Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Statele Unite folosesc împotriva „băieților răi” de la Teheran o armă mult mai eficientă decât rachetele, însă poporul iranian ar putea fi victimă colaterală

Iran - Foto Guliver/Getty Images

Foto Guliver/Getty Images

Statele Unite l-au asasinat pe generalul iranian Qasem Soleimani. Represaliile iraniene nu s-au lăsat așteptate. Rachetele Iranului s-au năpustit asupra a două baze militare americane din Irak. Apoi, probabil, lumea și-a ținut respirația, fiind măcinată de o întrebare: care va fi răspunsul american la acest atac? Poate că Terra a răsuflat ușurată, în clipa în care președintele Trump a declarat că Iranul va fi supus unor sancțiuni economice și nu va primi o replică militară, în ciuda faptului că anterior Trump a amenințat că va merge mai departe (ex. promisiunea lui Trump de a ataca situri culturale ale Iranului; art. 8 pct. 2 lit. (b) (ii) din Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale sună astfel: crime de război înseamnă acte precum atacul intenționat asupra unor obiective civile, adică, obiective ce nu sunt militare; ține de forța evidenței că siturile culturale iraniene nu sunt obiective militare). 

Înainte să vedem cum stau lucrurile cu sancțiunile economice, n-ar strica să ne amintim de JCPOA - Joint Comprehensive Plan of Action sau, în română, Acordul Nuclear privitor la Iran. Înțelegerea a fost adoptată în 2015, la Viena. În temeiul Acordului nuclear, Iranul se angaja să-și diminueze programele nucleare. Ceilalți participanți la Acordul nuclear au fost membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU - China, Franța, Rusia, Regatul Unit al Marii Britanii și SUA - respectiv Germania și Uniunea Europeană. Cei din urmă se obligau să nu împiedice reintegrarea iraniană în economia globală.

În 2018, SUA se retrage din Acordul nuclear. Eliberate de povara de a se abține de la împiedicarea reintegrării iraniene în economia globală, Staele Unite au inițiat o campanie de „presiune maximă” asupra Iranului, caracterizată, inter alia, prin sancțiuni economice severe. Aceste sancțiuni au inclus reducerea la zero a exporturilor de petrol iranian (întâmplător, sursa vitală a economiei iraniene), pedepsirea Băncii Centrale iraniene și eliminarea Iranului din activități bancare și comerciale internaționale. 

Campania de maximă presiune i-a cauzat serioase probleme poporului iranian. Sina Toossi, într-un articol apărut pe site-ul truthout.org, scrie că impactul activității americane de maximă presiune echivalează cu un asediu militar din vremurile medievale. 

Human Rights Watch a stabilit că medicamente salvatoare de vieți omenești se găsesc doar în cantități reduse în Iran. Economia iraniană a intrat într-o perioadă de adâncă recesiune. Inflația s-a înălțat până la cer. Totodată, părți mari ale populației nu-și permit alimente de bază.

Acum, după mini-războiul ce a constat în asasinarea lui Soleimani și trântirea unor rachete în bazele americane, Trump ne povestește de (sporite?) sancțiuni economice. Din câte se vede, tactica de presiune maximă n-a fost chiar așa maximă. Pare-se că SUA pot și mai mult. Finalmente, de ce nu și-ar atinge întregul potențial? Statele lumii, totuși, stau relaxate. Bine că se lasă doar cu sancțiuni economice anti-Iran și nu cu un nou conflict militar.

Foto Guliver/Getty Images

În încheiere, aș observa că domnul Cristian Tudor Popescu, într-un articol apărut pe Republica.ro, este de părere că „scăderea nivelului de trai din Iran în urma sancțiunilor americane e o armă mult mai eficientă în a eroda guvernarea religioasă decât uciderea a 3-4 Soleimani”. Probabil că ăsta este și planul...

Totuși, haideți să ne oprim puțin și să ne întrebăm: cum rămâne cu poporul iranian? Următorul gând ar putea să ne treacă prin minte: scăderea nivelului de trai în urma sancțiunilor americane e o armă mult mai eficientă în exterminarea poporului iranian. Cu toate acestea, ce contează națiunea iraniană? Importantă e erodarea guvernării religioase. Referitor la poporul iranian, vorba aceea: shit happens!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Koreea de nord si Iran lectii pentru Romania. Prin mila lui Dumnezeu si jertfa de sange a celor omorati miseleste in 89 si nu numai ni sa dat o sansa pe care mai avem putin si o lepadam in tarana pamantului vandut la straini. De conjunctura si de jocurile marilor puteri se poate profita odata ocazia aparuta in rest nimeni nu va purta razboaie cu dusmanii nostri interni sau externi in locul nostru. Lucru valabil peste tot in lume. Americanii isi apara propriul interes si al aliatilor peste tot in lume. In vremurile prezente nimeni nu isi permite sa fie singur. Sanctiunile au efect similar clauzei natiunii celei mai favorizate, un cuvant de spus mai au Israel-ul, conteaza interesele Rusiei in zona iar, restul din pacate revine iranienilor.
    • Like 1
  • Poporul iranian este cel mai vinovat deoarece nu numai ca tolereaza ba chiar sustine un regim dictatorial care este o amenintare pentru comunitatea internationala.Prin urmare merita fiecare sanctiune merita fiecare sut in fund asa cum poporul roman care la svotat pe Dragnea nu are dreptul sa se planga ca o duce prost ,greselile se platesc pe lumea asta pacatele in ceruri
    • Like 0
  • - nepoate Tamba, vasazica citezi catre sfarsit din altii mai mari (CTP), cum se cita odata din N.C. - datorezi ceva cezarului ?? Fii original, ai ce zice(daca stii) o gramada de cuvinte pe care CTP(si altii) nu le-au zis, ca nu poate spune totul despre tot cand posteaza ceva ....... - si-apoi, iti inchei zisele cu o bucatica de latina, ca sa arati ce multe "conosti" si potrivesti ....... las-o numa' pe romaneasca moale pe care-o inteleg toti, ca latina-i o limba moarta care se-nvata in scoli strict d.p.d.v. istorico-filozofico-religios(si cate ceva pentru "doftori"), iar cei ce te citesc aici au invatat in majoritate lucruri mai practice, ca sa produca cele absolut necesare vietii celor putini ca tine, si s-ar putea sa se simta depasiti si suparati ....... - nu cred ca asta-i intentionat sa provoci cand ai hotarat sa scrii ca sa citeasca altii .......
    • Like 0
  • Dan Lung Dan Lung check icon
    Americanii sunt mari si tari. Hotarasc cine , cand si cum vor unii sa traiasca. M-am saturat de lectiile lor de democratie mai ales dupa ce s-au retras din tratatul privind masurile de preventie impotriva incalzirii globale. Sa nu uitam ca si ei au produs un holocaust in secolul 19 cand au exterminat milioane de amerindieni. Lagarele lor se numeau foarte elegant , rezervatii.
    • Like 0
  • „Cu toate acestea, ce contează națiunea iraniană? Importantă e erodarea guvernării religioase. Referitor la poporul iranian, vorba aceea: shit happens!”
    Da, dar „apărarea” democrației mondiale este mult mai importantă pentru americani.
    • Like 1
  • Notiunea de ,,popor iranian" e un element relativ greu de definit....Exista parti de populatie iraniana care nu agreeaza fundamentalismul islamic, la acei oameni poate ne putem gandi ca sufera pe nedrept...
    Dar spalatii pe creier iraniei...isi merita soarta...asa cum si-ar merita-o in Romania votantii Coalitiei pentru Familie....cei care sunt in mare masura si votanti PSD....
    • Like 5
    • @ Nevi Dagosaiel
      - plus gramada de popoare conlocuitoare cu pershii .......
      • Like 0
  • Ar fi o chestie, daca poporul iranian ar intelege de unde i se trag toate. Dar vor avea grija autoritatile sa convinga aceste ppor spalat pe creier ca numai ameicanii sunt de vina. Exact ca la romani...
    • Like 4
    • @ Dana Gabriela Chmilevschi
      - spalati si storsi, ca romanii .......
      • Like 0
  • Bogdan check icon
    Autorul vede problema limitat. Cum s-ar zice, geopolitica e complexa si are multe aspecte. Un exercitiu de imaginatie: cam de ar putea face Iranul daca ar avea bani mai multi? Sigur, poporul poate ar duce-o mai bine dar ce se intampla daca ambitiile lor de a domina regiunea si de a exporta shiismul mai sunt sprijinite si de sume importante de bani din exportul nerestrictionat de petrol plus ce mai au ei de exportat... Asta nu ar fi o "mica" problema?
    • Like 2
  • Delia MC Delia MC check icon
    Da, chiar, cum rămâne? E simplu: închizi robinetul și gata, ei se predau. Acest Gică contra = Trump, ce și-o fi zis: las' că găsesc eu, geniul, o tactică mai bună. Ce dacă ăia mor de foame și n-au medicamente? Păi medicamentele și alimentele n-ar trebui să facă obiectul unui embargo, asta una. Dacă cineva își închipuie că aiatolahul și popii musulmani se vor retrage și-a făcut calcule greșite. Iată de ce: popimea lor s-a " luptat" din greu să convertească propriul popor. La revoluție și câțiva ani după, populația musulmană era în minoritate. Acum vreo 10- 12 ani, datele erau de 60 sau 70% musulmani. Acum însă ce zice Wikipedia? 95% populație musulmană. WTF? E clar, i-au convertit la greu. Cu forța. Mulți au plecat. Popimea lor s-a luptat deja împotriva propriului popor și o va face in continuare. Ce dacă unii mor de foame sau lipsuri? Vor rezista! În numele credinței și contra USA, devenit brusc din prieten și aliat, dușman de moarte. Sub dictatură și cu poliția de moravuri pe urme, mai rău ca securitatea, scandează omul orice, numai să trăiască. Dictatura religioasă durează la ei de 40 de ani, deci slabe șanse de opoziție. În atâția ani și sub asediul propagandei și în lipsă de informații externe (căci au interzis antenele satelit iar accesul la internet e restricționat) oamenii își schimbă mentalitatea, devin supuși și slugarnici ca în comunism la noi. Supraviețuirea primează.
    Europa s-a luptat să mențină un echilibru pedâland doar pe acordul de neproliferare nucleară (democrație cu forța nu se poate, Europa nu crede în povești cu zâne). Ce face USA? Se retrage din acord și face politica proprie. Pentru că poate. Și ca să producă ei bombe nestingheriți. Și strică astfel tot efortul europenilor. Ba mai și amenință cu măsuri economice țările care ar îndrăzni să facă totuși comerț cu Iranul. Bate șaua să priceapă iapa, numai că nu pricepe, e nărăvașă. Lipsirea de alimente și medicamente n-o fi și aia o crimă? Iranienii sunt dublu pedepsiți: de regim și de ceilalți care cică le vor binele.
    • Like 2
    • @ Delia MC
      - da, la pershi popimea, americanii, bogatii, politicienii, armata, garzile, juristii, multimafia, pe la urma gastile locale, si la romani tot asa ....... oare de ce ne intereseaza ce-i pe la altii, cand dupa 89' la romani ascunsa pusca cu luneta a fost inlocuita cu autovehiculu' la vedere ????????? - iar asasinii, rapitorii, pedofilii, violatorii, proxenetii, jefuitorii nationali, sant la toarta cu cei alesi si calificati-platiti sa faca curat in societate ????????? - de ce ne intereseaza sa chibitam pe altii, in loc sa facem dreptate si ordine la noi acasa ????????
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Daca nu au medicamente e pentru ca regimul cheltuieste putinii bani pe care ii mai are pe arme rachete si alte jucarele.
      Medicamentele, ajutorul umanitar nu sunt parte din embargo. Revizati conditiile.

      Foame? Dar pentru Hezbolah si alte grupari din Iraq si Yemen sunt bani.
      N-ati considerat asta?
      Ce cauta generalul fumegator in Bagdad? A avut bani de bilet de avion si cont de cheltuieli?
      Poate a luat cu imprumut de la europenii care nu cred in povesti cu zane.
      • Like 0
    • @ Val Verde
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu cumpără prea multe că nu le dă nimeni.
      Vorbiti mereu: au, să-și facă, etc. Dar hotărăsc asta oamenii de rând? Nu, ci regimul totalitar. N-am fi vrut și noi să avem mâncare și căldură pe vremuri? Ba da, dar ne-a închis nea Nicu robinetul. Voiam să participăm la aiurelile de manifestații megalomanice? Nu, eram obligați. Voiam securitate și nomenclatură, îmbuibarea lor in timp ce noi făceam foamea? Voiam tancuri, voiam oțel? Așa funcționează autocrația, te ține în sărăcie și te spală și pe creier. Se pare că degeaba am avut unul din cele mai crunte regimuri, nu am înțeles mult din asta. Am încercat să înțeleg, având ceva date. Dictatura e ceva odios și acolo așa este. Mai scriați acum aici dacă în locul lui Iohannis era Dragnea? Nici nu mai exista Republica, nu uitați. Știu ce înseamnă dictatura și încerc să atrag atenția ce ușor se poate ajunge la, și cât de greu e sa scapi de.


      • Like 1
    • @ Delia MC
      Si acum puneti-va in papucii americanilor.
      De ce ar face comert cu iranienii daca singurii care au de castigat sunt dictatorii in sutane? De ce sa intareasca un regim care striga “moarte Americii si marelui Satan”? Exista vreo garantie ca relatiile economice cu Iran ar fi benefice pentru cetateanul de rand?
      Obama a incercat o apropiere. Am fost total de acord cu pozitia lui si a Europei. Ce au facut popii? Au dat bani si auintarit o gramada de grupari teroriste anti americane.
      Nu am nici o indoiala ca Trump e un idiot sinistru, un panglicar care a pornit toata tevatura din motive politice care sa-l serveasca pe el personal, dar aici vorbim de embargouri in principiu si de dreptul tarilor de a-si modela politica externa strict in conformitate cu interesele lor si a nimanui altcuiva.
      US nu sunt responsabile de bunastarea iranienilor.
      Da, si noi am fost victime ale unui regim totalitar. Cind nu s-a mai putut am iesit in strada si multi au murit.
      Americanii pot foarte simplu sa spuna ca acum e rindul iranienilor sau al venezuelenilor. Cind cooperezi cu regimurile dictatoriale nu faci decit sa le lungesti viata.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      check icon
      Sunteți în eroare cu religia: și înainte și după revoluția din 1979, Iranul avea peste 98% din populație de religie musulmană:
      https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Iran#Religious_affiliations
      Deci, nici vorbă ca „popimea” lor să-i convertească.
      • Like 1
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu cred că sunt în eroare. Am prezentat datele în dinamică, mai citiți odată. Ceea ce Wikipedia oferă ACUM sunt date statice. Probabil false, (cine furnizează date la Wikipedia dacă nu ei înșiși, adică regimul care ce interes ar avea să susțină altceva) dar clar și în urma convertirilor forțate ( scrie și asta în Wiki). Întâmplător, m-a interesat chestiunea și înainte. Foștii mei colegi iranieni au spus același lucru (nici unul din ei nu era musulman). M-a intrigat mereu, cum poate o națiune să aibă un regim islamic și în ce proporție trebuie să fie musulmanii să conducă. De aia m-am uitat și acum câțiva ani în Wiki ( nu mai știu acum in urma cărui eveniment) care dădea atunci alte date. Puteti să nu mă credeți dar asta nu-mi schimbă cu nimic convingerile. Cum era la noi înainte? Puteai sa spui ca ești creștin și crezi în Dumnezeu? Afirmai sus și tare că nu crezi și te furișai apoi la biserică.
      O grupare minoritară POATE prelua puterea dacă face ce trebuie când trebuie și cu sprijinul potrivit. S-a întâmplat deseori așa în istorie.
      Post-edit: un Lexikon din 2004 dă cifra de 50% musulmani din care 90% șiiți.
      • Like 0
    • @ Val Verde
      Delia MC Delia MC check icon
      Eu cred că regimul e mai puțin important decât oamenii. Vedeți ce s-a întâmplat pretutindeni în lume unde americanii s-au băgat: în Irak, Siria, Libia (unde recent am citit că există piețe ilegale de sclavi) și totul a degenerat intr-o anarhie totală. Americanii văd totul prin prisma intereselor lor iar orchestratorii din umbră sunt niște oficiali care stau în casele lor confortabile generând schimbări cu un grad mare de risc și impredictibilitate. Sprijinind tacit grupări moderate care ar lupta impotriva altora n-au făcut altceva decât să prăsescă grupări gen Al Quaida sau Isis. Ei nu evaluează consecințele. Dictatorul a căzut, asta e tot ce contează. Ce dacă poporul suferă acum mai mult ca sub dictatură? Operația reușită, pacientul mort.
      • Like 1
    • @ Stan Colton
      Delia MC Delia MC check icon
      Simplu: un război adevărat în care se implică USA e un pericol mondial. Iar nu naivitățile debitate într-un articol de azi pe care nici nu mă obosesc să-l mai critic. Având în vedere puterea militară nucleară a USA și impulsivitatea lui Trump -odată era cât pe ce să apese BUTONUL- cred că orice conflict cu participarea USA are posibilitatea de a degenera într-o conflagrație mondială nucleară. Bomba-pac, mortua est. Toți.
      Și pentru că trăim în lume și avem informații. Pentru că informația e putere. Chiar dacă numai a minții.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Reprosati cumva americanilor ca “vad totul prin prisma interselor lor”?

      Asta e epicentrul politicii externe a oricarui stat de pe planeta asta.
      Daca nu ar actiona in interesul lor si-ar trada propriul popor.
      E valabil pentru SUA, Romania, Congo sau Burkina-Faso.
      E surprinzator ca trebuie sa o silabisesc. In politica externa nu exista sentimente, prietenii, pomeni sau compromisuri fara nimic la schimb.
      Atita timp cit facatorii de politica actioneaza in conformitate cu legile internationale, ei au de dat seama unui singur stapin: poporul care i-a pus acolo.
      Ceea ce exita in relatiile internationale sunt interese proprii, nimic altceva.
      Cind interesele proprii coincid pentru una sau mai multe tari, se formeaza aliante, tratate politice, economice etc
      • Like 0
    • @ Delia MC
      check icon
      Credeți ce doriți, dar toate datele vă contrazic.
      • Like 0
    • @
      Parerist check icon
      Eu apar statistic ca fiind ortodox, însă n-am dat pe la biserica de la botez. Datele oficiale sunt una, ce cred omenii și ce nu prea apare în statistica, mai ales în tari ca Iranul.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Religia musulmana minoritara in Iran in 1979 ?
      As fi curios sa vad sursa.
      Islam e majoritar in Iran de multe sute de ani.
      Se pare ca nu intelegeti cum functioneaza Wikipedia. Ei nu “ inventeza” cum se pare ca credeti dv. La sfirsitul fiecarui paragraf o sa vedeti un numar intre paranteze patrate. In finalul articolului veti gasi sursa biografica de unde au fost extrase datele prezentate. Cind nu sunteti de acord cu ceva, nu polemizati cu Wikipedia ci cu un autor recunoscut in domeniu care a fost citat de Wiki si care a capatat acordul comunitatii Wiki.
      Dv aveti tot dreptul sa propuneti idei marginale, ca de exemplu ca Islam era minoritar in Iran cu numai 40 de ani in urma, dar trebuie sa oferiti sursa informatiei si milioane de utilizatori care au acces la aceleasi surse trebuie sa suporte schimbarea/ amplierea articolului.

      Oricum, daca nu aveti incredere in Wiki, puteti folosi Encyclopedia Britannica, capitolul Iran si veti gasi evolutia si raspindirea Religiei musulmane in Iran.
      Intimplari anecdotice de tipul “ mi-au povestit niste localnici” nu sunt de incredere.
      • Like 1
    • @ Parerist
      Va referiti la practicanti vs ne-practicanti, nu la o religie vs alta religie ( fara religie)
      Este adevarat ca, in Romania, pina cind nu se fac recensaminte care sa specifice “ atei” sau “ fara religie” datele sunt mutate spre ortodox.
      Desi nu practicati ortodoxismul, nu ati fost catalogat ca evreu, catolic musulman sau mai stiu eu ce, asa cum sugereaza dna Delia ca s-a intimplat in Iran de la 1979 incoace
      • Like 0
    • @ Delia MC
      - "Afirmai sus și tare că nu crezi și te furișai apoi la biserică." - asa ai fost ?? - vai si-amar de tine si de cei ca tine ... nu santeti buni nici pt. religie, nici pt. ateism .......
      • Like 0
    • @ Delia MC
      - ti-am dat "place" - asa gandesc si eu in legatura cu putreda treaba mondiala - totusi atitudinea noastra fata de situatia noastra este mortala, mortala, MORTALA. punct.
      • Like 0
    • @ Parerist
      - asa apari pentru ca n-ai fost niciodata in stare sa te declari(ca majoritatea romanilor) in scris la recensaminte, drept ceea ce esti .......
      • Like 0
    • @ Stan Colton
      Parerist check icon
      Nu mi-a cerut nimeni nicio declaratie pana acum. Probabil s-au uitat prin arhivele bisericii sau ceva de genul asta.

      @ValVerde
      Intr-o tara ca Iranul (sau Coreea de N, etc) nu cred in nicio statistica. Probabil ca nu e foarte indicat sa te declari de alta religie decat cea care trebuie. Iar in alte tari (care ne sunt aliati de nadejde, si carora americanii le fac acum jocul) religia e obligatorie, fara ea nu poti sa fii cetatean.... si nu e o religie tocmai pasnica, ci mult mai agresiva decat shia-ismul.
      • Like 0
  • Orice tara e libera sa-si aleaga partenerii economici.
    Daca poporul iranian prefera sa aiba relatii economice cu SUA, nu are decit sa-si schimbe dictatura popilor. Cu frumosul sau cu uritul. “It’s up to them” in loc de “Shit happens”
    Nu s-a continuat decit cu masuri economice pentru ca rachetele alea “s-au napustit” si au fost “trintite” in bazele americane cu grija sa nu loveasca pe cineva sau ceva. Iranienii au chemat inainte sa fie siguri ca nu e nimeni pe acolo cind cad rachetele. Un fel de “m-am pis... pe ei da’ n-am scos-o din pantaloni”
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult