Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Sondaj: Peste 60% dintre românii care trăiesc la oraș s-ar putea gândi să se mute la țară în viitorul apropiat

rural area - Foto: Elmar Gubisch / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Elmar Gubisch / Alamy / Alamy / Profimedia

Tot mai mulți români iau în calcul să se mute în zona rurală. Un sondaj comandat de Vodafone Institute și realizat de Kantar arată că 62% dintre românii din urban intervievați și-ar putea imagina să se mute la țară în următorii doi ani. 59% dintre românii din urban intervievați declară că pandemia le-a influențat sau le-a schimbat opinia privind perspectiva de a locui la țară. Studiul a cuprins peste 15.000 de persoane intervievate din 15 țări europene, inclusiv România.

Întrebați despre avantajele sau dezavantajele de a locui la țară, 74%, respectiv 80% dintre românii intervievați consideră apropierea de natură și beneficiile sale pentru un stil de viață sănătos ca fiind cele mai mari câștiguri. Doar 19% au indicat nivelul chiriei mai scăzut. Avantajele traiului la țară predomină pentru 44% dintre românii din urban.

Condiția principală pentru a locui la țară este de departe o conexiune bună la internet: 69% dintre românii intervievați spun că aceasta este obligatorie, iar pentru un sfert dintre ei este de preferat. De altfel această constatare este comună în rândul cetățenilor celor 15 țări europene participante la sondaj.

De fapt, o conexiune bună la internet a reieșit ca fiind mai importantă decât o infrastructură bună de servicii de sănătate, pe care 54% dintre românii intervievați o consideră esențială, sau decât un transport public bun, considerat de 42% dintre români ca fiind obligatoriu. 46% dintre aceștia consideră că instituțiile bune de învățământ sunt o condiție esențială.

Modul în care UE și guvernele pot realiza potențialul comunităților rurale și pot consolida digitalizarea rurală în cadrul obiectivelor Deceniului Digital este, de asemenea, analizat într-un nou raport produs de Deloitte și comandat de Grupul Vodafone.

„În lumina experiențelor pandemiei, reducerea decalajului dintre urban și rural a devenit și mai importantă în Uniunea Europeană. Așa cum arată noul studiu Digitalizarea Europei, serviciile bune de comunicații reprezintă condiția cel mai mult menționată de către respondenți pentru a se muta în mediul rural, capitol încă insuficient dezvoltat în multe țări. Având în vedere obiectivele Deceniului Digital și investițiile prin Facilitatea de Redresare și Reziliență care vizează transformarea digitală, UE are acum o oportunitate unică de a încuraja coeziunea și de a îmbunătăți calitatea vieții a milioane de cetățeni europeni”, a declarat Inger Paus, director al Vodafone Institute.

Sondajul online realizat de Kantar a cuprins circa 15.000 de cetățeni din 15 țări europene: Cehia, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Marea Britanie. Fiecare eșantion național a cuprins cel puțin 1.000 de persoane intervievate, cu vârste peste 16 ani. Cercetarea a fost efectuată în perioada 5 mai-16 iunie 2021. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    Era una pe aici care se plangea ca s-a mutat la tara pentru liniste si ce sa vezi....La tara latra cainele si canta cocosul vecinului ! Ha! Ha! Ha! Cine naiba a mai auzit sa cante coocosul si sa latre cainele la tara!
    • Like 0
    • @ Ion
      Nume check icon
      Asa este. Lumea confunda viata la tara cu cartierele rezidentiale din orase sau eventual pensiuni izolate unde in general este liniste si lumea priveste cerul, rasaritul, apusul si plimbari in natura, etc.
      Ei cred ca la tara nu se face nimic si lumea sta si numai se uita la telenovele. Iarba in curte se tunde singura, cocosul canta numai in pauza de masa a corporatistilor, iar cainii nu latra nici macar la luna. Toti taranii isi permit sa cumpere lemne gata taiate de la Hornbach, iar drujba este folosita numai o data pe an cand se taie bradul de Craciun din padure ca in filmele americane. Iar grajdurile au functiuni de autocuratare - ca cuptoarele smechere - si se transporta singure in zone de compost. Peste tot este canalizare si fosele septice miros a levantica. In fiecare sat exista clinici medicale de renume mondial, iar Glovo, Tazz, Takeaway se bat pentru acoperire. Ah, am uitat de serviciile de spa si mall-uri care sunt peste tot si toate satele au scolile din Ciugud.
      Toate aceste sondaje sunt nefolositoare si bani aruncati. Lumea pur si simplu viseaza si abereaza in astfel de sondaje si multi vor sa para altfel decat sunt in realitate.
      P.S. Ca paranteza. Foarte putin "bucuresteni" am auzit sa nu se planga de "orasul" lor. Iar cand ii intrebi daca este atat de rau in Bucuresti, de ce nu se muta altundeva, in alt oras, incep cu: nu am viata culturala;), scoli, spitale, mall-uri, servicii, UBER, etc etc. Pai de unde atunci 62% din urban vor sa se mute la tara?!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult