Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Singurul PSD-ist care fluieră în biserica lui Dragnea: „Nu e o lovitură de stat”

Vicepreşedintele PSD Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, a declarat la RFI că proiectele privind graţierea şi modificarea Codului Penal „ar trebui prezentate cât mai pe larg şi pe înţelesul tuturor". El spune că nu crede că protestele recente şi participarea preşedintelui Klaus Iohannis la mitingul de duminică din Bucureşti reprezintă un început de lovitură de stat, aşa cum s-a exprimat liderul partidului, Liviu Dragnea.

„Nu cred că asistăm neapărat la o lovitură de stat. O lovitură de stat în primul rând se programează de cei care vor să preia puterea. În momentul de faţă, nu s-a arătat neapărat o structură care vrea să preia puterea. Prin urmare, e un val de emoţie", a spus Mihai Chirica la RFI.

Liderul PSD Liviu Dragnea a comparat pe Facebook protestele de duminică cu o „nouă mineriadă”, a vorbit de un „început de lovitură de stat” și l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis că „s-a situat azi în afara legii, vizând avantaje politice personale și cerând aberații constituționale: retragerea unor ordonanțe, mai ales a unora care nu au fost date”.

Pe de altă parte, primarul Iașiului spune la RFI că PSD cu siguranţă nu va organiza contramanifestaţii ca reacții la protestele de duminică. Secretarul general adjunct al PSD Codrin Ștefănescu a anunțat duminică seara la România TV că PSD pregătește un contra-miting la care ar urma să participe 100.000 de oameni.

Aproximativ 28.000 de persoane au participat duminică în București la protestul față de intenția Guvernului de a modifica prin Ordonanță de Urgență mai multe prevederi ale Codului penal. Președintele Klaus Iohannis a venit în mijlocul manifestanților, care l-au primit cu aplauze. Și în alte orașe mari din țară mii de oameni au ieșit pe străzi în semn de protest față de ordonanța grațierii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • DanM check icon
    Sunt si oameni normali in PSD, nu toti sunt rinoceri asemenea lui Codrin Stefanescu, o canalie, frate! Ce are mai abject si grosier acest partid a strans Codrin, cainele de serviciu al sefului. Nu va face multi purici Mihai Chirica, un om normal intr-o lume de politicieni grobieni.
    • Like 0
  • În momentul de față nu cred că avem un partid sau o grupare politică în stare să conducă țara. Ar trebui să ne aducem înapoi toți tinerii deștepți care au studiat"afară", la universități de prestigiu (cu burse de aproximativ 30000 de euro pe an, date de guvernul Năstase),si care au primit negație din partea statului român, tineri români deștepți care pribegesc si cu inteligența lor ajută alte tțări. HAI SĂ DĂM MÂNĂ CU MÂNA,
    CEI CU INIMA ROMÂNĂ...
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult