Foto: Sistemul de lansare multiplă de rachete (MLRS) în timpul unei demonstrații efectuate în 2020 de o brigadă de artilerie a armatei SUA în Germania. Sursa imaginilor: Christof Stache/ AFP/ Profimedia
Administrația Biden se pregătește să crească ajutorul militar oferit Ucrainei, prin trimiterea de sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acțiune, intens cerute de autoritățile de la Kiev, au declarat mai mulți oficiali pentru CNN.
Potrivit acestora, administrația înclină spre trimiterea sistemelor ca parte a unui pachet mai mare de asistență militară și de securitate destinat Ucrainei, care ar putea fi anunțat începând de săptămâna viitoare.
Înalți oficiali ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, au pledat în ultimele săptămâni ca SUA și aliații săi să le furnizeze sistemul de lansare multiplă de rachete (Multiple Launch Rocket System - MLRS).
Fabricat în SUA, sistemul poate lansa un tir de rachete pe sute de kilometri – mult mai departe decât oricare dintre sistemele pe care le are deja Ucraina și ar putea înclina balanța în favoarea Kievului în războiul contra Rusiei.
Un alt sistem pe care l-a cerut Ucraina este Sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate (High Mobility Artillery Rocket System sau HIMARS), un sistem mai ușor, cu roți, capabil să tragă cu multe dintre tipurile de muniție folosite în cazul MLRS.
Administrația Biden nu a trimis până acum sistemele din cauza îngrijorărilor exprimate în cadrul Consiliului Național de Securitate că Ucraina le-ar putea folosi pentru a efectua atacuri în interiorul Rusiei, au spus oficialii citați de CNN. O problemă majoră, au spus sursele, este reprezentată de raza extinsă de acțiune a sistemelor, ambele putând lovi ținte aflate la până la 300 de kilometri distanță și de faptul că pot fi deplasate cu un vehicul.
Se crede deja că Ucraina a efectuat numeroase atacuri transfrontaliere în interiorul Rusiei, pe care oficialii ucraineni nici nu le confirmă, nici nu le infirmă. Oficialii ruși au spus public că orice amenințare la adresa patriei lor ar constitui o escaladare majoră și au spus că țările occidentale se transformă într-o țintă, continuând să-i înarmeze pe ucraineni.
Boris Johnson: „Cum poţi face faţă unui crocodil atunci când acesta deja îţi mănâncă din piciorul stâng?”
Premierul britanic Boris Johnson a declarat că Ucraina are nevoie de un ajutor militar mai consistent care să includă sisteme avansate de armament precum lansatoare multiple de rachete cu rază lungă de acţiune (MLRS), capabile să lovească ţinte la distanţe mari, informează Bloomberg, citat de Digi24.
„Cum poţi face faţă unui crocodil atunci când acesta deja îţi mănâncă din piciorul stâng?”, a spus prim-ministrul britanic referindu-se la Putin.
Potrivit lui Boris Johnson, MLRS le-ar permite militarilor ucraineni să facă faţă şi să lovească de la distanţă şi cu precizie sistemele de artilerie ale armatei ruse.
Johnson a precizat că trupele lui Putin continuă să „înghită teren în regiunea Donbas”, „unde fac progrese mici dar mă tem că palpabile”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Sovieticii au stat 10 ani in Afganistan si s'au retras doar pentru ca sistemul s'a prabusit din interior, economia intrand in colaps cu cei 40% din PIB bagati in apàrare in fiecare an, lucru inteles de Gorbaciov. In cazul Ucrainei miza economica este mult mai mare fata de Afganistan, iar Putin nu este Gorby. Da, acest razboi poate dura si 10 ani pentru cà Putin nici nu va muri, nici nu va fi dat jos de la putere si nici nu va làsa ciolanul din colti.
Ràzboiul se va opri doar când presiunea internațională va incepe sà se facà simtità pe Ucraina, pentru a o forta sà accepte un compromis, datà fiind degradarea economiei mondiale si criza profundà in care ne vom adânci. Pentru cà pânà la urmà, banii vorbesc; le e dragà Ucraina, democratia, principiile dreptului international, pacea si ce mai vrem noi, dar buzunarul si stomacul sunt mai importante. Càci constiinta stie ea pe unde sà treacà pânà la urmà.
Ca sà nu mai spun, mà repet, cà vestul va fi obligat sà-i ofere si lui Putin o poartà de iesire prin fatà, nu pe usa de serviciu din dos. Si aceasta va fi de fapt rasturnarea de situatie, ca ne convine sau nu din pàcate.
O retragere a armatei din Ucraina l-ar putea aduce pe preşedintele rus Vladimir Putin mai aproape de obiectivul său de a cuceri în întregime regiunile Luhansk şi Doneţk, situate în estul Ucrainei. Este foarte posibil, pentru că trupele ruse au câştigat teren în cele două zone cunoscute sub numele de Donbas.N-am zis-o eu , ci chiar seful bravei armate ucrainene ! SLAVA UKRAINA !!!