Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Sofia a încheiat criza politică: Absolventul de Harvard Kiril Petkov este noul premier al Bulgariei care și-a început mandatul cu introducerea Certificatului verde pentru funcționarii publici

Kiril Petkov

Foto: Getty Images

Kiril Petkov, prim-ministrul Bulgariei și liderul formațiunii politice „Continuăm schimbarea”, are 41 de ani și s-a născut într-o familie de profesori din Plovdiv. În clasa a VII-a a emigrat cu familia în Canada și a continuat studiile în Vancouver, unde a și absolvit Facultatea de Finanțe, ulterior obținând un Master în economie Harvard.

Soț, tată a trei copii, inovator și antreprenor în serie, Kiril Petkov s-a întors în Bulgaria, unde, inițial, a fondat Centrul de studii în strategii economice și concurențiale.

În politică a intrat în luna mai a acestui an, ca ministru al Economiei în primul guvern interimar care a condus Bulgaria până în luna septembrie a acestui an, când a decis să nu mai facă parte din cel de-al doilea guvern interimar.

Și asta pentru că a intrat în campania electorală cu noua sa formațiune politică denumită ”Continuăm schimbarea” (PP), pe care a fondat-o împreună cu colegul său de la Harvard, Asen Vasilev. 

Cei doi au promis să refacă economia țării, să lupte cu toată forța împotriva corupției și să reformeze statul, mai ales justiția.

Formarea lor profesională, discursul politic de tip nou, carisma și naturalețea celor doi lideri au câștigat inimile alegătorilor și au dus partidul lor pe primul loc în alegerile parlamentare din 14 noiembrie.

Formarea coaliției de guvernare și negocierea componenței guvernului

„Continuăm schimbarea” a câștigat alegerile parlamentare cu 25,67%. Era însă, insuficient, pentru numirea premierului și formarea guvernului. Numai o coaliție împreună cu celelalte partide intrate în parlament putea asigura țării un guvern stabil.

Misiunea se contura a fi dificilă. Încă 6 partide treceau pragul minim de 4% pentru intrarea în parlament: pe locul doi GERB- SDS, partidul lui Boiko Borisov cu 22,74%, pe trei „Mișcarea pentru drepturi și libertăți”, partidul minorității turce, pe patru, Partidul Socialist, care a condus țara în anii de după schimbarea regimului comunist, cu 10,21%, iar pe următoarele locuri, trei partide relativ nou apărute pe scena politică: „Există un astfel de popor”, (partid anti-sistem, populist, care a câștigat alegerile parlamentare anterioare, dar nu a putut forma o coaliție) cu 9,52%, „Bulgaria Democratică” (partid de centru-dreapta, anticorupție, cu 6,37% și „Renașterea” cu 4,86% (partid naționalist)

Încă din seara alegerilor, după anunțarea rezultatelor parțiale, Kiril Petkov declara că va demara rapid procesul de formare a coaliției și că nu va negocia nici cu Boiko Borisov, nici cu partidul minorității turce. Ulterior, nu a trimis invitație de participare la negociere nici partidului Renașterea.

În scurt timp, Kiril Petkov declara că pentru negociere se vor forma 18 grupuri de lucru conduse de experți ai partidelor invitate la negocieri, care vor dezbate 18 direcții strategice de dezvoltare a țării și că, pentru transparență și disciplină, toate dezbaterile vor fi transmise live pe Internet.

Așa s-a și întâmplat: peste 90 de ore de negociere pentru formarea coaliției si dezbaterea despre politica de guvernare a țării în următorii patru ani, la care publicul larg a avut acces online.  

Dezbaterile s-au încheiat cu un acord, făcut public în scop de transparență: 140 de pagini organizate în 18 capitole privind politici guvernamentale, având ca motto „Toleranță zero față de corupție”.

Odată atins un consens la acest nivel, la începutul lunii decembrie au început, în format restrâns, negocierile pentru formarea cabinetului, de această dată secrete, doar între liderii de partide.

La sfârșitul săptămânii trecute, vineri, Kiril Petkov a anunțat încheierea cu succes a negocierilor și a făcut public numele tuturor celorlalți miniștri ai Guvernului format din reprezentanți ai celor patru partide de coaliție.

Noul guvern

În ședință extraordinară, luni, 13 decembrie, cu 134 de voturi din cele 240 posibile, Parlamentul Bulgariei l-a ales pe Kiril Petkov premier al țării și a acordat votul de încredere noului cabinet format din prim-ministru, 5 vice prim-miniștri și 19 miniștri.

Cofondatorul partidului „Continuăm Schimbarea”, Asen Vasilev, şi el absolvent de Harvard, este ministru de Finanțe în guvernul lui Petkov și va controla fondurile europene.

Membrii noului guvern sunt antreprenori, avocați, funcționari din administrația de stat și câțiva miniștri din cabinetul interimar al președintelui Rumen Radev. Printre aceștia se numără politicieni cunoscuți, dar și persoane noi, însă toți trebuie să respecte cele două principii de bază înscrise în acordul de guvernare,

De altfel, cei doi fondatori ai noului partidului, ei înșiși tehnocrați, intenționează să înlocuiască politicienii corupți cu experți din coaliție, dorind să înființeze chiar grupuri de experți în toate departamentele statului.

„Astăzi este o zi importantă pentru a continua schimbarea de gândire și de guvernare (...) Ambițiile și speranțele noastre sunt să guvernăm în acest format în următorii patru ani și să ne îndeplinim absolut toate sarcinile”, a declarat Kiril Petkov în Parlament, înainte de învestirea sa și a invitat parlamentarii să lucreze împreună și să continue schimbările necesare pentru reformarea statului și mai ales a sistemului de justiție. 

Prioritățile noului guvern și primul ordin de prim-ministru al lui Kiril Petkov

Prioritățile noului guvern de la Sofia, conform declarațiilor oficiale, sunt: lupta împotriva pandemiei de coronavirus, scăderea prețului la energie pentru companii și utilizatorii casnici, creștere anuală economică de peste 5% din PIB și atragerea de investiții străine, dezvoltarea infrastructurii rutiere care să conecteze nordul și sudul țării și reformarea comisiei anticorupție.

În plan extern, Kiril Petkov a promis să fie un partener mai bun al Bulgariei în relațiile cu Uniunea Europeană şi NATO şi să intensifice discuţiile cu Macedonia de Nord pentru a rezolva conflictul istoric, în urmă căruia Sofia decis să blocheze începerea negocierilor de aderare între autoritățile de la Skopje şi UE.

Însă prin primul Ordin pe care l-a emis Kiril Petkov în prima zi de mandat a introdus Certificatul verde obligatoriu pentru membrii Guvernului și pentru toți funcționarii publici ai statului, măsură care are drept scop stimularea imunizării, în condițiile în care Bulgaria înregistrează cea mai scăzută rată a vaccinării anti-COVID-19 în UE, de numai 26%. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Filbert check icon
    Hai cu etichetele: sorosist, neomarxist, leghebitist, vindut briucselului, lu gheiț, lu' big pharma, etc.
    Noi sintem romani, noi sintem roooomaaaaaani, noi sintem romani in veci stapini. Nevaccinati, daci din ramura sosocilor, analfabeti functional. Da' romani stapini.
    • Like 2
  • Paul check icon
    Ha ha ha, acum ne-au luat fata și bulgarii, am ajuns cel mai ratat stat din UE.

    Măcar ungurii și polonezii au o urma de justificare politic ideologica in problemele pe care le fac, Romanica lu’ KKlaus are doar ideologia furatului.

    Totuși ca sa fim corecți, ungurii lu’ Orban sunt tot un fel de mafioți asemănători cu aia din biroul lor politic din România, numit udmr, deși nu fura așa pe fata ca astia și ca ciracii lor mioritici uslamisti. Spre deosebire de ei, polonezii lu’ Kaczynsky nu sunt mafioti, au doar buba la cap cu religia și alte câteva chestii.
    • Like 1
  • Nume check icon
    Bravo lo! Felicitari! Nu va fi usor pentru ca trebuie doborat si in Bulgaria un sistem, dar trebuie luate masuri serioase. Cum face si Maia Sandu. Si masurile, chiar daca nu populare la inceput, vor aduce beneficii imediat.
    Pentru noi este o veste buna si una rea. Buna, pentru ca vom avea un exemplus si poate romanii se vor trezi si ii vor alege pe cei care trebuie. Si una rea pentru ca avem foarte mari sanse - posibil destul de curand - sa ii "depasim" pe bulgari in jos. Dar nu trebuie sa ne suparam sau sa disperam pentru ca ce se intampla in tara este din cauza noastra si numai a noastra. Si ne meritam pe deplin soarta si conducatorii.
    P.S. Un "watch-out"pentru USRPLUS nostru. In loc se se gandeasca si sa actioneze ca acesti bulgari si sa "imbie" adevarati profesionisti in randurile lor au preferat varianta votului negativ, prea mult "latrat" si mai putina substanta, precum si doua cauze perdante (le stiu ei foarte bine). Si in cazul USR ne trebuie profesionisti la ministere si nu activisti fara experienta profesionala.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult