Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Suspiciuni de corupție la Kiev. O publicație ucraineană scrie că ministerul Apărării cumpără alimente pentru armată la prețuri de 2-3 ori mai mari

Soldați ucraineni cumpărând mâncare

Soldați ucraineni cumpără mâncare de un supermarket din Donețk/ Foto: Sameer Al-Doumy AFP/ Profimedia

Ucraina este o țară agresată de Rusia și merită tot sprijinul internațional pentru a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială. Însă nu pot fi trecute cu vederea suspiciunile de corupție de la Kiev, chiar dacă țara este în plin război.

Sâmbătă, publicația ucraineană ZN a realizat un material de investigația în care precizează că Ministerul ucrainean al Apărării, condus de Oleksii Reznikov, achiziționează alimente pentru armată la prețuri de două până la trei ori mai mari decât cele din magazinele alimentare din Kiev.

Jurnaliștii de la ZN au publicat documente obținute de la surse interne din Ministerul ucrainean al Apărării și un grafic despre care susțin că ar demonstra faptul că prețurile alimentelor care ajung la militarii ucraineni din zonele Poltava, Sumî, Kiev, Jitomîr, Chernihiv și Cerkasî sunt supraevaluate.

Contractul încheiat la 23 decembrie 2022 nu prevede și livrarea de alimente soldaților din linia întâi, unde „doar livrarea poate face ca orice achiziție (de alimente) să fie mai scumpă”, se mai arată în investigația jurnaliștilor de la ZN.

Conform The Kyiv Independent, publicația ucrainean ZN a comparat prețurile din contract cu prețurile din rețeaua „Silpo” aflată în zona rezidențială a Kievului. A reieșit, spre exemplu, că Ministerul ucrainean al Apărării cumpără ouă cu 17 grivne pe bucată, în condițiile în care un ou în magazinele respective costă aproximativ 7 grivne.

Potrivit graficului, cartofii, care reprezintă un aliment de bază în meniul soldaților, sunt și ei supraevaluați de peste două ori, un kilogram ajungând la 22 grivne în contract în timp ce la magazinele alimentare din Kiev același kilogram poate fi achiziționat cu aproximativ 9 grivne.

Secția în limba ucraineană a Radio Free Europe notează că prețul ridicat nu poate fi justificat prin faptul că societatea contractată oferă și servicii de catering, pentru că pentru acest lucru primește separat 0,2% din valoarea totală a contractului.

După publicarea materialului de investigație, Comisia pentru securitate națională, apărare și informații din Parlamentul Ucrainei a convocat înalții oficiali ai Ministerului Apărării pentru a răspunde acuzațiilor jurnaliștilor ucraineni potrivit cărora Ministerul Apărării cumpără alimente pentru armată la prețuri umflate.

„În ceea ce privește achizițiile efectuate de Ministerul Apărării, astfel de prețuri umflate nu sunt doar pentru alimente”, a declarat pe Facebook deputata Mariana Bezuhla, vicepreședintă Comisiei din Parlamentul de la Kiev care anchetează cazul.

Tot Bezuhla, care face parte din partidul Slujitorul Poporului (din care provine și președintele Zelenski), a precizat că Serviciul de Audit de Stat al Ucrainei și forțele de ordine analizează cheltuielile Ministerului Apărării. Deputata a lăudat Ministerul Apărării din Ucraina pentru realizările de pe front, însă a spus că greșelile și posibila corupție nu ar trebui să fie trecute cu vederea.

La rândul său, consilierul prezidențial Mihailo Podolyak a confirmat că auditul este în curs de desfășurare și a spus că „dacă acuzațiile se confirmă, ar trebui să-i găsim pe cei care au semnat acest contract de 13 miliarde de grivne, să facem o anchetă și apoi să îi tragem la răspundere pe acești oameni”.

Presa din Ucraina mai scrie că contractul în valoare de aproximativ 360 milioane de dolari a fost semnat cu Aktiv Company, iar în numele Ministerului Apărării a semnat Bohdan Khmelnytskyi, directorul Departamentului Achiziții de Stat al Ministrului. 

În 2019 și 2021, Aktiv Company a fost implicată în mai multe probleme ce țin de fiscalitate.

Cu o lună înainte de semnarea contractului cu Ministerul Apărării, Valeriy Melesh a devenit director al Aktiv Company. Anterior, acesta a fost director într-o întreprindere de Stat din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării. Totodată, fondatoarea Aktiv Company, pe numele său Tatiana Grigorievna Sheremet, a fost în trecut directoare a serviciului de aprovizionare cu alimente din cadrul Departamentului de Comerț al Comandamentului Operațional Sudic al Ministerului ucrainean al Apărării. Cu alte cuvinte, Aktiv Company a fost creată de profesioniști în domeniul aprovizionării cu alimente pentru personalul militar. 

Publicația Ukrainska Pravda scrie duminică că Ministerul Apărării din Ucraina a răspuns la informațiile apărute în presa ucraineană conform cărora Departamentul Achiziții de Stat al Ministrului cumpără alimente pentru militari de două până trei ori mai scumpe decât în ​​magazine. „Informațiile despre conținutul achiziției de servicii alimentare, care s-au răspândit în spațiul public, sunt înșelătoare și distribuite ca semne de manipulare deliberată”, a comentat Ministerul Apărării din Ucraina.

De asemenea, Ministerul Apărării din Ucraina a precizat că ministerul Oleksii Reznikov s-a adresat ieri personal președintelui Comisiei pentru securitate națională, apărare și informații din Parlamentul Ucrainei, solicitându-i acestuia să organizeze o ședință în care să fie ascultate și analizate informații despre procedura, circumstanțele și rezultatele care au dus la achiziționarea de servicii de catering pentru cadrele militare pentru anul 2023.

Totodată, Ministerul Apărării din Ucraina a promis că va contacta Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru a efectua o anchetă în ceea ce privește materialul jurnaliștilor de la ZN.

Și tot sâmbătă, ministrul adjunct al Infrastructurii, Vasili Lozinski, a fost reținut de Biroul Național Anticorupție din Ucraina pentru luare de mită. Acesta este acuzat că ar fi acceptat 400.000 de dolari mită pentru achiziționarea de generatoare de energie electrică. Ministerul Infrastructurii din Ucraina a comunicat că „oferă asistență completă anchetei” și că Lozinski a fost eliberat din funcție.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Claudiu check icon
    Nemernicul asta de Iohannis i-a luat in brate pe ucrainienii astia corupti care se plimba cu obraznicie cu BMWurile prin tara la noi, iar noi le si dam o gramada de bani publici tot de la noi. In schimb preotii romani din regiunea Cernauti sunt arestati pe sest fara nicun motiv de securitatea ucraineana ca sa dizolve comunitatea romana de acolo. Javra asta globalista de Iohannis si banda din guvern si partide sunt "mucles" pe subiectul situatiei romanilor din Ucraina, caci se servesc numai pe ei insisi si banda transumanista de la brussel, desi sunt toti platiti din banii nostri ai romanilor!
    • Like 0
    • @ Claudiu
      Dan check icon
      Banii sunt de la UE, „Claudiu” e de la Tiraspol.
      • Like 1
    • @ Claudiu
      fa ceva pe dupa deal, langalacul Baikal
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult