Foto: Cheng Min / Xinhua News / Profimedia
După 12 ani de pauză, echipa României de gimnastică revine într-o finală olimpică. E o bucurie și o așteptare mare pentru români, având în vedere tradiția pe care o avem la această disciplină sportivă și personalitatea legendară care veghează asupra sa: Nadia Comăneci. Lidera acestei noi generații de gimnaste este Sabrina Voinea, fiica fostei gimnaste medaliată cu argint la Olimpiada din 1988, Camelia Voinea. Sabrina vrea să îşi depășească mama şi să ia aurul olimpic pentru România la Jocurile Olimpice de la Paris, iar prima șansă o are marți seară, când are loc finala feminină pe echipe. Prestația sa a fost decisivă pentru calificarea în finală, iar după evoluțiile din semifinalele de la bârnă și la sol, Sabrina Voinea a fost numită de Federația Internațională de Gimnastică: „Sabrina the Sensation”.
Pe lângă finala cu echipa, Sabrina Voinea s-a mai calificat și în finalele de la bârnă şi sol, iar în finala de la sol gimnasta a ajuns și gimnasta Ana Bărbosu. Pe 1 august este programată finala la individual compus (19:15), în timp ce pe 5 august se vor desfășura finalele la bârnă (13:38) şi sol (15:23), după cum scrie DigiSport.
Cine este „Sabrina Voinea the Sensation”
La doar 15 ani, Sabrina Maneca-Voinea a reușit să se facă remarcată în gimnastica mondială. Atleta a avut un debut remarcabil la prima competiție de senioare la Doha, în urmă cu un an, câștigând două medalii de aur. Însă drumul până la performanță nu a fost deloc unul ușor, după cum remarcă publicația ProSport, chiar dacă după evoluțiile din semifinalele de la bârnă și la sol de la Jocurile Olimpice de la Paris, Sabrina Voinea a fost numită de Federația Internațională de Gimnastică: „Sabrina the Sensation”.
Într-un interviu pentru GSP, din septembrie 2022, mama Sabrinei Voinea, antrenoarea Camelia Voinea, a vorbit despre drumul pe care fiica sa l-a parcurs până să obțină aceste performanțe. Din poziția de medaliată cu argint olimpic la Seul, în 1988, Camelia Voinea spunea că nu i-a prevăzut o carieră în sport, dar tânăra Sabrina „și-a dorit foarte mult” acest lucru.
„Aveam bonă și mă tot suna să-mi spună că nu se oprește din plâns. Așa că i-am spus să o aducă cu taxiul la sală. Și, de atunci, venea mereu. La vreo 5 ani, m-am trezit cu ea la aliniere, printre gimnaste. Pe urmă, a început să mă certe că nu mă uit la ce face ea, că de ce nu merge și la ea la concurs. Eu nu aveam în cap să fac o gimnastă din ea. Și-a dorit foarte mult și s-a împrietenit repede cu celelalte fete”, a povestit Camelia Voinea despre prima întâlnire a fiicei sale cu gimastica.
Sabrina Voinea recunoaște acest lucru, după cum reiese din declarațiile făcute la începutul acestui an și citate de Sport.ro. „Gimnastica am început-o de la vârsta de 5 ani, m-am aliniat la încălzire, dar mama m-a luat de mică, de când m-am născut, pentru că îmi doream foarte mult să ajung în sala de gimnastică și plângeam că îmi doresc să ajung aici. Mă culcam și mă sculam fără ea și o întrebam pe bonă unde e mama și îmi spunea: „la sală”. Începeam să plâng și venea și mă lua și mă aducea la sală”, spune Sabrina Voinea.
La vârsta de 8-9 ani, după o medalie câștigată în orașul natal al Nadiei Comăneci, Onești, Sabrina și-a dat seama că vrea să continue pe drumul performanței. „Primul meu concurs l-am avut la vârsta de 8-9 ani, la Onești și atunci am luat prima mea medalie, la sol parcă. A fost momentul în care am realizat că drumul meu poate să continue și să fie un drum lung și frumos”, a declarat Sabrina Maneca-Voinea pentru jurnalițtii de la Sportsnet.
Presiunea numelui
Mama și antrenoarea Sabrinei Voinea a vorbit și despre presiunea asupra fiicei sale. „De multe ori mi s-a dat în cap pentru că o cheamă Voinea și este fiica mea. Mai ales în România. La competițiile internaționale am fost arbitrată corect. La nivel național, nu s-a întâmplat asta. S-a văzut după FOTE și Europene. Diferență colosală de note la toate cele patru aparate. Aproape un punct la fiecare aparat. În țară, sunt interese de club, poate unii sunt sancționați dacă nu aduc rezultate. Dar toate au o limită. Sabrina a suferit foarte mult și, dacă nu aș fi fost eu lângă ea, s-ar fi lăsat de gimnastică. I-am spus că va vedea adevărată ei valoare când va concura pe plan extern. Trebuie să se înțeleagă că dacă copilele ajung la loturi doar pentru că au primit note mari la Campionatele Naționale, unde s-a făcut selecția, cu ajutorul arbitrilor, gimnastica românească nu va crește sub nicio formă”, a mai spus Camelia Voinea pentru GSP.
La rândul său, Sabrina Voinea a vorbit și ea în același interviu despre presiunea generată de faptul că e fiică de ostă mare gimnastă: „Știu că mama mea a fost o mare campioană. Și știe asta toată lumea. Când merg la competiții sunt mândră cu mama. Și ea cu mine. Mamă și fiică. Este adevărat că toată lumea are așteptări de la mine, dar nu-mi este greu. Se simte un pic acest lucru, dar știu ceea ce pot și ce-mi doresc pe viitor”.
Visul Sabrinei, la fel cum e și visul României de mai mulți ani, este să câștige titlul olimpic la Jocurile Olimpice de la Paris, iar pentru acest lucru Sabrina Voinea s-a pregătit foarte mult. „La Jocurile Olimpice vin toate gimnastele de mare valoare. Nu va fi ușor, dar știm la ce ne-am înhămat. Sper să fim în vârf și să renască gimnastica românească”, a ținut să mai spună antrenoarea Camelia Voinea.
„Mama este mereu în inima mea”
Tot în interviul din GSP, Sabrina Voinea spune că îi place să fie antrenată de mama sa, pentru că ea este în inima ei mereu. „Și vreau să o am aproape. Când mai am câte o nereușită, sare în ajutorul meu și mă susține. Suntem cele mai bune prietene, nu avem niciun fel de secret una față de alta”, spune tânăra gimnastă, care a ținut să mai mărturisească că mama sa o lasă să mănânce cât vrea, pentru că nu are probleme de greutate. „Chiar și ciocolată, pentru că știe câtă energie îmi dă”, a mai subliniat Sabrina Voinea pentru GSP.
Limba Română și fizica sunt materiile preferate ale tinerei gimnaste care se luptă pentru aurul olimpic la Paris. Iar în ceea ce privește hobby-urile, Sabrina spune că înotul și dansurile sunt printre preferatele sale. Sabrina a mai declarat că a văzut filmulețe de când concura mama sa, iar acestea au impresionat-o. „Mi-a plăcut cel mai mult solul ei”, spune Sabrina Voinea.
O zi din viața Sabrinei Voinea
Tânăra gimanstă a mai povestit cum arată programul său zilnic, subliniind că dimineața se joacă cu cățelușii săi, un Labrador, un Jack Russell Terrier și unul adoptat de la adăpost. „Îi plimb cu familia, apoi încep să mă pregătesc pentru școală. După ore, vin direct la antrenamente. Am o singură zi când nu merg la sala de gimnastică, duminica. Nu mi se pare greu, pentru că fac ceea ce-mi place”, a mai spus sportiva.
Lupta pentru succes
Cu ani în urmă, România dădea tonul în gimnastica mondială, acum, din păcate, am prins trenul de pe ultimul loc, după cum remarcă ȘtirileProTV, care țin să sublinieze și că, cu al optulea punctaj din calificări, echipa națională de gimnastică feminină a României se va bate în finală cu cele mai mari puteri ale lumii în domeniu: Statele Unite, Italia, Brazilia, China, Japonia și Marea Britanie.
Notele obținute de Sabrina Voinea au fost decisive pentru accederea României în finala pe echipe, iar aceasta a declarat ulterior că de când era mică și-a dorit să ajungă la olimpiadă și să aducă un rezultat foarte bun. „Mă duc, mă lupt cu cele mai bune sportive, vreau să le înving, o să trag cât pot eu de mult de mine, să fiu și eu mândră și mama în mod special, și toți restul cei de-acasă... fanii și toată România”, a spus tânăra gimnastă după calificarea în finală.
La rândul ei, Camelia Voinea a spus că „este foarte bine că revenim în ochii tuturor și din nou vom lupta pentru gimnastica românească, să o readucem așa, pas cu pas, acolo unde a fost”.
Dar fosta medalitată olimpică a României la gimnastică a povestit în trecut despre cât de greu e să te lupți să faci performanță într-o țară în care autoritățile ignoră sportul și condițiile pe care trebuie sa le ofere sportivilor pentru ca aceștia să aibă succes. „Pe Sabrina nu o văd lucrând cu alți antrenori. Îmi înțelege limbajul profesional și nu se poate rupe de mine. Nu cred că ar da aceleași roade benefice dacă nu aș fi lângă ea. Nu știu cât se mai poate totuși să rămânem la Constanța. Am făcut tot posibilul să avem condiții, dar nu există spațiu, suntem unii peste alții, începători cu avansați. Probabil, în viitorul apropiat, dacă dorim să avem continuitate și să ajungem la nivel înalt, la nivel mondial, va trebui să facem efortul de a pleca la București”, mai declara Camelia Voinea în interviul publicat în GSP la finalul anului 2022.
Sabrina Voinea a mai spus la începutul anului, conform Sport.ro, că nu i-a trecut niciodată prin cap să se lase de gimnastică din cauza ratărilor de la antrenamente, pentru că știe că trebuie să își depășească limitele.
„Nu m-am gândit: <<Gata, mă las>>, pentru că uneori ne vine și nouă greu pentru că sportul nu e ușor. Cele mai grele momente din antrenamente sunt cele în care ratezi elemente, când nu-ți iese mai nimic. Dar și ele fac parte din viață. Dar atunci când nu mai poți, trebuie să tragi de tine în antrenament și apoi te mândrești cu rezultatele pe care le ai. Trebuie de multe ori să te autodepășești, pentru că antrenamentele sunt destul de intense. Și abia când o să fii mare îți vei da seama de munca din urmă”, puncta Sabrina Voinea, subliniind și că și-ar dori ca într-o zi aparatele sale preferate, bârna și solul, să-i poarte numele.
Revenim în lumina reflectoarelor cu o nouă generație
Revenirea gimnasticii românește la competiția supremă din sportul mondial a fost pusă la loc de cinste de Federația Internațională de Gimastică (FIG), scrie Eurosport, care ține să precizeze că, într-un material în care a alcătuit un top al celor mai importante momente care vor avea loc la Jocurile Olimpice de la Paris, experții de la site-ul oficial al FIG au plasat prezența tricolorelor pe poziția a 5-a. Sabrina Voinea a fost gimnasta cu cele mai importante rezultate la competițiile mari din ultima vreme, iar specialiștii au scris la superlativ despre ea, subliniind că poate chiar să aspire la medalii la Paris.
„Odinioară puternica echipă de gimnastică artistică feminină a României a ieșit dintr-un deceniu întunecat pentru a se califica la primele sale Jocuri Olimpice din 2012, ultima dată când această țară a câștigat o medalie olimpică la gimnastică. Remarcabila Sabrina Maneca-Voinea, fiica unei medaliate olimpice pe echipe din 1988, este poțential o candidată la onoruri individuale la bârnă și sol”, au notat cei de la Federația Internațională de Gimnastică. Jurnaliștii americani de la Sports Illustrated scriu că gimnasta Sabrina Voinea va termina pe locul doi finala de sol, în spatele lui Simone Biles, obținând astfel medalia olimpică de argint, la fel ca mama sa. Eurosport notează că Sabrina este o specialistă la sol şi bârnă şi deja dublă medaliată la Europene în prima dintre discipline (argint la Rimini 2024 şi bronz la Antalya 2023).
Nadia Comăneci încurajează noua generație de gimnaste
Sabrina Voinea a declarat presei sportive din România prezentă la Olimpiada de la Paris că prezența Nadiei Comăneci în apropierea staff-ului echipei de gimatică a României a contat enorm pentru sportivele din România.
Nadia, singura gimanstă care a obținut nota 10 la o probă olimpică în toată istoria competiției, a primit aprobarea pentru a fi alături de Sabrina Voinea și coechipierele acesteia în timpul concursului. Sabrina Voinea a punctat cum s-a simțit ca Nadia Comăneci să fie în zonă pe parcursul executării exercițiilor din program. „Nadia Comăneci ne-a felicitat, îi mulţumim că a fost alături de noi să ne încurajeze. Ne-a purtat foarte mare noroc”, a declarat cea mai bună gimnastă la exercițiile de la sol a României la această ediție a Jocurilor Olimpice, citată de Eurosport.
Ultima finală în care a echipa echipa feminină a României a fost la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, unde a obţinut medaliile de bronz, notează Agerpres. Acum speranțele se pun în gimanstele Sabrina Voinea, Ana Bărbosu, Amalia Ghigoarță, Lilia Cosman și Andreea Preda.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.