Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Singurul domeniu care a avut rata șomajului zero, de când a apărut pe piață. Cum putem crește numărul de profesioniști pregătiți să facă față atacurilor informatice?

cyber crime

Foto: Dominic Lipinski / PA Images / Profimedia

Domeniul securității cibernetice este în plină evoluție. Prin urmare, găsirea specialiștilor și retenția acestora reprezintă o provocare pentru organizații. Și faptul că metodele de atac ale infractorilor cibernetici devin din ce în ce mai sofisticate îngreunează misiunea companiilor de a găsi talente capabile să evolueze, să se adapteze și să asigure un mediu digital sigur. Așadar, dat fiind ritmul alert de dezvoltare a tehnologiei și nevoia de adaptare constantă a domeniului la ritmul inovațiilor în tehnologie, este nevoie de timp pentru a satisface cererea de specialiști de pe piață.

Este bine de știut faptul că, la nivel global, atacurile cibernetice au crescut pe fondul pandemiei și a implementării muncii de acasă. De asemenea, conflictul din Ucraina a însemnat deopotrivă și intensificarea știrilor false, a riscurilor de atac DoS / DDoS, precum și atacuri de tip „wiper”. În plus, începutul conflictului cibernetic dintre Ucraina și Rusia ne-a demonstrat că efectele pot fi resimțite și la nivel global. Din acest motiv, oamenii trebuie să fie vigilenți în continuare la fake news și să se educe constant privind metodele de atacuri cibernetice tot mai sofisticate.

Domeniul securității cibernetice este singurul care a avut rata șomajului 0 de când a apărut pe piață, fapt ce indică dezechilibrul dintre cererea de specialiști și numărul acestora. Mai mult, cerințele specifice pe care trebuie să le îndeplinească o persoană ce dorește un job în domeniul securității cibernetice evoluează mult mai rapid decât în alte domenii.

Potrivit (ISC)² Cybersecurity Workforce Study, decalajul global al forței de muncă în domeniul securității cibernetice variază în funcție de regiune și este estimat la aproximativ 2,72 milioane la nivel global, în timp ce în Europa diferența este estimată la aproximativ 199.000 de specialiști. Mai mult, forța de muncă globală în domeniul securității cibernetice trebuie să crească cu 65% pentru a apăra eficient organizațiile. Acesta este un semn bun, deoarece potrivit raportului din 2019, la acel moment numărul angajaților din domeniul securității trebuia să crească cu 145% pentru a satisface cererea de talente.

Singura modalitate de a crește numărul de profesioniști pregătiți să facă față atacurilor cibernetice în contextul actual și astfel de a acoperi deficitul de specialiști este să antrenăm, să educăm și construim noua generație. Creșterea nivelului de educație în acest domeniu va contribui la creșterea gradului de conștientizare privind nevoia securității cibernetice. Există inițiative, la nivel național și nu numai, precum UNbreakable Romania și Romanian Cyber Security Challenge, care încurajează tinerii să aleagă o carieră în domeniul securității cibernetice. De asemenea, în ultimii ani, universitățile au început să se concentreze pe crearea de cursuri de securitate cibernetică astfel încât să răspundă mai bine la nevoia pieței. În completarea acestor cursuri vin și soluții precum CyberEDU, care se adresează exclusiv zonei practice de învățare a securității cibernetice.    

Cu toate acestea, în continuare comunitatea locală de experți este dezvoltată și susținută în mare măsură de mediul privat, fie că vorbim despre conferințe precum DefCamp, care are loc anual din 2011, la nivel regional, sau de competiții de securitate cibernetică precum UNbreakable Romania. Faptul că noul Centru de competențe european industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică (Centrul CYBER al UE) va avea sediul în capitala României setează premisele pentru o mai bună relație de colaborare între mediul public și privat, cu scopul de a pune România pe harta Europei în ceea ce privește securitatea cibernetică.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult