Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Un băiat care înoată repede” pentru istorie

David Popovici - campion olimpic

Foto: Bernat Armangue/ AP/ Profimedia

David Popovici a câștigat medalia de aur în finala probei de 200 de metri liber și devine incontestabil, dacă mai era cazul de vreo dovadă, cel mai bun înotător din lume.

David Popovici este exemplul clar că se poate să reușești și în România, într-un timp în care pare că succesul îl poți obține doar dacă emigrezi. Tânărul ăsta, care a făcut ca o țară întreagă să învețe să-și întoarcă din nou privirea către bazin, inspiră oamenii să devină mai buni decât erau cu o zi înainte și mai preocupați de propria luptă/cursă pe care o duc pentru supraviețuire sau dezvoltare.

David Popovici a reușit să facă performanță într-o țară în care clasa politică nu dă doi bani pe sport și pe valoarea lui diplomatică. Iar la baza succesului său stă onestitatea și un volum enorm de muncă, valori pe care cu greu le mai generează un nume de persoană publică din România care apare pe burtierele tv.

Lecția Popovici e simplă: succesul vine din muncă, din ce înveți după eșecuri, din dedicare pentru propriul culoar și din responsabilitatea de a rămâne cu picioarele pe pământ când lumina reflectoarelor aproape că te orbește.

Succesul în sport este mereu temporar, dar modul în care îl gestionezi face din tine fie un bun sportiv, fie un sportiv legendar. Iar David Popovici ne-a arătat în ultimii ani, după fiecare succes obținut sub drapelul României, că e un sportiv care livrează speranță pe viitor și inspiră copiii să se apuce de înot. Iar asta îl face legendar!

Cât de bun pot să devin mâine? - asta e întrebarea care-l motivează pe David Popovici. El apoi își calculează timpii, săritura, modul în care respiră și emoțiile, iar răspunsul apare de fiecare dată și în multe situații e însoțit de o medalie. Poate ar trebui să ne punem și noi întrebarea asta mai mult, ca țară, iar lucrurile vor începe să funcționeze mai bine și pentru tot mai mulți. Dar trebuie să fim dedicați și onești, exact ca David Popovici.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Iar asta îl face legendar! Devine legendar, deoarece este unul dintre puținii care reușesc în condițiile din România. Dacă ar fi fost la Olimpiada din 1984, trecea neobservat.
    • Like 0
  • Radsub Radsub check icon
    "se poate să reușești și în România" da bai mariusica, ridicator de psd, se poate, pe banii tai. la fel cum poti sa ajungi cu 5 oameni la fizica, toti cu medalii, si toti sa fie de la privat. stii ca scoala de elita la privat e mai ieftina decat la stat? l colegiilke alea unde isi trimit toti idiotii politic odraslele?
    • Like 1
  • Radsub Radsub check icon
    si ce zice basescu de popovici?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
Text: Marco Darius Badea/ Voce: Mihai Livadaru
sound-bars icon