Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Sondaj: Peste 60% dintre românii care trăiesc la oraș s-ar putea gândi să se mute la țară în viitorul apropiat

rural area - Foto: Elmar Gubisch / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Elmar Gubisch / Alamy / Alamy / Profimedia

Tot mai mulți români iau în calcul să se mute în zona rurală. Un sondaj comandat de Vodafone Institute și realizat de Kantar arată că 62% dintre românii din urban intervievați și-ar putea imagina să se mute la țară în următorii doi ani. 59% dintre românii din urban intervievați declară că pandemia le-a influențat sau le-a schimbat opinia privind perspectiva de a locui la țară. Studiul a cuprins peste 15.000 de persoane intervievate din 15 țări europene, inclusiv România.

Întrebați despre avantajele sau dezavantajele de a locui la țară, 74%, respectiv 80% dintre românii intervievați consideră apropierea de natură și beneficiile sale pentru un stil de viață sănătos ca fiind cele mai mari câștiguri. Doar 19% au indicat nivelul chiriei mai scăzut. Avantajele traiului la țară predomină pentru 44% dintre românii din urban.

Condiția principală pentru a locui la țară este de departe o conexiune bună la internet: 69% dintre românii intervievați spun că aceasta este obligatorie, iar pentru un sfert dintre ei este de preferat. De altfel această constatare este comună în rândul cetățenilor celor 15 țări europene participante la sondaj.

De fapt, o conexiune bună la internet a reieșit ca fiind mai importantă decât o infrastructură bună de servicii de sănătate, pe care 54% dintre românii intervievați o consideră esențială, sau decât un transport public bun, considerat de 42% dintre români ca fiind obligatoriu. 46% dintre aceștia consideră că instituțiile bune de învățământ sunt o condiție esențială.

Modul în care UE și guvernele pot realiza potențialul comunităților rurale și pot consolida digitalizarea rurală în cadrul obiectivelor Deceniului Digital este, de asemenea, analizat într-un nou raport produs de Deloitte și comandat de Grupul Vodafone.

„În lumina experiențelor pandemiei, reducerea decalajului dintre urban și rural a devenit și mai importantă în Uniunea Europeană. Așa cum arată noul studiu Digitalizarea Europei, serviciile bune de comunicații reprezintă condiția cel mai mult menționată de către respondenți pentru a se muta în mediul rural, capitol încă insuficient dezvoltat în multe țări. Având în vedere obiectivele Deceniului Digital și investițiile prin Facilitatea de Redresare și Reziliență care vizează transformarea digitală, UE are acum o oportunitate unică de a încuraja coeziunea și de a îmbunătăți calitatea vieții a milioane de cetățeni europeni”, a declarat Inger Paus, director al Vodafone Institute.

Sondajul online realizat de Kantar a cuprins circa 15.000 de cetățeni din 15 țări europene: Cehia, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Marea Britanie. Fiecare eșantion național a cuprins cel puțin 1.000 de persoane intervievate, cu vârste peste 16 ani. Cercetarea a fost efectuată în perioada 5 mai-16 iunie 2021. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ion check icon
  Era una pe aici care se plangea ca s-a mutat la tara pentru liniste si ce sa vezi....La tara latra cainele si canta cocosul vecinului ! Ha! Ha! Ha! Cine naiba a mai auzit sa cante coocosul si sa latre cainele la tara!
  • Like 0
  • @ Ion
   Nume check icon
   Asa este. Lumea confunda viata la tara cu cartierele rezidentiale din orase sau eventual pensiuni izolate unde in general este liniste si lumea priveste cerul, rasaritul, apusul si plimbari in natura, etc.
   Ei cred ca la tara nu se face nimic si lumea sta si numai se uita la telenovele. Iarba in curte se tunde singura, cocosul canta numai in pauza de masa a corporatistilor, iar cainii nu latra nici macar la luna. Toti taranii isi permit sa cumpere lemne gata taiate de la Hornbach, iar drujba este folosita numai o data pe an cand se taie bradul de Craciun din padure ca in filmele americane. Iar grajdurile au functiuni de autocuratare - ca cuptoarele smechere - si se transporta singure in zone de compost. Peste tot este canalizare si fosele septice miros a levantica. In fiecare sat exista clinici medicale de renume mondial, iar Glovo, Tazz, Takeaway se bat pentru acoperire. Ah, am uitat de serviciile de spa si mall-uri care sunt peste tot si toate satele au scolile din Ciugud.
   Toate aceste sondaje sunt nefolositoare si bani aruncati. Lumea pur si simplu viseaza si abereaza in astfel de sondaje si multi vor sa para altfel decat sunt in realitate.
   P.S. Ca paranteza. Foarte putin "bucuresteni" am auzit sa nu se planga de "orasul" lor. Iar cand ii intrebi daca este atat de rau in Bucuresti, de ce nu se muta altundeva, in alt oras, incep cu: nu am viata culturala;), scoli, spitale, mall-uri, servicii, UBER, etc etc. Pai de unde atunci 62% din urban vor sa se mute la tara?!
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult
sound-bars icon