficiale, ai fi putut să-ți pui mâna în foc pentru ei.

Culmea, pe măsură ce îi cunoșteam mai bine, fix ăia care își afișau ostentativ credința erau cei care îi călcau principiile în picioare. Ăia care stăteau toată ziua cu familia creștină în gură erau și cei care-și trădau partenerii de viață, ăia care se duceau la biserică cu regularitate aveau și o uriașă apetență pentru bârfă, ăia care se lăudau că dau bani bisericii erau, de fapt, unii dintre cei mai scabroși hoți pe care i-am cunoscut, iar ăia care aveau icoane peste tot (în casă, în mașină, la gât) n-au vrut niciodată să doneze un leu pentru vreo campanie umanitară pe care am lansat-o public. 

În schimb, am avut numai surprize plăcute de la oamenii care nu-și afișează credințele. Și fix aici voiam să ajung: un om care-și afișează ostentiv credința e un om indecent, de fapt. Ca și cultura, credința nu se arată, se demonstrează. Iar un om care crede în valorile fundamentale ale vieții nu simte nevoia să le strige, pentru că e ocupat să le aplice în fiecare zi a vieții lui.

Iar credința e la fel de intimă ca orice alt act de îngrijire proprie omului. E parte din tine, la nivel intim. Așa cum nu strigi în gura mare pe străzi că te-ai spălat, nu strigi nici că-l iubești pe Dumnezeu. Nu pui poze cu icoane pe rețelele de socializare, pentru că asta ar însemna să trivializezi ceva ce nu poate fi trivial, să dai o notă superficială unei trăiri care e oricum, numai nu superficială.

Să dai când nimeni nu te vede, să ajuți fără să aștepți ceva în schimb, să sprijini discret, ca să nu se simtă prost cel sprijinit - astea sunt manifestări creștine adevărate.

De asta pe mine nu mă miră Gabriela Firea. E un tipar al fățărniciei, valabil pentru mulți dintre cei care pupă icoane, dar blamează victima unui viol pentru că purta fusta prea scurtă. Și am convingerea că pentru Firea acum nici nu contează ce s-a întâmplat în azilele groazei. Că n-o mișcă în mod autentic drama aceea. Că nu i-a ridicat un fir de păr. Că n-a simțit niciun pic de compasiune reală. N-a avut timp… Singura ei preocupare, după cum s-a văzut și din reacția ei publică, e să nu piardă poziție și imagine în scandalul ăsta. N-o doare decât asta.

De altfel, pentru imagine și-a pus și toate icoanele din casă pe Facebook. Tot pentru imagine stă toată ziua cu Dumnezeu în gură. Asta în timp ce sora și prietena ei puneau umărul la perpetuarea unor veritabile lagăre în care erau chinuiți niște bătrâni fără ajutor. Fiind atât de preocupată să-și construiască imaginea, Firea nu are timp să mai simtă nimic. Compensează asta cu icoane și fragmente din Scripturi. Pentru că ai tendința să umpli exteriorul cu ce-ți lipsește în interior.

Trist e că încă trăim într-o societate atât de ușor de prostit, încât e suficient să porți crucea la gât ca să fii catalogat drept om bun...

Despre creștinul adevărat nici nu știi că e creștin. Doar simți.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Firea si Pandele trebuiau de mult sa infunde puscaria si nu sa continue sa faca, cica, politica. ma rog, politica de Romania, tara in care orice mafiot apartine de un partid, ca tare buni sunt banii furati de la stat, adica de la cei care muncesc pe bune. Daca cineva imi spune ca celebrul cuplu de "credinciosi" Firea / Pandele nu stiau de azilele astea, sigur acel cineva are doar jumatate de creier. Imbecila aia, mitocanca de Voluntari, a fost penbila si ca primar, numai rahaturi a facut, a azvarlit cu banii in stanga si in dreapta (fireste, e vorba despre banii publici, nu ai ei personal, sa fie clar...). Mai tine cineva minte ca s-a facut de rahat la o adunare festiva in care era sarbatorita Simona Halep? Dar palnuitele excursii in grecia pe banii publici pentru batrani, le mai tineti minte? Avand in vedere ce a iesit la iveala cu azilele astea, cine stie ce planuia de fapt cu excursiile alea..... un furt de bani, ceva, ca doar nu bunastarea unor pensionari,,,,, Bucurestiul a avut numai primari de rahat, dar Firea afost motul rahatului si singurul primar caruai i-am scris un e-mail in care ii dadeam un sfat: in caz ca mai simte nevoia sa deschida gura, sa o faca pentru sex oral, ca precis e mai util.
  • Like 1
 • Sunt de acord că familia Firea-Pandele e una fățarnică și doar aparent creștină. Întrebarea este: Dvs sunteți creștină? Că în ultima vreme tocmai ateii cei mai înfocați îi critică de mama focului pe cei declarați creștini cum că n-au credință suficientă și că se comportă creștinește execrabil ... Iar ăsta e alt tip de fățărnicie...
  • Like 1
 • Cine "simte" oamenii,simte că firea ë o forma fara fond,i parvenita,chivuță,mahalagioaica. O taranca vicleană și prea calculată,un neom,într-un cuvânt Asta da doi bani pe altul,tot ce contează evea,ea,ea..Narcisista și,zic gurile rele,ni...
  • Like 1
 • Uluitor linșajul la Firea! ”Omul frumos” care se scremea acum 2 săptămâni să facă asocieri grotești între Teodosie și Diavol lovește din nou! Și nu e singură! Realizați că 5 editorialiști de la ”Republica” au simțit brusc și coordonat impulsul de a scrie câte un editorial pe aceeași temă în același timp? Pe vremuri era o vorbă: mai răsfirați tovarăși, mai răsfirați...
  Citești și te minunezi: ”Tot pentru imagine stă toată ziua cu Dumnezeu în gură. Asta în timp ce sora și prietena ei puneau umărul la perpetuarea unor veritabile lagăre în care erau chinuiți niște bătrâni fără ajutor”. Ce rost mai are procesul? Deja s-a stabilit cine e de vină. Firea n-are cum să fie inocentă dacă rudele ei fac astfel de grozăvii nu? Nici nu mai contează dacă au vreo legătură cu subiectul, erau prin zonă și pot fi folosite ca să dăm în Firea. Dar să dăm profesionist, coordonat, nu așa la întâmplare.
  Eu propun ca toate trei, Firea, sora și prietena, să fie arse pe rug în piața publică, în strigătele de aprobare și satisfacție ale nătărăilor care au numai certitudini! Pentru siguranță! Să nu se mai întâmple cumva rușinea pățită cu Olguța Vasilescu. Plimbată cu cătușele în lumina reflectoarelor pentru ca după 8 ani și 6 instanțe dosarul să fie clasat din lipsă de probe... I-o fi cerut cineva scuze cumva?
  • Like 1
  • @ Adrian Ionascu
   ove check icon
   Tare de tot comentariul asta.Chiar crezi la modul serios ca Vasileasca este nevinovata?Este un fel de victima?Eu zic ca aparatul nostru de justitie este praf.De fapt toate institutiile statului sunt lovite de putregaiul coruptiei si al incompetentei la un nivel de la care nu mai exista cale de ajungere la normal.Inclusiv procurorii care se ocupa de cazuri mai mult sau mai putin celebre.Se discuta si se scrie mult despre acest caz pentru ca este cu totul iesit din comun,te cutremuri pur si simplu daca esti un om normal.Iar tu ai ales sa le aperi pe ticaloasele astea.Nici un cuvant despre batranii care au suferit si care poate au murit acolo.Bravo tie!!Esti tare.Si din tot articolul, doar asta ai inteles,,ca se da in mahalagioaica de Firea?Mai citeste o data.Sau mai bine ,paraseste republica.ro si citeste presa de partid de la psd.
   • Like 3
  • @ Adrian Ionascu
   Dan check icon
   „Adrian Ionascu” ar trebui să-și asculte sugestia și să se mai răsfire, destui postaci de partid susțin sârma pe alte site-uri, pe „Republica” nu au nicio șansă.
   • Like 4
  • @ Adrian Ionascu
   Nu, nu esti naiv esti partizanul ticalosilor.
   • Like 3
  • @ Dan
   Am zis că o să te ignor, dar pe moment îmi cer scuze că nu pot să mă abțin să-ți zic așa: cum ar putea un om (unul singur) ”să se mai răsfire” :-) :-) Asta îmi aduce aminte de perioada stagiului militar (tu nu cred că ai servit așa ceva; ceva mă face să cred că ești tinerel) Atunci, ca să facă mișto de noi, se găsea unul dintre ofițeri să ordone unui soldat (unuia singur) ”în careu adunarea”. Evident că acestă comandă avea sens doar la nivel colectiv. Dar dacă erai mucalit puteai să îți ridici brațele orizontal în formă de ”U” :-) :-) Așa și tu acum cu ”răsfirarea”„ unei singure persoane...
   În legătură cu ”sârma”, urât spus, dar... amuzant.
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   Dan check icon
   Well, nici comentariile către necunoscuți pe net nu știu dacă au vreun sens, dar din când în când e bine să ne defulăm ca să nu simțim că vorbim cu pereții.
   • Like 0
  • @ ove
   Eu n-am zis că Vasilescu e nevinovată, deși dacă după 8 ani de chin nu au reușit să-i găsească nimic atâția judecători asta e, în opinia mea un semnal puternic. De ce a fost nevoie de spectacolul grotesc cu cătușe dacă un procuror cu ceva experiență putea să-și dea seama din start că dosarul e ”subțire”? Cui folosește circul ăsta? Și e plin de guguștiuci care aplaudă. Justiția televizată e mișto nu? Dar când l-au scuturat nițel pe Dan Barna în campania la prezidențiale, fără cătușe, doar așa de control, ca nu cumva să strice apele, atunci pun pariu că nu ți-a plăcut. Culmea e că nu simpatizez deloc cu PSD iar Firea mi-e pur și simplu antipatică dar eu m-am referit la principii. Aceste atacuri furibunde mie imi inspiră o anumită disperare. Da știu că sunt prost pentru că am opinii diferite față de tine. Dacă primul impuls este să jignești când auzi opinii care nu-ți plac și să-mi dai peste nas cu superioritatea ta închipuită, asta ar trebui să-ți pună niște semne de întrebare... Dar nu e obligatoriu.
   ”Mahalagioaca” de Firea merită orice nu? Nu contează dacă e vinovată sau nu. E neimportant. Doar n-o să lăsăm realitatea să ne zdruncine ochelarii de cal. Dar când băieții vor veni, în același stil, după ”eroii” tăi poate o să înțelegi diferențele. Când vezi lumea doar în alb și negru fără nici un fel de nuanțe, cam ca în basme, pare simplu. Dar niciodată viața nu e așa.
   • Like 0
  • @ Adrian Ionascu
   ove check icon
   Nu o poti disocia pe Firea de povestea cu azilele,chiar daca nu a dat ea personal cu batul acolo.O dispretuiesc oricum ,dincolo de acest scandal,pentru ca reprezinta pe deplin putregaiul din politicul si din sistemul bugetar romanesc.Felul grotesc si inuman in care a reactionat la aceasta poveste o reprezinta si tu ai reactionat exact la fel ca ea.Asta spune tot si de aici si reactiile din comentarii.Chestiile cu lumea in alb si negru ,cu ochelarii de cal etc,ti se potrivesc pe deplin tie..Politica romaneasca ,institutiile statului ,sunt atat de jos incat eu cred ca ne aflam in disolutie si nu vad sa fie mai bine..Din aceasta cauza eu nu am nici un erou dupa care sa plang asa cum scrii mai sus.Imi doresc un sistem juridic care sa ii arda pe toti ticalosii care ne conduc si sunt corupti indiferent de culoarea politica,dar asta nu o sa o vedem niciodata. Am ramane fara politicieni.Articolul mi-a placut din alt motiv fara legatura cu Firea.Ti-am recomandat sa il recitesti fara prejudecati.Asta cu aerul de superioritate e o gluma proasta.Stai linistit ,eu spre deosebire de altii imi stiu locul,citeste primul meu comentariu la acest articol.
   • Like 0
  • @ Adrian Ionascu
   Dan check icon
   Orice pesedist vine cu placa „nu simpatizez cu pesede, dar...”
   • Like 0
 • Deși nu sunt psiholog, voi încerca totuși să vă explic acest comportament. Pe când eram adolescent am citit la rubrica de psihologie de atunci a revistei "Știință și tehnică" despre faptul că actrița franceză Sarah Bernhardt s-a plâns la un psiholog că ea nu poate înțelege de ce ea este rea cu copii ei, deși ea nu își dorește acest lucru și ea joacă în piesele de teatru numai roluri de femeie îndrăgostită și de mamă iubitoare. Sarah Bernhardt era autentică în sentimentele pe care le simțea pentru copii ei, adică îi iubea cu adevărat, deși vedea că era rea cu ei, însă în rolurile de femeie îndrăgostită și de mamă iubitoare nu avea trăiri afective autentice, deși fiind o foarte bună actriță lăsa această impresie. Astfel, în timp s-a ajuns în timp să se înțeleagă că oamenii care joacă un anumit rol în fața celorlalți fără a fi autentici, în spatele ușilor închise și a draperiilor trase vor avea tocmai un comportament opus celui pe care îl afișează. De exemplu, de curând am văzut într-un interviu care i-a fost luat actorului britanic Sean Bean, care adesea joacă roluri de războinic, agent secret, ofițer de armată, de către o reporteră de la postul de televiziune ProTV, că dânsului îi place să aibă grijă de florile din gradina de acasă și să cânte la pian. În concluzie, nu este bine ca cineva să încerce să joace un rol în fața celorlalți, fiindcă altfel în timp în realitate va ajunge să aibă un comportament opus celui afișat în public.
  • Like 2
  • @ Gabriel Stoian
   Asa-declarata " creștină" ë,,posibil,,in intimitate,o vrăjitoare dezgustătoare..ca în filmele cu vrăjitoare,care in public sunt femei eu frumoase,de succes,in privat,când își dau masca jos..mănâncă copii,..sau bătrâni,după caz și pofte..
   • Like 1
 • Nume check icon
  Un articol deosebit. Dar, daca el s-ar pune in piata publica ca lumea sa il citeasca vom observa ca putin lume l-a intelege sau chiar l-as accepta.. Fatarnicia este una din fetele negative ale multor romani, iar care pentru o anumite persoane cu educatie precara este de fapt o calitate. De aceea astfel de personaje inca mai au "succes" in viata publica.
  • Like 3
  • @ Nume
   Fatarnicia este sinonim cu corectitudinea politica,, o fatarnicie la nivel mondial. In zilele noastre este foarte apreciata aceasta "corectitudine......", importata din tari " cu mult mai avansate", la care visam.
   • Like 2
  • @ Zugravu Mircea
   Dan check icon
   Nu sunt mai fățarnici cei „corecți politic” decât neoprotestanții trumpiști.
   • Like 1
  • @ Dan
   Nu vad de ce il amestecati aici pe trump, dar si asta este un fatarnic ticalos si dement.
   • Like 1
  • @ Nume
   Au,pentru că asta vrea rumanimea..unii că ei,una spun,alta fac,și alta fumează..nu țară e de cocos,ci grosul populației .mă uitam in supermarket,și ce vedeam?! Fețe vulgare,,viclene,buhăite de la grătare și multă bere...asta e grosul populimii rumane..normal că votează una ca ei,recte fierea,nu pe unul ca Nicușor Dan...
   • Like 0
  • @ Zugravu Mircea
   Visam la banii lor,nu la populația înlocuită cu arabi și africani,la atentate,la violuri,la mașini care intra in autohtoni....
   • Like 0
  • @ Zugravu Mircea
   Eu nu vreau nici un fățarnic blm,nici un demagog că Trump....Totuși,Trumpf a preluat steagul rezistentei contra PC și BLM, a lui afirmative action,care condamna social populațiile altele decât neagra.. Metoda lui Trump,răscolirea animozităților si frustrărilor sociale nu ë frumoasa,dar a fost necesară pentru un nou " echilibru," Nu mi place Trump :,ë fățarnic,fals,viclean,imoral Dar a fost un râu necesar pentru oprirea altui rău:PC.Am i cât ceva,: Raul se stârpește,în viața reală,doar cu un alt rău..că binele învinge,ë improbabil,și doar pentru prostirea proștilor ..regretable...
   • Like 0
  • @ Zugravu Mircea
   Dan check icon
   Aici suntem de acord.
   • Like 1
  • @ Vasile Skhiladze
   Dan check icon
   Fără susținerea rușilor, Trump nu ajungea președinte. Nu cred că avem nevoie de un astfel de „rău necesar”, românii s-au fript cu rușii de nenumărate ori.
   • Like 2
 • Valentin check icon
  Din fericire începe să apară o ruptură între politicienii de carton și Biserică. E clar că lecția cu Dragnea a fost asimilată. La un moment dat, această ruptură va deveni definitivă și, ca în poveste, oamenii vor băga de seamă că împăratul este gol.
  • Like 2
 • ove check icon
  Daca as fi avut inteligenta si educatia necesara ,exact asa as fi scris si eu articolul.Iti dau 1000 de like-uri.Fara alte comentarii.
  • Like 3
 • Ovidiu check icon
  Biserica încurajează acest exces de habotnicie mimată și exhibată cu incontinentă neobrăzare de către Firea. Soboare de preoți cădelnițează pe la toate sărbătorile naționale și sfințiri de sedii. Ciopor de politicieni îndoiți de spate, trăgându-și cruci, cu evlavie, pupând icoane sau racle cu moaște, mai abitir decât preacucernicii, o fac atent, sub blițurile presei. Evlavia asta jucată, câteva minute la o ocazie, are darul de a înduioșa poporul naiv. Trump, însuși, a apărut, înainte de alegeri, cu Biblia în mână, în fața Bisericii Episcopale din Washington. Au fost clerici care au protestat. La noi, ar îndrăzni vreun preacucernic să zică ceva rău de Firea?
  Biserica n-ar trebui să fie un loc pentru ședințe foto, iar religia un instrument politic. Dumnezeu nu e un lucru cu care să te joci și cu credința nu faci paradă. Firea e doar o viperă purtând marama de creștină. Deghizată în femeia pioasă și mama bună din pretinsa "familie tradițională" scopul ei e doar votul care să o mențină la putere, în sfera tuturor privilegiilor.
  • Like 6
  • @ Ovidiu
   Cineva îi zicea vrăjitoare..ea ë probabil o păgână,o în nimic decât bani și putere creatoare,cate,comercial,mimează ce nu ë..știind,instinctiv,că majoritatea populației judeca după forma,nu după fond..noi,aici,suntem o mica minoritate din alegători.. ea știe asta,ë vicleană,sau îi spun alții,și nu ë proasta destul că da nu se prindă. vrăjitoarea..
   • Like 1
 • O javra ordinara, pupila scarbosului fatarnic borfas securist varanul voiculescu, protector si al altor nemernici ipocriti gen "piedone porcul". Nevasta de neam prost pandele alt hot ordinar. A furat cu nerusinare si a bagat in burdihanul nemeritat de fericitului popa si ale altor profitori pomanagii in loc sa faca ceva util pentru bucuresti. A ponegrit pe toti cei ce nu erau din banda de talhari psd. Ursarul covrigar de buzau tace in loc sa o demita de urgenta, pe vipera si pe retardatul de budai.
  • Like 6


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult