Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Situație suprarealistă: Rusia „a anexat” teritoriu pierzând în același timp controlul asupra lui

Foto: Yasuyoshi Chiba/ AFP / Profimedia

Rusia nu mai deține controlul total asupra niciuneia dintre cele patru provincii ale Ucrainei pe care spune că le-a anexat săptămâna trecută, după ce trupele ucrainene au avansat cu zeci de kilometri în provincia Herson din sudul țării și au obținut câștiguri suplimentare în est.

- Luni, armata rusă a recunoscut că forțele Kievului au avansat în regiunea Herson. Rușii au spus că armata ucraineană și „unitățile sale superioare de tancuri” au reușit să „penetreze apărarea noastră” în jurul satelor Zoltaya Balka și Alexsandrovka.

- Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că trupele ruse au ocupat ceea ce el a numit o „linie defensivă pregătită de dinainte”. Reprezentantul regimului de la Moscova spune că forțele sale au continuat să „provoce daune” forțelor ucrainene.

Kupiansk

Liderii separatiști din Donbas au recunoscut că armata Ucrainei a trecut granițele provinciei Lugansk

- Comentariile lui Konașenkov sunt o recunoaștere a faptului că contraofensiva din sud a Ucrainei câștigă teren din ce în ce mai mult.

- Brigăzile ucrainene par să fi realizat cel mai mare progres în regiune de la începutul războiului, înaintând rapid de-a lungul râului Nipru.

- Bloggerii militari ruși au sugerat că avansul Ucrainei a fost spectaculos, iar tancurile ucrainene au înaintat pe zeci de kilometri de teritoriu de-a lungul malului râului.

- Anton Gerashchenko, un consilier al Ministerului de Interne al Ucrainei, a postat în online o fotografie cu soldați ucraineni care pozează cu steagul lor lângă o statuie aurie a unui înger. El a spus că fotografia a fost realizată în satul Mikhailivka, la aproximativ 20 km dincolo de poziția lor anterioară. Următoarea țintă aparentă ucraineană a fost orașul Beryslav, de pe malul Niprului.

- Rob Lee, membru senior al think-tank-ului Foreign Policy Research Institute, a citat și el luni câțiva bloggeri ruși de război, care au relatat că forțele lor s-au retras până la Dudchany, adică 40 km în aval de locul în care se luptaseră cu trupele ucrainene cu o zi înainte, adică duminică.

- În estul Donbasului, liderii separatiști locali au recunoscut că armata Ucrainei a trecut granițele administrative ale provinciei Lugansk. Rusia controlează doar aproximativ jumătate din regiunea Donețk. Practic, armata lui Putin merge înapoi, la șapte luni de la invazia pe scară largă declanșată pe 24 februarie.

O avansare ucraineană de-a lungul râului Nipru ar putea prinde mii de trupe rusești pe malul celălalt

- În orașul de est Sloviansk au existat dovezi ale bătăliilor recente și ale ofensivei continue. Recucerirea orașului Liman a deschis calea forțelor ucrainene să avanseze adânc în provincia Lugansk, amenințând principalele rute de aprovizionare către teritoriul capturat de Moscova în unele dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului din iunie și iulie.

-Observatorii de la Kiev au fost prudenți luni cu privire la amploarea câștigurilor ucrainene în sud. Ei au spus că au loc bătălii continue. Trupele ruse au folosit tancuri, avioane și dorne pentru a trage în pozițiile ucrainene. Trupele ruse au început și să repare podurile peste Nipru distruse de loviturile cu rachete ucrainene.

- O avansare ucraineană de-a lungul râului Nipru ar putea prinde mii de trupe rusești pe malul celălalt, izolate de toate proviziile. Râul este foarte lat, iar Ucraina a distrus deja principalele puncte de trecere.

- Şeful adjunct al administraţiei marionete a Rusiei din regiunea Herson, Kirill Stremousov, a recunoscut că armata ucraineană avansează. Dar el a adăugat că „totul este sub control”. „Suntem pe teren și continuăm să avem grijă de cetățenii Federației Ruse din regiunea Herson. Acum suntem Rusia și totul va fi bine”, a mai spus Stremousov.

- Consilierii lui Zelenski au subliniat cu umor absurditatea și suprarealismul „anexării” de teritoriu pe care a făcut-o Rusia, pierzând în același timp controlul asupra acestuia. Oleksiy Arestovych a postat luni pe Twitter un mesaj în care spune că „din ce în ce mai multe așezări” „se retrag rapid din Federația Rusă”.

- Rusia ocupă doar aproximativ 30% din regiunea Zaporojie. Aceasta include centrala nucleară de la Zaporojie, dar nu și orașul, principalul centru urban. Canalele de social media au sugerat că trupele ruse au oprit recent civilii să plece printr-un punct de trecere către teritoriul administrat de guvernul ucrainean.

- În nord-estul țării, Ucraina a fost aproape de a elibera toată regiunea Harkov după o contraofensivă care a început luna trecută. Prima linie rusă se află în estul regiunii, nu departe de orașul Kupiansk, și există evaluări că aceasta se prăbușește. De altfel, trupele ucrainene au eliberat mai multe sate în zonă.

Kremlinul spune este în favoarea unei „abordări echilibrate” a problemei armelor nucleare

- Kremlinul spune este în favoarea unei „abordări echilibrate” a problemei armelor nucleare, care nu se bazează pe emoție. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat luni că motivele pentru folosirea unei arme nucleare tactice de putere redusă sunt clar stabilite în doctrina de apărare a Federației Ruse și „nu pot exista alte considerente”. Peskov a făcut declarația ca răspuns la declarațiile făcute de liderul cecen, Ramzan Kadîrov, care i-a cerut lui Putin să folosească o armă nucleară în Ucraina.

Foto: Profimedia Images

- Totodată, regimul de la Moscova a transmis că va „continua să se consulte” cu locuitorii din regiunile Zaporojie și Herson pentru a stabili granițele exacte ale regiunilor. Ca răspuns la întrebările despre sub ce format vor avea loc aceste consultări, Peskov a spus că „nu poate răspunde la această întrebare în acest moment”, dar a adăugat că va depinde de voința oamenilor care trăiesc pe acele teritorii.

ISW: Trupele ucrainene continuă să avanseze la est de Liman

- În evaluarea de marți a războiului, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) scrie că în ultimele 48 de ore, forțele ucrainene au continuat să obțină câștiguri substanțiale în jurul orașului Liman și în regiunea Herson.

- ISW spune că surse ucrainene și rusești au raportat că trupele ucrainene au făcut progrese semnificative în nordul regiunii Herson între 2 și 3 octombrie.

- Imagini geolocalizate confirmă afirmațiile din surse rusești potrivit cărora trupele ucrainene continuă să avanseze la est de Liman și este posibil să fi străpuns granița regiunii Lugansk în direcția Kreminna, se mai arată în evaluarea ISW.

- Experții din SUA precizează faptul că grupările rusești din nordul regiunii Herson și de pe frontul Liman erau formate în mare parte din unități care au fost considerate printre cele mai bune forțe de luptă convenționale ale Rusiei înainte de război.

- ISW mai notează că elemente ale Diviziei 144 de infanterie motorizată a Armatei 20 de arme combinate s-ar fi retras din Liman pe poziții din ariergardă în apropiere de Kreminna înainte de 2 octombrie.

- Conform ISW, surse rusești au raportat anterior că elemente ale Forțelor Aeropurtate Ruse (VDV), în special Divizia 76 de Asalt Aerian a Gărzii, sunt active în regiunea Herson.

- Atât Divizia 144-a de infanterie motorizată, cât și Divizia 76-a de Asalt Aerian a Gărzilor au fost lăudate anterior ca fiind unele dintre cele mai de elită forțe ale Rusiei, iar aparentele lor eșecuri de a menține teritoriul împotriva unor acțiuni majore de contraofensivă ucrainene sunt în concordanță cu evaluarea anterioară a ISW, potrivit căreia chiar și trupele militare rusești de elită devin din ce în ce mai degradate pe măsură ce războiul continuă.

- Acest fenomen a fost vizibil și în colapsul de acum câteva săptămâni a Diviziei a 4-a de tancuri a Armatei 1 de tancuri a Gărzii, în contraofensiva ucraineană din Harkov, mai punctează experții ISW.

Moscova l-a demis pe comandantul Districtului Militar de Vest al armatei, Alexander Juravliov

- ISW amintește și că Moscova l-a demis pe comandantul Districtului Militar de Vest al armatei, Alexander Juravliov. Districtul militar vestic este unul dintre cele cinci care alcătuiesc forțele armate ale Rusiei.

- Demiterea lui Juravliov vine după pierderile dramatice suferite de Rusia în nord-estul Ucrainei luna trecută și după recucerirea de către Ucraina, sâmbătă, a orașului Liman, pe care Rusia îl folosea ca un important centru logistic în regiunea Donețk, se mai arată în evaluarea Institutului pentru Studiul Războiului.

- Separat, ministrul britanic al Apărării a transmis în evaluarea de marți dimineață că Vladimir Putin a semnat vineri un ordin pentru ciclul de recrutare obișnuit de toamnă, care vizează pregătirea a 120.000 de recruți.

- Aceștia nu pot, din punct de vedere legal, să fie trimiși în afara Rusiei, notează britanicii, care amintesc și că acest ciclu de recrutare nu are legătură cu bărbații încorporați prin ordinul de mobilizare parțială din 21 septembrie 2022.

- Londra mai spune că ciclul de recrutare va începe la 1 noiembrie, cu o lună mai târziu decât de obicei. Întârzierea începerii ciclului este un indiciu al presiunilor tot mai mari asupra capacității Rusiei de a instrui și echipa un număr mare de noi recruți.

- Greutățile legate de găzduirea, instruirea, echiparea și desfășurarea personalului mobilizat și recrutat sunt semnificative. Deficiențele din cadrul sistemelor administrative și logistice rusești vor continua să submineze aceste eforturi, se mai arată în evaluarea Ministrului britanic al Apărării.

Fostul director al CIA, David Petraeus: SUA și aliații săi vor distruge trupele și echipamentele Rusiei în Ucraina și ar scufunda flota rusă din Marea Neagră dacă Vladimir Putin va folosi arme nucleare

- Copleșiți de cereri panicate de ajutor ale celor care nu vor să fie recrutați, avocații ruși spun că lucrează din greu pentru a oferi consiliere bărbaților care riscă să fie trimiși să lupte în Ucraina, notează Reuters.

- Senatorul american Marco Rubio a declarat pentru CNN că dacă Putin înțelege că poate pierde războiul din cauza livrărilor occidentale de arme către Ucraina, ar putea da ordinul ca armata rusă să lovească centrele logistice „de unde vin aceste provizii”, inclusiv centrele din Polonia. Marco Rubio, care este membru al Comisiei de Relații Externe a Senatului SUA, a declarat că Vladimir Putin are două opțiuni: să stabilească linii defensive sau să se retragă și să piardă teritoriul.

- „NATO va trebui să răspundă”, a spus Rubio. „Cum va răspunde, cred că o mare parte va depinde de natura atacului și de amploarea și amploarea acestuia”, a adăugat acesta. „Cu siguranță, riscul este probabil mai mare astăzi decât în ​​urmă cu o lună”, a spus Rubio în legătură cu posibilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei, precizând că probabil Rusia va face un pas intermediar.

- Separat, fostul director al CIA, David Petraeus, a declarat duminică că SUA și aliații săi vor distruge trupele și echipamentele Rusiei în Ucraina și ar scufunda flota rusă din Marea Neagră dacă Vladimir Putin va folosi arme nucleare. Întrebat dacă utilizarea armelor nucleare de către Rusia în Ucraina ar aduce SUA și NATO în război, Petreaus a spus că nu ar fi o situație care să declanșeze articolul 5 al Alianței, care cere o apărare colectivă. Asta pentru că Ucraina nu face parte din NATO. Cu toate acestea, Petreaus a recunoscut că probabilitatea ca radiațiile să se extindă în țările NATO ar putea fi interpretată ca un atac asupra unui membru NATO, ceea ce ar putea declanșa Articolul 5.

- Fostul șef al CIA a analizat și conflictul energetic dintre Rusia și Europa, spunând că este clar că Vladimir Putin vrea ca țările europene să sufere cât timp cât acestea încearcă să izoleze Moscova din cauza invaziei „El încearcă să prezinte acest lucru în orice fel poate, într-un mod care să pară amenințător, pentru a încerca să facă Europa să cedeze. El (Putin) crede că Rusia poate să îndure mai mult decât Europa”, a declarat Petraeus.

- „Și, știți, rușii au îndurat mai mult decât Napoleon și decât naziștii și așa mai departe. Dar nu cred că vor reuși să îndure mai mult decât Europa. Europa va avea o iarnă grea, va exista un flux foarte redus de gaze naturale, dar vor trece peste asta și nu cred că vor ceda în ceea ce privește problema sprijinului pentru Ucraina”, a ținut să mai precizeze generalul american.

- Odată cu creșterea presiunii asupra lui Putin după câștigurile ucrainene în estul țării în temeiul declarației de anexare de săptămâna trecută și creșterea rezistenței la eforturile de mobilizare în Rusia, Petreaus a spus că liderul Moscovei este „disperat”. „Realitatea câmpului de luptă cu care se confruntă este, cred, ireversibilă”, a mai spus David Petraeus.

- Camera superioară a parlamentului Rusiei a votat pentru aprobarea anexării celor patru regiuni ucrainene ocupate. Marți, Consiliul Federației a ratificat în unanimitate legislația pentru anexarea regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie din Ucraina, după un vot similar în Duma de stat, camera inferioară a parlamentului rus. Reuters scrie că documentele merg acum la Kremlin pentru a fi promulgate de Vladimir Putin. Astfel, va fi finalizat procesul de anexare oficială a celor patru regiuni, reprezentând aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei.

- Cu toate acestea ucrainenii au revendicat în ultima lună bucăți mari de pământ, prin două contraofensive în nord-est și sud. Rămâne de văzut dacă mobilizarea în masă a Rusiei acasă va schimba această ecuație.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult