Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

State paralele la Ateneu, cu ocazia preluării președinției UE: Politicienii înăuntru, cetățenii protestează afară

protest UE - Octav Ganea

(Foto Inquam Photos/Octav Ganea)

Sute de persoane au scandat joi seara în zona Ateneului „PSD, ciuma roșie” și „Jandarmeria apără hoția”. Între protestatari s-a aflat și filosoful Mihai Șora. 

Protestul s-a desfășurat sub motto-ul „Vrem Europa, nu dictatură” și a fost anunțat pe Facebook de grupurile Corupția Ucide, Rezist și Inițiativa România. 

La Ateneu a avut loc în această seară ceremonia de preluare a președinției rotative a Uniunii Europene de către România. La festivitatea de preluare a președinției rotative au participat și președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, membri ai Guvernului român, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, o serie de înalți oficiali europeni, printre care președintele Comisiei Europene, al Consiliului European și al Parlamentului European.

La festivitate au fost prezenți între alții și fostul europarlamentar Adrian Severin, eliberat din închisoare în acest an, și fostul premier Petre Roman, fostul premier Adrian Năstase. 

Organizatorii au anunțat că mitingul este unul de susținere a parcursului pro-european al României și de sprijin pentru statul de drept și justiția independentă.

Florin Iordache: „Țara mea merită să fie respectată”

„Vrem să fim europeni, ne dorim să fim tratați pe deplin ca cetățeni europeni. Românii au în continuare cea mai mare încredere in instituțiile europene. Nu îmi pot imagina România în afara UE. Ne dorim să lucrăm împreună pentru binele și progresul Uniunii. Țara mea merită să fie respectată ca un partener de încredere în realizarea acestui proiect atât de ambițios care se numește Uniunea Europeană”, a spus vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, în discursul susținut în fața oaspeților europeni.

„Ne propunem să reușim împreună pe parcursul acestor luni să consolidăm unitatea și coeziunea, într-un moment cu teste și mize importante pentru Uniunea noastră, Uniunea noastră Europeană a tuturor”, a spus președintele Klaus Iohannis în deschiderea ceremoniei de la Ateneu.

Donald Tusk, președintele Consiliului European, s-a adresat audienței în limba română, la ceremonia prilejuită de preluarea de către România a președinției Uniuniii Europene. Înaltul oficial european a citat din Mircea Eliade și din Andrei Pleșu. „Toate obstacolele ne par ca ziduri. Problema e să le tratăm drept oglinzi sau ferestre”, a citat Tusk din Pleșu.

„România are puterea de a fascina și de a încânta. În familia mea prima mașina a fost Dacia 1300 a socrului meu”, a spus Donald Tusk, în aplauzele celor prezenți.  Întâmplarea face că și socrul fiului meu conduce și o Dacia Duster. Totuși mai mult decât mașinile românești mă fascinează intelectualii și sportivii români. Mircea Eliade pe care l-am citat mai devreme, Emil Cioran, Eugen Ionescu sunt toți eroi ai imaginației mele. La fel ca sportivii precum Nadia Comăneci și Simona Halep”, a spus Donald Tusk.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult