Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Simona Halep: „Nu mi-am luat nici mașină scumpă, nici casă scumpă. Mi-am luat un apartament mic, ca să am bani să investesc în mine”

Justine Henin, Rafael Nadal, Andrei Pavel, Gheorghe Hagi și Cristian Chivu sunt modele pe care Simona Halep le-a avut în carieră și despre care sportiva vorbește, printre altele, în podcastul BT Talks.

Halep spune că la Hagi a admirat seriozitatea și concentrarea în timpul jocului, iar la Rafael Nadal faptul că joacă orice punct „ca și cum ar fi ultimul din viața lui”. Așa cum a ajuns să facă și ea, după trei-patru ani de muncă alături de Darren Cahill.

„Hagi a fost modelul meu pe seriozitate, pe faptul că atunci când intră în teren nu există nimic altceva. Simțeam asta la el și la Cristian Chivu. Hagi, încruntat tot timpul când intra în teren, era focusat pe ceea ce trebuia să facă el sau echipa. Îl admir și pe Nadal, pentru că atunci când joacă punctul respectiv dă 100%. Joacă orice punct ca și cum ar fi ultimul din viața lui. Asta am ajuns să fac și eu după trei-patru ani de muncă cu Darren”, a spus Simona Halep. 

Nu e ușor să te împrietenești cu stresul. Darren Cahill a învățat-o pe Simona cum să vadă imaginea de ansamblu și să nu mai pună presiune pe moment pentru a se putea concentra. „În momentul în care pui prea multă presiune pe tine, te blochezi și nu te mai poți concentra."

Halep se descrie drept o persoană emotivă, și a dezvăluit că atunci când avea șase ani plângea înainte de a intra pe teren, pentru că, își explică ea acum, nu voia să îi dezamăgească pe părinți.

„La 6 ani când intram pe teren plângeam de rușine, când trebuia să fac încălzirea mă duceam în parcare să nu mă vadă nimeni. Tata mă certa când eram copil, nu pentru că pierdeam un meci, ci pentru că aveam emoții și îmi era rușine. (De ce îți era rușine? ) Nu pot să îmi dau seama. Am fost un copil emotiv și sunt în continuare o persoană emotivă, dar atunci era ceva exagerat. Plângeam pentru că trebuia să intru pe teren, nu voiam să îi dezamăgesc, cred. Tatăl meu îmi spunea de mică, de când am început tenisul, că nu poate nimeni să mă bată și că sunt cea mai bună. O spunea ca să îmi dezvolt încrederea. M-a ajutat, pentru că atunci când am intrat pe teren am vrut doar victoria”, povestește Halep.

A investit în sine tot timpul și a marșat pe ce poate să o ajute pe termen lung: un antrenor mai bun, un antrenament de calitate. Și a învățat să ia ce e mai bun din fiecare moment sau persoană care a intrat în viața ei.

„Tenisul e un sport foarte scump, trebuie să investeşti într-un copil şi să rişti. E o investiţie pe care nu ţi-o garantează nimeni că iese. Tata nu cred că şi-a imaginat vreodată că eu nu o să ajung în top. Şi nu o spun acum că am reuşit. Nu cred că s-a gândit vreodată la asta, chiar dacă au fost şi momente grele, când poate că s-a gândit că nu mai face faţă, dar în momentul ăla am început eu să câştig primii bănuţi și am început să investesc.

Nu mi-am luat nici maşină scumpă, nici casă scumpă. Mi-am luat un apartament mic, ca să am bani să investesc în mine. Tot timpul am spus că o să investesc în mine. Asta înseamnă un antrenor bun, chiar dacă e străin și costă mai mult.

Tot timpul ai instinctul să îţi cumperi ceva din banii pe care îi câştigi, o mașină frumoasă, că zici am muncit și vreau asta. Dar trebuie să îţi opreşti instinctul ăsta şi să spui că trebuie să te duci într-un cantonament mai scump, dar știu că mă ajută pe o perioadă mai lungă", vede Halep.

Îți recomandăm

„Sunt foarte motivată să merg înainte, pentru al treilea Grand Slam”

Tenismena admite că ultimii ani din cariera sa sportivă au fost grei, dezvăluie că s-a gândit și la retragere din viața competițională, însă crede că mai poate juca tenis doi-trei ani.

„Am obosit, au fost ani grei, m-am gândit și la retragere, dar simt că încă mai pot. De visat nu mă împiedică nimic să visez. Sunt foarte motivată să merg înainte, pentru al treilea Grand Slam, pentru a vedea cât mai pot să fiu în top 10. Atunci când voi ieși din top 10 cred că o să trag pe dreapta, dar mai am. Doi, trei ani eu zic că mai pot să joc”, a spus Halep.

Simona joacă tenis de peste 24 de ani. A atins prima poziție în clasamentul mondial WTA de două ori și a câștigat două turnee de Grand Slam - Roland Garros și Wimbledon.

Despre disciplina pe care și-a impus-o, despre mentalitatea de a fi câștigător și cum vede ea succesul puteți afla accesând podcastul atașat acestui text. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon