Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Gherila USR în Parlament: deputatul Stelian Ion a pus muzică în Comisia Iordache. „Nu sunt DJ, dar cine are urechi de auzit să audă”

Stelian Ion - USR

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

„Eu și colegii mei de la USR am făcut eforturi foarte mari să ținem piept acestui tăvălug. Suntem atenți la toate legile care sunt propuse, am făcut și noi propuneri legislative, nu stăm degeaba, nu stăm cu mâinile în sân. E dezamăgitor într-un fel. Critica e foarte bună și trebuie să fim atenți și sunt foarte atent la criticile care ni se fac, unele sunt adevărate, dar efortul pe care l-am făcut e unul consistent și real”, spune deputatul USR Stelian Ion. 

Parlamentarul care a dat marți seara drumul la muzică de Mozart în timpul ședinței Comisiei speciale conduse de Florin Iordache ne-a vorbit despre gestul său într-o discuție pe care o redăm mai jos: 

De ce ați recurs marți la gestul de a pune muzică în timpul comisiei speciale Iordache?

Pentru că s-a săvârșit un abuz din partea Puterii – PSD cu aliații lor - în sensul în care au stabilit ședința comisiei speciale în același timp cu plenul reunit unde se discuta bugetul pe 2018. Și pe mine și pe colegii mei ne interesa să fim prezenți inclusiv la ședinta plenului reunit pentru că se discutau chestiuni importante. Erau amendamente pe buget, erau amendamente care vizau județele de unde am primit mandat și mai mult decât atât regulamentul impune prezența noastră în cadrul acestei ședințe de plen, prezența era obligatorie. Culmea, prezența era obligatorie și în comisia specială, ca atare ar fi trebuit să fim prezenți în ambele locuri și evident nu se putea întâmpla lucrul acesta. Care e de fapt tertipul? E de fapt acela de a ne priva de posibilitatea de a fi în plen sau de a se încerca să nu fim în comisia specială. Eu am putut să merg doar într-o mică pauză în plen să văd despre ce se vorba și să votez, pentru că a trebuit să stau la comisia specială. Ni s-a încălcat dreptul de a reprezenta cetățenii care ne-au votat. Graba aceasta cu care se dorește adoptarea legilor justiției și modificările la Codul penal și Codul de procedură penală determină Puterea să comită abuz după abuz. Au modificat și regulamentul Camerei Deputaților astfel încât să nu se voteze amendament cu amendament și să se voteze în bloc toate amendamentele. Este halucinant ceea ce se întâmplă. În fața unor astfel de abuzuri, când nici măcar să te exprimi nu mai poți, când nici măcar să votezi la o lege importantă nu mai poți, atunci se impun niște măsuri extreme. Acesta e un mod extrem în care am încercat să atragem un semnal de alarmă pentru că altfel lumea nu știe ce se întâmplă în Parlamentul României. Lucrurile astea trec neobservate, trec la diverse și nu știe nimeni ce abuzuri se comit aici și cum se legiferează, cum se emit legi doar în interesul unor persoane și cu nerespectarea oricăror reguli democratice. Iar forma de protest pe care am ales-o a fost una, mă rog, poate părea inedită, poate părea nepotrivită pentru Parlamentul României. A fost una decentă, nu a fost jignit nimeni, am pus niște acoduri din Requiem de Mozart, în ideea că se îngroapa justiția și nu putem fi părtași fără să facem nimic în sensul de a salva ceva. Am avut intervenții tehnice în toate săptămânile acestea, în comisia specială și cred că pe ici pe colo am reușit să eliminăm câteva nenorociri.

Câteva exemple?

De exemplu puterea ar fi vrut să treacă inclusiv prevederea prin care la inspectia judiciară dosarele să nu mai fie repartizate de inspectorul șef care oricum capătă puteri extraordinare, să nu mai fie repartizate în mod aleatoriu, ci să fie repartizate într-o altă manieră, denumită „echilibrat”. Nu se definește nicăieri ce înseamnă echilibrat, dar în orice caz nu va mai fi aleatoriu, va fi o putere discreționară de a repartiza cui se dorește de către inspectorul șef aceste dosare. La intervenția noastră, a USR, foarte fermă, s-a bătut în retragere la acest punct. Au mai fost câteva. Se dorea excluderea din magistratură pentru nesocotirea oricărei decizii a Curtii Constituționale în motivarea unei hotărâri sau în luarea unei decizii judecătorești. E posibil ca din culpă să fie omise anumite decizii, mă rog, se poate întâmpla, din cauza volumului de lucru. Asta nu înseamnă că trebuie să ducă la excluderea din magistratură. Era o aberație. Până și PSD și-a dat seama de grozăvie.

Am avut și discuții tehnice, e adevărat, puține, pentru că de regulă nu am fost lăsați să vorbim și nu s-au citit cu atenție toate amendamentele. Erau amendamente care au venit cu 40 de minute înainte să înceapă ședința. Și nu vorbesc de un amendament sau două, vorbesc de capitole întregi la aceste legi. În aceste condiții nu ai cum, fizic vorbind, să îți dai seama de toate implicațiile pe care le au aceste propuneri legislative. Și în final a culminat toată această manieră netransparentă și incorectă cu această hotarâre de a se ține în paralel ședințele, doar pentru că trebuie dusă la îndeplinire sarcina de partid, aceea ca până la Crăciun să fie adoptate legile justiției. Nu au fost adoptate o perioadă lungă de timp. Era necesară o punere în acord cu deciziile CCR, e adevărat, numai că această punere de acord se putea face într-o altă manieră, se puteau limita doar la punerea în acord și la mici îmbunătățiri, dar modificările pe care le-au făcut, de substanță, sunt niște modificări periculoase deoarece nu au girul categoriilor profesionale care activează în domeniu justiției. CSM nu a dat aviz pozitiv pe aceste legi, magistrații spun cu toții că nu sunt corecte aceste reglementări. Sunt foarte multe amendamente făcute pe genunchi, impovizate, or nu poți să intri cu bocancii într-un astfel de domeniu atât de sensibil, domeniul justiției, fără să te consulți, fără să vezi care e părerea magistraților, a celor care lucrează în domeniul justiției, doar pentru a face la normă până de Crăciun niște legi de care Puterea spune sunt foarte bune și că aduc reforma. Nu e reformă, e un regres ceea ce a făcut PSD.

Îți recomandăm

Credeți că veți continua cu acest gen de opoziție în Parlament, să le puneți telefoanele în față, să le puneți muzică la ședințe și alte acțiuni de acest gen?

Nu știu. Eu nu sunt DJ, nu mă văd în Parlamentul României să stau să pun muzică. A fost un gest simbolic, cine are urechi de auzit să audă. Noi facem lucruri, dar nu am venit aici să pun muzică, sau să mă transform în televiziune. Facem chestiuni punctuale, câtă vreme considerăm că e nevoie ca oamenii să cunoască ce se întâmplă aici. Nu-mi face plăcere o astfel de acțiune, însă am considerat că trebuie să facem și genul asta de acțiuni pentru a atrage atenția oamenilor și pentru a-i face să privească înspre Parlament și înspre ceea ce se întâmplă aici. Pentru că ce se întâmplă aici poate să îi afecteze mai devreme sau mai târziu pe fiecare dintre români. Și dacă nu tragem un semnal de alarmă la timp, va fi prea târziu să ne trezim, după ce au fost adoptate legile, să ne miram de efectele lor îngrozitoare peste un an, doi, sau cât o fi. Deci nu știu cât se va continua cu acest gen de acțiuni, dar când va fi cazul, ați văzut că nu am avut rețineri, în anumite limite, pentru că nu poți să faci chiar orice. Dar în anumite limite am recurs și la astfel de mijloace atunci când s-a abuzat, atunci când abuzul a fost foarte mare.

Sunteți mulțumit de opoziția pe care USR a făcut-o în general în Parlament de la preluatea mandatelor de parlamentari? Multă lume vă reproșează că nu v-ați implicat tot timpul atât de mult pe cât s-ar fi putut.

Da... Aș vorbi în numele meu. Mi-aș fi dorit să pot eu să fac mai multe, mi-aș fi dorit să realizez la modul concret anumite lucruri, dar vedeți că realitatea este de multe ori mai complicată și mai crudă decât ceea ce ne imaginăm noi că putem face și ceea ce ne-am dori să facem. Probabil s-ar fi putut face mai multe, nu știu ce să zic. Ce pot eu să spun e că și eu și colegii mei de la USR am făcut eforturi foarte mari să ținem piept acestui tăvălug. Și facen eforturi, suntem atenți la toate legile care sunt propuse, am făcut și noi propuneri legislative, nu stăm degeaba, nu stăm cu mâinile în sân. E dezamăgitor într-un fel. Critica e foarte bună și trebuie să fim atenți și sunt foarte atent la criticile care ni se fac, unele sunt adevărate, dar efortul pe care l-am făcut e unul consistent și real. Am muncit și muncim foarte mult, stăm aici până la ore destul de târzii în fiecare zi, analizăm legile, ne luăm în serios acest job, să îi spun așa, această funcție publică pe care o exercităm pe durata mandatului. Acum dezamăgirile oamenilor pot fi sau nu întemeiate. Eu vă spun că încercăm să facem ceea ce putem, în limitele legii și încercăm chiar să ne perfecționăm. Am fost atenți la ce spune lumea că ar trebui făcut, la aceste reacții ale societății civile și ni se par imporatnte criticile și de câte ori am considerat că trebuie să corectăm ceva din conduita noastră am făcut lucrul ăsta și încercăm să ne perfecționăm pe zi ce trece.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Anon check icon
    Data viitoare puneti ceva de Parazitii.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult