Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Stau în fața televizorului, alături de un copil de zece ani. Amândoi privim cu ochi diferiți imaginile cozilor și degradării comunismului, iar el mă întreabă: ce e democrația?

Fiecare vot conteaza - Expert Forum

Lângă mine, un copil de zece ani privește, cu poftă, imagini la tv, imagini dintr-o eră pe care nu a trăit-o. O alimentară plină cu un singur produs, așezat în mici piramide, ca să pară belșug. O voce spartă, vocea care multora dintre noi ne-a însoțit copilăria, ne anunță, din televizor, că producția a fost depășită, că hectarele și-au dăruit rodul mult peste nivelul preconizat, iar fabricile au scos pe porți, din brațele neobosiților oameni ai muncii, ce e nevoie, dar și ce nu e necesar, însă, întotdeauna, ce s-a scos e peste nivelul așteptat. Ce mai, tradus în cifrele economice ale zilelor noastre, ar părea că suntem o națiune destinată recordului. Râd amuzat de copilăria mea și prezentul maturității, dar îngheț cu zâmbetul pe buze când copilul de lângă mine mă întreabă, direct, înțelegând perfect sensul imaginilor, ce e democrația. 

Chiar așa, ce e democrația?

Știm, nu-i asa, încă din clasele primare, ce e eroismul, cum și-a pierdut Sinan Pașa dinții, cât de viteji am fost la Oituz. Și e bine că știm. Ne leagă ca națiune și ne face, sper, să fim mai îngăduitori atunci când Simona Halep pierde pentru România, când câștigă e limpede că nu o face pentru altcineva, doar citim cu toții comentariile de pe Facebook.

Dar când vine vorba despre democrație, despre credința în valori, când istoria ia o turnură rușinoasă pentru noi ca popor, avem tendința de a uita, de a nu preciza, de a lăsa locuri goale în manual. Noroc că mai vine Papa, de la Roma, să ne aducă aminte că șapte episcopi care au rezistat comunismului, dictaturii, au murit, de mâna și tortura celor în fața cărora au rezistat, între noi, tot niște bravi români cu pușca sau funcția în brațe.

Pe scurt, în școala românească primim de multe ori lecții care ne fac să credem că istoria noastră e o ca alimentară comunistă, multe realizări stivuite în mici piramide ce compun succesul național, unul pentru care nu simțim responsabilitate, ci doar dreptul de a-l revendica în nume persoanal. Ne compunem orgoliul și suntem împăcați, fiecare cu sinele nostru, furând din generalele cărți de istorie ce e bun, tragem apoi concluzii generoase despre țara căreia aparținem și ne însușim file de istorie pe persoană fizică, de parcă fiecare dintre noi am apărat Oituzul, i-am numărat dinții sultanului. 

Îți recomandăm

Ori, libertatea, poate cea mai râvnită parte a democrației, nu e un câștig istoric, e o doar o redută mică, ce merită săpată și apărată zilnic, prin lupte cotidiene, cele mai grele, duse chiar cu bunul simț, al nostru și al celor din jur.

Cum poți să înveți pe cineva ce e democrația, dacă nu îi explici și cum arată opusul acesteia?

Eu sunt privilegiat, la o terasă din Bucureștiul democratic, liber la zgomot, dar plin de efervescență, am bucuria de a cunoaște un tânăr care îi învață pe alții ce e democrația.

Septimius Pârvu (foto) are 34 de ani și o pereche de ochelari care l-au ajutat să observe șapte runde de alegeri în România, Republica Moldova, Estonia, Muntenegru.

Stai puțin, cum adică, de zece ani, omul ăsta nu găsește altă plăcere, decât să stea de dimineața până seara să vadă dacă nimeni nu fură?

„Păi da, am văzut un anunț pe o platformă din asta de joburi, eu terminasem facultatea de științe politice și am vrut să mă angajez. Mă întrebau prietenii: «Te faci politician?»”, îmi spune, amuzat, tânărul din fața mea, care a ales societatea civilă, nu politica. Hmm, zic, „societate civilă”, Soroș cum ar veni, nu? Nu! Societatea civilă e compusă din oameni obișnuiți, ca noi, nu conspirații, dar oameni care aleg să schimbe ce e greșit, sau cum să facă să meargă mai bine ce e în jurul lor, iar când o fac de dimineața până seara, chiar au chiar o slujbă din asta, un job, nu ai cum să nu ridici din sprâncene, prins de îndoielile actualității.

Bun, concret, ce faceți, dumneavoastră, societatea civilă, la Expert Forum, pentru a ne învăța pe noi ce e democrația?

„Păi, inițial am început cu tineri", îmi spune Septimius. După care „ne-am dat seama că trebuie să începem cu profesori, iar impactul a fost mult mai mare".

E simplu de înțeles de ce. În doar câțiva ani au reușit să pună pe picioare o rețea de profesori care îi învață pe cei mici exerciții de democrație: dezbateri, evenimente. Programul se numește „Școala pentru democrație”, 1.000 de beneficiari în România și Republica Moldova, profesori care trec printr-un curs în care învață cum să se implice și cum să îi implice pe alții, inclusiv pe elevii lor. În ce, o să mă întrebați?

Iată un exemplu: „A fost o dezbatere la Zimnicea despre centrala nucleară aflată pe partea cealaltă a Dunării. Vor bulgarii să o construiască și profesorii noștri au organizat o dezbatere cu inspectori, prefectul, iar profesorii au adus elevii pe care îi puseseră în prealabil să facă research cu ce se întâmplă acolo. A fost o discuție foarte faină, dezbaterea a apărut la televiziunea locală, imaginați-vă că în câteva zile oamenii începuseră să discute pe stradă, ăsta e genul de impact pe care îl așteptăm. Dezbaterea înseamnă democrație!”, îmi povestește încântat Septimius Pârvu.

Cei de la Expert Forum, organizatia din care face parte și Septimius Pârvu, au căutat finanțare și au reușit cu proiectul lor să câștige un grant de la Raiffeisen Comunități, un program care a asigurat participarea profesorilor la proiect și a acoperit cheltuieli de logistică, training, pentru mesele participanților, costul experților, ale echipei de proiect și transportul acestora. De altfel, ei sunt și cei care m-au provocat să îl cunosc pe tânărul care a gândit acest program. „Tot din această finanțare am achiziționat materialele de care aveam nevoie pentru Școală, dar am putut să și acoperim costurile proiectelor civice”, îmi mai povestește Septimius.

Așadar, un partener privat, un business privat, investește într-un program din care nu are un profit imediat.

Să facem o mică paranteză și, dacă îmi permiteți, o parte de considerații personale. Societatea românească se dezvoltă plecând de sus în jos. Dacă e să judecăm modernitatea României, spiritul ei democratic, ieșim mult mai câștigați atunci când ne uităm la individ, nu la stat, cred că asta e clar pentru toată lumea. La fel de clar cum e faptul că statul nu e un bloc imobil, ci e compus din oameni, unii care iau democrația în derâdere, în sinea și acțiunile lor zilnice, alții însă care își fac treaba onest.

Iată un exemplu, povestit tot de Septimius Pârvu.

„La Bocșa, lângă Reșița, am organizat o cafenea publică, acolo e o comunitate în care sunt foarte mulți copii cu părinți plecați în străinătate, la muncă. Ce înseamnă o cafenea publică? Într-o sală sunt mai multe mese, fiecare cu un moderator. Ai o temă mare a întregii discuții, iar la fiecare masă se discută subteme ale acesteia, iese ceva extrem de interesant, pentru că fiecare se plimbă pe la toate mesele. Noi am aflat în felul ăsta niște lucruri pe care elevii ăia nu le-ar fi spus în alt context, pentru că nu îi întreabă nimeni. Ori asta e extrem de important, în școală, în multe locuri, din păcate, elevii nu sunt întrebați, pur și simplu, nu trec prin acest exercițiu democratic. Ei bine, în localitatea asta mică, după exercițiul ăsta, copiii au făcut un raport, foarte bine argumentat și s-au dus cu el în Consiliul Local. Eu la vârsta lor nici nu îmi închipuiam că așa ceva e posibil, să mă duc eu și să cer socoteală, argumentat, constructiv, autorităților locale. E sănătos pentru ambele părți."


Uneori, însă, părțile nu pot fi de față, din motive obiective.

„Ai însă parte și de momente mai stranii, care în final îți arată că e bine ce faci. În Reșița, spre exemplu, trebuia să vină primarul să le povestească elevilor ce fac autoritățile locale. Nu a venit. Mi s-a transmis că a trebuit să plece la Bruxelles. Seara am aflat că, de fapt, îl reținuse DNA-ul pe aeroport”. Râd și eu, râdeți și dumneavoastră, se amuză și Septimius Pârvu, când îmi povestește.

Țara e plină, iar democrația, în unele momente, umple și centrele de detenție, libertatea fiind o stare de spirit, dar și una juridică în care se află sau ar trebui să se afle oamenii onești și cinstiți.

Programul domnului Septimius Pârvu și al colegilor de la Expert Forum nu e unul ascuns. „Încercăm să le dezvoltăm gândirea critică, nu e cultura asta democratică o obișnuință la noi, să îi întrebi și pe cei mai mici, de la elevi la oameni din comunitate. Iar oamenii vor, își doresc să se implice în comunitățile lor, dar trebuie să îi ajute cineva și să înceapă dialogul ăsta.”

O discuție cu un om ca Septimus Pârvu e revigorantă, indiferent cât de cald e afară sau cât de fierbinți sunt vremurile.

Opusul democrației e tăcerea. Indiferent cât de mică e problema pe care pe care tu vrei să o rezolvi, democrația și păstrarea vie a simțului critic, un țel mare pe care și l-au propus domnul Pârvu și colegii săi, o cauză socială din jurul tău, sau oricare cauză vrei să o alegi, implică-te! Găsești susținere financiară, companiile mari au înțeles că au obligația morală de a întoarce beneficii locului în care fac business, iar românii au priceput de mult că istoriile reușitelor personale pot schimba istoria unei națiuni.

Mă întorc în fața televizorului, alături de un copil de zece ani. Amândoi privim cu ochi diferiți imaginile cozilor și ale degradării comunismului. Iar el mă întreabă: ce e democrația?

Democrația, tată dragă, e să îți pot spune fără să mă feresc, fără să îndulcesc și fără să simt vreo frică, ce e dictatura.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    De ce trebuie totusi ca un copil de doar 10 ani sa asiste la asa ceva? Varsta lui e pentru altceva acum, nu pentru asta. Varsta la care poate intelege ce a fost, cum a fost si de ce nu trebuie sa mai fie asta - e alta.
    • Like 0
  • Teodora check icon
    Noi, romanii, incercam să ieșim dintr-un cerc vicios. Odată create instituțiile care ii privilegiază pe unii și ii exploatează pe cei mai mulți, cei care populează aceste instituții nu vor renunța la privilegiile pe care li le oferă sistemul în care au intrat. Ba tocmai aceste privilegii ii atrag acolo, nicidecum dorința de a schimba ceva. Oamenii care sa schimbe destinul unui popor sunt rari. Ar trebui sa fie vizionari, altruiști, puternici și să se nască într-un moment în care istoria sa creeze o fisura in cercul acesta vicios. Și de fisura aceasta sa profite acel om providențial. Poate decembrie 1989 a fost acel moment, pe care l-am ratat. Poate UE reprezintă un alt moment. Ieșim în lume și ne întoarcem aici, in Romania, sa schimbăm istoria. Doar că schimbarea, daca o sa vina, va fi lenta, imperceptibila ntr-o viață de om.
    Deși nu stam deloc bine, deși democrația noastră nu e democrație, vremurile de altădată îmi creează repulsie. Vremurile acelea care ne-au făcut ce suntem acum. Când am scăpat din comunism ne-am comportat că un cățel ținut toată viața în lanț. Când îi dai drumul in stradă, după o bătaie buna și câteva zile de foame se întoarce la stăpân, în lanț. Noi, după 30 de ani de rătăcire prin lumea libera vrem în lanț, e prea greu sa ne purtam singuri de grija.
    Așadar, pentru mine democrația înseamnă libertate în primul rând. Daca nu știu ce să fac cu libertatea e problema mea, alții știu ce să facă cu a lor, deci sa fie libertate, cu timpul vor veni și vremuri mai bune.
    • Like 1
  • dan check icon
    O poveste frumoasa si atat.
    Aceeasi profesori care au facut cursul de democratie vor ateriza dupa curs in lumea reala in care invatamantul este o catastrofa condusa de Androneasca ,un sistem in care orice initiativa in afara programei este taiata din fasa , vor ajunge la vot si vor vota ce voteaza bugetarii de regula pentru a nu le taia salariile ''usr pnl ....'' pentru ca asa le spune Gadea si Ciutacu pe la TV in deplina democratie si libertate.
    Apropo de democratie ,in USA tot in deplina libertate a fost posibil sa apara unul ca Trump.
    • Like 1
    • @ dan
      Normal că a câștigat Trump dacă aceiași democrație i-a dat-o pe Coana Hillary ca contracandidat, au avut de ales între două rele și au ales răul mai mic și au ales corect ținând cont de ofertă.
      • Like 1
  • Sa va spun o poveste generata de cozile de topor comuniste cu radacini in asa zisa democratie romaneasca : domnilor dar individul/a ( ne cunoscandu-i identitatea ci numai obiceiurile ) care trage ca "musca la rahat" prin termopane in acelasi loc si bantuindu-mi cartierul avand ca mijloc de transport oxigenul trenul psihicul falusul sau dedublarea precum si visele himerice etc practic putand fi oricine sau orice asigurandu-si astfel disimularea fata de o persoana normala nu ati auzit ? Eu zic sa mai cautati si sa lasati smiorcaiala cu "dragostea schimba tot" in fond este viitorul vostru in joc....stiind ca si in on-line exista un "specimen" iubaret dupa care cad gagicile amorezate ( ca fapt divers ). Pana una alta am pierdut cateva nopti alergand dupa gandaci de bucatarie....( poate ii freaca pe anonimi grija ). Daca v-a placut povestea promit ca am sa revin.....
    • Like 1
  • Claudiu am sa pun o intrebare stupida pentru mine dar foarte importanta pentru voi : DE CE 10 ?. ca si repetare ostentativa a acestei cifre prin toata media....
    • Like 1
  • check icon
    Imaginile alea cu cozile cu greu le mai gasesti. Au fost intre anii 1982-1993.
    A trecut..

    Parca mai ieri programam televizorul parintilor. Fara sa vreau dau peste un program porno. Nu l-am cerut... e gratis prima luna. In situatia asta jenanta ce sa le spun: asa e democratia?
    Pentru noi pleva democratia este un nimic. Libertatile individuale erau picnicul la padure si injuraturile la carciuma.
    Au disparut...

    Democratia este o iluzie. Atunci cand nu convine apar ''drepturile minoritatilor''.

    P.S. Democratic este ca PSD sa hotarasca destinele tarii pana in anul 2020. Asa s-a votat in anul 2016. Ca unii vor sa dea jos guvernul... este TOTAL nedemocratic. Daca nu va convine democratia, hai s-o dam pe dictatura. Poate avem noroc d-un dictator destept.
    Iohanis este exclus... poate Ionescu!! ...?
    • Like 1
    • @
      check icon
      Două ”amendamente” la cele spuse de dvs:
      1. Să VREI să dai jos guvernul este perfect democratic! Dilemele își au locul abia cînd vorbim despre METODA folosită pentru a realiza acest lucru!
      2. Fix din cauza respectării punctului de mai sus, USR e criticat din sculare în culcare. Căci ei au fost singurii (din cei care contează) care au spus răspicat: nu intenționăm să preluăm puterea (sau parte din ea) pînă cînd, conform regulilor democrației, poporul nu ne va oferi clar această posibilitate (prin alegeri anticipate sau, dacă acestea nu vor fi posibile, la termen)! Toată gargara PNL-iștilor e aiurea-n tramvai: frate, te susțin dar, fără mandat de la popor, nu mă bag! De ce nu-ți convine un suporter care face asta pt tine gratis și nu-ți cere poziții, posturi etc??
      • Like 1
    • @
      Se pare ca dvs inca nu ati scos din sistem era comunista. Democratia este sa dai jos guvernul cand acest guvern nu guverneaza pentru toti cetatenii, indiferent daca i-au votat sau nu.

      Castigarea unor alegeri democratice nu inseamna putere absoluta, ceea ce unii in tara asta nu prea reusesc sa priceapa.
      • Like 1
    • @
      check icon
      METODA incendiului de la Colectiv este acceptabila?
      • Like 2
    • @ Radu Andrei Malica
      check icon
      Putere absoluta? Avem atat de multi sefi in tara asta ca nu se mai poate face nimic.
      Hai sa dam cartile pe fata. La guvernare sunt unii infiltrati in PSD de un bogatan roman care nu mai are simpatie politica din anul 2000. Respectivul este intr-o afacere imensa mai exact extractia de gaze naturale din Marea Neagra. O afacere estimata intre 30 si 100 de miliarde de dolari. De partea cealalta sunt austriecii de la OMW pentru care lucreaza opozitia. Cu 3 luni in urma guvernul anunta ca a dat unda verde firmei Black Sea Oil and Gas. Imediat timp de doua saptamani au urmat comunicate de presa date de OMW ca ei nu se apuca de treaba din cauza OUG 114. Apoi au facut o donatie de 10 000 000 de euro spitalului de copii din Bucuresti.
      Voi ati mai auzit de o asa donatie in Romania? Eu nu, doar Beeeecali poate a donat atat de mult inultimii 20 de ani.
      Era comunista a trecut, ca vrem, ca nu vrem. Ce facem cu era asta cand unul trage hais altul cea. Asteptam cu totii o schimbare, doar l-am votat pe Iohanis, iar guvernul Ciolos ce a facut?
      ...''sa facem o dezbatere publica: facem sau nu facem autostrada de la Sibiu la Pitesti?''
      Pai tu-ti mai pui astfel de intrebari? In primul rand specialistii spun daca e bine sa facem ceva, nu publicul. In ritmul asta de 50 km de autostrada pe an cei 2000 de km necesari vor fi gata peste 40 de ani!!
      In PSD a fost unul care in anul 2000 a inceput sa faca autostrazi, cai ferate, privatizari profitabile statului roman (vezi Petrom: a vandut 51% pe 700 milioane dolari iar anul urmator Petrom a raportat un profit de... 700 de milioane dolari statul incasand 525 de milioane din dividente si impozit pe profit!) iar acel om a ajuns la puscarie ca nu i-a dat unul o factura.
      Tiriac a zis: ''prefer un hot destept, decat un cinstit prost''.
      • Like 2
    • @
      check icon
      Ce presupune această așa-zisă "metodă a incendiului de la Colectiv"?
      Vă previn însă să nu îndrăzniți a-mi consuma timpul aiurea cu speculații copilărești!
      • Like 1
    • @
      check icon
      https://www.youtube.com/watch?v=KmFmf9JS8zU
      • Like 1
    • @
      Orice guvern poate cadea daca greseste sau nu isi face treaba.... si ASTA este perfect democratic. Nu exista guvern batut in cuie pentru toata perioada pentru care initial a fost ales, indiferent de procentul cu care s-a cocotat la guvernare. Sa mai amintim celor care au uitat ca PSD-ul cam 50% din ELECTORATUL CARE S-A PREZENTAT LA VOT, adica 46%. Jumatate din 46% fac cam 23%.... deci din 100 de oameni cu drept de vot numai 23 au votat PSD. Dar acesti banditi nu par sa isi puna problema legitimitatii lor (sigur, sunt LEGAL acolo unde sunt, dar asta inseaman oare si LEGITIM?)
      • Like 2
  • check icon
    Pe lîngă ce a spus Gabi aș mai adăuga că democrația reprezentativă nu poate funcționa decît un timp limitat atunci cînd regulamentele privind alegerile reprezentanților și cele privind referendumul nu sunt cuprinse în Constituție (astfel încît DOAR poporul, prin referendum, să le mai poată modifica).
    • Like 3
  • Gabi check icon
    Democrația reprezentativă nu poate exista dacă o mare parte din alegători trăiesc din bani de la stat.
    E bine ca tinerii să înţeleagă acest detaliu ca să nu devină prea dezamăgiţi după ce vor începe să voteze.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult