În perioada 2020-2022, România a printat 130 miliarde de lei. Adică s-a mărit cu 50% numărul de lei din circulație. Dacă acum ai 100 de lei în portofel, 30 sunt printați în ultimii 3 ani.
Paradoxal, după doar un an , nu mai sunt bani, deși s-au printat bani fără număr.
Nu mai sunt bani pentru salariile profesorilor, iar aceștia au intrat în grevă.
Nu mai sunt bani pentru cheltuielile guvernului. Acesta trebuie să reducă cheltuielile.
Totuși, s-au printat bani fără număr, unde au dispărut banii?
Magie? Nu. Doar economie.
Explic mai jos
1. Inflația – taxa care are cel mai mare impact asupra populației
În clasa a XI-a am învățat toți despre inflație la ora de economie. Inflația este o taxă indirectă a statului
Este generată de politica monetară a statului. Adică se printează mai mulți bani decât bunurile și serviciile din piață.
Taxele fiscale ( impozit pe venit, CAS etc) se aplică asupra veniturilor curente. Inflația este o taxă care se aplică asupra tuturor banilor economisiți de-a lungul vieții. Pe scurt, inflația este o taxă mult mai puternică
Toată lumea sărăcește: populație, companii, statul. De aceea acum nu mai sunt bani, deși a trecut doar un an de la printarea de bani fără număr
2. Concluzii
Am intrat în faza a doua a perioadei inflaționiste. Oamenii sunt nemulțumiți, deoarece inflația le-a șters o parte importantă din avere. Puterea de cumpărare a scăzut. Apar grevele.
Statul este obligat să printeze și mai mulți bani pentru a plăti salariile și cheltuielile.
Acest lucru va genera și mai multă inflație. Acest fenomen se numește spirală inflaționistă.
Trăim o perioada unică. O combinație între inflație ( pentru bunurile cumpărate zilnic: hrana etc) și deflație ( scăderea prețurilor pentru locuințe, mașini, deoarece nu se mai iau credite bancare ).
Partea bună este că în asemenea perioade cu probleme economice, apar bunuri și servicii inovatoare. Apple, Google, Uber etc au apărut în perioade de recesiune economică. Asemenea perioade cu oportunități apar o dată la 10 ani.
Sunt sigur că în aceste zile, când la TV sunt știri despre greve, niște tipi și tipe merg zilnic în cafenele, spații coworking etc pentru a dezvolta servicii inovatoare.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.