Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Spider-Man e mai real decât Cărtărescu. Opinia unui student la Litere despre modul în care este predată literatura în școli

Mircea Cărtărescu - Foto: Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin

Eram prin clasele primare. Datorită prieteniei de familie, mă aflam în casa unui cercetător al Academiei Române. Nu mai țin minte ce se discuta, pentru că, la vârsta aia, oricum nu înțelegeam. În schimb, îmi amintesc perfect momentul când am auzit-o pe soția cercetătorului spunând, legat de soțul ei, că „scrie” atunci când ajunge acasă. Am încremenit. Toată viața mea, la întrebarea „ce face?”, auzisem ca răspuns orice, dar nu că „scrie”. Recent, Mircea Cărtărescu a acordat un interviu pentru PressHub și a spus că modul în care se predă literatura astăzi, doar de dragul bacului, este moartea pasiunii, așa că mai bine ar dispărea cu totul. De aici au început să apară pe cerul internetului tot felul de idei legate de ora de română și, prin extensie, de școala noastră. Mircea Cărtărescu are dreptate, la cum merg orele de română, mai bine le scoți cu totul. Dar de ce s-a ajuns aici? Mai bine spus, de data asta pe cine dăm vina? Decât să ne implicăm în discuții sforăitoare, mai bine să înțelegem că tinerii nu văd literatura ca fiind parte din viața „reală”. Nu se întâlnesc cu ea pe stradă. Asta înseamnă că Eliade, care a fost contemporan cu părinții lor, și Cărtărescu, care e contemporan cu ei, sunt un fel de personaje mitologice, nu fac parte din cultura pe care ei o cunosc. Pentru tineri, Spider-Man e mai real decât Cărtărescu. 

În același interviu, autorul „Melancoliei” spune că e doar o legendă că tinerii nu mai citesc. De fapt, ei citesc și scriu mult, poate chiar prea mult, spune Cărtărescu. Chiar îi apreciez optimismul, dar îl invit să nu privească situația din perspectiva lansărilor de carte de la Humanitas Cișmigiu sau a târgurilor de carte, unde mă nimeresc și eu să fiu din când în când, ca să iau un autograf. Acelea sunt niște bule, iar în afara lor, tinerii, într-o majoritate periculoasă, nu dau doi bani pe literatură. Situația arată așa nu numai din cauza școlii, cât și a părinților. Câți copii din ziua de azi pot spune că își văd părinții citind? Iar pentru că lucrurile stau așa, pentru elevi, literatura este pe aceeași treaptă cu formula săpunului, adică intră la categoria „trebuie”, ca să iasă media.

Acum, ce pot face profesorii de română? Nimic. Sunt presați de faimoasa programă școlară. Degeaba vrea profesorul să facă cenaclu literar, pentru că vine bacul peste el și, implicit, legiunile de părinți care suferă de mania majorității. Ăsta este motivul pentru care am ales, deși sunt student la Litere, să nu urmez modulul psihopedagogic. Nu pot să sacrific ceea ce Cărtărescu numea, într-o conferință, „vârful cunoașterii”, în numele unui sistem de învățământ care este degeaba. Apropo, vă dați seama că, pe la minister, nu dorm experții de grijă că a spus Cărtărescu ce a spus, iar noi acum dezbatem pe marginea subiectului, nu? 

Totuși, dacă tot ne-am amintit că există ceva pe lumea asta care se numește literatură, ar trebui să ne întrebăm serios care este viitorul ei în România. Literatura, în viitor, va deveni un material tehnic, un fel de antigel. Va fi parte dintr-o mașinărie. De exemplu, se vor scrie în continuare scenarii de film și de seriale, care tot literatură sunt, dar cartea așa cum o știm noi și pe care Cărtărescu semnează mereu „cu tot dragul” sau „cu prietenie”, va deveni, probabil, obiect de colecție. Poate la alții este altfel. Cu toate astea, până atunci, eu mă duc să recitesc „Dublu Album”.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din fericire, tinerii citesc şi mulţi dintre ei citesc chiar în limba în care autorul a scris cărţile (de obicei, engleza). Dacă nu-i vedem citind este pentru că ei preferă varianta electronică a cărţilor (cu DRM sau pirat, nu contează, principalul este că citesc). Iar aici sunt de acord cu autorul; dat fiind avantajele pe care le au cărţile electronice faţă de urmaşele lui Gutenberg (ocupă puţin loc în rucsac, poţi asculta muzică în căşti de pe acelaşi dispozitiv unde ai stocat fişierul/arhiva cărţii, costul sensibil mai mic decât al variantei tipărite şi, de ce nu, uşurinţa cu care se pot găsi în internet copii-pirat) da, înclin să-i dau dreptate autorului acestui articol că, mai devreme sau mai târziu, cărţile tipărite vor fi doar pentru colecţionari.

    Dacă EBOOK-urile citite de generaţia copiilor noştri (şi următoarele) ar fi trasformate în cărţi tipărite, aţi fi uimiţi ce bibliotecă garnisită ar avea ei. Poate mai bogată decât a noastră, cei care-i blamăm.

    Cât despre orele de litaratură predate în şcoli... de acord cu Cărtărescu şi cu autorul articolului. Asta-mi demonstrează că în cei peste patruzeci de ani de când eu am terminat liceul, nu s-a schimbat nimic în învăţământul românesc. Poate doar forma.
    • Like 0
  • Din cate imi amintesc (fara Google) autorul articolului ar trebui sa se duca sa "reciteasca" "Dublu-CD", nu "Dublu Album"! Eu i-as recomanda totusi "Theodoros", mai ales ca e student la Litere. O fraza ca aceea din roman, spunand despre o femeie tanara ca "isi incurca matasa vietii in maracinii unui grec ciung" e absolut memorabila si prin aceste fraze cartile nu pot disparea asa cum prevede acest tanar autor. Cat timp aceste carti sunt citite si de politicieni (am citit o cronica superba a domnului Valeriu Stoica in "Dilema") pentru mine e clar ca vor avea o viata foarte lunga, indiferent de moda sau de Spider-Man. Pur si simplu sunt si vor fi carti prea frumoase ca sa nu fie citite si recitite. Si nu numai de literati. Eu sunt inginer dar nu e nimic mai frumos ca o carte si nu zic de cele tehnice.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult