Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Statele Unite trimit, în sfârșit, în Ucraina armele care ar putea înclina balanța războiului: sistemul MLRS poate lansa un tir de rachete pe sute de kilometri

MLRS

Foto: Sistemul de lansare multiplă de rachete (MLRS) în timpul unei demonstrații efectuate în 2020 de o brigadă de artilerie a armatei SUA în Germania. Sursa imaginilor: Christof Stache/ AFP/ Profimedia

Administrația Biden se pregătește să crească ajutorul militar oferit Ucrainei, prin trimiterea de sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acțiune, intens cerute de autoritățile de la Kiev, au declarat mai mulți oficiali pentru CNN.

Potrivit acestora, administrația înclină spre trimiterea sistemelor ca parte a unui pachet mai mare de asistență militară și de securitate destinat Ucrainei, care ar putea fi anunțat începând de săptămâna viitoare.

Înalți oficiali ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, au pledat în ultimele săptămâni ca SUA și aliații săi să le furnizeze sistemul de lansare multiplă de rachete (Multiple Launch Rocket System - MLRS). 

Fabricat în SUA, sistemul poate lansa un tir de rachete pe sute de kilometri – mult mai departe decât oricare dintre sistemele pe care le are deja Ucraina și ar putea înclina balanța în favoarea Kievului în războiul contra Rusiei. 

Un alt sistem pe care l-a cerut Ucraina este Sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate (High Mobility Artillery Rocket System sau HIMARS), un sistem mai ușor, cu roți, capabil să tragă cu multe dintre tipurile de muniție folosite în cazul MLRS.

Administrația Biden nu a trimis până acum sistemele din cauza îngrijorărilor exprimate în cadrul Consiliului Național de Securitate că Ucraina le-ar putea folosi pentru a efectua atacuri în interiorul Rusiei, au spus oficialii citați de CNN. O problemă majoră, au spus sursele, este reprezentată de raza extinsă de acțiune a sistemelor, ambele putând lovi ținte aflate la până la 300 de kilometri distanță și de faptul că pot fi deplasate cu un vehicul.

Se crede deja că Ucraina a efectuat numeroase atacuri transfrontaliere în interiorul Rusiei, pe care oficialii ucraineni nici nu le confirmă, nici nu le infirmă. Oficialii ruși au spus public că orice amenințare la adresa patriei lor ar constitui o escaladare majoră și au spus că țările occidentale se transformă într-o țintă, continuând să-i înarmeze pe ucraineni.

Boris - Zele

Boris Johnson: „Cum poţi face faţă unui crocodil atunci când acesta deja îţi mănâncă din piciorul stâng?”

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că Ucraina are nevoie de un ajutor militar mai consistent care să includă sisteme avansate de armament precum lansatoare multiple de rachete cu rază lungă de acţiune (MLRS), capabile să lovească ţinte la distanţe mari, informează Bloomberg, citat de Digi24.

„Cum poţi face faţă unui crocodil atunci când acesta deja îţi mănâncă din piciorul stâng?”, a spus prim-ministrul britanic referindu-se la Putin.

Potrivit lui Boris Johnson, MLRS le-ar permite militarilor ucraineni să facă faţă şi să lovească de la distanţă şi cu precizie sistemele de artilerie ale armatei ruse.

Johnson a precizat că trupele lui Putin continuă să „înghită teren în regiunea Donbas”, „unde fac progrese mici dar mă tem că palpabile”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ok russki troll eat this!
    • Like 1
  • M-aș bucura, că acele rachete moderne să ajungă în dotarea ucrainienilor.
    • Like 2
  • Salve, si mii de bombe, apropo' de adorabilul titlu al acestui articol.... Asadar, "SUA, in sfarsit, trimit...", bla, bla, bla, sa rasuflam cu totii usurati, acum americanii si-au bagat mintile-n cap, si trimit plumbi seriosi pentru scafarliile rusilor.. Stau si ma-ntreb, vazand si ascultand asemenea remarci, ca-n titlul de mai sus, oare geniile astea literare, militare, gazetare, inteleg ca rusii pusi intr-un set de circumstante specific, nu vor ezita sa riposteze nuclear? Eu, inteleg plictisit aceasta foamete de senzationalism, de termeni dusi in superlativ, de metafore si hiperbole, de exagerari grosolane, si minciuni grotesti, dar, chiar este nevoie de pus paie pe foc? Nu sunt oare destui care fac eforturi necontenite in a baga NATO-n acest conflict, care in actualul stadiu de "proxy war", cel putin, nu ne ameninta [inca] cu iarna vesnica nucleara? Imi vine sa rad cu amaraciune, la dardaiala americana de a-i livra prompt micutului pasarar de la Kiev ajutoarele... umanitare, in timp ce milioane, miloane de americani traiesc in saracie lucie, sau extrema... Deh, caz nobil domne', ce sa ne mai facem... Mi-as dori tare pentru Romania si romani, sa-nteleaga ca Ucraina, ucrainenii nu sunt, si n-au fost niciodata prietenii nostri, sa inceteze zanganetul futil de arme a paguba, si sa priceapa ca-ntotdeauna, ajutoarele americane ii ajuta de fapt doar pe americani, fara a conta adresa de destinatie a lor. Slava Tara Romaneasca, a romanilor, pentru romani!
    • Like 0
    • @ Bogdan Gheorghies
      Simion, tu ești? :))))))))
      • Like 1
  • Problema e cà dacà Putin ocupà Luhansk si Donetk, chiar si dacà va fi un pàmânt parjolit si nelocuit nu se va mai retrage; cu atât mai putin din Crimeea. Ba mai mult, isi va trage sufletul un pic ca sa refaca potentialul combativ si va porni iar mai departe pentru a ocupa toata Ucraina.

    Sovieticii au stat 10 ani in Afganistan si s'au retras doar pentru ca sistemul s'a prabusit din interior, economia intrand in colaps cu cei 40% din PIB bagati in apàrare in fiecare an, lucru inteles de Gorbaciov. In cazul Ucrainei miza economica este mult mai mare fata de Afganistan, iar Putin nu este Gorby. Da, acest razboi poate dura si 10 ani pentru cà Putin nici nu va muri, nici nu va fi dat jos de la putere si nici nu va làsa ciolanul din colti.

    Ràzboiul se va opri doar când presiunea internațională va incepe sà se facà simtità pe Ucraina, pentru a o forta sà accepte un compromis, datà fiind degradarea economiei mondiale si criza profundà in care ne vom adânci. Pentru cà pânà la urmà, banii vorbesc; le e dragà Ucraina, democratia, principiile dreptului international, pacea si ce mai vrem noi, dar buzunarul si stomacul sunt mai importante. Càci constiinta stie ea pe unde sà treacà pânà la urmà.

    Ca sà nu mai spun, mà repet, cà vestul va fi obligat sà-i ofere si lui Putin o poartà de iesire prin fatà, nu pe usa de serviciu din dos. Si aceasta va fi de fapt rasturnarea de situatie, ca ne convine sau nu din pàcate.
    • Like 0
  • Este răsturnare de situație în ceea ce privește războiul din Ucraina. Vești de ultimă oră din războiul Rusia-Ucraina arată că armata ucraineană s-ar putea să fie nevoită să se retragă din regiunea Luhansk pentru a evita să fie capturată, întrucât trupele ruse continuă să avanseze în estul ţării.Armata lui Vladimir Putin ocupă tot mai mult din teritoriul de est al țării invadate, astfel că ucrainenii s-ar putea retrage din regiunea Luhansk.

    O retragere a armatei din Ucraina l-ar putea aduce pe preşedintele rus Vladimir Putin mai aproape de obiectivul său de a cuceri în întregime regiunile Luhansk şi Doneţk, situate în estul Ucrainei. Este foarte posibil, pentru că trupele ruse au câştigat teren în cele două zone cunoscute sub numele de Donbas.N-am zis-o eu , ci chiar seful bravei armate ucrainene ! SLAVA UKRAINA !!!
    • Like 1
    • @ Costel Iordanescu
      Trolii putincuriști să se încoloneze în liniște spre Siberia, nu avem nevoie de ei aici.
      • Like 2
  • BoJO , n-are voie sa vorbeasca , dupa chefurile din sediul guvernului lasate cu cafteala , maine -poimaine v-a fi o amintire , opozitia l-a pus pe farash , degeaba incearca sa dreaga busuiocul , afisandu-se cu bisnitarul de belenschi !Iar armele care vin din sua , vin prea tarliu , sunt ca si distruse inca din gara , laserele de e instalatiile rusesti le fac pasta de mici , au cheltuit miliarde de dolari in loc sa ajute copii care mor de foame !
    • Like 1
    • @ Costel Iordanescu
      Jigodie, tot mai silabisești prostii cu tastatura?
      • Like 1
  • Recomand de ascultat in totalitate Stephen Kotkin: Putin, Stalin, Hitler, Zelenskyy, and War in Ukraine youtube.com/watch?v=2a7CDKqWcZ0
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult