Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

State paralele la Ateneu, cu ocazia preluării președinției UE: Politicienii înăuntru, cetățenii protestează afară

protest UE - Octav Ganea

(Foto Inquam Photos/Octav Ganea)

Sute de persoane au scandat joi seara în zona Ateneului „PSD, ciuma roșie” și „Jandarmeria apără hoția”. Între protestatari s-a aflat și filosoful Mihai Șora. 

Protestul s-a desfășurat sub motto-ul „Vrem Europa, nu dictatură” și a fost anunțat pe Facebook de grupurile Corupția Ucide, Rezist și Inițiativa România. 

La Ateneu a avut loc în această seară ceremonia de preluare a președinției rotative a Uniunii Europene de către România. La festivitatea de preluare a președinției rotative au participat și președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, membri ai Guvernului român, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, o serie de înalți oficiali europeni, printre care președintele Comisiei Europene, al Consiliului European și al Parlamentului European.

La festivitate au fost prezenți între alții și fostul europarlamentar Adrian Severin, eliberat din închisoare în acest an, și fostul premier Petre Roman, fostul premier Adrian Năstase. 

Organizatorii au anunțat că mitingul este unul de susținere a parcursului pro-european al României și de sprijin pentru statul de drept și justiția independentă.

Florin Iordache: „Țara mea merită să fie respectată”

„Vrem să fim europeni, ne dorim să fim tratați pe deplin ca cetățeni europeni. Românii au în continuare cea mai mare încredere in instituțiile europene. Nu îmi pot imagina România în afara UE. Ne dorim să lucrăm împreună pentru binele și progresul Uniunii. Țara mea merită să fie respectată ca un partener de încredere în realizarea acestui proiect atât de ambițios care se numește Uniunea Europeană”, a spus vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, în discursul susținut în fața oaspeților europeni.

„Ne propunem să reușim împreună pe parcursul acestor luni să consolidăm unitatea și coeziunea, într-un moment cu teste și mize importante pentru Uniunea noastră, Uniunea noastră Europeană a tuturor”, a spus președintele Klaus Iohannis în deschiderea ceremoniei de la Ateneu.

Donald Tusk, președintele Consiliului European, s-a adresat audienței în limba română, la ceremonia prilejuită de preluarea de către România a președinției Uniuniii Europene. Înaltul oficial european a citat din Mircea Eliade și din Andrei Pleșu. „Toate obstacolele ne par ca ziduri. Problema e să le tratăm drept oglinzi sau ferestre”, a citat Tusk din Pleșu.

„România are puterea de a fascina și de a încânta. În familia mea prima mașina a fost Dacia 1300 a socrului meu”, a spus Donald Tusk, în aplauzele celor prezenți.  Întâmplarea face că și socrul fiului meu conduce și o Dacia Duster. Totuși mai mult decât mașinile românești mă fascinează intelectualii și sportivii români. Mircea Eliade pe care l-am citat mai devreme, Emil Cioran, Eugen Ionescu sunt toți eroi ai imaginației mele. La fel ca sportivii precum Nadia Comăneci și Simona Halep”, a spus Donald Tusk.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult